واضح آرشیو وب فارسی:کيهان: قم؛ با سابقه اى كهن در دل كوير ايران
قم از ديرباز به عنوان منطقه اي مهم در فلات ايران مورد توجه بوده است. چنانچه «گيرشمن» از باستان شناسان معروف، كناره هاي غربي قم را از قديمي ترين مناطقي مي داند كه انسان در آن استقرار يافته و تمدن هايي را تشكيل داده است.
نتايج كاوش هاي اخير باستان شناسي در منطقه قمرود نيز مويد اين موضوع است كه قم سابقه تمدني قريب به 7 هزار ساله را دارد. قم در دوره ساسانيان يكي از مهم ترين دژها و قلعه ها و يكي از چهار قسمت مهم ايران به شمار مي رفت و در كتاب «تاريخ قم» از شهرت زعفران قم در آن عصر ياد شده است.
برخي از مورخين بنيانگذاري قم را به زمان پيشداديان يعني تهمورث نسبت داده اند و فردوسي در شاهنامه خود از اين شهر چنين ياد كرده است.
بفرمود عهد قم و اصفهان
نهاد بزرگان و جاي مهان
در منظومه ويس و رامين نيز كه اصل داستان آن مربوط به پيش از اسلام است آمده:
ز گرگان و ري و قم و صفاهان
ز خوزستان و كوهستان و آزان
در كتاب «تاريخ قم» در بيان علت نامگذاري قم آمده است اين شهر را بدين علت قم ناميده اند كه محل جمع شدن آب بوده است چون كه آب در اين منطقه در گودال هاي آن جمع مي شد و در عرب جمع شدن آب را قم مي گويند.
قم پس از آنكه در سال 23 هجري قمري به دست سپاه اسلام به فرماندهي ابوموسي اشعري فتح شد همواره مورد توجه عالمان و محدثان بزرگ شيعه بوده است.
قم از جمله شهرهايي بوده كه القاب متعددي به آن داده شده است: دارالمومنين؛ دارالعباده، دارالعلم، مدينه المومنين، خاكفرج و ... كه هر يك از اين القاب داراي مفاهيم ديني و مذهبي اند. وجود بارگاه نزديك به 440 امامزاده در سطح استان قم نشان از توجه سادات و امامزادگان به قم بوده كه از معروف ترين اين امامزادگان مي توان به: امامزاده موسي مبرقع، احمد قاسم، جمال الدين، علي بن جعفر، حمزه، سيد علي و ... اشاره كرد.
اماكن ديدني و تاريخي:
همانگونه كه اشاره شد قم به دليل سابقه تاريخي خود داراي آثار باستاني فراواني است به گونه اي كه تاكنون بيش از 120 اثر باستاني در فهرست آثار ملي كشور در قم به ثبت رسيده است.
گنبد سبز (مدفن امراي خاندان آل صفي در سده هشتم هجري قمري)، مساجد امام حسن عسگري جامع، جمكران، اعظم، موزه آستانه مقدسه حضرت معصومه «س»، كتابخانه آيت الله مرعشي نجفي، خانه ملاصدرا، بيت حضرت امام خميني (ره) ، بازار بزرگ، مدارس فيضيه، دارالشفاء، جهانگيرخان، تيمچه بزرگ بازار قم، كاروان سراهاي حوض سلطان قلعه سنگي،
علي آباد، پل هاي حوض سلطان، دلاك، عسگرآباد، آب انبارهاي البرز، چهل اختران- حمام هاي حاج عسگرخان، قبادبزن-گنبد امامزاده علي بن جعفر، گنبد چهل اختران و ... نمونه هايي از آثار و ساختمان هاي تاريخي قم به شمار مي روند.
اين شهر مدفن بزرگاني چون شيخ كليني، شيخ صدوق، ملاصدرا، فيض كاشاني، زكريا ابن آدم، قطب راوندي، ميرزاي قمي، علامه طباطبايي، شهيد مطهري و آيات عظام حائري يزدي، بروجردي، گلپايگاني، مرعشي نجفي، اراكي، فاضل لنكراني و يا بزرگاني همچون شيخ فضل الله نوري و پروين اعتصامي است.
حضور حوزه علميه قم به عنوان بزرگ ترين مركز علوم اسلامي در جهان، اين شهر را به عنوان ام القراي جهان تشيع در سراسر دنيا معرفي كرده كه حضور طلاب از بيش از 84 كشور دنيا در مدارس و حوزه هاي علميه قم مويد اين مطلب است.
جاذبه هاي طبيعي: قم در ناحيه نيمه بياباني ايران واقع شده و از هوايي گرم و خشك برخوردار است . پارك ملي كوير- درياچه حوض سلطان و درياچه نمك از اين آب و هوا بي نصيب نيستند. البته در برخي نقاط استان قم همچون دستجرد، فردو و ... شاهد آب و هواي معتدل و كوهستاني هستيم كه گردشگران بسياري را به خود جذب كرده اند. استان قم در زمينه صنايع دستي چون قاليبافي، سفالگري،سراميك، سنگ تراشي، معرق كاري، شيشه گري، گيوه و مرواريد دوزي، نگارگري و تذهيب نيز در سطح كشور از جايگاه بالايي برخوردار است.
مسئولان استان قم در آستانه سال جديد و تعطيلات نوروزي از هم اينك تدابير لازم را براي رفاه حال هموطنان فراهم كرده اند تا خاطرات خوشي را براي شما در سفر به قم به يادگار بگذارند و شيريني سوهان قم را در كنار لحظات شيرين حضور در اين شهر و در كام شما دوچندان كنند.
گزارش: سيد عليرضا فقاهتي- خبرنگار كيهان در قم
سه|ا|شنبه|ا|20|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: کيهان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 112]