واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: مشكلات دريافت تسهيلات كشاورزي در خراسان شمالي
داخلي. اقتصادي. كشاورزي. تسهيلات.
شماري از فعالان و دستاندركاران بخشهاي كشاورزي و دامپروري در استان خراسان شمالي شمالي از موانع و مشكلاتي كه بر سر راه دريافت تسهيلات در اين بخش وجود دارد گلايه ميكنند.
آنان در گفت و گو با خبرگزاري جمهوري اسلامي با اشاره ضعف مالي فعالان اين بخشها و نبود سرمايه در گردش نزد آنها بر لزوم حمايت بانكها از اين بخش تاكيد دارند.
آنان ميگويند: اين در حالي است كه بانكها بر خلاف انتظار در پرداخت تسهيلات به دست اندركاران بخشهاي كشاورزي و دامداري تعلل كرده و براي اين كار مانع تراشي ميكنند.
به گفته آنها روي آوردن كشاورزان و دامداران به گرفتن پول با بهره بالا از سودجويان، كاهش سطح كشت، سلف فروشي محصولات، فروش دام، كاهش خريد نهاده هاي كشاورزي و غيرفعال شدن بخشي از واحدهاي توليدي از تبعات اين وضعيت يكي از كشاورزان عمدهمالك بجنورد در اين خصوص عدم پرداخت تسهيلات بانكي را منجر به كمبود نقدينگي كشاورزان دانست و گفت: كشاورزان امسال ناچارند كودهاي آزاد و سموم كافي خريداري نكنند.
يوسف شادلو افزود: با توجه به اينكه غالب كشاورزان نتوانستهاند وامهاي سنوات قبل را پرداخت كنند امسال هيچ بانكي وام در اختيار كشاورزان قرار نميدهد.
او ميگويد: تاكنون به چند بانك براي دريافت تسهيلات مراجعه كرده ولي موفق به اين كار نشده است.
يكي از كشاورزان خردهمالك فاروجي نيز گفت: در مقابل عدم پرداخت تسهيلات بانكي كشاورزان امسال براي كشت پاييزه، اجاره اراضي كشاورزي ناچار به پيش فروش محصول، گرفتن پول با بهره بالا از سودجويان، فروش دامها و كاهش سطح زير كشت شدند.
غلام كمالي از مسوولان خواست براي ساماندهي وضعيت معاش كشاورزان اقدامي اساسي انجام دهند.
يك كشاورز در شهرستان جاجرم نيز يك علت اصلي عدم رغبت به استفاده از سامانه آبياري تحت فشار در اين استان را هزينه سنگين راهاندازي آن عنوان كرد.
مصطفي نوراني اضافه كرد: اين در حالي است كه پرداخت تسهيلات بانكي براي اجراي سامانه آبياري نوين به سختي و كندي صورت ميگيرد.
رييس هيات مديره كانون كشاورزان خبره خراسان شمالي نيز كمبود نقدينگي در بخش كشاورزي را يكي از معضلات كنوني اين بخش عنوان كرد و گفت: با عدم بازدهي اين بخش حس اعتماد بين كشاورزان متقاضي وام و بانكها از بين رفته است.
مهدي محموديان اظهار داشت: با مشكلاتي نظير هزينههاي بالاي توليد، قيمت نازل محصولات، واردات بيرويه، عدم نظارت، كمبود نقدينگي و بدهي كشاورزان به بانكها، طبيعي است كه بانكها براي پرداخت تسهيلات به بهرهبرداران اين بخش براي بازپرداخت تسهيلات اعتماد نداشته باشند.
وي كاهش سرمايهگذاري در بخش كشاورزي، عدم رغبت بهرهبرداران به فعاليت در اين بخش و افزايش هرساله بدهيهاي بانكي را از پيامدهاي كاهش نقدينگي كشاورزان ذكر كرد.
وي افزود: جداي از مشكلات مالي بانكها، بانك كشاورزي تنها بانكي است كه چون نظارت بهتري داشته و بطور مستند به كشاورزان تسهيلات ميدهد در اين بخش بيشتر كشاورزان را مساعدت كرده است.
وي گفت: عدم توانايي كشاورزان در بازپرداخت تسهيلات سنوات گذشته بر اثر بروز مشكلات خشكسالي و سرمازدگي است كه مشكلات مالي كشاورزان را دو چندان كرده است.
