واضح آرشیو وب فارسی:قدس: سرطان در بشقاب غذاي تنبل ها
* امير روحپرور
«سوسيس و كالباس و غذاهاي آماده نبايد بيش از يك نوبت در ماه مصرف شود، زيرا مصرف بيش از حد اين مواد به علت نوع پخت و چربي هاي موجود آن سرطان زاست.»
اين هشدار برخي از پزشكان است.
به گفته كارشناسان، سوسيس و كالباس جزو آن دسته از فرآورده هاي پروتئيني دست دوم هستند كه ديرهضم مي شوند و جذب پروتئين از آنها كمتر است. همچنين به دليل نمك سود شدن انواع كالباس و سوسيس مثل كالباس و سوسيس هاي دودي، تند و ادويه دار جذب كلسيم و پروتئين كاهش مي يابد و در نهايت باعث پوكي استخوان مي شوند. همچنين مواد افزودني به اين فرآورده ها باعث ايجاد اختلالهايي در جنين مي شود.
* بيماريهاي ريوي
سوسيس و كالباس موجب بروز بيماريهاي ريوي مي شوند. با توجه به مصرف روز افزون غذاهاي آماده از جمله فرآورده هاي گوشتي نظير سوسيس و كالباس، مضرات آنها نيز رو به گسترش است و تحقيقات نشان مي دهد اين گونه خوراكي ها موجب بروز بيماريهاي ريوي نيز مي شود.
محققان مي گويند بين رژيم غذايي سرشار از غذاهاي آماده تهيه شده از گوشتها مانند سوسيس، كالباس، همبرگر، هات داگ و بيماري حاد ريوي ارتباط وجود دارد.
آمار نشان مي دهد افرادي كه ماهانه 14 وعده يا بيشتر از اين نوع محصولات گوشتي مصرف مي كنند، بيشتر در معرض اين گونه بيماريها هستند.
اين ارتباط حتي پس از در نظر گرفتن متغيرهايي چون سن ، سيگار كشيدن و ميزان مصرف ميوه و سبزي در رژيم غذايي مشاهده شد. در ضمن مشخص شده هرچه ميزان مصرف اين نوع غذاهاي گوشتي بيشتر باشد، به طور متوسط احتمال ابتلا به اين گونه بيماريها نيز بيشتر است.
از سوي ديگر مصرف زياد سوسيس و كالباس مي تواند به بروز بيماريهايي چون فشار خون و پوكي استخوان منجر شود. يك متخصص تغذيه در اين باره مي گويد: در اغلب فرآورده هاي گوشتي نظير سوسيس و كالباس مواد مغذي چون پروتئين خالص وجود ندارد، اما مواد مضري چون فسفات، نيترات، نمك و چربي در آنها به وفور يافت مي شود.
وي در خصوص مضرات اين مواد گفت: نيترات پس از وارد شدن به دستگاه گوارش به نيتريت و نيتر و آمين تبديل مي شود كه سرطان زاست، همچنين فسفات نيز با اختلال در جذب كلسيم توسط بدن، احتمال دچار شدن به پوكي استخوان را در افراد بويژه زنان يائسه و سالمندان افزايش مي دهد. اين متخصص با اشاره به اينكه مصرف زياد اين فرآورده ها احتمال بروز فشار خون را هم افزايش مي دهد، افزود: ميزان نمك موجود در اين نوع فرآورده هاي گوشتي تا 3 درصد است و به همين دليل مصرف اين مواد مي تواند فشار خون را افزايش دهد.
* نيتريت، ماده خطرآفرين
شكي نيست كه آماده كردن و خوردن يك ساندويچ كالباس خيلي سريع تر و راحت تر از تهيه يك وعده آبگوشت بزباش است و متاسفانه بچه ها هم از آن استقبال بيشتري مي كنند.
اما هيچ شده به زيانها و خطرهاي اين رژيمي كه به آن عادت كرده ايد، بينديشيد؟ به تازگي محققان هشدارهاي جديدي درباره زيانهاي اين گونه فراورده هاي گوشتي آماده داده اند.
البته تاكنون هشدارهاي زيادي درباره خطر فراورده هاي گوشتي، مانند همبرگر، هات داگ، سوسيس، كالباس و مشابه آن شنيده بوديم، اما بيشتر اين خبرها حول اين محور مي چرخيد كه مواد نگهدارنده موجود در اين فراورده ها مي تواند احتمال بروز انواع سرطانها را زياد كند؛ بخصوص سرطان هاي دستگاه گوارش. چندي قبل هم محققان درباره بالا رفتن احتمال ابتلا به سرطان سينه در افرادي كه از اين فرآورده هاي گوشت قرمز بيشتر استفاده مي كنند، هشدار دادند.
اين بار محققان هشدار ديگري داده اند و آن اينكه نيتريت موجود در اين مواد غذايي مي تواند احتمال بيماري «انسداد مزمن ريوي» را بالا ببرد.
به گزارش پايگاه اينترنتي رويترز، محققان دانشگاه كلمبيا در آمريكا، مي گويند حتي حذف عوامل خطرساز ديگر مانند سيگار كشيدن، رژيم غذايي ناسالم و نيز بالا رفتن سن هم در اين نتيجه گيري تأثيري ندارد و باز هم مي توان گفت احتمال ابتلا به بيماري مزمن انسداد ريوي در افرادي كه دست كم 14بار در ماه فراورده هاي گوشتي مصرف مي كردند، 78 درصد بيشتر از افرادي بود كه اين فراورده هاي گوشتي را مصرف نمي كردند.
