واضح آرشیو وب فارسی:موج: حقوق بشر يكي از مهمترين موضوعات چالش برانگيز در كشورهاي اسلامي است
خبرگزاري موج - مركز پژوهشهاي مجلس اعلام كرد در گزارشي كه تحت عنوان «استراتژي كشورهاي اسلامي در گفتمان حقوق بشر» توسط دفتر مطالعات سياسي اين مركز منتشر شد، مسئله حقوق بشر يكي از مهمترين موضوعات چالش برانگيز در كشورهاي اسلامي عنوان شد.
به گزارش موج و به نقل از روابط عمومي مركز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي، دفتر مطالعات سياسي اين مركز رساله دكتراي محمدحسينمظفري با موضوع «نقش كشورهاي اسلامي در توسعه و تحول نظام بينالمللي حقوق بشر» را خلاصه و سپس طي گزارشي تحت عنوان «استراتژي كشورهاي اسلامي در گفتمان حقوق بشر» منتشر كرده است.
در اين گزارش مسئله حقوق بشر يكي از مهمترين موضوعات چالش برانگيز در كشورهاي اسلامي عنوان شده و آمده است: وجود تفاوتهاي مبنايي و برداشتهاي مختلف از موارد موضوع اين حقوق باعث شده است كه كشورهاي اسلامي همواره درباره عملكرد خود در اين حوزه با اتهامات گسترده نقض حقوق بشر مواجه شوند.
اين گزارش ميافزايد: مشاركت كشورهاي اسلامي در تدوين و توسعه نظام بينالمللي حقوق بشر موضوعي است كه در سالهاي اخير توجه شماري از متفكران و نويسندگان مسلمان و حقوقدانان و فعالان جنبش حقوق بشر در كشورهاي غربي را به خود جلب كرده است اگر چه پس از تصويب اعلاميه جهاني حقوق بشر در دهم دسامبر 1948 ميلادي نيز گروهي از متفكران و نويسندگان مسلمان درصدد تطبيق مفاهيم و آموزههاي حقوق بشر با تعاليم دين اسلام برآمدند و كوشيدند با نگاهي گزينشي در متون اسلامي مستنداتي جست و جو كنند كه به زعم آنان با معيارهاي مندرج در اعلاميه جهاني انطباق دارد.
در بخش ديگري از اين گزارش آمده است: اينك كه اعلاميه حقوق بشر در اسلام از سوي اركان سازمان ملل به عنوان يكي از اسناد منطقهاي پذيرفته شده است، ضرورت دارد كشورهاي اسلامي از طريق سازمان كنفرانس اسلامي اقدامات لازم را براي ايجاد ترتيبات منطقهاي موثر براي نظارت بر وضعيت اجراي مقررات حقوق بشر به انجام رسانند زيرا ايجاد ترتيبات منطقهاي كارآمد اثبات خواهد كرد كه مخالفت با ديدگاههاي غربي و اعلام حق شرط بر معاهدات حقوق بشر، هرگز دستاويزي براي نقض مقررات بينالمللي نبوده است. از سوي ديگر دبير كل سازمان كنفرانس اسلامي به مناسبت شصتمين سالگرد صدور اعلاميه جهاني، از شكلگيري و ايجاد اين ترتيبات منطقهاي در سال 2008 سخن گفته است. همچنين، بر اساس يادداشت تفاهمي كه در سال 2006 بين سازمان كنفرانس اسلامي و كميسارياي عالي حقوق بشر به امضا رسيده، قرار شده است كه دو طرف براي تدوين منشور حقوق بشر كنفرانس اسلامي همكاري كنند. چنانچه اين ترتيبات در زمان مقرر و به صورتي كارآمد ايجاد شوند، هم براي اعتلا و اجراي حقوق بشر سودمند خواهند بود و هم از دخالتهاي غيرقابل قبول و كاربست ابزاري حقوق بشر جلوگيري خواهند كرد.
اين در حالي است كه سازمان كنفرانس اسلامي به وزيران خارجه كشورهاي عضو به عنوان مهمترين ركن ناظر بر اجراي تصميمات اين سازمان، ماموريت داده است موضوع تدوني منشور حقوق بشر را مد نظر قرار دهند.
بنابراين حال كه سازمان كنفرانس اسلامي درصدد تدوين منشور حقوق بشر و ايجاد ترتيبات منطقهاي حقوق بشر در جهان اسلام است، لازم است با شناسايي چالشها و نارساييهاي نظام موجود و بررسي عوامل ناكارآمدي آن راه را براي شكلگيري و تدوين منشور حقوق بشر اسلامي هموار ساخته و براي ارتقاء و اعتلاي حقوق بشر در جهان اسلام ساز و كارهاي موثر و كارآمدي فراهم آورد.
سه شنبه 1 بهمن 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 123]