واضح آرشیو وب فارسی:ايران: جمعيت اين گونه نادر يوزپلنگ به 100 قلاده در مناطق حفاظت شده كشور رسيده است افزايش اميد به ادامه حيات يوزپلنگ آسيايي در ايران
سمنان – عصمت سالار 100قلاده گونه نادر يوزپلنگ آسيايي در استانهاي سمنان، يزد، خراسان شمالي، كرمان و اصفهان مشاهده شده كه سهم استان سمنان از اين تعداد 20 قلاده است كه در مناطق حفاظت شده پارك ملي كوير گرمسار و توران شاهرود زندگي مي كنند.
يوزپلنگ آسيايي كه طرح بينالمللي حفاظت از آن از سال 80 با حمايت مالي سازمان ملل متحد و سازمان حفاظت محيط زيست آغاز شده، به سگي با كله گربه شباهت دارد.
افزايش طعمههاي يوزپلنگ در زيستگاههاي 10 گانه كشور
عليرضا جورابچيان مدير طرح بينالمللي حفاظت از يوزپلنگ آسيايي از افزايش 50 درصدي طعمههاي يوزپلنگ خبرداد و افزود: جمعيت يوزپلنگهاي آسيايي در كشور 4 تا 5 درصد افزايش يافته است.
جورابچيان طعمههاي يوزپلنگ را به ترتيب قوچ و ميش، كل و بز، جبير و آهو عنوان و خاطرنشان كرد: براساس برآوردي كه در سال 87 در 10 زيستگاه يوزپلنگ انجام شد، تعداد طعمههاي يوز 16 هزار رأس بوده در حالي كه تعداد اين حيوانات هماكنون به 24 هزار رأس رسيده است.
وي با اشاره به اينكه 3 سال پيش جمعيت يوزپلنگها در زيستگاهها بين 70 تا 100 قلاده برآورد شده اظهار داشت: با احتساب افزايش 50 درصدي طعمه و برآورد علمي از آن، اين جمعيت بايد هم اكنون از مرز 100 قلاده گذشته باشد.
جورابچيان افزود: پارك ملي كوير، پناهگاه حيات وحش و ذخيرهگاه زيست كره خارتوران استان سمنان و پناهگاه حيات وحش نايبندان طبس شمال شرقي ، مناطق حفاظت شده بافق و شكار ممنوع دره انجير استان يزد برخي از زيستگاههاي يوزپلنگ آسيايي در كشور است.
اهميت طرح حفاظت از يوزپلنگ آسيايي
اصغر محمدي فاضل معاون محيطزيست طبيعي و تنوع زيستي سازمان محيط زيست كشورنيز افزود: طرح حفاظت از يوز پلنگ آسيايي بيشتر توجه خود را به زيستگاههاي بومي اينگونه معطوف داشته و در اين طرح به زيستگاههاي خاصي كه مركز زادآوري اين گونه ها بوده توجه خاصي شده است.
محمدي فاضل طرح حفاظت از يوزپلنگ آسيايي را مهم دانست و بيان كرد: در طول زمان مهاجرت اين گونهها و تداخل جمعيتي آنها، افزايش جمعيت طعمه و كاهش تداخل بين دام اهلي و اين گونههاي وحشي، باعث شده اين طرح در مسير خود حركت موفقي داشته باشد.
وي تصريح كرد: به نسبت آمار 15سال گذشته جمعيت يوزپلنگ 200درصد افزايش داشته و به دليل عرصه بسيار وسيع اين گونه، پايش جمعيت آن بسيار سخت و در واقع سرشماري دقيق در مورد اين گونه وجود ندارد.
معاون محيط زيست طبيعي و تنوع زيستي سازمان محيط زيست كشور با اظهار تأسف از انقراض گونه ببر مازندران يادآور شد: درصدد وارد كردن نزديكترين نمونه به گونه ببر مازندران هستيم كه دراين زمينه مذاكراتي براي وارد كردن چهار قلاده از سيبري انجام شده كه تا ماه آينده برنامه تبادل آنها صورت
ميگيرد.
