واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: نيمه گمشده من
چنين افرادي كه ادعاهاي دروغ و باطل ميكنند و دوست ندارند شخصيتشان زير سؤال برود و دروغ بودن ادعاهايشان بر ديگران آشكار ميشود از مجالست كنارهگيري ميكنند و ترجيح ميدهند با كسي حرف نزنند و اظهار نكنند.
يكي از عوامل ديگر كمرويي، محيط و جامعه است؛ اگر در محيطي كه كودك رشد ميكند، استبداد حاكم باشد و كودك نتواند اظهارنظر كند دچار كمرويي ميشود.
اگر كودك در مدرسهاي تحصيل كند كه بچههاي ديگر از او در دروس قويتر باشند و او در سطح پاييني باشد، دچار كمرويي ميشود، نميتواند آرامش فكري داشته باشد و درست درس بخواند، معلم بايد ضعفهاي شاگرد را درك كند، او را در زدودن ضعفها ياري دهد و كاري نكند كه ضعفهاي كودك نه تنها جبران نشود، بلكه تشديد هم بشود. يكي از عوامل ديگر، ترس است. از جمله عوامل ترس، تهديد و تنبيه زياد فرزند توسط اوليا و مربيان است. كودك بايد هدايت شود و اگر اين هدايت همراه با تهديد زياد و تنبيههاي مكرر باشد، كودك را ترسو ميكند و ترس عامل كمرويي است. اگر كودك مرتكب اشتباهاتي ميشود، نبايد او را ترساند و در دلش رعب ايجاد كرد.
از ديگر عوامل كمرويي، گناهان و انحرافاتي است كه فرد داشته است. برخي افراد كه مرتكب گناه يا خلافي ميشوند به جاي جبران خطاها، دچار گوشهگيري و انزوا ميشوند و دائم خود را سرزنش ميكنند كه چرا چنين كاري را انجام دادهاند.
انزواطلبي و گوشهگيري و دوري از معاشرتهاي اجتماعي از ديگر عوامل كمرويي است، وقتي انسان معاشرتش با افراد كم است، نميتواند با ديگران ارتباط برقرار كند. وقتي فردي مرتب تحقير شود، در وجودش عقده حقارت شعله ميگيرد و او را از جمع دوستيها دور ميكند.
نقش خانوادهها
خانوادهها ممكن است به دلايل مختلفي موجب خجالتي بارآمدن فرزندشان شوند.
در زير به برخي از اين خانواده و نحوه رفتارشان اشاره ميشود:
خانوادههايي كه در بحران به سر ميبرند: در چنين خانوادههايي، سازگاري اندكي برقرار است، قوانين ناپايدارند و حس درماندگي و ناتواني در كودك تقويت ميشود. در اين خانوادهها كودكان مدام سرزنش ميشوند. كودكان اين خانوادهها احساس ميكنند مورد علاقه نيستند و به علل مختلف براي خانوادهها مشكلآفرين هستند. اين كودكان ميآموزند كه خشمشان متوجه خودشان باشد. پيامهاي خانواده چنين است: سؤال نكن، به كسي اعتماد نكن، هركسي براي خودش، تو براي ما زيادي هستي، از تو متنفرم، كاري را بكن كه من ميكنم و ...
خانوادههايي كه بيش از حد حمايتگرند: در اين خانوادهها كودك به والدين متصل است و با احساس ترس و بيلياقتي بزرگ ميشود.
اثرات خجالت
خجالت ميتواند زندگي را متزلزل سازد و از رشد زندگي افراد جلوگيري كند.
خجالت مانع از تجلي افكار عالي است و تلاش افرادي را كه ميتواند تا بالاترين مراتب اجتماعي صعود كنند، بي اثر ميسازد. خجالت از پيشرفت افراد باهوش كه شايستگي مديريت و رهبري را دارند، جلوگيري ميكند. كمرويي باعث ميشود عقايد مطرح نشود.
اثرات جسمي
ترس، مهمترين عامل در خجالت است. افراد كمرو به طور معمول از ناراحتي تنفسي رنج ميبرند. بعضي از آنها لكنت دارند يا سخن گفتن آنها نامعلوم است.
افرادخجالتي چون اعتقاد دارند كه به او نگاه ميكنند، پاهايشان سفت و سخت شده و آنها را به زحمت روي زمين ميكشند و همچنين انگشتانشان ميلرزند.
سه|ا|شنبه|ا|20|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 243]