واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: يك اورولوژيست: تشويق يا تنبيه والدين تاثيري در درمان بياختياري شبانه كودكان ندارد بياختياري ادرار شبانه در اغلب مواقع خود به خود بهبود مييابند
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: بهداشت و درمان - خانواده
يك اورولوژيست، بياختياري ادراري شبانه كودكان را امري كاملا ناآگاهانه دانست كه در اكثر موارد به مرور زمان بهبود مييابد و بهترين كمك والدين صبر و حوصله در اين زمينه است.
دكتر حسن جمشيديان، عضو هيأت علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران در گفتوگو با خبرنگار بهداشت و درمان ايسنا منطقه علوم پزشكي تهران، با متفاوت خواندن شب ادراري با بياختياري ادرار در شب توضيح داد: شب ادراري در افراد مسن به خصوص مردان رخ ميدهد كه فرد در هنگام شب، آگاهانه از خواب برخاسته و به دستشويي مي رود اما در بي اختياري ادرار در كودكان ناآگاهانه هنگام شب رخ داده و كودك رختخواب خود را خيس ميكند.
وي علت بياختياري ادرار كودكان در شب را ناشي از دو علل اوليه و ثانويه دانست و در ادامه گفت: علل ثانويه به عللي گفته ميشود كه باعث بياختياري گاه به گاه در كودك بعد از 2 سالگي كه از پوشك گرفته شده، ميشود. علل اوليه نيز عللي هستند كه مانع از اختيار كودك در كنترل ادرار ميشود و به اصطلاح كودك حتي بعد از 2 سالگي تقريباً هر شب رختخواب خود را خيس ميكند.
جمشيديان در ميان علل اوليه مسئله ژنتيك را در بياختياري ادرار كودكان هنگام شب موثر دانست و افزود: وراثت و ژنتيك علت بسيار شايع بياختياري ادرار شبانه است و اين امر در پژوهشهاي مختلف به اثبات رسيده است.
وي آموزش زودهنگام و پيش از موعد مقرر دستشويي رفتن به كودكان را يكي ديگر از علل بياختياري شبانه دانست و گفت: مسائل روحي- رواني نيز تشديد كننده اين مسئله است.
اين اورولوژيست عدم رشد كافي سيستم عصبي ادراري و گردن مثانه را علت مهم ديگر اين امر خواند و ادامه داد: اين سيستم به خصوص در قسمتهاي خارجي در اثر گذشت زمان رشد ميكند و تا زماني كه سيستم ادراري به رشد كافي و نهايي نرسد مشكل بياختياري ادرار در شب كودك بهبود نمييابد.
وي مشكل بياختياري ادرار در شب را در پسران، 50 درصد شايعتر از دختران دانست و گفت: از نظر آماري 15 درصد كودكان 5 ساله بياختياري شبانه دارند كه به ازاي هر سال رشد آنها 15 درصد خودبخود و به علت رشد و تكامل فرد و دستگاه ادراري بهبود مييابند و زماني كه فرد به 15 سالگي مي رسد تنها يك درصد افراد بياختيار باقي ميمانند كه درصد قابل توجهي از آنان قبل از رسيدن به سن 18 سالگي بهبودي كامل مييابند.
دكتر جمشيديان در ادامه با ذكر اين مطلب كه در خيس كردن شبانه كودكان، پدران بيشتر مسئول هستند، تصريح كرد: بررسي در سابقه خانوادگي بيماران نشان ميدهد كه پدران آنها بيشتر از مادرانشان دچار اين مشكل بودهاند و كودك اين مشكل را بيشتر از پدر ارث ميگيرد.
اين عضو هيأت علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران با بيان اين مطلب كه پزشكان در اين زمينه كنترل كننده هستند و نه درمان كننده گفت: در اين زمينه ما تنها از داروهاي كنترل كننده مانند ايمي پرامين استفاده ميكنيم.
وي در توضيح چگونگي تاثير اين دارو گفت: بي اختياري در مرحله خواب سبك افراد كه فرد در آن مرحله خواب ميبيند اتفاق ميافتد، اين دارو، خواب سبك افراد را كوتاه ميكند و به علت اثرات ضد انقباظي كه در مثانه ايجاد ميكند مانع از بياختياري ادرار در فرد شده به علاوه چون اين دارو خاصيت ضد افسردگي نيز دارد ميتواند نقش كنترل كنندهاي در كودكاني كه داراي مشكلات روحي رواني هستند، شوند.
دكتر جمشيديان با اشاره به اين مطلب كه والدين نيز در اين زمينه بايد صبر و حوصله به خرج دهند، گفت: والدين نيز ميتوانند با انجام برخي روشهاي رفتاردرماني در بهبود مشكل كودك خود موثر باشند مثلا به كودكان خود ياد دهند كه در طول روز ادرار خود را به مدت بيشتري نگه دارند و يا در طول شب 2 ساعت بعد از خواب كودك وي را به دستشويي ببرند تا كودك ياد بگيرد آگاهانه بخوابد.
وي نقش حساسيت غذايي، نوع تغذيه و نحوه زندگي را در تشديد يا ايجاد بياختياري ادرار كودكان در شب را رد كرد و گفت: اين مسائل در هيچ پژوهش علمي تائيد نشدهاند.
اين اورولوژيست در پايان يادآور شد: بياختياري شبانه از 5 سالگي به بعد بيماري تلقي ميشود، اگرچه همه كودكان در يك سالگي اختيار ادرار پيدا ميكنند اما اين امر تا سن 5 سالگي طبيعي تلقي ميشود.
انتهاي پيام
جمعه|ا|16|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 141]