واضح آرشیو وب فارسی:رسالت: يار مهربان يا مهمان اسير در قفس؟!
يار مهربان يا مهمان اسير در قفس؟!
ابوالقاسم جامه بزرگ
اقرأ (بخوان)، اولين كلام حضرت حق به بنده محبوبش حضرت محمد بن عبدالله (ص) است كه اي محمد (ص)! بخوان (و به همه انسانها بگو بخوانند) و ما يسطرون (و آنچه قلم مينويسد) علم الانسان ما لم يعلم (آنچه را كه نميدانست و خداوند به او ياد داد.) با عنايت به آيات شريفه مذكور يكي از جنبههاي بندگي،خواندن است و بيتوجهي به آن يا كنارگذاشتن خواندن و مطالعه يعني ...!
اين دستور و دهها آيه و حديث ديگر موجب شد در قرون اوليه اسلام،پيشرفت علمي چشمگيري به وجود آيد كه هنگامي كه اين سنت كنارگذاشته شد جامعه اسلامي رو به افول گذاشت و به وضعيتي رسيد كه مشاهده ميكنيم. پس از انقلاب اسلامي، سعي ميشود از روشهاي گوناگون، ميزان مطالعه در ميان آحاد مردم افزايش يابد از جمله برپايي نمايشگاهها، توزيع بن كتاب، تشويق مسئولان و بزرگان كشور و ... يكي از آخرين نوع اين فعاليتها، برگزاري نمايشگاه كتاب تحت عنوان "يار مهربان" بود. هنگام برپايي نمايشگاه مراجعهكنندگان بسيار زياد به نظر ميرسند اما ميزان ساعات مطالعه سرانه كشور چقدر است؟
طبق آمار، بالاترين رقم مطالعه مربوط به ژاپن با 90 دقيقه سرانه مطالعه در روز است كه يكي از مسئولان، زمان سرانه مطالعه در كشور ما را
30دقيقه از ركورد جهاني بالاتر اعلام كرده است. اين رقم چگونه محاسبه شده است معلوم نيست درحالي كه ميزان دو دقيقه، 4 دقيقه و
18دقيقه را هم در گزارشهاي ارائه شده مشاهده ميكنيم. آنچه ميزان مطالعه رادر كشور به خوبي نشان ميدهد رقم كتابهاي منتشر شده است. گرچه بخش قابل توجهي از آن به عنوان كتاب درسي دانشگاهي و كلاسهاي ضمن خدمت و ... استفاده ميشود. مركز اطلاعرساني خانه كتاب كه به صورت ماهانه و سالانه گزارشهاي آماري را از وضعيت نشر و تاليف كتاب در كشور منتشر ميكند، در شماره 308 مورخ 21 آبان 1390 صفحه 8 مقايسه آماري ميان كتاب هاي چاپ شده در نيمه اول سال 1390 و مدت مشابه آن در سال 1389 را بيان كرده است. بر اساس آن چاپ كتاب تا پايان شهريور امسال 2770 عنوان است در حالي كه اين رقم در سال پيش 27812 عنوان بوده است. به عبارت ديگر انتشار عناوين كتاب با كاهشي حدود سه درصدي مواجه بوده است. از آنجايي كه تعداد شمارگان هر كتاب تقريبا محدود و يك اندازه در سالهاي متمادي بوده است لذا تعداد جلد كتاب هاي منتشر شده در شش ماه اول امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل كمتر و با توجه به رشد جمعيت، سرانه مطالعه بايد كمتر شده باشد. اين امر نشان ميدهد كه تبليغات،توصيه مسئولان و نخبگان حتي اثر عكس داشته است؟! راستي چرا چنين است؟ چرا براي يك مسئله به اين مهمي آسيبشناسي دقيق نميشود؟ چرا پژوهشي دقيق از ميزان مطالعه در كشور صورت نميگيرد؟ چرا افراد هر طور كه مايل باشند آمار ارائه ميدهند و پاسخگوي گفته خود نيز نيستند؟
خوب ميدانيم كه توسعه فرهنگ كشور كه شامل دانش در حوزههاي مختلف است منوط به افزايش سرانه مطالعه در كشور است. بسياري از مشكلات اجتماعي از راهنمايي و رانندگي گرفته كه نفس مردم را هم از جهت آلودگي و هم از جهت فرصتكشي بند آورده تا رعايت حال همسايه در آپارتمان، داد و ستد، قيمتگذاري شخصي كالا، برخورد با مراجعه كننده و ... ناشي از بيسوادي و كمسوادي به سبب عدم يا كمبود مطالعه است. در هنگام برپايي نمايشگاه و تحت تاثير جو تبليغاتي، كتاب ، "يار مهربان" ميشود و احيانا نسخهاي از آن خريداري ميشود و همين كه اين كتاب به منزل رسيد و در قفسه قرار گرفت ميشود بيگانه و يا مهمان اسير در قفس. مطالعه كردن سخت نيست و به ارادهاي قوي هم نياز ندارد. تنها كمي حوصله و كمتر از آن به قدري همت نياز دارد. اگر فردي چند صفحه كتاب بخواند، لذت يادگيري از هر لذتي بالاتر است و او را به بيشتر مطالعه كردن سوق ميدهد. بياييد اين اسير گرفتار در قفس را آزاد نموده و در دست روبهروي خود قرار دهيم و مقداري از وقت خود را با دانشمندان و صاحبان انديشه بگذرانيم، فرصت را از دست ندهيم و به دنبال فراهم كردن زمينه از جانب ديگران (چه دولتي و چه غير دولتي) نباشيم و خود زمينه را فراهم كنيم كه ميتوانيم اين كار را انجام دهيم.
سه|ا|شنبه|ا|13|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: رسالت]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 76]