واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش خبري/لزوم احياي جايگاه وقف در جامعه/ درآمدهايي كه واقعي نيستند!
لزوم احياي جايگاه وقف در جامعه/ درآمدهايي كه واقعي نيستند!
رشت - خبرگزاري مهر: كارشناسان معتقدند براي توسعه عدالت و رفاه اجتماعي، بايد سنت حسنه وقف را احيا و چهره واقعي آن را به مردم شناساند چرا كه وقف از ظرفيت هاي عظيمي برخوردار بوده و به رشد علمي، اقتصادي، فرهنگي و اجتماعي جامعه اسلامي كمك مي كند.
به گزارش خبرنگار مهر، سنت حسنه وقف با ظرافت و در يك قالب زيبا، زمينه اي را فراهم كرده تا سرمايه هاي مردمي با نيت خالصانه، به كمك حكومت اسلامي آمده و زمينه رشد و بالندگي جامعه را فراهم كند.
بسياري از معضلاتي كه در زمينه هاي مختلف گريبانگير مردم يك جامعه است تنها به وسيله دولت و دستگاههاي اجرايي قابل رفع نبوده و مشاركت و معاضدت خود مردم است كه معضلات را از سر راه رشد و توسعه آن جامعه بر خواهد داشت.
وقف نهادي است كه از طريق آن مي توان بخش قابل توجهي از مشكلات و تنگناهاي جامعه را شناخت و اموال و دارايي هاي افراد نيكوكار را داوطلبانه براي رفع آنها به كار بست.
نقش وقف در ابعاد گوناگون جامعه مكتوم و مستور مانده است
اين نهاد با وجود برخورداري از قدمت زياد آنطور كه شايسته است فراگير نشده و نقش آن در ابعاد گوناگون تا حدودي مكتوم و مستور مانده است.
مديركل اوقاف و امور خيريه گيلان با اشاره به اينكه درآمدهاي موقوفات استان واقعي نيست، گفت: موقوفات از بسترهاي مهم اقتصادي در جامعه هستند.
حجت الاسلام ولي عادلي با بيان اينكه اجاره هاي كه مستاجران از موقوفات پرداخت مي دهند بسيار ناچيز است، افزود: مغازه اي در مركز شهر با بهترين شغل در سال چهار هزار تومان اجاره مي دهد.
وي اظهارداشت: با اين شرايط نمي توان از موقوفات به عنوان يك سرمايه اقتصادي به حساب آورد، اجاره هاي موقوفات بايد به روز شود.
اطلاعات مردم نسبت به قوانين و مسائل شرعي وقف بايد توسعه يابد
مديركل اوقاف گيلان با اعلام اينكه برخي از مردم با قوانين و مسائل شرعي وقف اطلاع ندارند، گفت: اگر موقوفات احيا و حقوق موقوفه پرداخت شود مي توان كارهاي بزرگ عمراني و فرهنگي در استان انجام داد.
وي همچنين بر ضرورت ترويج فرهنگ وقف در جامعه تاكيد كرد و افزود: ترويج فرهنگ وقف و دفاع از موقوفات وظيفه همه مردم جامعه است.
عادلي با تاكيد بر نقش هنر در فرهنگ سازي وقف يادآورشد: خلق كردن آثار هنري در زمينه وقف مي تواند كمك قابل توجهي به ترويج فرهنگ وقف در جامعه به وجود آورد.
به هر حال وقف كه در آن اصل مال يا ملك مي ماند و منافع و عوايد آن در امور عام المنفعه مصرف مي شود كار نيكي است كه در ساماندهي زندگي فردي و اجتماعي نقش فراواني دارد.
نهاد وقف در ادوار گذشته نيز وجود داشته و پس از اسلام با تاثيرپذيري از جهان بيني اسلامي به صورت استوار و جهت دار مطرح مي شود و همچون چشمه سار غيرخواهي خداپسندانه و مردم گرايانه در زمينه هاي مختلف به جريان خود ادامه مي دهد.
