واضح آرشیو وب فارسی:رسالت: امام خميني (ره) و مشاركت سياسي زنان
معصومه نعمتي
امام خميني (ره) همواره زنان را به حضور در اجتماع و مشاركت سياسي دعوت ميكردند. ايشان اجازه ورود واقعي و جدي زنان را به صحنه مبارزه صادر كردند و آنان را از عزلت خانه به ميدان سياست و انقلاب كشاندند و از اين طريق بخش مهمي از جامعه اسلامي را در ارتباط با انقلاب فعال نمودند. بدين ترتيب صحنه انقلاب، شاهد حضور فعال و مبارزه زنان مسلمان بود كه در كنار مردان، سرنوشت جامعه خود را رقم زنند.
امام خميني با نگرشي متفاوت نسبت به زنان، نه تنها از آنها حمايت حقوقي و اخلاقي نمودند، بلكه بر مشاركت سياسي آنها نيز مهر تأييد زدند و با تأكيدات مكرر بر اين مشاركت، عملاً زمينه را براي حضور بانوان در فعاليت هاي سياسي فراهم ساختند.
ايشان زن را همانند مرد، موجودي مستقل ميدانستند و با توجه به استعدادها و رسالتي كه بر عهده دارد، او را مورد احترام قرار داده، ميفرمايند: «اسلام زنها را در مقابل مردها قرار داده، نسبت به
آنها تساوي دارند.» همچنين «مرد و زن هر دويشان در اسلام اختيارات دارند، اگر اختلافي هست براي دو هست و آن مربوط به طبيعت آنان است.»
ايشان در مورد آزادي زنان چنين ميفرمايند: «اسلام با آزادي زنان نه تنها موافق است، بلكه خود پايه گذار آزادي زن، در تمام ابعاد وجودي زن است.» در واقع بانوان مسلمان با تعهد و پايبندي به اصول و مباني اسلامي و ديني ميتوانند به آزادي در اجتماع دست يابند.
امام (ره) همواره ديدگاهي محترمانه و مقدس به زنان داشتند: «زن انسان است، آن هم يك انسان بزرگ.» اين ديدگاهي است كه در مكاتب و رويكردهاي ديگر، كمتر ديده ميشود. در واقع هدف امام(ره)
اين بود كه تمامي انسانها اعم از زن و مرد به جايگاه واقعي خود در جامعه دست يابد. «و ما ميخواهيم زن به مقام والاي انسانيت برسد.»
بر پايه اين نگاه به زن است كه امام (ره) بر نقش سياسي زنان تأكيد ميكنند و ميگويند: «زن بايد در مقررات اساسي مملكت دخالت كند...» چرا كه حضور زنان به عنوان نيمي از جامعه در فعاليت هاي سياسي مي تواند نقش مهمي در رشد جامعه داشته باشد. به همين دليل امام، زنان را «رهبران نهضت» ياد ميكنند: «شما رهبران نهضت هستيد، بانوان رهبر نهضت ما هستند. ما دنباله آنها هستيم. من شما را به رهبري قبول دارم..»
بدين ترتيب امام خميني نه تنها حضور و مشاركت زنان را در امور سياسي بلا مانع ميدانستند، بلكه آنها را تشويق به اين كار ميكردند. ايشان خواهان آن است كه زنان با رعايت حجاب و عفت عمومي، كارهاي سياسي و اجتماعي را انجام دهند: «بايد همه زنها و مردها در مسائل اجتماعي، در مسائل سياسي وارد باشند و ناظر باشند، هم بر مجلس ناظر باشند، هم بر كارهاي دولت ناظر باشند،
اظهارنظر بكنند.»
اما بويژه تأكيد ميكردند كه خانمها در فعاليت هاي مربوط به انتخابات حضور جدي و فعال داشته باشند: «و شما در همه صحنهها و ميدانها آن قدري كه اسلام اجازه داده وارد باشيد. مثل انتخابات كه امروز عملي است كه بايد انجام بگيرد و صحبت روز است. در ايران، خانمها همان طوري كه مردها فعاليت ميكنند، براي انتخابات خانمها هم بايد فعاليت بكنند. براي اينكه فرقي بين شما و ديگران در سرنوشتتان نيست.»
اهميت حضور زنان در جامعه براي ايشان تا آنجا بود كه تأكيد داشتند حتماً يكي از بانوان مسلمان، هيئت حامل پيام ايشان به گورباچف را همراهي كند تا از اين طريق پيامي ديگر براي جهانيان در رابطه با اهميت حضور زن در سياست ارسال گردد.
خلاصه كلام اينكه، از نظر امام خميني (ره)، زنان با رعايت اصول ديني و اسلامي ميتوانند به حقوق و جايگاه واقعي خود دست يافته و در تمامي عرصه هاي جامعه، سياست و اجتماع حضور يابند.
منابع:
امام خميني (ره)، صحيفه نور، (مجموعه سخنراني ها، نامه ها و پيام ها)، تهران، سازمان مدارك فرهنگي انقلاب اسلامي.
امام خميني (ره)، تحرير الوسيله، چاپ دوم: قم، اسماعيليان، 1408 ق.
جمشيدي، محمدحسين، انديشه سياسي امام خميني، تهران: پژوهشكده امام خميني و انقلاب اسلامي، 1385.
فوزي، يحيي، انديشه سياسي امام خميني، قم: دفتر نشر معارف، 1384.
سنت و نوسازي سياسي، دكتر محمد عابدي اردكاني، يزد: بنياد فرهنگي، پژوهشي ريحانه الرسول، 1381.
چهارشنبه|ا|14|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: رسالت]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 285]