تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 30 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):کسی که نماز را از وقتش تأخیر بیندازد، (فردای قیامت) به شفاعت من نخواهدرسید.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

اوزمپیک چیست

قیمت ورق سیاه

چاپ جزوه ارزان قیمت

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1855125089




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

فلسفه اسلامي را نه خوب نوشته‌ايم نه خوب مي‌دانيم


واضح آرشیو وب فارسی:الف: فلسفه اسلامي را نه خوب نوشته‌ايم نه خوب مي‌دانيم
غلامحسين ابراهيمي‌ديناني در نشست «آراي جلال‌الدين دواني به روايت ديناني» گفت: متاسفانه ما تاريخ فلسفه اسلامي را نه خوب نوشته‌ايم و نه خوب مي‌دانيم. تاريخ تفكر عقلي ما نيز ماجراي غم‌انگيزي در جهان اسلام دارد، زيرا فلسفه در برخي دوره‌ها كفر محسوب مي‌شد. البته فلسفه هيچگاه اوج نداشت و باد به پرچمش نمي‌وزيد
به گزارش ايبنا ، اين نشست با سخنراني غلامحسين ابراهيمي‌ديناني در مركز فرهنگي شهر كتاب برگزار شد. انتشار جديدترين كتاب ابراهيمي‌ديناني با عنوان «جلال‌الدين دواني، فيلسوف ذوق و تأله» بهانه برپايي اين نشست بود.

اين نويسنده ابتدا درباره انگيزه‌اش از نگارش اين كتاب گفت: دواني يكي از چهره‌هاي شاخص تفكر عقلي در جهان اسلام و وابسته به حوزه شيراز است.

وي فلسفه را با ساير دانش‌هاي بشري متفاوت دانست و گفت: فيزيكدانان خوبي داريم كه تاريخ فيزيك را نمي‌دانند اما فيلسوف خوبي كه تاريخ فلسفه نداند، وجود ندارد. اگر يك فلسفه‌دان سير تفكر را نداند، نقص بزرگي متوجه اوست و نمي‌توان او را فيلسوف ناميد. ملاصدرا بزرگ بود، زيرا تمام بزرگان پيشين خود را مطالعه كرده بود و مشكلات فلسفه را مي‌دانست.

ابراهيمي‌ديناني ادامه داد: متاسفانه ما تاريخ فلسفه اسلامي را نه خوب نوشته‌ايم و نه خوب مي‌دانيم. تاريخ تفكر عقلي ما ماجراي غم‌انگيزي در جهان اسلام دارد، زيرا فلسفه در برخي از دوره‌هاي تاريخ، ممنوع بود و كفر محسوب مي‌شد. البته فلسفه در هيچ دوره‌اي اوج نداشت و باد به پرچمش نمي‌وزيد. در همه دوره‌ها درك درستي از فلسفه وجود نداشته است. مردم فكر مي‌كنند فلسفه چيز بافتني است، زيرا فلسفه تاثير عملي ندارد و به همين دليل هواداري نيز ندارد. مخالفت با فلسفه زماني بيشتر مي‌شود كه حرفي ضد ديانت بزند، هرچند كه بسياري از سخنان فلاسفه با ظاهر ديانت ناسازگارند.

استاد و نويسنده فلسفه ادامه داد: با وجود چنين محدوديت‌هايي، فيلسوفان بزرگي در ايران رشد كردند. ۹۰ درصد فلاسفه مسلمان ايراني‌اند و آن ۱۰ درصد ديگر نيز اندلسي‌اند. در كشورهاي عربي حتي يك فيلسوف سراغ ندرايم؛ البته در تمام علوم اسلامي، قلم به دست ايرانيان بوده است. فلسفه تا سه قرن نخست اسلام رواج نداشت و با ترجمه آثار فلاسفه يونان در زمان هارون و مامون بود كه فلسفه وارد جهان اسلام شد.

