واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: احترام به قانون، امنيت جامعه و تخطي از آن به هر نحوي ...
تبريز- خيابان يك طرفه يعني خياباني كه در آن خودروها فقط از يك سمت به سمت ديگر تردد ميكنند.
آن روز صبح مثل هميشه و طبق روال به سمت چپ خود نگاه كردم و راه افتادم تا طرف ديگر خيابان بروم، اما صداي بوق خودرويي مرا هراسان و شگفت زده كرد.
اين خودرو در طرف راست من متوقف شده بود و رانندهاش با نگاهي حق به جانبي بهم اشاره ميكرد تا سريعترعبور كنم، بله اينجا يك خيابان يك طرفه است.
به اين ميانديشيدم كه چرا فرهنگ رانندگي و احترام به قانون هنوز نهادينه نشده است.
بارها به دليل توقف خودروها در روي خط كشي عابر اعتراض كرديم اما رعايت نكردن قوانين رانندگي و نبود فرهنگ رانندگي بسيار فراتر از اين حرفهاست.
برخي از اوقات فرهنگ رانندگي در تبريز فقط با يك واژه سنجيده ميشود، به خيال خود، زرنگي!، يك راننده خوب و زرنگ، رانندهاي است كه بتواند خودرو خود را در نخستين فضايي كه باز ميشود عبور دهد، رانندهاي كه بتواند با سرعت غيرمجاز و سبقتهاي غيرمجاز، از هر مسير ممكني عبور كند و پشت چراغ قرمز نماند.
هيچ كدام از رانندههاي به اصطلاح زرنگ احتمال وقوع تصادف را براي خودشان تصور نميكنند. همه آنها خود را بسيار سريعتر و ماهرتر از آن ميدانند كه در دام تصادف، آن هم تصادفهاي دلخراش بيافتند.
آري، هيچكدام از اين رانندههاي به اصطلاح حرفهاي تصادف نميكنند، و اما رانندگاني كه اخبار تصادفاتشان در رسانهها پخش ميشود، چه كساني هستند؟
برخلاف تصور برخي افراد، نحوه رانندگي هر فرد جدا از مهارتش، فرهنگ و ميزان شعور اجتماعي او را نمايان ميسازد و نشاندهنده ابعاد مختلف شخصيت، رفتار و درك اجتماعي اوست.
رانندگي هر شخص ميتواند معرف اخلاق اجتماعي وي باشد. رعايت قانون و مقررات و احترام به حقوق ديگران از مواردي است كه هنگام رانندگي به طور ناخودآگاه از شخصيت واقعي راننده سرچشمه گرفته و چگونگي رفتار اجتماعي وي را نشان ميدهد.
برطبق آمار به دست آمده دليل بيش از 90 درصد حوادث رانندگي رفتارهاي فردي و شخصيت راننده است. رانندگي در دو جمله "رعايت قانون و مقررات" و"رعايت حقوق و حريم ديگران" خلاصه ميشود.
اما نميتوان رانندگان را تنها عامل بروز حوادث رانندگي دانست. قوانين راهنمايي و رانندگي و استانداردهاي خودرو و جادهها نيز از عواملي هستند كه نياز به بازنگري دارند.
به گفته رييس پليس راهنمايي و رانندگي نيروي انتظامي، تعداد خودروها در ايران در سال 1350 كمتر از 500 هزار دستگاه بود، اما اكنون به بيش از 12 ميليون دستگاه رسيده است و براساس پيشبينيها در دهه آينده اين ميزان به بيش از دو برابر خواهد رسيد.
با توجه به اين واقعيت، قانون جديد راهنمايي و رانندگي بعد از 40 سال در آخرين روز اداري پارسال به تصويب رسيد.
در اينباره سرتيپ "اسكندر مومني"، رييس پليس راهنمايي و رانندگي نيروي انتظامي ميگويد: هدف از تصويب لايحه اخذ جرايم رانندگي، ايجاد انضباط رانندگي است و مجازات و جريمه تنها براي جلوگيري از ارتكاب تخلف صورت ميگيرد.
در حقيقت اين قانون در مقايسه با قانون قبلي از ويژگيهاي بازدارندگي بيشتري برخوردار است كه فقط به افزايش جريمه خلاصه نميشود، بهطوري كه در ماده هفت آن به مجازاتهايي مانند دادن امتيازهاي منفي به رانندگان متخلف، توقيف خودرو و ضبط گواهينامه اشاره شده است.
بهرغم تصويب مقررات جديد، همچنين اصلاح و بهبود وضعيت خيابان ها و جادههاي مواصلاتي درون شهري و برون شهري، انتظار ميرود شاهد كاهش ميزان تصادفات رانندگي باشيم، حتي اخباري نيز مبني بر كاهش تلفات ارايه شد، اما اخبار تصادفات خطرناك و مرگبار در جادهها اين روزها رشد فزايندهاي يافته و تقريباً روزي نيست كه در آن خبري مبني بر بروز حادثهاي براي رانندگان و سرنشينان خودروها نشنويم.
