واضح آرشیو وب فارسی:بازتاب آنلاین: مقام معظم رهبري بر زندانزدايي از قوانين كشور تأكيد دارند
رئيس قوه قضائيه با اشاره به تأكيدات مقام معظم رهبري بر لزوم زندانزدايي از قوانين قضائي كشور، اظهار داشت: اگر قوانين مجازات و آئين دادرسي اصلاح شود، حبس زدايي و زندانزدايي به مقدار زيادي تحقق مييابد.
خبرگزاري فارس: رئيس قوه قضائيه با اشاره به تأكيدات مقام معظم رهبري بر لزوم زندانزدايي از قوانين قضائي كشور، اظهار داشت: اگر قوانين مجازات و آئين دادرسي اصلاح شود، حبس زدايي و زندانزدايي به مقدار زيادي تحقق مييابد.
به گزارش خبرنگار سياسي خبرگزاري فارس، آيتالله سيد محمود هاشمي شاهرودي رئيس قوه قضائيه پيش از ظهر امروز پنجشنبه در همايش سراسري قضات كشور كه در مجتمع شهيد بهشتي تهران، برگزار شد با اشاره به دستاوردهاي نظام قضايي كشور و با بيان اينكه اين دستاوردها با عزت و افتخار قابل ارائه به دنيا است، اظهار داشت: قطعا اين دستاوردها و پيشآوردها در هر محفل علمي و حقوقي و هر اجلاس و كنفرانس داخلي و خارجي اگر اين دستاوردهاي نظام جمهوري اسلامي ارائه شود مايه عزت و افتخار است؛ چرا كه سياستها و نهادهاي قضايي ايجاد شده امروز در كارنامه نظام قضايي كشور ميدرخشد. درحالي كه در كشورهاي پيشرفته در نظام قضايي اين دستاوردها حاصل نشده و اين سياست هاي روشن و شفاف قضائي در اين كشورها ديده نميشود.
وي با بيان اينكه بسياري از تشكيلات قضائي ايجاد شده در كشور در دنيا مشابهي ندارد، تصريح كرد: وقتي در اجلاسهاي بينالمللي اين دستاوردهاي كشور به حقوقدانان و قضات ارشد كشورهاي پيشرفته ارائه ميشود آنان بسيار متعجب شده و درخواست ميكنند كه اين دستاوردها به آنان نيز منعكس شود.
رئيس قوه قضائيه اظهار داشت: برخي از اين سياستها هنوز در محافل حقوقي بينالمللي در دنيا در اوايل مطرح شدن است.
هاشمي شاهرودي همچنين با اشاره به استفاده دستگاه قضائي از فناوري IT و برنامه جامع CMS، اين دستاورد نظام قضائي كشور را كاري بزرگ توصيف كرد و اظهار داشت: اين فناوري و دستاورد در پيشرفتهترين كشور جهان از نظر استفاده از فناوريهاي IT تا اين حد به كار گرفته نشده است.
وي همچنين با اشاره به نرمافزار ديگري كه در مجتمع عدالت در تهران به كار گرفته شده است، تصريح كرد: هنوز استفاده از اين فناوري در كشور عمومي و فراگير نشده است، در حالي كه اين نرمافزار فكر و رأي قاضي را دقيقتر ميكند و با استفاده از اين ابزار تحول بسيار كمنظير و حتي بينظيري در جهان رخ ميدهد.
وي افزود: اگر آموزش عمومي اين نرمافزار انجام شده و مشكلات اجرايي آن به طور كامل حل شود و در اختيار كل سيستم قضائي كشور قرار گيرد، دقت قاضي بسيار بالا رفته و خطا پائين ميآيد و درصدي از خطاها به طور كامل مرتفع ميشود.
رئيس قوه قضائيه افزود: اين برنامه آثار و بركات بسيار مهمي هم براي جامعه و هم براي دستگاه قضائي كشور دارد و قاضي را به سمت يك قضاوت صحيح هدايت كرده و از تخلف و كم توجهي و جهل قاضي جلوگيري ميكند كه اين دستاورد در دنيا بينظير است.
شاهرودي در ادامه سخنان خود اظهار داشت: اين امور به همت مديران ستادي و قضائي كشور انجام شده و اين نوعآوريها و دستاوريها، ظرفيتها و دستاوريهاي عظيمي است كه در نظام اسلامي ايجاد شده و براي ساير دستگاههاي كشور و قواي ديگر نظام الگو است كه از فناوريهاي بسيار مفيد و مؤثر IT كه به كارها سرعت و دقت وسيعي ميبخشد، استفاده كنند.