وي با اشاره به اينكه سرمايهگذاري در بخش كشاورزي به كمترين سطح رسيده و افزود: براي رهايي كشاورزان از اين قبيل مشكلات بايد فكري اساسي بشود.
مشاور رييس سازمان جهاد كشاورزي خراسان شمالي گفت: در شرايطيكه قيمتهاي جهاني روند نزولي دارد ولي قيمت نهادههايي كه اكنون به دست كشاورزان ميرسد همچنان ثابت مانده و در مقابل واردات محصولات شدت يافته است.
يكي از دامداران شهرستان جاجرم نيز گفت: خشكسالي سال گذشته بسياري از دامداران را با مشكل مالي مواجه كرده و آنان توان خريد علوفه براي دام را ندارند.
رحيم قليزاده افزود: من هر سال براي تامين علوفه دام خود در فصل زمستان اقدام به خريد كاه مينمودم كه امسال با گران شدن كاه، ميزان خريد را به ۵۰درصد سال گذشته كاهش دادهام.
وي افزود: مشكلات دامداران اين منطقه در حالي است كه بانكها از پرداخت تسهيلات به دامداران خودداري ميكنند.
ناصر سالاريان يك دامدار در گريوان بجنورد نيز گفت: بر اثر كمبود و گراني علوفه تلفات، لاغري و كاهش شيردهي در دامها داشتهام و ناچار به فروش چند راس دام با قيمت ارزان شدهام.
وي افزود: در مضيقه قرار گرفتن دامداران در سال جاري در حالي است كه بانكها نيز امسال تسهيلات بانكي نميدهند.
يكي از عشاير منطقه شيروان نيز بر لزوم پرداخت تسهيلات بانكي به اين قشر تاكيد كرد و گفت: لازم است براي جبران خسارات وارده از ناحيه خشكسالي به عشاير وام بانكي داده شود.
امير نامانلو افزود: عدم حمايت مالي و عدم پرداخت تسهيلات به عشاير منجر به فقر مالي اين قشر، فروش دامها و روي آوردن عشاير به شهرنشيني ميشود.
مدير شيلات سازمان جهاد كشاورزي خراسان شمالي نيز عدم پرداخت تسهيلات بانكي به آبزي پروران اين استان را عمده مشكل امسال اين قشر ذكر كرد.
جمشيد گريواني در گفت و گو با خبرگزاري جمهوري اسلامي با اشاره به اينكه ميزان پرداخت تسهيلات بانكها به پرورشدهندگان ماهي در سال جاري صفر بوده است، اظهارداشت: آبزيپروران براي هزينههاي جاري و سرمايهاي براي توسعه با مشكل كمبود نقدينگي مواجه هستند.
وي افزود: هماكنون بسياري از پرورشدهندگان ماهي با اينكه استخر ذخيره ماهي و تمام تجهيزات لازم را دارند ولي براي خريد بچه ماهي و خوراك ماهي با مشكل مالي روبرو ميباشند.
وي علت غيرفعال شدن ۳۰درصد استخرهاي ماهي سردآبي را عدم توانايي مالي پرورشدهندگان و عدم پرداخت تسهيلات بانكها براي سرمايه در گردش ذكر كرد.
وي هزينههاي جاري خريد بچهماهي و خوراك ماهي و هزينههاي خريد تجهيزات، تسطيح زمين، هزينه ساخت و ساز را براي آبزي پروران استان نيازمند حمايت و تسهيلات بانكي استان بيان كرد.
وي افزود: در سال جاري تعداد زيادي از آبزي پروان حتي نقدينگي خريد خوراك ماهي را نداشته و براي دريافت تسهيلات بانكي به جهاد كشاورزي مراجعه داشتهاند.
وي گفت: امسال ۱۱۶هزار و ۲۵۰قطعه بچهماهي گرمابي و يك ميليون و ۲۰۰ هزار قطعه بچهماهي سردابي در استخرهاي ذخيره ماهي استان رهاشد كه پيشبيني مي شود از اين ميزان نزديك به ۶۰۰تن ماهي سردابي و گرمابي توليد شود.
مدير صنايع كشاورزي و مكانيزاسيون سازمان جهاد كشاورزي خراسان شمالي نيز خواستار مساعدت بانكها براي پرداخت تسهيلات براي ساخت صنايع تبديلي و تكميلي شد.
محمدعلي سودمند با اشاره به اينكه عدم پرداخت سرمايه ثابت براي ساخت و راهاندازي واحدهاي فرآوري محصولات كشاورزي يكي از مشكلات اين بخش است گفت:
پارسال از بنگاههاي زودبازده تسهيلات به اين بخش تعلق ميگرفت اما امسال بانكها اعلام ميكنند كه موجودي براي پرداخت تسهيلات ندارند.