به گزارش روابط عمومي اداره كل پزشكي قانوني آذربايجان شرقي آمار متوفيان حوادث رانندگي در هشت ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل كه تعداد كشتههاي تصادفات 660 نفر بود، 5.2 درصد كاهش يافته است.
بنا بر اين گزارش، در حوادث رانندگي هشت ماهه استان 9 هزار و 712 مصدوم به مراكز پزشكي قانوني ارجاع شدند كه اين رقم نيز نسبت به مدت مشابه سال قبل 4.8 درصد كاهش يافت.
در مهر ماه سال جاري نيز 120 نفر در حوادث رانندگي استان جان باختند كه نسبت به مهرماه سال قبل كه تعداد فوت شدههاي حوادث رانندگي 86 نفر بود، 5/39 درصد افزايش دارد و تعداد مصدومان ارجاعي حوادث رانندگي اين استان نيز يك هزار و 389 نفر ثبت شده است.
شنيدن اخبار تصادفات مرگبار در پايان روزهاي تعطيل به امري معمول بدل شده است. ميدانيم كه هر سال بعد از پايان تعطيلات نوروزي و تابستاني چند نفر بر اثر تصادف اتومبيل جان خود را از دست خواهند داد. امسال اين تصادفات در پايان پنج روزه تعطيلي ايام محرم نيز به عينه لمس شد.
شايد يكي از دلايل اين امر، كم كاريهايي است كه در بخش حمل و نقل و راه و ترابري وجود دارد.
آذربايجان شرقي 12 هزار و 761 كيلومتر راه دسترسي اعم از اصلي، آزاد راه، بزرگراه و راه روستايي دارد و از اين نظر در مكان هشتم كشور قرار دارد.
اغلب جادههاي استان نياز به تعمير و تجهيز از نظر امكانات رفاهي دارند.
بزرگراه تبريز - زنجان كه اميد ميرفت به يكي از راههاي مواصلاتي استاندارد و اصولي در استان تبديل شود، همچنان از كيفيت پايين، زيرسازي غيرعلمي فيزيكي، نبود تسهيلات رفاهي و امدادي و غيره ... رنج مي برد و بيشتر رانندگان از وضعيت اين جاده شكايت دارند.
در بيشتر جادههاي استان وضع به همين منوال است، وجود دست اندازها، كيفيت نامطلوب آسفالت و عدم بسترسازي و زيرسازي، و فقدان مهندسي كارآمد، ميتواند عامل اصلي تصادفات تلخ رانندگي قلمداد شود.
اين كم كاريها در حوزه حمل و نقل وقتي با فرهنگ مهجور مانده رانندگي جمع ميشوند، نتيجهاي جز بروز حوادث دلخراش در پي نخواهند داشت. درست است كه آمار مرگ و مير و مصدومان حوادث رانندگي در استان، نسبت به سالهاي گذشته كاهش داشته اما اين روند هنوز به حد مناسب نرسيده است.
در حالي كه مرگ و مير ناشي از تصادفات در دنيا در رتبه نهم عوامل مرگ و مير قرار دارد، اما در ايران بين رتبههاي اول و دوم در نوسان است!
اما همانطور كه ذكر شد بيشترين دليل ايجاد سوانح رانندگي، مربوط به راننده و رفتار اجتماعي اوست. بنابراين لزوم يافتن راهي مناسب جهت بهبود و رشد فرهنگ ترافيك در بين مردم بيشتر از وضعيت جادهها خودنمايي مي كند.
فرهنگ ترافيك در كشور فقط با توليد و پخش برنامههاي تلويزيوني، ساخت فيلم يا انتشار كتاب و بروشور به تنهايي ارتقا نمي يابد، بلكه دستگاههاي مختلف از جمله پليس بايد در اين زمينه فعاليت جدي داشته باشند و شهروندان به عنوان كاربر ترافيك، اعم از راننده، سرنشين و عابرپياده با قوانين راهنمايي و رانندگي آشنا باشند و مطالعه آن را فقط مختص به زمان اخذ گواهينامه ندانند و به اين باور برسند كه اگر در مناسبات فردي و اجتماعي به موضوع احترام به ديگران اعتقاد دارند، در چرخه ترافيك نيز بايد همين گونه عمل كنند.
آيا زمان آن نرسيده كه بپذيريم قوانين راهنمايي و رانندگي براي امنيت ما وضع شدهاند؟
گزارش از: پيمان پاكزاد
7223/587
انتهاي خبر / خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا) / كد خبر 30747929
چهارشنبه|ا|14|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 231]