واضح آرشیو وب فارسی:آفتاب: ساديسم، بدبيني و خودشيفتگي، ويژگي مشترك ديكتاتورها
در طول تاريخ، ديكتاتورهاي زيادي بر جوامع انساني حكمراني كردهاند. آنها به مردم خود ظلم كردهاند، افسانهها سراييده و جريان اطلاعات را محدود نگه داشتهاند. اما راز حكومت طولاني ديكتاتورها چيست؟
آفتاب: در طول تاريخ، ديكتاتورهاي زيادي بر جوامع انساني حكمراني كردهاند. آنها به مردم خود ظلم كردهاند، افسانهها سراييده و جريان اطلاعات را محدود نگه داشتهاند. اما راز حكومت طولاني ديكتاتورها چيست؟
شايد براي بسياري، درك تصاوير زنان و حتي مردان كره شمالي كه پس از شنيدن خبر مرگ كيم جونگ ايل، به سختي اشك ميريختند، ساده و قابل باور نباشد؛ اما براي مردمي كه در كشوري زندگي ميكنند كه از آنها انتظار ميرود هميشه اطاعت كنند و به گفته متخصصين، بخش بزرگي از اجتماع به اين دليل از حاكم خود پيروي ميكنند كه نفع اكثريتشان در اين است، شايد چنين اشك ريختن بيقرارانهاي، زياد تعجبآور نباشد.
در طول تاريخ، ديكتاتورهاي زيادي بر جوامع مختلف حكمراني كردهاند. اما سوال اينجاست كه افرادي مانند هيتلر، استالين يا صدام حسين چهطور ميتوانستند به حكومت بر مردم ادامه دهند و بر سر قدرت باقي بمانند؟
ديسكاوري در گزارش خود كوشيده است براي اين سوال، پاسخي علمي ارائه كند. بر اساس اين گزارش، روانشناسان و جامعهشناساني كه تروريسم را مطالعه ميكنند، بر اين باورند كه ديكتاتورها ميتوانند ترس را در بين مردم خود گسترش دهند و خود را به عنوان تنها ناجي در برابر اين احساس ترس زياد، معرفي كنند. ايجاد تهديدهاي خارجي، مانند آنچه هيتلر در مورد يهوديها ميگفت يا آنچه كيم جونگ ايل از تمام كشورهاي ديگر براي مردم خود ساخته بود، باعث از بين رفتن تعادل در جامعه و ايجاد نوعي بدبيني عمومي ميشود.
از سوي ديگر، اليس لوسيكرو، روانشناس باليني گروهمحور در كمبريج و محقق موضوعاتي چون حكمراني و تروريسم به اين نكته اشاره ميكند كه اكثريت جامعه داراي غريزهاي شناختهشده هستند كه ديكتاتورها از آن استفاده ميكنند، اين كه يك حاكم قدرتمند از آنها محافظت كند. وي توضيح ميدهد: «رفتار امروزي ما همچنان از آنچه هزاران سال پيش بر اجداد ما گذشته تاثير ميگيرد. اين كاملا قابل درك است كه مردم به يك حاكم قوي بچسبند. در روند تكامل، چنان كه داروين در نظريه خود نشان ميدهد، مردمي كه حاكمان قوي داشتند، موفق شدند زنده بمانند. بنابراين اين غريزه به ما هم رسيده است.»
لوسيكرتو در مطالعات خود، حاكمان تروريست و قربانيان تروريسم را در سراسر ۵ قاره زمين بررسي كرده و به اين نتيجه رسيده است كه در برخي از فرهنگها، نشان دادن احترام به فردي كه در جايگاه قدرت قرار گرفته است، اهميت قابل توجهي دارد. اين فرد ميتواند مانند كره شمالي، خانواده كيم ديكتاتور باشند يا در برخي فرهنگها، معلم مدرسه يك منطقه. در چنين فرهنگهايي، اين كه يك نفر يا خانواده به مرجع قدرت احترام نگذارد، باعث شرمندگي محسوب ميشود.
به اعتقاد جرالد پست، مدير برنامه روانشناسي سياسي دانشگاه جورج واشنگتن، ديكتاتورها قادرند از ابزارهايي كاربرديتر مانند ترس و كنترل اطلاعات استفاده نمايند. وي براي دهها سال شخصيت كيم و صدام حسين را مورد مطالعه قرار داده و خودش به شوخي ميگويد كه رشتهاش به زودي منسوخ خواهند شد! هرچند هنوز روي زمين ديكتاتورها كاملا منسوخ نشدهاند.
