واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: با فروش بيش از 152هزار تن كالاي ذوبآهن در آخرين روز از عرضههاي عمومي در بورس كالابازار تيرآهن نصيب تجار شد
منيژه حياتي: ديروز هجوم تجار براي خريد محصولات ذوبآهن اصفهان باعث شد تا نرخ سبدهاي مخلوط ميلگرد و تيرآهن اين شركت در تالار بورس كالا رشد كند كه بالاترين نرخ ثبت شده براي اين كالاها 619 تومان بود.
تقاضاي خريداران، ذوبآهن را مجبور كرد تا حجم عرضه خود را در آخرين روز از عرضه عمومي اين شركت در سالجاري افزايش دهد، به طوري كه در برخي عرضهها حجم عرضه 5 تا 10 برابر رشد كرد. در نتيجه بهرغم اينكه اغلب فعالان بازار و كارگزاران هنوز توجيه منطقي و مستدلي را براي تقاضاي چند صد تني بازار نميديدند و معتقدند اين اشتياق ناشي از هيجان كاذب در بازار تيرآهن است، ديروز ذوبآهن مجموعا 152هزار تن محصول در بورس فروخت كه با توجه به شرايط حاكم بر بازار در چند ماه اخير، اين فروش براي بازار قابل توجه و عجيب بود.
دلايل رشد تقاضا
ديروز عوامل متعددي از سوي فعالان بازار به عنوان دلايل رشد تقاضاي بازار عنوان ميشد كه از مهمترين آنها ميتوان به عرضه محصولات به صورت سلف 2 ماه (ارديبهشتماه سال 88)، مصوبه اخير دولت در خصوص لزوم پروژههاي عمراني به خريد كالا از فولادسازان داخلي و انتظار افزايش نرخ تورم در سال آينده و رشد قيمتها اشاره كرد. يكي از خريداران با اشاره به اخباري كه در خصوص تغيير نرخ سود بانكي در سال آينده در روزهاي اخير منتشر شده، افزود: بعضي از تجار به اين نتيجه رسيدهاند كه در صورت اجراي اين طرح، اقتصاد ايران با تورم زيادي در سال آينده مواجه ميشود كه يكي از نتايج آن رشد قيمتها در سال آينده است. از اينرو تصميم گرفتهاند تا نقدينگي خود را در روزهاي پاياني سال به كالا تبديل كنند.
نگاه سنتي بازار آهن
يكي از خريداران، نگاه و عملكرد سنتي تجار به بازار را يكي ديگر از عوامل رشد تقاضا در بازار عنوان ميكند. به عقيده وي، بسياري از تجار سالجاري را با زيان زيادي پشتسر گذاشتهاند، اما علت اينكه در شرايط فعلي اقدام به خريد ميكنند نگاه سنتي آنها به پايان سال است. وي معتقد است، تجار در بازار آهن ايران به صورت سنتي به اين مساله اعتقاد دارند كه سال جديد را نبايد با نقدينگي بالايي آغاز كنند، بلكه بايد با تبديل پول به كالا در پايان سال از حداقل سود موجود در اين بازه زماني استفاده كنند.
تاثير تورم سال آينده بر تصميم تجار
با توجه به اينكه عمده خريداران در اين روز تجار و اعضاي اتحاديه آهنفروشان بودند و از سوي ديگر ذوبآهن بيش از برنامه ماهانه خود فروخت، ميتوان نتيجه گرفت كه بازار حداقل تا ارديبهشتماه سال آينده در اختيار تجار قرار گرفته است. يكي از كارگزاران بورس با اشاره به اين مساله خاطرنشان كرد: با توجه به اينكه تيرآهن محور اصلي خريدهاي تجار بوده، به جرات ميتوان گفت كه سبدهاي ميلگرد و تيرآهن ذوبآهن به دليل اينكه تيرآهنهاي مورد نظر بازار در آنها وجود داشت با استقبال خريداران مواجه شد و اگر ميلگرد به تنهايي عرضه ميشد، تقاضاي چنداني براي آنها وجود نداشت. وي با اشاره به اينكه علاوه بر سودده بودن خريد تيرآهن در شرايط فعلي، تجاري كه امروز از كالاهاي ذوبآهن خريد كردند تا 2 ماه آينده سياستگذاري در بازار اين كالا را به دست خواهند گرفت، افزود: تجار مطمئن بودند اگر حجم بالايي از كالا را در آخرين روز از عرضههاي عمومي ذوبآهن خريد كنند تا چند ماه امكان مانور در بازار را به دست خواهند گرفت، از اين رو وارد بازار شدند؛ ضمن اينكه تعدادي ديگر از خريداران به تبع حضور آهنفروشان عمده و اصلي وارد بازار شدند در حاليكه بسياري از آنها توجيه مشخصي از اين اقدام نداشتند.
مصوبه دولت بازار را تكان داد
ديروز برخي فعالان بازار معتقد بودند، مصوبه اخير دولت در خصوص الزام پروژههاي عمراني نسبت به خريد كالا از فولادسازان داخلي، عامل رشد تقاضا بوده است. يكي از خريداران در اين خصوص گفت: يكي از پيشبينيهاي تجار اين است كه در صورت به راه افتادن پروژههاي عمراني دولت در سال آينده، به واسطه اين مصوبه تقاضاي دولتي در بازار افزايش پيدا ميكند؛ از اين رو از اين فرصت استفاده كرده و كالا خريداري كردند. اما از سوي ديگر با توجه به ركودي كه در ساختوسازهاي عمومي و همچنين پروژههاي عمراني وجود دارد، فعالان بازار معتقدند اغلب خريدهايي كه اين مدت از سوي تجار در بورس انجام گرفته تا كليد خوردن طرحهاي عمراني در سال آينده، در انبارهاي تجار دپو شود.
