واضح آرشیو وب فارسی:مهر: افروغ با مهر عنوان كرد:انتقاد از عملكرد شورايعالي انقلاب فرهنگي/ بوميسازي امري سطحي نيست
انتقاد از عملكرد شورايعالي انقلاب فرهنگي/ بوميسازي امري سطحي نيست
استاد جامعه شناسي دانشگاه تهران درباره بوميسازي علوم انساني در كشور با اشاره به اينكه شورايعالي انقلاب فرهنگي مقصر است كه بعنوان شورايعالي سياستگذاري فهم دقيقي از فلسفه علم ندارد، گفت: با اين نگاه به بومي سازي نخواهيم رسيد .
دكتر عماد افروغ در مورد بوميسازي علوم انساني به خبرنگار مهر گفت: منظور از بوميسازي اين است كه علمي توليد شود كه مسئله محور بوده و با شرايط فرهنگي، اجتماعي و تاريخي ما سازگار باشد. جامعهشناسان علم اعتقاد دارند بين علم و جامعه از يك سو و علم و فرهنگ از سوي ديگر بايد رابطه باشد، اين مسئله بويژه در خصوص علوم انساني مضاعف ميشود.
وي افزود: بايد در علوم انساني شاهد يك چرخه ديالكتيك باشيم، به اين معنا كه مسئله از زيست جهان شروع شود و از عرصه پرنشاط و جوشان جامعه بيرون آمده و وارد عرصه فهم شود و بعد كسي كه بخواهد درباره اين مسائل خردورزي كند و راه حلي بدهد از طريق فهم متوجه كاستيها ، تضادها، تناقضها، نفيها، ضعفها بشود و بعد راه حلي براي حل آن مسئله داده و با يك خرد پسا فلسفي دوباره به عرصه زيست جهان برگردد.
استاد جامعه شناسي دانشگاه تهران در مورد اين چرخه اظهار داشت: امروز فاقد اين چرخه هستيم امروز سؤال و مسئله از عرصه داغ اجتماع بيرون نميآيد و متعاقبا پاسخ خردورزانه و معطوف به راه حل وارد اين عرصه نميشود. در اين بين عالمان اجتماعي مقصر هستند به دليل اينكه با روش شناسي كه متناسب و متناظر با اين مسئله باشد چندان مأنوس و آشنا نيستند.
افروغ گفت: نزد برخي از آنها روش يك ابزار خنثي بيش نيست، ابزاري كه با هنجارها ارتباط ندارد، ابزاري كه با نظريه اجتماعي و فلسفه علوم اجتماعي بيگانه است نميتواند بين مؤلفهاي موضوع، هدف، روش و محقق و اخلاقيات او پيوند برقرار كند و بر اين پندارند كه تنها تفاوتي كه بين موضوعات اجتماعي و طبيعي وجود دارد تفاوتهاي كمي است در حاليكه تفاوتها كيفي هم هستند.
اين محقق و پژوهشگر حوزه جامعه شناسي تصريح كرد: از سوي ديگر سياستگذاران آموزشي ما مقصر هستند شورايعالي انقلاب فرهنگي مقصر است كه خود او هم به عنوان شورايعالي سياستگذاري فهم دقيقي از فلسفه علم و وجوه نرمافزاري علم و علم هدف ندارد. نگاه آن به علوم انساني همانند نگاه به علوم ابزاري است، در حاليكه در خود نگاه به علوم ابزاري هم اشكالات زيادي نهفته است. سياستهاي اين شورا بيشتر به يك تمدن سازي ميماند تا به يك مركزي كه متوجه ابعاد فرهنگي است.
اين استاد دانشگاه تهران يادآور شد: بايد هميشه بين عرصه داغ اجتماعي و عرصه يخ آكادميك يك ديالكتيكي را ببينيم. متأسفانه اين پيوند منقطع شده و عامل اصلي اين انقطاع با توجه به ساختار تعريف شده نظام به شوراي انقلاب فرهنگي بر ميگردد. بيشتر اعضاي اين شورا به رابطه جامعه و فرهنگ با علم مثل فلسفه علوم اجتماعي، فلسفه علم، جامعه شناسي علم ، فلسفه تعليم و تربيت و مبادي هنجاري و متافيزيكي علم آشنا نيستند و به دلمشغوليهاي روزمره گرفتارند.
وي گفت: آنهايي كه براي علوم انساني سياستگذاري ميكنند نوعا متخصصان علم ابزار بوده و به علوم فني و كاربردي مجهز هستند، درحاليكه جنس اينها تفاوت عمدهاي با هم دارند هرچند كه اشتراكاتي هم دارند.
افروغ افزود: متأسفانه نوع نگاه دانشگاهيان و شاخصهاي تعريف شده از سوي آموزش عالي هيچ كدام شاخصهاي محتوايي نيستند و با اين نگاه ما نه تنها به بومي سازي نخواهيم رسيد بلكه اين مقوله ارزشمند بومي سازي را هم به يك امر سطحي تبديل ميكنيم.
© 2003 Mehr News Agency .
يکشنبه|ا|11|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 198]