به گفته پست، هم در عراق و هم در كره شمالي، ديكتاتورها به نحوي گسترده، جريان اطلاعات را كنترل ميكردند. طي دو سال گذشته و با آغاز بهار عربي در كشورهايي مانند تونس، مصر و ليبي، مردم با استفاده از گوشيهاي همراه و رسانههاي اجتماعي، تا حدي حصارهاي اين كنترل شديد جريان اطلاعات را به عقب راندند.
پست در اينباره ميگويد: «كنترل اطلاعات و كنترل اختلافها، بخشي از جرياني است كه در حفظ يك نظام ديكتاتوري تماميتخواه ميگذرد.»
در كرهشمالي، كيم و مامورانش مسئول اداره كردن قحطي بودند كه در نهايت باعث مرگ ۱ تا 2 ميليون نفر شد. وقتي در نهايت غذا رسيد، رسانههاي داخلي اين كشور اعلام كردند كه اين غذا در تكريم حكمراني كيم رسيده است.
حالا كه پسر رهبر پيشين، كيم جونگ اون براي در دست گرفتن قدرت آماده ميشود، تحليلگران غربي نميدانند كه در ساختار جديد حكومت كره شمالي، چه كسي در جايگاه بالا و چه كسي در جايگاه پايين قرار خواهد گرفت. بسياري بر اين باورند كه كيم جونگ ايل حاكمي ظالم بود. او مردم خود را در حالي در گرسنگي نگه داشته بود كه سبك زندگي مرفهي را براي خود و ژنرالهايش فراهم كرده بود. همچنين بر سر نيروگاههاي هستهاي با كره جنوبي و غرب رقابت ميكرد، در حالي كه اقتصاد كشورش در شرايط نابساماني به سر ميبرد.
پس چرا با اين همه مردم كره شمالي عليه او شورش نكردند؟ پست دليل آن را كنترل شديد ميداند. به گفته مردم اين كشور، در كره شمالي تجمع بيش از ۴ نفر ميتواند به معناي توطئه قلمداد شود. وي توضيح ميدهد: «ما در مورد نفوذ امنيت داخلي صحبت ميكنيم. هر گونه نشانهاي از نافرماني و يا اختلاف عقيده، مجازاتي شديد را به دنبال خواهد داشت.»
به همه اينها، استفاده از افسانهها را هم اضافه كنيد. به گفته پست، كيم و همنوعانش در مورد تولد خود افسانهسرايي ميكنند. براي مثال، گفته ميشود كه كيم در روستايي در سايه يك كوه مقدس در كره متولد شده و تولدش را يك پرستو نويد داده بود. همچنين او زير دو رنگينكمان پديدار شده است.
اين در حالي است كه در واقعيت، كيم در دهكدهاي بياهميت در شوروي سابق متولد شد، جايي كه پدرش كنترل گروهي از تبعيديهاي كرهاي را زير نظر حكومت روس بر عهده داشت.
پست تنها كسي نيست كه در مورد كيم مطالعه كرده است، در سال ۲۰۰۹/ ۱۳۸۸، فردريك كوليج، استاد روانشناسي دانشگاه كلرادو، شخصيت وي را مورد مطالعه قرار داد. كوليج و همكارش دنيل سينگر از مصاحبههاي يك روانشناس اهل كره جنوبي كه آموزش روانشناسي پيشرفته ديده بود و اطلاعات نزديكي در مورد كيم جونگ اي داشت، استفاده كردند.
اين دو محقق از قبل يك تست شخصيت براي انواع ديكتاتورها به وجود آورده بودند و هيلتر و صدام حسين را هم با آن مورد تحليل قرار داده بودند. به گفته آنها، در شخصيت ديكتاتورها ۶ ويژگي بارز ديده ميشود: ساديستيك(دگرآزاري)، بدبيني، ضداجتماعي، خودشيفتگي، اسكيزوييد و اسكيزوفرنيگونه. به گفته اين محققين، هر سه ديكتاتور مورد مطالعه، يعني كيم جونگ ايل، هيتلر و صدام حسين، نشانههايي از فرايند تفكر سايكوتيك را نشان دادهاند.
بهنوش خرمروز/ خبرآنلاين
كد مطلب : 142134
چهارشنبه|ا|7|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 193]