واضح آرشیو وب فارسی:موج: اختصاصيكنترل ورود و خروج گونه هاي گياهي از وظايف سازمان حفظ نباتات نيست
خبرگزاري موج - گروه اقتصاد اجتماعي رييس سازمان حفظ نباتات گفت: كنترل ورود و خروج گونه هاي گياهي از وظايف سازمان حفظ نباتات نيست
مهندس همايون دارابي رييس سازمان حفظ نباتات كشور در گفت و گو با خبرنگار موج به اعلام اين مطلب افزود: قرنطينه وظيفه جلوگيري از ورود آفات، بيماريها، علفهاي هرز و گياهاني كه مي تواند بيماريزا باشد را به عهده دارد.
وي گفت: هر بذري كه به كشور وارد شود قبل از ورود ارزيابي خطر مي شود سپس اجازه ورود براي آن صادر مي شود. در صورتيكه احتمال تبديل شدن گونه هاي گياهي به مهاجم وجود داشته باشد، اجازه ورود براي آن صادر نمي شود.
دارابي در ارتباط با نحوه تشخيص مهاجم بودن گونه هاي گياهي خاطر نشان كرد: با استفاده از گزارشاتي كه در سطح جهان منتشر مي شود و اطلاعات سازمان خوار و بار و كشاورزي، احتمال بروز مشكل گونه هاي گياهي بررسي مي شود. گونه هاي مهاجم در سطح پايلوت و تحقيقاتي اجازه فعاليت در كشور خواهند يافت زيرا نمي توان جلوي فرآيند تحقيق را گرفت.
وي افزود: در صورتيكه تحقيقات بدون انجام مطالعه گونه هاي گياهي را در اختيار توليد كنندگان قرار دهد به طور قطع برخورد خواهيم كرد. قرنطينه بعد از ورود نيز از ديگر اقدامات پيشگيرانه در اين عرصه است.
دارابي به ورود كاكتوس بدون خار به كشور اشاره كرد و گفت: اين نوع كاكتوس در خيلي از كشورها به عنوان علوفه استفاده مي شود. در تونس كه مراتع پتانسيل بالايي نداشتند از اين گونه براي تامين علوفه استفاده شده است. در ايران اين احتمال وجود داشت كه اين گونه در برخي مناطق كه هدف نبود به مهاجم تبديل شود بنابراين سازمان حفظ نباتات در سطح پايلوت و تحقيقاتي اجازه فعاليت اين گونه را صادر كرد. در حال حاضر نيز اين كاكتوس در عرصه هاي تحقيقاتي كشت مي شود.
وي رعايت قوانين قرنطينه توسط افراد را مهم دانست و گفت: در برخي موارد بويژه كالاهاي چوبي اشخاص رعايت موازين قرنطينه را نكرده و بدون اخذ مجوز و طي مراحل قانوني اقدام به خروج اشياء چوبي از كشور مي كنند كه معمولا توسط مامورين قرنطينه كشور مقصد ضبط شده و معدوم مي شود.
رييس سازمان حفظ نباتات، موسسه گواهي ثبت بذر و نهال را متولي كنترل ورود و خروج گونه هاي گياهي از كشور دانست و افزود: خوشبختانه با تصويب طرح افزايش بهره وري وضعيت ورود و خروج گونه هاي گياهي به صورت شفاف اعلام شده است. البته اين طرح پيشنهادي است و مراحل تصويب را طي مي كند.
وي آمادگي سازمان حفظ نباتات كشور براي همكاري با متوليان خروج گونه هاي گياهي از كشور را اعلام كرد و گفت: در صورت تهيه ليست بوسيله متوليان امر، مسئولين قرنطينه بر اساس دستور العمل ارسالي اقدامات لازم را انجام خواهند دادد. سازمان حفظ نباتات تا كنون ليستي از ذخاير ژنتيكي كشور دريافت نكرده است.
دارابي فعاليت در زمينه خروج گونه هاي گياهي از كشور را نيازمند انعقاد تفاهم نامه مشترك بين سازمان حفظ نباتات و متوليان امر خروج منابع ژنتيكي دانست و خاطر نشان كرد: در حال حاضر ممانعت مامورين قرنطينه از خروج ذخاير ژنتيكي براي اين افراد پيگرد قانوني به همراه خواهد داشت زيرا قانون به اين مامورين اجازه دخالت نداده است و اين قبيل فعاليتها در چارچوب وظايف قانوني سازمان حفظ نباتات نبوده است.
وي آموزش كشاورز در تشخيص سريع و به موقع آفات را امري مهم توصيف كرد و گفت: وظيفه سازمان حفظ نباتات تشخيص سريع نوع آفات و بيماريهاي ورودي به كشور است كه از مجاري مختلف مثل باد، طوفان و غيره به كشور وارد مي شود. اما مباحث مربوط به IPM و آموزش كشاورزان در تشخيص آفات بومي و وارداتي اين امكان را به سازمان حفظ نباتات مي دهد كه با سرعت بيشتر آفات وارداتي را در شبكه مراقبت شناسايي كند.
چهارشنبه|ا|21|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 246]