وي افزود: در اين هزار سالي كه گذشت، فلاسفه كوچك و بزرگ زيادي داشتيم. سه حوزه فلسفي را مي‌توان در اين مدت مشخص كرد. از واژه «حوزه» به جاي «مكتب» استفاده مي‌كنم، زيرا آن را درست‌تر مي‌دانم. حوزه شيراز توسط چند فيلسوف و متكلم شكل گرفت كه دواني، صدرالدين دشتكي و غياث‌الدين منصور دشتكي، از جمله آن‌ها بودند. اين حوزه در قرون نهم و دهم هجري فعال بود. سپس در قرن يازدهم، حوزه اصفهان با ميرداماد و شاگردانش شكل گرفت و با ملاصدرا و شاگردانش ادامه يافت. حدود صد سال پيش نيز حوزه تهران با چهره‌هايي مانند «حكيم جلوه» شكل گرفت.

ابراهيمي‌ديناني ادامه داد: اين كتاب را نوشتم، زيرا تاكنون توجه زيادي به دواني نشده است. او شديدا قايل به اصالت ماهيت بود، در حالي كه از ملاصدرا به اين سو، همه طرفدار اصالت وجودي شدند و دواني به سايه رفت. از سوي ديگر، دواني يك اشعري تمام عيار است، در حالي كه اشعريت با فيلسوف بودن مانند كارد و پنيرند. در اين كتاب انديشه دواني را بررسي كردم، زيرا او با وجود اشعري بودن و نواقصي كه در بحث اصالت ماهيت دارد، مرد بزرگي است و تفكر بسيار درخشان و پويايي دارد.

وي به اتصال معنوي دواني اشاره كرد و گفت: او سني مذهب بود اما در سفري كه به عراق داشت، به زيارت حضرت علي(ع) رفت. كنار رود فرات حالتي به او دست داد كه از آن با نام «مبشره» ياد مي‌شود. مبشره، شبه‌الهام است و نه در خواب است و نه در بيداري. او از اين حالت خود نقل مي‌كند كه ديدم حضرت علي‌(ع) به من گفت چيزي بنويس. او رساله «زوراء» را نوشت كه كوچك‌ترين كتاب اوست اما محتواي مهم و عميقي به ويژه در حوزه فلسفه دارد. فكر مي‌كنم ملاصدرا نيز از اين كتاب استفاده زيادي كرده است.

ابراهيمي‌ديناني درباره تفاوت‌هاي دواني و ملاصدرا گفت: ملاصدرا عالم را «فقر» مي‌داند اما دواني عالم را «نسبت» قلمداد مي‌كند. نسبت هميشه در غير است و ما هميشه منسوب را مي‌بينيم، زيرا نسبت را نمي‌توان ديد. دواني اين انديشه را «ذوق و تاله» ناميد. او هستي را «واجب الوجود» و غير حق‌تعالي را «نسبت» مي‌داند. او در اين انديشه به قدري به عرفا نزديك مي‌شود كه تو گويي عارف شده است. اين مرد بزرگ مجهول بود و من در اين كتاب سعي كردم حق او را ادا كنم.

وي افزود: دواني علاوه بر استفاده از بركت امام علي(ه)، كتاب‌هاي شيخ اشراق را نيز مطالعه كرد و شرحي بر «هياكل النور» او نوشت. در واقع، نور اشراق نيز بر او تابيدن گرفته بود. من در اين كتاب تنها به انديشه فلسفي و عرفاني او پرداختم و كاري به انديشه‌هاي كلامي او نداشتم. دواني مهم‌ترين شخص حوزه شيراز است.

ابراهيمي‌ديناني به برخي ديگر از ويژگي‌هاي ديگر دواني اشاره كرد و گفت: او بسيار استاد ديده بود و شاگردان بسياري تربيت كرد. شاگردان او بيشتر از كشور تركيه و هند بودند و به همين دليل است كه دواني در تركيه امروز، بيش از هر فيلسوف مسلمان ديگري شناخته مي‌شود. متفكر ايراني ديگري كه در غيرايران معروف‌تر است، ابوحامد محمد غزالي است. در تمام جغرافياي اسلام، غزالي را نخستين انديشمند مسلمان مي‌دانند. شايد ابراز نظر او درباره كربلا باشد كه اين بي‌توجهي را سبب شده است. او معتقد بود كه در قضيه كربلا حق با امام حسين(ع) بود اما ما حق نداريم كه معاويه و يزيد را لعن كنيم، زيرا آنان صحابي‌اند و صحابه را نبايد لعن كرد.

پنجشنبه|ا|8|ا|دي|ا|1390





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: الف]
[مشاهده در: www.alef.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 70]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن