واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: هاشمي شاهرودي: -عدالت قضايي فقط در صدور حكم نيست بلكه در برخورد نيز هست -جرايم اقتصادي را با زندان نميتوان از بين برد؛فرد را بايد نقره داغ اقتصادي كرد
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: فقه و حقوق - حقوق سياسي
مراسم تحليف كارآموزان قضايي با حضور آيت الله سيد محمود هاشمي شاهرودي صبح امروز برگزار شد و رييس قوه قضاييه در اين مراسم ويژگيهاي قاضي كارآمد و با تقوا را مورد تاكيد قرار داد و گفت: امروز نيازمند قضاتي قاطع و داراي قدرت و شجاعت هستيم.
به گزارش خبرنگار حقوقي ايسنا، آيت الله سيد محمود هاشمي شاهرودي در اين مراسم ضمن تشكر از مسوولان و مديران دستگاه قضايي كه نيروهاي كارآمد را براي تصدي امر خطير قضاوت در نظام جمهوري اسلامي ايران آماده ميكنند، تصريح كرد: نظام جمهوري اسلامي براي اولين بار در تاريخ معاصر، احكام نوراني اسلام و نظام حقوقي و كيفري اسلام را در سطح وسيع جامعه پياده كرده است.
وي با تاكيد بر احياي نظام قضاي اسلامي به ويژه در زمان معاصر افزود: حساسترين، خطيرترين و پرمسووليت ترين بخش نظام اسلامي، بخش قضا است زيرا اين بخش با حيثيت افراد جامعه در ارتباط است و حقوق ، مال ، جان ،ناموس و حيثيت و آبروي مردم در گروي اين بخش است.
هاشمي شاهرودي با وسيع خواندن دامنهي اين مسووليت خاطرنشان كرد: به همين دليل است كه در منابع و متون اسلامي بحث قضا و جايگاه قاضي بسيار پراهميت عنوان شده و شرايط سنگين و دشواري را براي آن مشخص كردهاند. همچنين هشدارهايي به متصديان اين جايگاه داده شده است.
رييس قوهي قضاييه با بيان اينكه در قانون اساسي بخش مربوط به قوه قضاييه داراي نكات ظريف و مهمي است، يادآورشد: مسووليتهايي كه بر دوش دستگاه قضايي گذاشته شده، همچنين اختياراتي كه به اين دستگاه داده شده و شرايط و ابزار فعاليت، همه گواه اين مساله است.يقينا آنچه در قانون اساسي دربارهي نظام قضايي آمده، خاص است كه در قوانين اساسي ديگر كشورها اين جايگاه با چنين ويژگيها و اختيارات در نظر گرفته نشده است.
وي با بيان اينكه قضا و قضاوت داراي يك محتوا و يك شكل است، خطاب به حاضرين در اين جلسه گفت: در حين كار مجموعهيي از قوانين، مقررات، دستور العملها، تشريفات خاص قضايي، آيين دادرسي خاص را مشاهده خواهيد كرد و در عمل با اجراي آنها مواجه خواهيد شد. بنابراين بايد در ابتدا دو مطلب را در ذهنتان از يكديگر تفكيك كنيد تا در مقام عمل براي اجراي قوانين و مقررات، دو بعد حفظ شود.
رييس قوه قضاييه با يادآوري اينكه قضاوت داراي يك بعد ماهوي و يك بعد شكلي و تشريفاتي است، خاطرنشان كرد: روح و محتواي قضا و قضاوت اقامهي عدل و احقاق حق است و حساسيت كار قضا در اين بخش ديده ميشود و آنچه قاضي بايد در روز قيامت نسبت به آن پاسخگو باشد در اين بخش ميگنجد. بخشي كه در آن بايد توجه داشت كه چقدر حق به صاحبش رسيده و چه مقدار تضييع حق صورت گرفته است.بنابراين بايد قاضي دو بخش ماهوي و شكلي را از يكديگر جدا كند و تحت تاثير بخش دوم قرار نگيرد كه بخش اول به خوبي انجام نشود. دست و دل قاضي بايد در بخش اول بلرزد كه خداي ناكرده ناعدالتي صورت نگيرد.
وي خطاب به كارآموزاني كه امروز مراسم تحليف آنها برگزار ميشود، تاكيد كرد:همهي توجهها بايد به اجراي عدالت، احقاق حقوق، ايجاد امنيت در جامعه و ايجاد رضايتمندي درست باشد. عمل قضات است كه سبب ميشود مردم قوه قضاييه را پناهگاه خود بدانند. بسياري در زير فشار قوانين و مقررات سردرگم ميشوند و آنجا است كه مردم احساس ناامني و بي عدالتي ميكنند.
رييس قوه قضاييه با يادآوري اينكه امير المومنين (ع) دستورات موكدي را در باب امر قضا داشته است،گفت: بنابراين نبايد مسائل شكلي، تبصره و ماده ما را سردرگم كند تا از مسائلي كه دستگاه قضايي را در ذهن مردم متولي عدالت ميداند، دور شويم.
وي علم و دانش قضايي و آشنايي به مسائل روز را از ديگر شرايط براي قضاوت برشمرد و تاكيد كرد: قضات بايد دغدغهي افزايش علم داشته باشند. همچنين استفاده از تجربيات قضات خبره در كار قضا بسيار مثمرثمر بوده و اين تجربيات شما را از اشتباه در صدور كيفرخواست، صدور و اجراي راي حفظ خواهد كرد.
هاشمي شاهرودي با تاكيد بر اينكه قاضي نبايد از قدرتي كه قانون و نظام به آن داده سوء استفاده كند بلكه بايد متواضع باشد، ادامه داد: هر چه مقام قاضي افزايش يابد تواضع وي نيز بايد افزايش پيدا كند زيرا قدرت و ثروت زود گذر است و بايد با اين ديد به پست و مقام خود نگاه كند كه عين يك لحظه ميگذرد. امروز كه در اين كرسي نشسته ام و 10 سال در مسند رياست قوه قضاييه بودم عين يك لحظه گذشته است پس بايد از فرصتها براي خدمت استفاده كرد.
رييس قوه قضاييه توجه به سياستهاي كلان را از سوي قضات داراي اهميت برشمرد و افزود: سياستهاي قضايي بايد مورد توجه قرار گيرد به عنوان مثال يكي از سياست هايي كه مورد تاييد مقام معظم رهبري بوده است، حبس زدايي است و ايشان بارها به بنده تاكيد كردند كه قوانين به گونهاي اصلاح شود كه نيازي به عفو نباشد.
هاشمي شاهرودي با اعلام اينكه امروز 157 هزار زنداني در زندانها به سر مي برند، گفت: بايد براي جرايمي چون مسائل امنيتي و... حكم زندان صادر شود. در مواردي چون جرائم غير عمدي، مهريه ، ديه نبايد اقدام به صدور حكم زندان كرد.
جرائم اقتصادي را با زندان نميتوان از بين برد بلكه فرد را بايد نقره داغ اقتصادي كرد تا ديگر مرتكب اين عمل نشود.
وي خطاب به حاضران در اين مراسم گفت: رسيدگي به پروندهها بايد به گونهاي باشد كه فشار و بار از دستگاه قضايي كاهش يابد اگر در رسيدگي راهكاري غير از قضايي كردن موضوع وجود دارد پرونده را به ساير نهادها احاله دهيد و همواره سياست قضايي زدايي مورد توجه شما باشد. تاكيد بر قضا زدايي به اين دليل است كه در كشور ما بسياري از مسائل كه قضايي نيست، براي رسيدگي وارد سيستم قضايي ميشود.
رييس قوه قضاييه با انتقاد از افزايش ورودي پرونده به دستگاه متبوعش، خطاب به قضات تاكيد كرد: همواره سياست قضا زدايي را مورد توجه قرار دهيد. همچنين توجه به سياست صلح و سازش داراي اهميت است زيرا بسياري از تعزيرات قابل گذشت است و اگر مسائلي قابل گذشت باشد قاضي بايد سعي در صلح و سازش آن داشته باشد و طرفين دعوا را به گذشت دعوت كند.
هاشمي شاهرودي برخورد متواضعانه و خيرخواهانه و تكريم ارباب رجوع را به جد مورد تاكيد قرار داد و گفت: بايد براي ارباب رجوع حرمت قائل شويم نبايد به دليل اينكه وي متهم است به ديد محكوم به او نگاه كنيم حتي محكوم نيز داراي حرمت است.تكريم ارباب رجوع،حفظ حقوق شهروندي و حفظ حقوق افرادي كه به عنوان مطلع احضار ميشوند بايد مورد نظر قضات باشد و روساي دادگستري و دادستانيها بايد نظارت هاي لازم را انجام دهند حتي يكي از اين اقدامات، آبروي يك عمر زحمت دستگاه قضايي را از بين خواهد برد.
وي با طرح اين پرسش كه چرا قاضي نبايد به متهم حق دفاع دهد يا اينكه برخورد نامناسبي به وي داشته باشد؟ گفت: عدالت قضايي فقط در صدور حكم نيست بلكه در برخورد نيز هست.
وي با اظهار تاسف از وجود حتي مواردي اندك از اينگونه برخوردها گفت: در جامعه اين نوع برخوردها آثار بسيار بدي دارد حتي يك مورد بد است. مديران بايد به طور مداوم نظارت داشته باشند. ما امروز به قضاتي قاطع،كارآمد و شجاع نيازمنديم.
به گزارش ايسنا، پس از سخنراني رييس قوه قضاييه،كارآموزان قضايي سوگند ياد كردند كه به پيروي از پيامبر گرامي اسلام، ائمه(ع) و استمداد از ارواح طيبهي شهداي اسلام، پاسدار حق و عدالت باشند.
در پايان اين مراسم از 18 نفر از كارآموزان برتر تقدير به عمل آمد و اين افراد تقديرنامهي خود را از دست رييس قوه قضاييه دريافت كردند.
انتهاي پيام
سه|ا|شنبه|ا|8|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 195]