واضح آرشیو وب فارسی:کيهان: كرمانشاه؛ نگين سلسله كوههاى زاگرس
كرمانشاه نگين سلسله كوه هاي زاگرس با جمعيتي بالغ بر 2ميليون نفر يكي از استانهاي مهم غرب كشور است. استان كرمانشاه با 12شهرستان يكي از اولين مناطق زيستگاه بشري به شمار آمده است. اين استان به لحاظ روند پيشرفت و سير تمدن در هزاره چهارم قبل از ميلاد يكي از مراكز مهم تجاري و بازرگاني محسوب مي شد. وجود آثار تاريخي از دوران مادها، هخامنشي، سلوكي، پارت، ساساني، صفوي، زنديه و قاجار بيانگر اهميت و ارزش فراوان اين منطقه بوده است. اين شهر به عنوان مركز استان يكي از شهرهاي بزرگ كردنشين جهان به حساب مي آيد. طبيعت سرسبز و با صفاي اين شهر، آب و هواي مطبوع و فرحبخش، پاركهاي زيبا، سردابها فراوان و همچنين چشمه هاي آب گوارا و رسوم و اعتقادات ديني، داستانهاي حماسي اقوام كرد، پرورش مشاهير و ادبا و فرهيختگان همه و همه نشان از شهري ديدني و جذاب دارد.
استان كرمانشاه از ديرباز در زندگي اقتصادي و اجتماعي ساكنان غرب كشور نقش اساسي داشته است و همين امر نياز مبرم كرمانشاه را به داشتن يك بازار پررونق و بزرگ را نشان مي دهد. كه اين مهم در زمان قاجاريه همزمان با رشد و توسعه شهركرمانشاه اتفاق افتاد. بازار كرمانشاه نيز همچون ديگر بازارهاي مهم ايران داراي بازارها و راسته هاي مختلفي است كه هر كدام از آنها به شغل و كار مشخصي ارتباط دارد كه به طور مثال مي توان به راسته طلافروشان يا بازار زرگرها، بازار مسگرها و بزازخانه و گيفه فروشي اشاره كرد. بازار بزرگ كرمانشاه كه به «تاريكه بازار» معروف است علاوه بر ديدن در زمره آثار برجسته معماري به حساب مي آيد به طوري كه عمارت هاي بديع و بناهاي جاوداني آن به تنهايي يك شاهكار معماري محسوب مي شود. گفتني است از ديگر جاذبه هاي ديدني موجود در كرمانشاه نيز مي توان به پل كهنه، تكيه بيگلربيگي، مسجد جامع، مسجد عمادالدوله، خانه هاي تاريخي، موزه هاي سنگ، كتابت، مردم شناسي، تاريخ طبيعي، تمبر، شهداء، دفاع مقدس، باغات اشاره كرد. يكي ديگر از آثار ديدني كرمانشاه مجموعه تاريخي «طاق بستان» در شمال شهر كرمانشاه واقع شده است اين مكان خوش آب و هوا با چشم اندازهاي زيبا و درختاني انبوه دل هر بازديدكننده را به خود جلب مي كند.
مجموعه آثار تاريخي طاق بستان و طبيعت اطراف آن از ديرباز بيشه زاري مناسب براي شكار سلاطين محسوب مي شده و هم اكنون نيز بقاياي ديوارهاي شكار گاهي در جنوب اين مجموعه به خوبي ديده مي شود. مجموعه آثار تاريخي طاق بستان از چندين بخش شكل گرفته كه مي توان به نقوش صحنه تاج گذاري اردشير دوم و صحنه حلقه ستاني اردشير دوم در حضور ايزد مهر اشاره كرد. آثار تاريخي طاق بستان از دو طاق كوچك و بزرگ تشكيل شده كه در طاق كوچك دو پيكر از شاپور دوم و سوم حجاري شده است و در طاق بزرگ هم اوج هنر حجاري در آن به نمايش درآمده است و سردر طاق مزين به كنگره هايي است كه از معماري هخامنشي الهام گرفته و علاوه بر اين آثار دو تصوير فرشته، درخت زندگي و هلال ماه ديده مي شود. قابل ذكر است در داخل طاق بزرگ و در طبقه بالايي، تصوير تاج گذاري خسروپرويز سوار بر اسب معروفش شبديز ديده مي شود و در ديوارهاي جانبي طاق هم دو شكارگاه مختلف به صورت بسيار ماهرانه اي حجاري شده است كه به شكارگاه هاي گوزن و گراز معروفند و علاوه بر اينها در اين مجموعه مي توان از مجسمه ها، ستون ها و سرستون هاي بسيار زيبا و همچنين كوزه هاي سفالين ديدن كرد. آثار كهن و تاريخي استان كرمانشاه تنها به شهر كرمانشاه معطوف نمي شود آثار ديدني و تاريخي و همچنين مناظر بديع و زيباي طبيعي در سطح استان كرمانشاه به وفور ديده مي شود و چشمان هر گردشگر را مجذوب خود مي كند. يكي از شهرستان هاي استان كرمانشاه كه در فاصله 25 كيلومتري شرق كرمانشاه و ميراث جهاني در آن نهفته شده بيستون است. كوه بيستون از زمان هاي بسيار دور نيز داراي اهميت و تقديس فراوان بوده است و به همين دليل است كه تقريباً از هر دوره اثري در پهنه آن ديده مي شود. گفتني است اين آثار از دوره جمع آوري غذا آغاز و به دوره صفويه خاتمه مي يابد و بي شك مي توان بيستون را گنجينه تاريخ بشري ناميد، برخي از آثار ارزشمند اين مجموعه نيايشگاه مادي، پرستشگاه و شهر پارتي، نقش و كتيبه داريوش هخامنشي، مجسمه هركول، كتيبه و نقش گودرز، نقش و بناي اشكاني، سر ستون هاي دوره ساساني، ديوار ساساني، فرهاد تراش، كاروانسراي ساساني، كاروانسراي ايلخاني، تپه نادري، كاروانسراي شاه عباسي و غيره است كه در ميان اين آثار نقش كتيبه داريوش هخامنشي از همه پر اهميت تر است.
