واضح آرشیو وب فارسی:کيهان: بحران هويت
پرسش:
يكي از مسايل نابهنجار و فراگير در ميان نسل جوان جامعه، بحران هويت است، لطفا پيرامون اين مطلب توضيح دهيد كه چه عوامل و متغيرهايي در پيدايش بحران هويت موثر است؟
پاسخ:
بحران هويت جوانان در تمامي جوامع انساني از مهم ترين و اساسي ترين بحران ها به حساب مي آيد كه در صورت حل نشدن و استمرار آن عواقب ناگواري براي افراد و جوامع به دنبال خواهد داشت. احساس بيگانگي با خود واقعي و احساس تنهايي و جدايي از ديگران، اشتغال ها و دل مشغولي هاي بي هدف، برخورداري از شخصيتي منفعل و تاثيرپذير و غيرخلاق و تاثيرگذار و سرسپردگي به بيگانگان و قدرت هاي باطل از مهم ترين پيامدهاي سوء بحران هويت نسل جوان يك جامعه به شمار مي آيد. بنابراين طراحي، برنامه ريزي و ايجاد سازوكارهاي مناسب براي عبور از اين بحران، شرط اساسي رشد، پيشرفت و تكامل هر جامعه اي بوده و فلاح و سعادت مردم را به ارمغان مي آورد.
اهم عوامل و متغيرهاي موثر در پيدايش بحران هويت را در محورهاي زير مي توان برشمرد:
1-آموزش و تربيت ناصحيح
بخش مهمي از هويت افراد در مراكز آموزشي و تربيتي شكل مي گيرد اگر نهادها و كانون هايي كه رسالت اصلي آنها آموزش و تربيت فرزندان اين مرز و بوم است، نتوانند وظايف خود را در قبال شخصيت و هويت دهي مناسب به اين افراد به شايستگي انجام دهند، نتيجه اي جز وابستگي، بي هويتي، احساس حقارت در برابر بيگانگان و خودباختگي نخواهد داشت. امام خميني(ره) با اشاره به نظام آموزشي زمان قبل از انقلاب مي فرمايند:
«از بچگي ما را طوري تربيت كردند كه خيال مي كرديم خودمان هويت نداريم و بايد وابسته به اروپا و غرب باشيم. اين بچه كوچك تا آخر، تمام تعليم و تربيتش، تعليم و تربيت فرهنگ خارجي بوده، فرهنگ از خودمان نبوده است. تعليم و تربيت وابستگي بوده، مغزهاي اين بچه هاي ما را از كوچكي، وابسته تربيت كرده اند. تا رسيده اند به جوان ها كه حالا مي بينيد كه همين جوان ها نمي توانند تفكر كنند كه ما خودمان آدميم. مي گويند: حتما بايد يا وابسته به مثلا فلان مملكت باشيم و يا وابسته به فلان مملكت (صحيفه نور، ج9، ص 166). بحمدا... بعد از پيروزي انقلاب اسلامي با تغييراتي كه در سياست گذاري نظام هاي آموزشي و تربيتي اعمال شد، به رغم برخي نارسايي ها، دانش آموزان و دانشجويان ايراني مسلمان توانسته اند با اعتماد به نفس كامل و احراز هويت واقعي در المپيادهاي مختلف به موفقيت هاي بزرگي نايل گردند و در عرصه هاي علم، صنعت و تكنولوژي از خود ابتكار، خلاقيت و نوآوري هايي نشان دهند.
2-فقر فرهنگي و معنوي
از هم گسستگي مولفه هاي فرهنگي كه شناخت انسان پيرامون هستي، جامعه و انسان را در قالب يك سيستم فرهنگي هماهنگ و منسجم مختل مي نمايد، موجبات سقوط اخلاقي و اعتقاد راسخ به مبدا و معاد و كسب هويت و من واقعي انسان را فراهم مي آورد. در اين رابطه تنها راه درمان شناخت واقعي هستي، جامعه و انسان براساس آموزه هاي عقلاني و وحياني است. تا در پرتو آن هويت اصيل و ناب انسان حاصل گردد.
ادامه دارد
سه|ا|شنبه|ا|20|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: کيهان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 204]