واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: گياهان دارويي، ظرفيت خالي اقتصاد استان آذربايجان غربي
سرويس شهرستانها - گياهان دارويي آذربايجان غربي بخش خالي ظرفيتهاي توسعه اقتصادي استان هستند.
استان آذربايجان غربي با داشتن 11 درصد از فلور گياهي كشور يكي از مهمترين رويشگاههاي گياهان دارويي، صنعتي و مرتعي در كشور است كه تاكنون در حد ظرفيتهاي اقتصاديشان مورد توجه قرار نگرفتهاند.
با پيروزي انقلاب اسلامي و تاسيس مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي در استان، مطالعه و جمعآوري و نگهداري فلور گياهي آغاز شده كه اين پروژه به تاسيس بزرگترين موزه گياهي هر باريم در كشور منجر شده است.
محققان و كارشناسان اين مركز تاكنون موفق شدهاند 900 نوع گياه از 510 جنس و 95 تيره را در هرباريم مركز تحقيقات منابع طبيعي گردآوري و با ذكر مشخصات كامل از قبيل شكل ظاهري، آثار دارويي و محل رويش و انبوهي به شيوه كاملا فني در قفسهها نگهداري كنند.
بر اساس گزارش كارشناسان، نزديك به 466 گونه از گياهان جمع آوري شده دارويي هستند كه وجود اين تعداد گياه دارويي در يك محدوده جغرافيايي ظرفيت قابل توجهي براي توسعه اقتصادي، اشتغال و صادرات محسوب ميشود.
مراحل كشت، برداشت، عمل آوري، بسته بندي و عرضه هر يك از اين گونههاي گياهي ميتواند، اشتغال بالا و درآمد مناسب را براي بهرهبرداران ايجاد كند.
ظرفيتهاي آذربايجان غربي در بخش گياهان دارويي در حالي است كه از 10 سال پيش زمينه تحصيلات دانشگاهي در بخش گياهان دارويي نيز در استان فراهم شده و صدها دانشجو در اين رشتهها فارغالتحصل شدهاند.
گلمحمدي، نعناع، ترخون، گل گاوزبان، شيرين بيان، آجيبيان، كاسني، اوليك، بيدمشك، بادرنجبويه، بومادران، سنبلالطيب، خار شتر، شاتره، آويشن و دهها گونه ديگر از گياهان دارويي آذربايجانغربي هستند كه از دير باز بصورت سنتي مورد استفاده قرار گرفته و هم اكنون نيز اين گياهان را ميتوان از عطاريها تهيه كرد.
گرچه در چند سايت پرورشي از جمله شهرستان خوي گياهان دارويي بصورت صنعتي كشت و عملآوري ميشود، ولي در مقايسه با ظرفيتهاي استان رقم قابل ملاحظهاي نيست.
از مهمترين مشخصههاي گياهان دارويي آذربايجانغربي، عمل آوري در شرايط ديمي است كه ميتوان با اندكي توجه و مراقبت اكثر گياهان دارويي را در مناطق كم آب نيز بعمل آورد.
وجود يك ميليون و300 هزار هكتار مرتع فقير و كم بازده، 100 هزار هكتار عرصه جنگلي مخروبه، زمينههاي مساعدي را براي كشت و عمل آوري گياهان دارويي و صنعتي در اين استان بوجود آورده است. حتي دهها هزار هكتار از شورهزارهاي اطراف درياچه اروميه نيز ميتواند براي كشت و عمل آوري گياهاني مانند و مورد استفاده قرار گيرد.
خار شتر علاوه بر اينكه در تغذيه انواع دامها كاربرد دارد، عرق آن براي رفع سنگ كليه و سنگ صفرا مفيد است.
شوران نيز از گياهان صنعتي است كه در تهيه سود سوزآور و ساخت صابون مورد استفاده است و برگهايتر و خشك آن نيز به مصرف غذايي دامها ميرسد.
تعداد زيادي از گياهان دارويي آذربايجانغربي علاوه بر مصرف دارويي بصورت جوشانده و يا پماد، در عرق گيري مورد استفاده قرار ميگيرند كه بيشتر شامل گياهان معطر ميشود.
در زمان حاضر نزديك به 20 واحد بزرگ و كوچك در آذربايجانغربي بصورت سنتي در فراوري عرقيات گياهي فعاليت دارند، ولي تاكنون هيچ واحد اسانسگيري در استان راه اندازي نشده است.
با وجود تنوع گونههاي گياهي معطر از جمله گلسرخ، نعناع، مرزه، م-ري-مگلي، شاه اسپرم، ترخون، بيدمشك و دهها گونه ديگر، ميتوان واحدهاي بزرگ اسانسگيري را در استان راه اندازي كرد.
با راهاندازي واحد اسانسگيري صنعتي، دهها واحد زيربخشي نيز در صنايع غذايي، لوازم آرايشي و عطرسازي را ميتوان در منطقه ايجاد كرد.
شنبه|ا|10|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 519]