واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: به بهانه اهداي مجموعه «كودك و اشغالگر» به كودكان غزه بچهها در فلسطين زود بزرگ ميشوند
جام جم آنلاين: مجموعه انيميشن سه بعدي «كودك و اشغالگر» يكي از طرحهاي دنبالهدار شبكه جهاني سحر است كه نهتنها در همدردي و همذاتپنداري مخاطبان اين شبكه در پهنههاي مختلف جغرافيايي مؤثر است كه حتي با ايجاد ارتباطات برونمرزي با رسانههاي خارجي و پخش آن از تلويزيونهاي كشورهاي ديگر تكميلكننده نقش القاء پيامهاي رسانه ملي به بيرون از مرزهاي ايران است.
اتفاقي كه از سال پيش و با پخش آن از برخي تلويزيونهاي تركيه، بويژه همزمان با انتشار اخبار موج جديد جنايات در غزه، در آفرينش فضايي متفاوت مؤثر افتاد. ضمن اينكه اهداي آن به كودكان غزه در مراسميبا عنوان «غنچههاي مقاومت» صورت گرفت، مهر تاييد ديگري بر همراهي و همپايي رسانههاي برونمرزي ايران با تحولات روز جهان و دنياي اسلام نهاد.
ماجراهاي كودك و اشغالگر
كودك و اشغالگر كه مجموعهاي است اپيزوديك و بيكلام و در قالب داستانهاي كوتاه 5/1 تا 4 دقيقهاي توليد ميشود، در بردارنده ماجراهاي يك خواهر و برادر خردسال فلسطيني با يك سرباز رژيم صهيونيستي است. هر قسمت از اين انيميشن با مكر، حسادت، بغض و شرارت سرباز براي آزردن و صدمهزدن به خواهر و برادر كوچك فلسطيني آغاز ميشود. بچهها كه به خاطر روحيه پاك و لطيف كودكانهشان انتظار ديدن آزار و وحشيگري را از او ندارند، ابتدا غمگين ميشوند ولي بلافاصله شروع به واكنش و بروز عكسالعمل ميكنند. از اينجا به بعد چرخ قصه روي محور نقشه كشيدن و اقدام بچهها براي از رو بردن سرباز و دادن درس عبرت به او ميچرخد و با كمك هوش، ذكاوت و درايت خواهر و برادر فلسطيني، سرباز صهيونيست كه در آغاز داستان مغرور و مطمئن به طراحي يك ماجراي شرورانه براي آزار بچهها ميپردازد، ناكام و مضمحل از صحنه بيرون ميرود.
داستان شكلگيري
مرتضي شمسي، مدير شبكه جهاني سحر در رابطه با جرقه اوليه و نقطه شروع طرحريزي براي توليد چنين مجموعهاي ميگويد: ايده اوليه توليد مجموعه انيميشن كودك و اشغالگر كه در ابتدا با نام كودك و سرباز كليد خورد، داخل شبكه شكل گرفت. ما به اين نتيجه رسيديم كه اولا شبكه سحر نياز به آزمودن توان برنامهسازي خويش در قالبهاي متنوع نظير انيميشن دارد و از جانب ديگر موضوع فلسطين و انتفاضه به عنوان يك رسالت مهم در بيانيه مأموريت اين شبكه به عنوان عضوي از پيكره جهان اسلام نيازمند پرداخت قوي رسانهاي است.
نكته قابل توجه درخصوص مجموعه انيميشن كودك و اشغالگر تحول شخصيتهاي اين انيميشن است. گويي بلوغ عاطفه و احساس كودكان فلسطيني فراتر از طمأنينه و آرامش طبيعي حركت و پيشروي زمانخيز برداشته است. كودكاني كه در اپيزودهاي اوليه هر چند باهوش و شجاعاند، ولي به هر حال كودكاند.
حالا ديگر نقشههاي چنان هوشمندانهاي براي طرف مقابلشان ميكشند كه سرباز را چنان بر سر جايش بنشانند كه ديگر رمق برخاستن و طراحي نقشههاي جديد را نداشتهباشد.
اكنون و در حالي كه توليد كلاكتهاي اين مجموعه از مرز 50 گذشته، ديگر اين تصور كه آزار و وحشيگري و خلق و خوي تجاوز كاري شخصيت منفي داستان، بچههاي كوچك را به مرزهاي بلوغ و بزرگ شدن نزديك كرده، با وضوح بيشتري لمس ميشود.
داريوش دالوند، تهيهكننده مجموعه كودك و اشغالگر هم از تغييرات مسير كار ميگويد. از اينكه چهره دختربچه فلسطيني از تركيب و شمايلي كه در قسمتهاي اوليه نمايش داده شد، تغييريافته و زيباتر شده و از اينكه نقش بچهها در آفرينش ماجراهاي انيميشن در سير توليد متفاوت شده است. وي در ادامه ميافزايد: در قسمتهاي اول حيوانات يا عوامل طبيعي مثل باد، كاراكترهاي اسب، خرس يا تمساح به كمك بچهها ميآمدند و در واقع اين طبيعت و اتفاقات و حوادث بودند كه به كمك هوش بچهها دستمايه و عامل اصلي در شكست سرباز ميشدند ولي به مرور نقشآفريني 2كودك از شكل انفعالي به حالت فعال درآمده و كمكم صورت و فرم مبارزه به خود گرفت، بدين مفهوم كه در ابتدا قرار بود عكسالعمل بچهها در قبال توطئههاي بسيار خفيف باشد و اينكه قرار بود بچهها نقش بسيار كمتري داشته باشند و اين طبيعت و اتفاقات تصادفي مثل باد، زلزله و نيش زدن مار باشند كه به كمك بچهها آمده و موجبات خنثي شدن توطئههاي سرباز را فراهم بياورند، اما به مرور و بتدريج كار به جايي رسيده كه بچهها از مظلوم بودن مطلق خارج شدهاند و واكنشها و عكسالعملهاي كاملا طرحريزي شده و مستقل از جمع آمدن ابر و باد و مه و خورشيد و فلك را نسبت به اقدامات سرباز نشان ميدهند به طوري كه در حال حاضر واكنشهاي آنها حالت مبارزهگونه يافته است. اتفاقي كه به نظر ميرسد همپاي سير واقعي رويدادهاي اخير فلسطين به عنوان كانون توجه جهان و خبرسازترين واقعه اين روزها پيش ميرود.
شيدا اسلامي
سه|ا|شنبه|ا|13|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 147]