هرسين يكي ديگر از شهرستان هاي استان كرمانشاه است كه به واسطه وجود آثار تاريخي بي نظير و ارزشمند، از نظر باستان شناسان حائز اهميت است. از آثار باستاني شهر هرسين مي توان به تنگ گنج دره و تپه اي كه ساكنان محلي به آن چياخزينه مي نامند كه قدمت اين آثار به 8500 سال قبل از ميلاد دوران اوليه پارينه سنگي مي رسد و از لحاظ تمدن شناختي حائز اهميت فراواني است. دخمه شمس آباد، قلعه سرماج، تخت شيرين، صفحه تراشيده شده، حوض سنگي، تاق سنگي، پلكان سنگي، قلعه هرسين از ديگر آثار اين منطقه به شمار مي آيد.
شهرستان صحنه يكي از مناطق خوش آب و هواي استان كرمانشاه است. اين شهرستان سرسبز با درختاني تنومند و قديمي و سراب در بندش با آبشار زيبا، سالانه هزاران توريست را به سمت خود جذب مي كند. از آثار تاريخي اين شهرستان مي توان به دخمه بزرگ دربند، دخمه كوچك، تخته تيمور، شهر قديمي دينور، چشمه سهراب، هفت چشمه، قلعه مروان، تپه هاي باستاني، قلعه لاهيجر و پل ميانراهان نام برد.
شهرستان كنگاور هم يكي از شهرهاي ديدني استان كرمانشاه است كه از نظر جغرافيايي شرقي ترين نقطه استان است. اين شهرستان بر سر راه تمدن هاي قديم بين النهرين و پارس واقع شده و راههاي عمده قبل و پس از اسلام از آن مي گذشته است و به دليل استعداد آب و هوايي از دير باز مورد توجه بوده است. گفتني است برخي از جاذبه هاي تاريخي و مذهبي كنگاور عبارتند از: معبد آناهيتا، گودين تپه، بقعه شاهزاده محمد ابراهيم، امامزاده باقر، امامزاده سيدجمال الدين، حمام حاج اصغرخان، حمام سرجوب و از جاذبه هاي ديدني شهرستان كنگاور مي توان به سراب زيباي فش و سراب ماران اشاره كرد.
شهرستان اسلام آباد غرب و منطقه دالاهو از مناطق سرسبز و پرآب استان كرمانشاه است و فراواني باران هاي زمستاني و بهاري جلوه طبيعي خاصي به اين مناطق بخشيده به طوري كه منطقه ريجاب در شهرستان دالاهو سالانه مآمن خوبي براي گردشگران شده است و علاوه بر منطقه ريجاب مناطق طبيعي ديگري دراين شهرستان يافت مي شود كه عبارتند از: سراب كرند غرب، سراب هرسم، سراب شالان، دره اژدها، قلعه بان زرده، قلعه يزدگردي، بان مزاران، مسجد ريجاب، برج ريجاب، مسجد عبدالله بن عمر، قلعه منيژه، مقبره ابردو جانه و مقبره بابا يادگار اشاره كرد.
يكي ديگر از شهرستانهاي استان، شهرستان سرپل ذهاب است كه اين شهرستان در روزگار ساسانيان استاني به نام خسرو شاد فيروز بوده است. قدمت اين شهرستان به دوران اوليه زندگي بشري (پارينه سنگي) برمي گردد و اين منطقه از نقاط گرم استان كرمانشاه است. جاذبه هاي ديدني اين شهرستان را مي توان: طاق گرا، گوردخمه داوود، نقش برجسته كتيبه دار، قربانگاه، آتشدان، كتيبه اشكاني، سنگ نبشته مردوك، قلعه شاهين ، قلعه مريم و مقبره احمد اسحاق نام برد.
