واضح آرشیو وب فارسی:ایران ناز: رابطه تغذیه و داشتن پوستی سالم و شاداب
نکاتی درمورد نقش غذا درداشتن پوستی سالم نقش غذا درپیشگیری یا تشدید بیماریهای مختلف کاملاً مشخص نیست . درمورد بیماریهای پوستی نیزنمی توان نقش غذا را ازآنچه هست بیشترجلوه داد . اما نکات مهمی درمورد غذاها ونقش آنها درایجاد یا بهبودی بیماریهای پوستی وجود دارد که دراین مطلب به آنها اشاره مختصری خواهیم کرد .
درشیرخوارانی که دچاربیماری درماتیت آتوپیک هستند نقش شیرمادرکاملاً تایید شده است . شیرمادربا داشتن فاکتورهای حفاظتی بسیارازجمله IgA می تواند ازورود آنتی ژنها به سیستم گردش خون شیرخوار جلوگیری کرده وبه این طریق ازآلرژی بیشترنسبت به مواد غذایی جلوگیری کند . لذا به مادران شیرخواران آتوپیک حتماً باید توصیه شود که از دادن شیرخود به شیرخوار غفلت نورزند . درماتیت آتوپیک همان درماتیت یا التهاب سرشتی پوست است که می تواند از2 ماهگی درشیرخوار ایجاد شده وتا کودکی نیزادامه یابد .
ازجمله موارد دیگری که نقش تغذیه بسیارمهم است ریزش موی خانمهای جوان می باشد که ازجمله علل آن کم خونی های فقرآهن است . بهتراست دختران نوجوان وجوان ازمکملهای حاوی آهن استفاده نمایند تا دچاراین نوع ریزش مو نشوند . گاهی نیزکمبود آهن باعث تشدید ریزش موی آندروژنتیک فرد می شود که این موضوع نیزدرخانمها مصداق دارد .
برخی بیماریهای پوستی با بعضی غذاها ممکن است تشدید یابد . مصداق بارزاین مورد دربیماری درماتیت هرپتیفرم است که یک بیماری تاولی با منشا ایمونولوژیک است که درسنین میانسالی وبیشتردرآقایان رخ می دهد ودراین بیماری ممکن است فرد مبتلا، به گلوتن موجود درگندم وجو حساس باشد وباخوردن نان دچارتشدید بیماری خود شود . دراین بیماران ازرژیم های بدون گلوتن استفاده می شود که می تواند باعث شود که مقدارداروی بیماران نیزکمترگردد وبا مقدارکمتردارو تحت کنترل قرارگیرند .
ازجمله بیماریهای دیگرپوستی که می تواند با غذاها تشدید یابد می توان به کهیرآلرژیک اشاره نمود که ازجمله علل آن غذاها می باشد . البته دادن رژیم غذایی شدیداً محدود کننده گاهی درکهیرمفید نبوده زیرا کهیرعلل بسیارمتنوعی دارد واحتمال اینکه غذاها باعث تشدید آن شوند خیلی زیاد نیست . ازجمله غذاهایی که درکهیر توصیه می شود که استفاده نشود ، آجیل ، شکلات ، ماهی ، گوجه فرنگی ، سس ها وغذاهای کنسروی وحاوی نگهدارنده های غذایی مانند سوسیس وکالباس است . برخی بیماریهای سیستمیک مانند دیابت نیزبعلت آنکه رژیم غذایی نامناسب ممکن است باعث تشدید بیماری اصلی وایجاد عوارض پوستی شود قابل اهمیت هستند . ازجمله بیماریهای سیستمیک دیگرمی توان به فشارخون اشاره نمود که می تواند باعث زخمهای ساق پا ومچ پا شود ورژیم غذایی نیزدرآن موثراست .
درمورد بیماری آکنه که بسیارشایع می باشد باید متذکرشد که هنوزنقش رژیم غذایی دربروز و یا تشدید بیماری ثابت نشده است اما درصورتی که بیماربا خوردن برخی غذاها مانند شکلات ، شیر، آجیل ویا ادویه جات احساس می کند که بیماری اش تشدید می شود بهتراست ازخوردن چنین غذاهایی پرهیز نماید اما این توصیه شامل همه بیماران آکنه ای نمی شود . درمورد خوردن شیروتشدید آکنه بتازگی مقالاتی درتایید این مساله نوشته شده است اما بعلت آنکه شیریک ماده غذایی بسیارمفید می باشد شاید زود باشد که فرد دچارآکنه را ازمصرف این ماده غذایی بسیارمفید منع نماییم .