وي با بيان اينكه البته قواي ديگر نظام و بخصوص دولت نيز به دنبال ايجاد دولت الكترونيك بوده و كارهاي بسيار ارزشمندي را نيز در اين زمينه انجام داده است، افزود: وزارت بازرگاني، بانكها، گمركات و غيره سيستمهاي خوبي طراحي كردهاند كه انشاءالله به زودي به كار گرفته ميشود.
رئيس قوه قضائيه با اشاره به اينكه استفاده از IT علاوه بر سرعتبخشيدن به كارها، فساد و دخالتها و نابسامانيها را نيز از بين ميبرد، اظهار داشت: بنابر اين استفاده از IT در دستگاههاي كشور سرويسدهي و خدمات دهي به مردم را تسهيل كرده و نظارت را تقويت و همچنين هزينهها را كاهش ميدهد.
شاهرودي ادامه داد: با استفاده از فنآوري اطلاعات ديگر مفسدان به راحتي نميتوانند جعل، نفوذ و يا كلاهبرداري كنند. و اگر كل نظام مكانيزه و دولت الكترونيك شود و گمركات و بيمه و بانك و دادگاهها از اين فناوري استفاده كنند تحول بزرگ و اساسي در كشور اتفاق ميافتد.
وي خاطرنشان كرد: لازمه اجراي تحولات بزرگ اقتصادي از سوي دولت و اجراي اصل 44 و توسعه اقتصادي، اداري و قضايي در كشور نيز همين است.
رئيس قوه قضائيه يكي از شروط لازم براي بهداشت قضايي نيز مكانيزه شدن امور ذكر كرد و افزود: مكانيزه كردن امور و استفاده از فنآوري اطلاعات منشاء پيدايش دعواها را كم كرده و ريشه جرايم را از بين ميبرد ضمن اينكه نظارتها را شفاف و دقيق كرده و موجب حمايت از حقوق مالكيت اشخاص و امنيت قضائي و اجراي قانون و امنيت اقتصادي و حفظ حقوق شهروندي ميشود.
شاهرودي با بيان اينكه در ابتداي مطرح شدن مسئله استفاده از فناوري اطلاعات در دستگاه قضايي در ابتداي ورود بنده به اين دستگاه خيليها اين امر را مهم نميدانستند و برخي نيز آن را غيرقابل اجرا و غيرقابل ممكن ميپنداشتند، اظهار داشت: شايد در اين مورد 10 جلسه با مديران ارشد و عالي قضايي و سازمانهاي وابسته و كساني كه در حوزه فناوري اطلاعات داراي دانش هستند، تشكيل داديم.
وي افزود: براي پيادهسازي اين طرحها از 110 بازديد و نقش استفاده از فناوري اطلاعات را در تحقق امنيت مشاهده كرديم اما آن موقع خيليها اين طرحها را در دستگاه قضايي يك آرزو و ايده بسيار رويايي ميدانستند كه حداقل به اين زوديها قابل اجرا نيست.
رئيس قوه قضائيه با بيان اينكه اما بحمدلله فوايد اين سيستم مكانيزه در امر مديريت كاملا مشخص شده است، افزود: با سيستم مكانيزه در دستگاه قضائي ضمن بالا رفتن توانمنديهاي قضات، هرگونه دخالت و اعمال نظرات نيز كاهش مييابد.
شاهرودي ادامه داد: استفاده از اين تكنولوژيها و اثرات آن همان مبنايي است كه در اسلام در همه مديريتها و همه بخشهاي حاكميت اسلامي به عنوان يك اصل مديريت مورد تأكيد قرار داده شده است، كه آن همان شفافيت و پاسخگو بودن است.
وي در ادامه تأكيد كرد: هرچه در اين بخشها توسعه بيشتري پيدا كنيم، به نفع جامعه و نظام است و در رسيدن به اهداف دولت و نظام اسلامي كمك فراواني ميكند.
رئيس قوه قضائيه در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به شعار اين همايش مبني بر عدالت و توسعه قضائي و با بيان اينكه عدالت تنها در هنگام صدور حكم معني پيدا پيدا نميكند، افزود: عدالت بايد در اجراي حكم، در مرحله دادرسي و باقي مراحل نيز بايد مورد توجه قرار گيرد.