يكي از كارگزاران در اين خصوص گفت: 150هزار تن كالا در حال حاضر به نظر نميرسد كه زمينه استفاده داشته باشد، اما تجار به اين نتيجه رسيدهاند كه خريد تيرآهن بهترين فرصت براي پوشش دادن زيانهاي سال 87 آنها است. ضمن اينكه در حال حاضر تنها تيرآهن سايز 14 و 16 وارداتي كه عموما از تركيه، ازبكستان و عربستان عرضه ميشوند توان رقابت با تيرآهنهاي ذوبآهن را دارند و ديگر كالاهاي وارداتي انگيزه خريد در بازار ايجاد نميكنند.
فشار روي خريداران جزء بازار
ديروز با توجه به اينكه ميانگين قيمت تيرآهن رشد كرد برخي كارگزاران معتقد بودند اين رشد قيمتها در شرايط فعلي تنها به ضرر مصرفكنندگان خرد و افرادي است كه با پارتيهاي كمتر نياز خود را از طريق بورس تامين ميكنند. به گفته آنها، هرچند ديروز بعد از مدتها پارتيهاي 440توماني در بورس عرضه شد، اما رشد قيمتها باعث شد تا خريداران كوچك و خرد نيز از تبعات آن مصون نمانند.
كاهش نرخ ميلگرد فولاد آذربايجان
ديروز رشد تقاضا براي سبدهاي تيرآهن و ميلگرد ذوبآهن بالا بود تا جايي كه عرضهكننده و ناظر تالار تصميم گرفتند يكي از عرضههاي اين شركت را كه سبد ميلگرد 20 تا 14-A3 و تيرآهن 14 تا 18 بود را عرضه نكنند. ديروز پس از اينكه يكي از عرضههاي اين سبد
(در 3 بعد عرضه شده بود) به بالاي 600تومان رشد كرد پيشنهاد شد تا جهت جلوگيري از رشد بيشتر قيمتها، يكي از 2 سبد باقيمانده ميلگرد A3 و تيرآهن 14 تا 18 اين شركت عرضه نشود، اما در نهايت اين پيشنهاد پس از بررسيهاي ناظر تالار و اظهارات خريداران منتفي شد و هر دو عرضه انجام شد.
ديروز در حالي كه نرخ محصولات ذوبآهن رشد كرد، اما ميلگرد فولاد آذربايجان كاهش يافت. اين شركت كه در ابتدا نرخ 520تومان را براي سبد ميلگرد 32 تا 16-A3 خود پيشنهاد داده بود، پس از چند هفته در پي اصرار و پا فشاري يك خريدار نرخ خود را به 500 تومان كاهش داد. يكي از كارگزاران بورس درخصوص عدمفروش محصولات فولاد آذربايجان در اين مدت گفت: در حال حاضر ميلگرد در بازار تقاضاي زيادي ندارد، اما شركتهايي همچون فولاد آذربايجان كه گفته ميشود به صورت كارمزدي كار ميكنند نميتوانند انعطاف زيادي نسبت به تغيير قيمت در بورس داشته باشند. وي خاطرنشان ساخت: براي مثال كالايي را كه با تجار به صورت كارمزدي قرارداد بستهاند و با نرخ 500 به فروش ميرسانند، نميتوانند ارزانتر در بورس عرضه كنند. به عقيده اين فعال بورس، يكي از دلايلي كه برخي شركتها طي چند ماه اخير، از عرضه كالاهاي خود در بورس خودداري كردهاند همين مساله بوده است.
قراضه فولادي، 295تومان فروش رفت
ديروز قراضه فولادي فولاد آذربايجان با نرخ 280تومان عرضه شد كه به دليل تقاضاي بيشتر از عرضه، نرخ اين كالا به 295تومان رشد كرد و 200تن معامله شد. سبد ميلگرد 20 تا 14-A3 و تيرآهن 14 تا 18 ذوبآهن در 3 سبد مجزا عرضه شد كه يكي از آنها 26هزار و 400تن با نرخ 612تومان معاملهشد و ديگر سبد اين شركت 619تومان، 10هزار و 560تن معامله شد. سبد سوم با همين مشخصات با نرخ 602تومان، 105هزار و 600تن فروش رفت. سبد ميلگرد 32 تا 16-A3 اين شركت 250تن با نرخ 535تومان معامله شد. سبد ميلگرد 25 و 20-A3 نيز 200تن با رقم 535تومان معامله شد. سبد ميلگرد كوتاه 14 تا 28-A3ا، 1940تن با نرخ 410تومان به ثبت رسيد. سبد ميلگرد و تير طول كوتاه 2200تن با نرخ 500تومان معامله شد. قراضه فولادي (ضايعات نوردي) فولاد آذربايجان 250تن با نرخ 380تومان معامله شد. ميلگرد 16 و 14-A3 ذوبآهن نيز 440تن با نرخ 537تومان معامله شد. ميلگرد 16-A3 اين شركت نيز با قيمت 535تومان، 500تن معامله شد.
يکشنبه|ا|18|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 207]