وي با انتقاد از شرايط دادن مجوز شكار در كشوراعلام كرد: مجوز دادن براي شكار فرايند سادهاي دارد و خيلي راحت مجوز شكار داده ميشود ضمن اينكه هر فردي كه مجوز حمل اسلحه داشته باشد و سوء سابقه نيز نداشته باشد، ميتواند پروانه شكار دريافت كند.
افزايش جمعيت گونه نادر يوزپلنگ آسيايي در استان سمنان
حميد ظهرابي مديركل حفاظت محيط زيست استان سمنان هم از افزايش جمعيت گونه نادر يوزپلنگ آسيايي در استان خبرداد و اظهار داشت: به صورت هفتگي بين 2 تا 4 قلاده يوزپلنگ در منطقه توران استان سمنان مشاهده ميشود.
ظهرابي استان سمنان را از مهمترين زيستگاههاي يوزپلنگ آسيايي در كشور عنوان كرد و گفت: در چند روز اخير 4قلاده اين گونه به طور يكجا در منطقه ذخيره گاه زيست كره توران مشاهده شده كه بيانگر شرايط بسيار مطلوب احياي اين گونه است.
وي با بيان اينكه اكنون در 4 يا 5استان مركزي كشور يوزپلنگ آسيايي ديده ميشود، خاطرنشان كرد: اين باعث ميشود كه فشار بر اين گونه جانوري براي انقراض بسيار زياد باشد و به همين دليل مديريت و حفاظت از آن داراي حساسيت ويژهاي است.
مديركل حفاظت محيط زيست استان سمنان با اشاره به اينكه طرح حفاظت از يوزپلنگ آسيايي از طرحهاي موفق سازمان حفاظت محيط زيست در جهان بوده تصريح كرد: بخش عمدهاي از فعاليتهاي اين طرح در مناطق حفاظت شده استان انجام شده است.
ظهرابي با بيان اينكه خارتوران و دشتهاي دامغان، شمال شاهرود و منطقه خوش ييلاق از زيستگاههاي يوزپلنگ آسيايي در استان سمنان بوده افزود: زيستگاه اين گونه جانوري به نيمهجنوبي استان يعني از منطقه خارتوران تا منطقه كوير مركزي گرمسار متمركز شده است. يوزپلنگ آسيايي در منطقه خارتوران دامغان از مناطق ديگر كشور بيشتر ديده شده است.
مديركل حفاظت محيط زيست استان سمنان وجود گونههاي با ارزش نظير يوزپلنگ آسيايي، گورخر آسيايي و پرنده در معرض خطر انقراض هوبره را در استان سمنان با اهميت خواند و افزود: ايجاد شرايط مناسب براي رشد و توسعه اين گونهها از برنامههاي اداره كل حفاظت محيط زيست استان است.
وي تأمين غذا براي اين گونه نادر را از عوامل مهم در احيا و افزايش جمعيت يوزپلنگ آسيايي دانست و اعلام كرد: قوچ، ميش، كل، بز، آهو و جبير از موارد تغذيهاي يوزپلنگ است كه نسل اين گونهها نيز در استان سمنان در سال هاي اخير رشد بسيار خوبي
داشته است.
ظهرابي به كمبود محيط بان با توجه به وسعت مناطق تحت حفاظت در استان سمنان اشاره كرد و گفت: هم اكنون ۱۲۰نفر عوامل اجرايي در عرصههاي تحت حفاظت فعاليت دارند كه اين تعداد بايد به ۲۵۰نفر برسد تا كمبود رفع شود.
مديركل حفاظت محيط زيست استان سمنان با اشاره به اينكه ۲۵درصد از وسعت استان سمنان را مناطق حفاظت شده تشكيل ميدهد اظهار داشت: 20 درصد از مناطق حفاظت شده كشور نيز به اين استان تعلق دارد.
يکشنبه|ا|11|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 326]