در رويكرد اجتماعي وقف علاوه بر ماندگاري نام واقف و موقوفات او، ديوارهاي تنگ فردگرايي فرو مي ريزد و بعد غيرخواهي و مردم گرايي به قدري گسترش مي يابد كه مرزهاي عقيده و مليت را نيز پشت سر مي گذارد.
توليد آثار هنري فاخر در ترويج فرهنگ وقف موثر است
رويكرد فرهنگي وقف در ساخت و اداره مراكز آموزشي و تحقيقاتي و تعليم و تربيت تعداد فراواني از مردم به خصوص اقشار آسيب پذير جامعه از طريق نهاد وقف مي تواند دستمايه آثار هنري زيادي از قبيل داستان ها، مجموعه هاي تلويزيوني و فيلمهاي سينمايي قرار بگيرد تا رفته رفته اين فرهنگ رواج يابد، تفكر فردگرايانه محدود و محصور شود و تفكر در بهبود شرايط زندگي ديگران گسترش پيدا كند.
در مجموع با نهاد وقف كه در آن مالكيت خصوصي به نوعي مالكيت عمومي تبديل و مراكز مختلف آموزشي، فرهنگي، بهداشتي و اقتصادي ايجاد مي شود كه علاوه بر آنكه در شهرنشيني جوامع كه از مؤلفه هاي توسعه اقتصادي است نقش قابل توجهي دارند به شهرها نوعي برجستگي ديني، تاريخي و اقتصادي خواهد بخشيد و توسعه را همراه با عدالت اجتماعي به ارمغان خواهد آورد.
نماينده ولي وفقيه در گيلان نيز وقف را از بهترين روش هاي احياي شعائر ديني دانست و گفت: با اطلاع رساني و ترويج فرهنگ وقف تمايل به ايجاد وقف جديد را بايد در نسل آينده ايجاد و فرهنگ سازي كرد.
آيت الله زين العابدين قرباني همچنين وقف را ميراثي ماندگار و جاودانه ذكر كرد و بر ضرورت گسترش فرهنگ وقف در جامعه اسلامي تاكيد كرد.
وجود 900 بقعه متبركه در گيلان نشان از عشق وافر مردم به اهل بيت (ع) است
در اين ارتباط استاندار گيلان هم با بيان اينكه بقاع متبركه محل امني براي الهي شدن انسان است، گفت: گيلان از گذشته به عنوان خاستگاه علويان و شيعيان مطرح بوده و وجود 900 بقعه متبركه در اين استان نشان از عشق و علاقه وافر مردم به اهل بيت عصمت و طهارت (ع) است.
مهدي سعادتي افزود: اين روحيه ولايت پذيري نعمت بزرگ و ارزشمندي است كه خداوند به مردم اين ديار اعطا كرده است.
وي همچنين با اشاره به تاكيدات رهبر معظم انقلاب اسلامي در تبديل بقاع متبركه كه به قطب فرهنگي جامعه يادآورشد: اين بقاع بهترين مكان براي فعاليت هاي فرهنگي هستند.
بدون شك نتيجه طبيعي وقف رامي توان در سه فرآيند تعديل ثروت، توازن اجتماعي و همكاري جامعه ذكر كرد كه همه اينها در اصل زيربناي عدالت اجتماعي و اقتصادي جامعه هستند.
وقف آثار و بركات بسياري دارد ولي به طور كلي داراي دو اثر دروني و بيروني است، اثر دروني متوجه شخص واقف بوده كه با اين عمل به تزكيه نفس خويش پرداخته و روحيه دنيا طلبي و مال اندوزي را از خود دور كرده است و اثر بيروني آن در جامعه نمود پيدا مي كند كه مي تواند در محور فقر و محروميت و فاصله شديد طبقاتي تاثير بسزايي بگذارد.
© 2003 Mehr News Agency .
سه|ا|شنبه|ا|13|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 238]