شاهرودي با تأكيد بر اينكه هر جا خلاف حق انجام شود، يك ظلم و بيعدالتي صورت گرفته است، تصريح كرد: قضات بايد اهداف بلند و مقاصد عالي را كه همان عدالت، امنيت، دقت، شفافيت، سرعت و حفظ حقوق و كرامت انسانها است را دنبال كرده و اين امور را مغز و باقي امور را پوسته بدانند.
وي با تأكيد بر اينكه قضات نبايد در دايره مجموعهاي از قوانين و تبصرهها و مواد گم شوند، اظهار داشت: نبايد با وجود اينكه ميدانيم در جايي ظلم ميكنيم، بگوئيم كه اين قانون است و بايد اجرا شود بلكه قاضي بايد عدالت و حفظ حقوق و كرامت انسانها را اصل قرار دهد و اگر هم قانون در بخشي مشكل دارد و در عمل موجب ظلم ميشود، براي اصلاح آن اقدام كند.
رئيس قوه قضائيه با بيان اينكه قوانيني كه در مجلس و مجمع تشخيص مصلحت نظام تصويب ميشود، وحي منزل نيست، تصريح كرد: اگر يك قانوني مشكل دارد، نبايد به خاطر آن اصل عدالت زير سوال برود بلكه بايد قضات راهي پيدا كنند كه آن قانون اصلاح شود و يا از مسئول و قاضي بالاتر از خود در اين زمينه كمك بگيرند چه آنكه بسياري از اصلاحات در قوانين نتيجه مشاهدات صورت گرفته در اجراي آن قانون است چرا كه در اجراي يك قانون مشخص ميشود كه آن قانون چقدر مفيد و چقدر مضر است.
شاهرودي در ادامه با بيان اينكه وظيفه اصلي دستگاه قضائي و روح و مغز آن، اجراي حقوق عامه و گسترش عدالت در جامعه است، اظهار داشت: شايسته نيست كه در يك نظام اسلامي كه بركات بسياري براي مردم داشته و خدمات عظيمي انجام داده است، اختلافات و دعاوي و مراجعه فراوان به دادگاهها را شاهد باشيم، در حالي كه در بسياري از كشورهاي ديگر دادگاهها و دادسراها خلوت است.
وي خاطرنشان كرد: قاضي بايد فكر كند و ببيند. چرا اينقدر دعاوي و مراجعه به دادگاهها در كشور زياد است و براي آن راهكاري بينديشد.
رئيس قوه قضائيه با اشاره به تشكيل شوراهاي حل اختلاف، اين شوراها را داراي بركات زياد ذكر كرد و ادامه داد: پيشبيني ميكرديم كه پس از تشكيل اين شوراها، پروندههاي دادگاهها كه حدود 3-4 ميليون پرونده بود، كاهش يابد و حدود 1 ميليون پرونده در دادگاهها داشته باشيم اما مشاهده كرديم كه حجم پروندهها كاهش نيافت و با وجود اينكه بسياري از پروندهها در شوراهاي حل اختلاف بررسي ميشد، حجم پروندهها در دادگاهها نيز تفاوت چنداني نكرد.
شاهرودي در ادامه سخنان خود با اشاره به تأكيدات مقام معظم رهبري بر لزوم زندانزدايي از قوانين قضائي كشور، اظهار داشت: هنگامي كه در برخي زمانها تعدادي از محكومان را براي عفو به مقام معظم رهبري معرفي ميكنيم ايشان عنايت كرده و با عفو محكومان موافقت ميكنند اما ميپرسند كه چرا در قوانين كشور اينقدر بايد حكم زندان وجود داشته باشد كه ما عفو بدهيم؟
وي همچنين فلسفه حكم زندان را جلوگيري از فرار متهم ذكر كرد و گفت: اكثر موارد بازداشتها در كشور در حالي اتفاق ميافتاد كه لزومي به بازداشت ندارد.
رئيس قوه قضائيه با اشاره به لزوم اصلاح قانون مجازات و آئين دادرسي، گفت: اگر اين قوانين اصلاح شود، حبسزدايي كه از تأكيدات مقام معظم رهبري است، به مقدار زيادي تحقق مييابد
پنجشنبه|ا|15|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: بازتاب آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 157]