واضح آرشیو وب فارسی:مهر: سخنگوي فراكسيون عشاير:سود ورني بافان عشاير ارسباران راهي جيب دلالان مي شود
تبريز - خبرگزاري مهر: ارسلان فتحي پور گفت: عدم حمايت از ورني بافان ارسباران به ويژه عشاير اين منطقه سود و منفعت ورني بافان را نصيب دلالان مي كند.
سخنگوي فراكسيون عشاير كشور و نماينده مردم كليبر و هوراند در مجلس شوراي اسلامي در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به مشكلات ورني بافان گفت: متاسفانه فقدان نقدينگي و عدم حمايت ازورني بافان ارسباران، سود و منفعت اين هنرمندان را نصيب دلالان مي كند.
وي اظهار داشت: متاسفانه عدم حمايت هاي لازم از اين صنعت بسيار مهم، باعث شده رونق اين كالاي صادراتي به فراموشي سپرده شود.
فتحي پور تاكيد كرد: در اين ميان براي نجات اين هنر بومي عشاير منطقه اعزام بازرسان ويژه از سوي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري براي حل مشكلات ورني بافان و ارائه تمهيدات ويژه براي حمايت از اين صنعتگران گمنام ضروري است.
نايب رئيس كميسيون اقتصادي مجلس با اشاره به پتانسيل هاي بالقوه در منطقه ارسباران در بخش صنايع دستي، ميراث فرهنگي، آثار تاريخي و جاذبه هاي گردشگري، راه اندازي اداره ميراث فرهنگي و گردشگري را يكي از نيازهاي اساسي منطقه در جهت جذب و راهنمايي گردشگران و بازديد علاقه مندان از مناطق مختلف اين منطقه ذكر كرد و خواستار تسريع در اين زمينه شد.
فتحي پور در عين حال اظهار داشت: به خاطر عدم سرمايه گذاري كلان دولتي در منطقه مفهوم صنعت در آن، فقط در صنايع دستي، ورني بافي و گليم بافي و نيز قالي بافي خود را نشان مي دهد و دولت بايد توجه جدي ويژه اي به صنعت منطقه نشان دهد تا صادرات صنايع دستي رونق يابد.
وي ايجاد نمايشگاه دائمي ورني ازسوي سازمان صنايع دستي ،ميراث فرهنگي و گردشگري رادرجهت عرضه محصولات صنايع دستي عشايروروستائيان غيورمنطقه ارسباران را از خواسته هاي مهم اين قشرخدوم و زحمتكش عنوان كرد و خواستارتشكيل كميته اي متشكل ازسازمان ميراث فرهنگي و امورعشايري در جهت ارائه راهكارهاي مناسب عملي به منظور تدوين برنامه هاي لازم دررونق اين صنعت شد.
نايب رئيس مجمع نمايندگان آذربايجان شرقي تاكيد كرد: به منظور برنامه ريزي و اتخاذ تدابير لازم براي بهبافي و ارتقاي آگاهي توليد كنندگان ورني با آموزشهاي تخصصي، معاونت صنايع دستي استان آذربايجان شرقي بايد وارد عرصه شود.
نماينده مردم كليبر و هوراند در مجلس شوراي اسلامي تصريح كرد: متاسفانه عدم برنامه ريزي در جهت رونق اين صنعت باعث شده بازار صادرات جهاني را در حوزه صنايع دستي از دست داده و كشورهاي ديگر كه به الگوپردازي از كشور ما بعد از ما شروع كرده اند در اين زمينه موفق باشند.
وي با اشاره به نقش صنايع دستي در اقتصاد عشاير و روستاييان كشور افزود: توسعه و رونق صنايع دستي يكي از منابع مهم اشتغال پايدار و رونق صادرات غيرنفتي است لذا همه بايد در اين حوزه تلاش كرده و در جهت شناسايي اين صنعت برنامه ريزي كنيم.
يادآور مي شود، "ورني" محصولي است ميان گليم و فرش كه همچون ساير گليمها بصورت ذهني و بدون نقشه از پيش تهيه شده به وسيله زنان و دختران عشاير و روستائيان منطقه ارسباران بافته ميشود.
تار و پود اين فرش همانند قالي از نخهاي پنبهاي، پشمي و ابريشمي فراهم شده و گاهي براي چلهكشي از پشم گوسفند هم كه در منطقه بصورت فراوان وجود دارد استفاده ميشود.
"ورني" در ميان عشاير شاهسون و روستاهاي كليبر، خداآفرين، هوراند و روستاهاي بخش مركزي از رونق قابل توجهي برخوردار بوده و در حال حاضر كشور ما تنها صادركننده اين محصول است.
اين محصول هم بر روي دار افقي و هم بر روي دار عمودي بافته مي شود كه در داخل چادر و خانههاي روستائيان و عشاير مستقر ميشود.
نقشه ورني نشانگر اعتقادات، آداب و رسوم و باورهاي مردم اين منطقه است و بيشتر دربافت آن از تخيلات ذهني و شكل حيوانات و پرندگان استفاده ميشود و معمولاً براي رنگبندي ورني از رنگهاي لاكي، كرم، آبي روشن، سفيد و پيازي استفاده شده و در ابعاد 2 در1، 3در1، 3در2، 3در4 بافته و به بازار عرضه ميگردد .
در مناطق وسيعي از ارسباران ( اهر، كليبر، هوراند و ورزقان،آبش احمدوخداآفرين ) ورني بافي رواج داشته و مردم منطقه معمولاً مواد اوليه خود را از دلالان بومي و غيربومي گرفته و ورني بافته شده را به صاحب مواد اوليه تحويل داده و فقط دستمزد دريافت ميكنند .
جالب اينكه هم اكنون بيش از 20 هزار نفر از جمعيت منطقه ارسباران در مناطق عشايري و روستايي به توليد ورني اشتغال دارند و امرار معاش خود را از توليد ورني تامين مي كنند.
منطقه ارسباران با جمعيتي بالغ بر چهارصد هزار نفر در شمال شرق آذربايجان شرقي واقع شده و شهرهاي اهر،كليبر و ورزقان راشامل مي شود.
سه|ا|شنبه|ا|13|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 171]