در بيماري انسداد مزمن ريوي، كه به آن «برونشيت مزمن» هم مي گويند، عملكرد ريه تا حدي پايين مي آيد و فرد به طور مداوم دچار سرفه و تنگي نفس است. اغلب اين بيماران كه سيگاري هم هستند، لبها و انگشتان كبودي دارند كه نشان دهنده پايين آمدن اشباع اكسيژن خون آنها به دليل ناكارآمدي مجاري ريوي شان است.
به گفته اين محققان، نيتراتها كه براي پيشگيري از خراب شدن گوشت و رنگ دار كردن به فراورده هاي گوشتي اضافه مي شوند، مي توانند به بافت ريه آسيب بزنند. لازم به توضيح است كه در صنايع غذايي، در تهيه اغلب غذاهاي آماده و كنسروي، از اين نوع مواد نگهدارنده، براي حفظ طعم و تازگي خوراكي ها، به طور گسترده استفاده مي شود.
* مضرات سوسيس و كالباس
- نيترات سديم در بدن انسان به نيتروزآمين تبديل شده و سرطانزا مي باشد؛ به همين خاطر معمولا ويتامين C را به فرآورده اضافه مي كنند تا از شكل گيري نيتروزآمين طي عمل گوارش جلوگيري شود.
- نيتريت ها بسيار سمي مي باشند، بنابراين در تهيه سوسيس ها در مصرف اين نگهدارنده بسيار احتياط مي گردد. نيتريت در بدن با ميوگلوبين تركيب شده و ماده اي به نام نيتروزگلوبين را ايجاد مي كند كه موجب بروز سرطان معده مي شود.
- فسفاتها با ايجاد اختلال در جذب كلسيم در بدن خطر ابتلا به پوكي استخوان را افزايش مي دهند.
-سوسيس و كالباس حاوي نمك و چربي زيادي مي باشند.
با اين حال سوسيس و كالباس «مرغوب» يك غذاي مناسب مي باشد، مشروط بر اينكه در مصرف آنها زياده روي نگردد.
* بخوريد، اما...
در اين ارتباط معاون غذا و داروي وزارت بهداشت مي گويد: مصرف سوسيس و كالباس و غذاهاي آماده في نفسه خطرناك نيست، بلكه بايد گفت مصرف بي رويه آنها براي سلامت انسان مفيد نيست.
وي مي افزايد: به طور كلي توصيه وزارت بهداشت به مردم اين است كه مواد غذايي فرآورده شده را كمتر مصرف كنند، ولي هرگز نمي گوييم مصرف اين نوع مواد ممنوع است، به عنوان مثال نوشابه فرآورده اي نيست كه مصرف معتدل آن ضرري داشته باشد، مشكل اين است كه ما از اعتدال در مصرف اين نوع مواد غذايي خارج مي شويم.
وي ادامه مي دهد: اگر در مصرف فرآورده هايي مثل سوسيس و كالباس و غذاهاي آماده اعتدال رعايت شود ضرري ندارد، اما خطري كه سلامت مردم را تهديد مي كند، مصرف سوسيس، كالباس و فرآورده هاي تقلبي و غير مجاز است.
وي مي افزايد: متاسفانه گاهي سوسيس و كالباس هاي بدون مجوز در كارگاه هاي زير پله اي با استفاده از بدترين مواد پروتئيني و گوشتي توليد و عرضه مي شود كه حتي مصرف يك بار آنها هم خطرناك است.
از سوي ديگر برخي متخصصان معتقدند، ميزان بالاي كلسترول موجود در سوسيس و كالباس، باعث ايجاد پلاكهايي در ديواره عروق مي شود كه رسوب آنها مي تواند زمينه بيماريهاي قلبي و عروقي را فراهم نمايد.
متخصصان به اين نكته نيز اشاره مي كنند كه مواد محركي كه با مصرف سوسيس و كالباس وارد بدن مي شوند، مي تواند در پديدآوردن بيماريهاي دستگاه گوارش مؤثر باشد.
مصرف كنندگان سوسيس و كالباس بايد به اين نكته توجه داشته باشند كه معمولاً هر چه درصد گوشت به كار رفته در اين مواد غذايي بيشتر باشد، مرغوبيت آن هم بيشتر است.
خريداران براي اطمينان از تهيه سوسيس و كالباس سالم و بهداشتي، لازم است به چند نكته مهم توجه داشته باشند. اولين و مهمترين نكته اين است كه بايد از خريداري سوسيس و كالباس بدون نام و نشان خودداري كنند و بيش از آنكه به قيمت محصولات توجه داشته باشند، به درجه اعتبار شركت توليدكننده دقت كنند.
همچنين كالباس خوب هنگام برش، كمترين ريزش را زير دستگاه دارد. كارشناسان عقيده دارند، استفاده محدود از سوسيس و كالباس مشكل ساز نيست، اما در صورتي كه در مصرف آن زياده روي شود، دردسرساز خواهد بود.
شنبه 5 بهمن 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: قدس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 95]