او افزود: لازم است بانكها براي پرداخت تسهيلات ساخت واحدهاي توليد كشاورزي مساعدت داشته باشند تا با ضايع شدن محصولات، كشاورزان متضرر نشوند.
وي در بخش ديگري از ابلاغ ۸/۵ميليارد ريال تسهيلات بانكي براي سرمايه در گردش واحدهاي صنايع تبديلي و تكميلي خبر داد و گفت: با اينكه اين ابلاغيه از وظايف تكليفي بانكها است هنوز بانكها براي پرداخت به كشاورزان اقدام نكردهاند.
وي تعداد واحدهاي فرآوري محصولات كشاورزي خراسان شمالي را ۲۳واحد تبديلي و تكميلي در سه بخش زراعي، باغي و دامي عنوان كرد.
رييس اداره مكانيزاسيون سازمان جهاد كشاورزي خراسان شمالي نيزبر پرداخت يارانه نقدي خريد ماشينآلات كشاورزي به كشاورزان تاكيد كرد و اظهار داشت:
اكنون هفت درصد يارانه خريد ماشينآلات به حساب بانكها واريز ميشود كه به تدريج در اختيار كشاورزان قرار ميگيرد.
وي ادامه داد: در سال ۸۵مبلغي به عنوان يارانه خريد تراكتور در اختيار بانكهاي استان قرار گرفت كه تاكنون اقدام به ارايه آن به كشاورزان نشده است.
وي افزود: از سال ۸۶تاكنون ۱۳ميليارد ريال يارانه براي خريد ۱۵۰ دستگاه ماشينآلات كشاورزي به حساب بانكهاي استان واريز شده كه بانكها آنرا بطور كامل در اختيار كشاورزان قرار ندادهاند.
رييس سازمان جهاد كشاورزي استان خراسان شمالي نيز گفت: مشكلات گراني و كمبود علوفه براي دامداران استان نيز بر اثر بروز خشكسالي سال گذشته ايجاد شده كه براي رفع آن نياز به تسهيلات بانكي است.
سيدهادي سيد خواهان مساعدت بانكها براي پرداخت تسهيلات به دامداران شد.
وي افزود: در بخش صنايع تبديلي و تكميلي كشاورزي نيز ۴۱كارخانه فرآوري استان در معطلي دريافت تسهيلات بانكي به سر ميبرند.
وي اظهار داشت: اين صنايع تبديلي و تكميلي مجوز بهرهبرداري گرفته ولي به دليل عدم پرداخت تسهيلات بانكي توان راهاندازي و آغاز به كار را ندارند.
وي افزود: اين در حالي است كه بزرگترين معضل كشاورزي اين استان كمبود صنايع تبديلي است و بسياري از دسترنج كشاورزان،باغداران و دامداران استان بعد از توليد به دليل نبود صنايع فرآروي از بين ميرود.
وي گفت: اين در حالي است كه در صورت توانمند شدن عرصه كشاورزي استان ظرفيت توليد محصولات كه هم اكنون ۱/۳ميليون تن در سال است به دو برابر ظرفيت فعلي ميرسد.
او خواستار همكاري و مشاركت بانكها براي پرداخت تسهيلات صنايع كوچك و بزرگ در اين استان شد و گفت: در صورت رفع مشكلات مالي اين صنايع مشكلات فروش محصولات نيز برطرف ميشود.
وي اضافه كرد: جهاد كشاورزي نيز تاكنون به عنوان حامي بخش كشاورزي به صنايع كوچك و بزرگ اين استان از قبيل كارخانه قند، صنعت فرآوري محصولات باغي و ديگر كارخانههاي زراعي و دامي حمايتهاي زيادي داشته است.
وي به عنوان نمونه به توليد سالانه ۱۳۰تا ۱۴۰هزار تن انگور كرد و گفت:
اين گونه باغي بيش از ۵۰درصد عرصههاي باغباني استان را تشكيل ميدهد.
در خراسان شمالي با ۳۴۴هزار هكتار عرصه كشاورزي ۳۲گونه زارعي و ۲۸ گونه باغي كشت و سالانه ۱/۳ميليون تن انواع محصولات زراعي، باغي و دامي توليد ميشود. ك/۴
سه شنبه 1 بهمن 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 85]