واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: بررسي و نقد كتاب «مكاتب تفسيري» در ايكنا
گروه انديشه: كتاب «مكاتب تفسيري»، نوشته حجتالاسلام و المسلمين علياكبر بابايي، دوشنبه، 26 اسفندماه با حضور نويسنده اين اثر در محل خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا) مورد نقد و بررسي قرار ميگيرد.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، دومين نشست از سلسله نشستهاي تخصصي بررسي و نقد كتب قرآني كه به همت ايكنا و همكاري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي برگزار ميشود، اختصاص به كتاب «مكاتب تفسيري»، نوشته حجتالاسلام و المسلمين علياكبر بابايي، عضو هيئت علمي پژوهشگاه حوزه و دانشگاه يافته است.
در اين نشست كه با حضور حجتالاسلام و المسلمين ابراهيم يعقوبيان، مدرس حوزه علميه مشهد و محسن احتشامينيا، عضو هيئت علمي دانشگاه آزاد اسلامي به عنوان ناقدان اين كتاب، برگزار ميشود، كتاب «مكاتب تفسيري» در چهار محور: ارزش تفسير صحابه و تابعين با توجه به نظرات خاص آيتالله معرفت در اين زمينه، تفسير باطني و معيارهاي صحت آن، تفسير اجتهادي قرآن به قرآن و نقش روايات در تفسير قرآن كريم مورد نقد و بررسي قرار خواهد گرفت.
در توضيح بيشتر اين بحث بايد گفت كه «مكاتب» جمع «مكتب» است و «مكتب» در معاني متعددي از قبيل آموزشگاه، كتابخانه و دفتر به كار رفته و يكي از معاني آن، نظريه و رأيي است كه طرفداراني پيدا كرده و رواج يافته باشد و نوشتههايي بر اساس آن تدوين يافته باشد. كه در اين بحث، مناسبترين معني همين معناي اخير است.
مجموعه تفاسيري كه تا كنون نوشته شده است دو دستهاند: تفسيرهاي روايي محض و تفسيرهاي اجتهادي كه در آنها به نوعي تلاش و كوشش علمي براي روشن شدن معناي آيات قرآن كريم انجام گرفته است. مؤلف كتاب ياد شده، تفسيرهاي اجتهادي را به قرآن به قرآن، روايي، ادبي، تجربي، عقلي و جامع تقسيم كرده است كه در اين نشست به يك محور آن؛ يعني تفاسير اجتهادي قرآن به قرآن توجه داده خواهد شد.
در مورد خود اين كتاب نيز بايد اشاره كرد كه در دو بخش تنظيم شده است؛ بخش نخست با عنوان مفسران نخستين، سه فصل دارد. در فصل اول، اسامي مفسران آگاه به همه معاني قرآن و مكاتب تفسيري آنها آمده است. در فصل دوم، مفسران صحابي و در فصل سوم مفسران تابعي معرفي ميشوند و ارزش تفسير و ويژگيهاي مكتب و آراي تفسيري آنان بيان ميشود.
در بخش دوم كتاب مكاتب تفسيري، مفسراني كه از آنان آثاري بر جاي مانده و برخي از تفسيرهاي معروف كه بر اساس آن مكتبها يا متأثر از آنها تأليف شده است، نقد و بررسي ميشود. اين بخش شامل نه فصل با عناوين مكتبها و تفسيرهاي روايي محض، مكتبهاي و تفسيرهاي باطني محض، مكتب اجتهادي و اقسام آن، مكتب و تفسيرهاي اجتهادي قرآن به قرآن، مكتب و تفسيرهاي اجتهادي روايي، مكتب و تفسيرهاي اجتهادي ادبي، مكتب و تفسيرهاي اجتهادي علمي، مكتب و تفسيرهاي اجتهادي جامع و مكتب و تفسيرهاي اجتهادي باطني تدوين شده است.
لازم به ذكر است كه اين سلسله نشستها به همت خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا) و با همكاري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي برگزار شده و نشست مورد نظر روز دوشنبه، 26 اسفندماه سال جاري از ساعت 16 تا 18، در محل خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا) به آدرس: تهران، خيابان انقلاب، بين خيابانهاي وصال و قدس، پلاك 85، سازمان فعاليتهاي قرآني دانشجويان كشور، سالن كنفرانس برگزار خواهد شد.
در پايان لازم به ذكر است كه حضور اساتيد، دانشجويان، خبرنگاران و علاقهمندان به مباحث علمي ـ قرآني در اين نشست آزاد است.
سه|ا|شنبه|ا|20|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 178]