واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: ابوالفضل ساجدي:دين براي انسان شدن آدمي، هدف، راه و راهنما را مشخص كرده است
گروه انديشه: دين براي انسان شدن، هم هدف و مقصود كه سعادت ابدي انسان است را واضح كرده و هم راه و راهنما را مشخص كرده است، لذا بايد به كمك دين به غايت و مقصود انسانيت دست يابيم كه همان سعادت در دنيا و آخرت است.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، نشست علمي با موضوع «نظام تعليم و تربيت در قرآن؛ علل دينگريزي و دينپذيري جوانان» شب گذشته 11 اسفندماه در به همت انجمن علمي قرآن و حديث دانشگاه مذهب اسلامي برگزار شد.
در اين نشست، حجتالاسلام والمسلمين ابوالفضل ساجدي؛ دكتراي فلسفه دين و دانشيار مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) به بيان نظرات خويش در مورد علل دينپذيري و دينگريزي جوانان و مباحث نظري فلسفه دينپذيري در جامعه دينمدار را بيان كرد و در پايان اين نشست علمي، وي به پاسخگويي به سؤالات و شبهات حاضرين در مورد دينمدار بودن در عصر جديد بيان كرد.
حجتالاسلام ساجدي در ابتداي سخن خود گفت: در مباحثي كه به نحوي با دين در ارتباط است، بايد در ابتدا «دين» تعريف شود لذا به نظر ميرسد كه در تعريف دين بايد گفت: دين ارائه دهنده آموزههايي است كه به دو دسته هستها و بايدها تقسيم ميشود كه «هستهاي دين» به خداشناسي، راه و راهنماشناسي و آخرتشناسي مربوط ميشود و «بايدها و نبايدها» ناظر به راه نيل به اهدافي است كه در دين مطرح است.
وي در مورد تعريف دينگريزي افزود: دينگريزي دو معنا دارد، در معناي اول، فرد به هيچ مرتبه از دين؛ قلبي، ذهني و رفتاري پايبند نبوده ولي در دينگريزي به معناي دوم، فرد به مرتبه يا مقامي از دين، اعتقاد ندارد و يا رفتار نميكند و به درجهاي از دين خرسند است در حالي كه مراتب عالي دين برايش ارزش دارد ولي به سوي آن حركت نميكند و ما در اين نشست، تعريف دوم از دينگريزي را مدنظر داريم.
مؤلف «زبان و دين قرآن» اظهار كرد: در اين تعريف، بررسي ميشود كه چرا عدهاي از جوانان از مظاهر اوليه دينداري خودداري ميكنند، به عبارت ديگر در اين تعريف از دينگريزي، بررسي ميشود كه چرا اجتناب در مظاهر اوليه دينداري در برخي از افراد رخ ميدهد.
وي در مورد عوامل دينگريزي در ميان افراد گفت: عوامل دينگريزي به دو دسته عوامل دروني و عوامل بروني تقسيم ميشود كه عوامل بروني كه شامل نهاد خانواده، همسالان و اجتماعي ميشود و نهاد اجتماعي شامل نهادهاي تعليم و تربيت رسمي و غير رسمي، سياسي، رسانه و نهاد اقتصادي ميشود.
ساجدي در مورد عوامل بروني تأثيرگذار بر روي دينپذيري و دينگريزي گفت: عوامل بروني شامل بعد شناختي، بعد احساسي و بعد رفتاري ميشود و تعامل ميان اين سه بعد شخصيت انسان را ميسازد، به عنوان مثال فردي علاقه به پول دارد واين در مرحله تصور و بعد شناختي است و در مرحله بعد بعد احساسي تقويت ميشود و در نهايت رفتار رخ ميدهد.
وي در بيان تعريف تربيت گفت: تربيت سير از حالت بالقوه به بالفعل است و مجوعه عوامل كه ميتواند در دينگريزي و يا دينپذيري تأثيرگذار باشد، 5 بخش دارد كه عبارتند از: 1. متون آموزشي كه منبع تغذيه افراد است، 2. ابزارهايي كه براي تعليم و تربيتن ديني به كار گرفته ميشود، 3. فضايي كه تربيت در آن شكل ميگيرد و 4. ويژگيهاي رواني كسي كه تربيت را محقق ميكند، 5. محتواي كتابهاي كه ميخواهيم بيان كنيم.
اين مدرس حوزه و دانشگاه اظهار كرد: مهمترين جايگاه براي تربيت ديني، خانواده محسوب ميشود چرا كه خانواده مهمترين و اساسيترين نهاد ايجاد علاقه و يا تنفر از دين هستند، چرا كه همانگونه كه رفتار ناشايست خانواده در علاقه و يا تنفر به علم و درس مؤثر است، رفتار خانواده در ايجاد رابطه افراد به دين مؤثر است و ديده شده برخي افراد به خاطر لجبازي با اعضاي خانواده از دينداري فاصله گرفتهاند.
وي نهاد مدرسه را بعد از اجتماع خانواده مهمترين نقش در علقه به دين و يا تنفر به دين دانست و گفت: رفتار معلم بسيار مؤثر در دينپذيري و دينگريزي افراد دارد چرا كه سخن معلم باعث ميشود در عمق رفتار فردي متعلم تأثيرگذار بوده است.
ساجدي در سخن خود تأكيد كرد: بايد علائق الهي در قلب ما تقويت شود و مشكل ما اين است كه قلوب جوانان به سمت قلوب مادي حركت ميكند و اين باعث شده است عطر الهي به مشام جوانان نرسد و البته بايد توجه كنيم كه صرف دوستداشتن كافي نيست بلكه بايد عاشق خدا و اعمال عبادي باشيم.
وي همچنين گفت: دين براي انسان شدن آدمي هم غايت و مقصود كه سعادت ابدي هم را واضح كرده است و هم راه و راهنما را مشخص كرده است لذا بايد به كمك دين به غايت و مقصود انسانيت دستيابيم كه همان سعادت در دنيا و آخرت است.
ساجدي در پايان اظهار كرد: انسانشناسي قرآني؛ يعني همانگونه كه در بيرون لشكريان كفر در مقابل هم صف كشيدهاند در درون انسان هم چنين صحنهاي رخ ميدهد و نبايد بگذاريم لشكر يزد دروني بر لشكر حق دروني پيروز شود.
دوشنبه|ا|12|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 276]