قصر شيرين هم از ديگر نقاط ديدني در استان كرمانشاه است كه رودخانه الوند از وسط اين شهر مي گذرد. شهرستان قصرشيرين با توجه به هم مرز بودنش با كشور عراق و عتبات عاليات از موقعيت ويژه اي برخوردار است. علت نامگذاري قصر شيرين به واسطه احداث كاخي توسط خسرو پرويز پادشاه ايران براي همسرش شيرين بوده است و اين كاخ پس از حمله اعراب به ايران به كلي ويران شده است. قصر شيرين از مناطق گرمسيري استان كرمانشاه است و سالانه مركبات و خرماي فراواني از نخلستانهاي آن به خارج از شهرستان صادر مي شود. از جاذبه هاي تاريخي اين شهرستان مي توان به آتشكده چهار قاپي، كاخ خسرو، بان قلعه، سيستم هاي آبرساني و كاروانسراي قصر شيرين ياد كرد.
شهرستان گيلانغرب يكي از مناطق كوهستاني استان كرمانشاه است كه از آب و هواي فرحبخش برخوردار است. اين شهرستان از جاذبه هاي طبيعي و بكر مثل منطقه گلين و سراب مورت بهره مي برد و اين مكان با صفا يكي از نقاط مناسب براي گردشگران به حساب مي آيد. از آثار تاريخي شهرستان گيلانغرب بناي ساساني، گوردخمه طاق فرهاد است كه از دوران هخامنشي برجاي مانده است.
شهرستان روانسر به عنوان دروازه اورامانات شهرت دارد و از اهميت خاصي برخوردار است و از جاذبه هاي اين شهرستان هم مي توان به سراب روانسر، غار قوري قلعه و گوردخمه روانسر ياد كرد.
غار قوري قلعه يكي اززيباترين غارهاي جهان با 65 ميليون سال قدمت و سه هزار و 140 متر عمق در 87 كيلومتري كرمانشاه واقع است. اين غار بي نظير داراي چند تالار و مسير بسيار زيبا و منحصر به فرد است و از جمله آثار ديدني اين غار مي شود به تالار مريم، تالار كوهان شتر، مسير برزخ، تالار بلور و تالار عروس نام برد. قابل ذكر است درطول مسير غار قنديل هايي را به اشكال مختلف نام گذاري كرده اند و اين قنديل ها علاوه بر اهميت اكوتوريستي اين منطقه، آثاري نيز در اين غار كشف شده است.
شهرستان جوانرود يكي ديگر از شهرستانهاي استان است كه درناحيه كوهستاني شمال غرب و منطقه اورامانات قرارگرفته است. از جاذبه هاي تاريخي شهرستان جوانرود مي شود به قلعه چنگيزخان، قلعه آلاني و برج جوانرود، غار كاوات، سراب بالاخاني و سراب سرود نام برد.
شهرستان پاوه يكي از مناطق كوهستاني و داراي زمستانهاي سرد و پربرف و تابستانهاي معتدل است. اين شهرستان با طبيعتي بكر و باصفا و درختان انبوه ميوه و رودخانه هاي خروشان از مناطق دلنوازي برخوردار است. رودخانه خروشان سيروان باجاذبه هاي ديدني اش جلوه خاصي به اين شهرستان داده است و از مناطق ديدني آن مي شود به روستاي زيباي هجيج، شمشير، چشمه معدني بل، آبشار نوسود و امامزاده كوسه هجيج، مسجد پاوه و مسجد زمستان آتشكده پاوه اشاره كرد.
مردم اين استان علاوه بر طبخ غذاهاي لذيذ و شيريني هاي منحصر به فرد در توليد صنايع دستي مثل گليم بافي، گيوه بافي، جاجيم بافي، چيغ بافي، موج بافي، پوشاك، نمدمالي، قلم زني، توليد ابزارهاي فلزي، سراجي، سازهاي محلي و قالي بافي تخصص خاصي دارند.
شيريني هاي مخصوص كرمانشاه نيز از شهرت خاصي برخوردار است كه از جمله آن مي توان به نان برنجي، نان شكري، كاك، نان خرمايي، نان روغني اشاره كرد.
درخاتمه يادآور مي شود بنا به گفته مسئولان سازمان گردشگري استان، كرمانشاه در ايام تعطيلات نوروزي پذيراي 2ميليون مسافر و گردشگر است و جهت رفاه اين گردشگران ستاد تسهيلات نوروزي تمهيداتي را بكار برده تامسافران نوروزي در ايام اسكان در نقاط مختلف استان از امكانات رفاهي مطلوبي برخوردار شوند.
دوشنبه|ا|19|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: کيهان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 108]