واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: ورزش = تندرستي
فعاليت فيزيكي منظم و آمادگي جسماني خوب ميتواند باعث ارتقاي سلامت شود، به پيشگيري از بيماريها كمك كند يا بخشي از درمان بيماريها باشد. اين سه جنبه، راههاي اصلي تأثير ورزش و فعاليت جسماني منظم روي سلامت و عافيت هستند.
* آمادگي جسماني خوب ميتواند به شما كمك كند كه از اوقات فراغت بيشترلذت ببريد. فردي كه بدني متناسب و ورزيده دارد، كمر درد و فشار خون بالا ندارد. سر زنده و با نشاط است. بيشتر و بهتر ميتواند در فعاليتهاي اوقات فراغت (نظير كوهنوردي ـ سير و سياحت در طبيعت و... ) شركت كند.
* آمادگي جسماني مناسب ميتواند به فرد كمك كند كه كارها را مؤثرتر و با كيفيتتر انجام دهد. فردي كه مقاومت بالايي در مقابل خستگي، درد عضلاني و مشكلات كمر دارد، توان بيشتري براي انجام كارها دارد.
* آمادگي جسماني پايهاي براي فعاليتهاي ذهني خلاق و پويا است. (عقل سالم در بدن سالم است)
* بيماريهاي ناشي از كمتحركي نداشتن فعاليت فيزيكي منظم و كمتحركي موجب بيماريهاي بسياري ميشود كه در زير به مهمترين آنها اشاره ميشود:
1) بيماريهاي قلبي و عروقي و سكتههاي قلبي و مغزي
2) افزايش چربي خون
3) افزايش فشارخون
4) بيماري ديابت
5) اضافه وزن و چاقي و بيماريهاي ناشي از آن 6) پوكي استخوان
7) كمردرد و دردهاي زانو
8) انواع آرتروز
9) پيري زودرس
10) برخي از انواع سرطان
البته بايد در نظر داشت كه بيماريهاي ناشي از كمتحركي، علل و عوامل خطر متعددي دارند.تغديه نامناسب، سيگار و عدم توانايي مواجهه مناسب با استرس از جمله اين عوامل هستند. بديهي است كه نميتوان نقش ساير عوامل خطر را در ابتلاي به اين بيماريها ناديده گرفت. حتي برخي عوامل نظير سن، جنس، و وراثت با اصلاح شيوه زندگي قابل تغيير نيستند، اما با اصلاح هر يك از عوامل خطر ميتوان ريسك چند تا از اين بيماريها را تغيير داد. مثلاً با فعاليت جسماني و كنترل وزن، خطر بيماري قند، كمر درد و فشارخون بالا كاهش مييابد.
* عواملي كه قابل تغيير نيستند، عبارتند از: ـ سن ـ وراثت ـ جنس
* عواملي كه قابل تغيير هستند، عبارتند از: ـ چاقي ـ رژيم غذايي ـ فعاليت جسماني ـ مصرف سيگار ـ استرسها
ورزش و بيماريها قلبي
بيماريهاي قلبي (بيماريهاي عروق قلب كه انسداد آنها موجب ابتلا به سكته و دردهاي قلبي ميشود، تصلب شرائين، سكتههاي قلبي و مغزي، فشارخون بالا و نارسايي قلبي) مهمترين عامل مرگ زودرس و ناتواني در تمام جهان از جمله در كشور ما هستند. فعاليت جسماني روي كاهش ابتلا مرگ و مير و عوارض مجموعه بيماريهاي قلبي و عروقي تأثير شگرفي دارد. فعاليت جسماني منظم باعث ميشود كه توانايي عضله قلب براي پمپ كردن خون و اكسيژن افزايش يابد. در نتيجه در مواقعي كه لازم است قلب فشار بيشتري را تحمل كند به آساني خود را با آن سازگار ميكند.
* ورزش و پوكي استخوان
امروزه يكپارچگي استخواني از ديدگاه برخي كارشناسان به عنوان يك جزء مرتبط با سلامت آمادگي جسماني محسوب ميشود. استخوان سالم، متراكم و قوي است. وقتي استخوانها كلسيم خود را از دست ميدهند، تراكم آنها كاهش مييابد، پوك ميشوند و در خطر شكستگي قرار ميگيرند. تراكم استخوان در هنگام بلوغ حداكثر است و در اوايل جواني شروع به كاهش ميكند، اما اين كاهش در سنين بالا به حد خطر ناكي ميرسد. در نتيجه بسياري از افراد مسن از پوكي استخوان رنج ميبرند، و در بعضي از آنها اين پوكي به آستانه شكستگي ميرسد و با كوچكترين ضربهاي و گاهي حتي بدون هيج ضربهاي به شكستگي استخوان در استخوان ران و مهرهها منجر ميشود. افراد فعال، تراكم استخواني بالاتري داشته و از افراد كمتحرك در مقابل پوكي استخوان مقاومترند. تمرينات منظم كه توام با فشار وزن روي استخوانها باشد (نظير پياده روي تند، نرم دويدن) و تمرينات مقاومت كه استخوانها را تحت كشش قرار ميدهد (مثل تمرينات وزن) مؤثر هستند. بدون شك امروز تأثير ورزش بر دردهاي عضلاني و اسكلتي، چاقي، حالات رواني، التهاب و ورم مفصل، آسم، دردهاي مزمن و... بر هيچ كس پوشيده نيست البته بايد توجه داشت كه ورزش در اين وضعيتها حتماً بايد با شرايط خاص و با در نظر گرفتن پزشك انجام شود.
دوشنبه 30 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 209]