خیلی ازاوقات والدین بعلت آنکه گمان می کنند غذاهای خاصی باعث ضایعات پوستی فرزندشان است اورا ازخوردن برخی غذاها منع می کنند درصورتی که ضایعات پوستی بعلت حشره گزیدگی ویا حساسیت به حشرات می باشد درچنین مواردی بهتراست که با متخصص پوست مشورت شود تا دستورتغذیه ای خاصی به غلط داده نشود . گاهی نیزنوجوانان وجوانان به توصیه همسالان خود بعلت ترس ازتشدید جوشهای آکنه ای، ازخوردن بسیاری ازغذاهای مفید منع می شوند که این نیزنادرست است زیرا سن جوانی سنی است که فرد باید تغذیه مناسب وبا انواع غذاها داشته باشد تا ازرشد وسلامت کافی برخوردارشود .
نقش غذاها درطراوت وشادابی موها نیزبطورکلی پذیرفته شده است اما اینکه دقیقاً چه نوع تغذیه ای باعث این حالات می شود هنوز بدرستی معلوم نیست . درمجلات وروزنامه ها نکات بسیاری درمورد تغذیه مناسب جهت موها نوشته می شود که خیلی ازآنها سندیت علمی ندارد. اما درمورد ریزش موها گاهی استفاده ازمکملهای تغذیه ای حاوی ویتامینها ومواد معدنی می تواند تا حدودی مفید باشد . البته باید توجه داشت که بهرحال بهتراست با استفاده ازغذاها این ویتامینها واملاح را تامین نمود اما درشرایطی که چنین کاری میسرنباشد می توان ازمکملها نیز استفاده نمود. اینکه روی ، ویتامین E ، سلنیوم و... تاچه حد دربهبود ریزش مو موثرند هنوز معلوم نیست اما درصورتی که رژیم غذایی فرد حاوی چنین موادی نباشد می توان با تجویز مکملهای حاوی اینها درکناردرمان اصلی به درمان فرد کمک نمود . گاهی بسیاری ازبیماران گمان می کنند که می توانند بدون استفاده ازدارو وتنها با رژیم غذایی به درمان بیماری خود بپردازند که این باورباعث می گردد که نسبت به درمانهای دارویی بی اعتماد شده وباعث تشدید بیماری خود شوند . باید خاطرنشان نمود که درصورتی که پزشک معالج نسبت به استفاده از داروی خاصی تاکید می کند حتماً نسبت به استفاده از آن باید جدیت نشان داد و البته درکنارآن نیزاگربیمارمایل بود می تواند ازرژیم غذایی مخصوصی تحت نظرمتخصص تغذیه استفاده کند .
برخی از غذاها را دربعضی از بیماریها توصیه می کنیم . مثلاً غذاهای دریایی دربیماری پسوریازیس می تواند مفید باشد که این فایده می تواند مربوط به اسیدهای چرب غیراشباع موجود درماهیها ویا ویتامین E ویا A موجود دراین غذاهای دریایی باشد .
درمورد خشکی پوست و تیرگی دور چشمها که شکایت بسیاری از خانمها می باشد توصیه می شود از آب بیشتری درطول روز استفاده کنند . درمورد خشکی پوست که هیدراتاسیون پوست مسلماً مفید بوده ودرمورد تیرگی دورچشم نیز مصرف آب کافی باعث می شود که از گود افتادگی این ناحیه جلوگیری شده ودرنتیجه تیرگی این منطقه کمتر مشخص شود . درزمستانها که میل به آب خوردن درافراد کمتر است خشکی پوست نیزبعلت شرایط آب وهوایی بطور شایعتری رخ می دهد ومصرف کم آب باعث تشدید این خشکی می تواند بشود لذا دراین زمانها مصرف آب کافی می تواند کمک کننده باشد. کلمات کلیدی این مطلب : پوست، تغذیه، ویتامین، شفافیت پوست، شادابی، زیبایی، رژیم، غذا، پوست سالم دكتر محسن فیاض
ارسال شده در ۰۰۰۰/۰۰/۰۰ ۰۰:۰۰:۰۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایران ناز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 110]