واضح آرشیو وب فارسی:فارس: نويسنده: نيگوك نيگوين راز كثيف صنعت زيبايي
خبرگزاري فارس: شركتهاي توليدكننده محصولات آرايشي و زيبايي كه در صنعتي پردرآمد به فعاليت مشغولند، تلاش ميكنند تا براي دستيابي به فروش و سود بيشتر، از همه روشهاي ممكن بهره جويند. در اين محصولات، استفاده از انواع مواد شيميايي سمي و خطرناك رواج زيادي دارد.
چكيده:
شركتهاي توليدكننده محصولات آرايشي و زيبايي كه در صنعتي پردرآمد به فعاليت مشغولند، تلاش ميكنند تا براي دستيابي به فروش و سود بيشتر، از همه روشهاي ممكن بهره جويند. در اين محصولات، استفاده از انواع مواد شيميايي سمي و خطرناك كه پژوهشهاي مختلف نشان دهنده ارتباط تنگاتنگ اين مواد با بروز انواع سرطان، نارساييهاي توليدمثل، سقط جنين و حساسيتهاي تنفسي و پوستي ميباشد، رواج زيادي دارد. البته اين آسيبها و مضرات، علاوه بر مصرفكنندگان، اثرات زيانباري نيز بر سلامت كاركنان سالنهاي آرايشي و پيرايش و مراكز زيبايي دارد. نويسنده با اشاره به اينكه اكثر اين كاركنان، مهاجران آسيايي و يا اسپانيوليتبار هستند، معتقد است كه هيچ كس حق ندارد در مورد سلامت كودكاني كه هنوز به دنيا نيامدهاند، دست به معامله بزند.
هنگامي كه به صنعت 20 ميليارد دلاري مانيكور در ايالات متحده توجه ميكنيم، بايد مصرفكنندگان، از قارچهاي توليد شده در پاهايشان و نه خود اين محصولات زيبايي، هراس داشته باشند. اين وضعيت عليرغم وجود اين واقعيت روي ميدهد كه صنعت آرايش ناخن از 000/10 ماده شيميايي مختلف (كه89% اين مواد نيز از لحاظ ايمني از سوي يك سازمان مستقل مورد آزمون قرار نگرفته است) در ساخت محصولاتش استفاده مينمايد. اين آمار از سوي "جامعه ملي زنان آمريكايي" اعلام شده است. البته اين هشدارها نه تنها مصرفكنندگان كه حتي كاركنان شاغل در سالنهاي آرايشي را نيز در برميگيرد. فيليكيا ايوس يكي از اعضاي فعال "انجمن صداي زنان جهان" ميگويد: "ما نگران سلامتي كاركنان شاغل در اين مراكز آرايشي هستيم. زناني كه معمولاً مهاجران آسيايي و يا زنان آسيايي - آمريكايي ميباشند. اين افراد 10 تا 14 ساعت از روز با اين مواد كار ميكنند. البته ما ميدانيم كه بسياري از اين زنان با مشكلات سلامت فراواني نظير سقطهاي متعدد و ساير مشكلات جسمي روبهرو هستند."
اخيراً سازمان غذا و داروي ايالات متحده (FDA)، از انجام آزمونهاي ايمني مواد تشكيل دهنده مواد آرايشي و يا محصولات بهداشتي، پيش از آنكه اين توليدات به فروش بالايي در بازار دست يابند، خودداري ميكند. البته آزمايشهاي مربوط به اين محصولات آرايشي نيز از سوي گروههايي انجام ميگبرد كه از سوي اين صنايع، حمايت مالي و فني ميشوند. بدين ترتيب، مصرفكنندگان بايد تنها به خواندن نامهاي ذكر شده بر روي بستهبندي اين محصولات دلخوش باشند. البته كاركنان سالنهاي آرايش ناخن ميتوانند با استفاده از محيط كاري ايمنتر و سالمتر نظير تهويه بهتر، لباس و تجهيزات حفاظتكننده و آگاهي از ويژگيهاي مواد مورد استفاده خويش، تا حدودي از اين آسيبها مصون بمانند.
در سالهاي اخير نيز تلاشهاي زيادي براي ارتقاي سطح آگاهيهاي بهداشتي مديران و كاركنان سالنهاي آرايشي در ايالات متحده انجام گرديده است. هرچند در كنار اين فعاليتهاي آموزشي و پژوهشي، منتقدان خواهان شكلگيري تغييرات گستردهتري در صنايع محصولات آرايشي و بهداشتي و همچنين سياستهاي دولت آمريكا در مورد مواد شيميايي ميباشند. مثلاً گروه "Eaves" از شكلگيري "انجمن موادآرايشي ايمن" حمايت نموده است. هدف از تشكيل اين انجمن، توجه بيشتر به سلامت عمومي به ويژه زنان و گروههاي مصرف كننده محصولات بهداشتي و آرايشي در سراسر خاك آمريكاست تا در نهايت، توليدكنندگان مواد آرايشي ملزم به استفاده از جايگزينهاي سالمتر و ايمنتر گردند.
به خاطر آوريد كه در سال 2005 ميلادي، قانون مواد آرايشي ايمن در ايالت كاليفرنيا تصويب گرديد. در سايه اين قانون، توليدكنندگان ملزم گرديدند كه در صورت استفاده از مواد مرتبط با بروز سرطان و يا نارساييهاي توليدمثل در محصولاتشان، مسؤولان ايالتي را آگاه نمايند. همچنين در گذشته، توليدكنندگان ميتوانستند اسامي تعدادي از مواد اوليه تشكيل دهنده محصولاتشان را بر روي برچسب اين كالاها درج نكنند، اما براساس اين قانون، درج نام كليه اين مواد سرطانزا اجباري گرديده است. كاركنان سالنهاي آرايش ناخن، همواره با مواد خطرناك شيميايي مرتبط با بروز بيماريهاي مختلف، انواع سرطانها و يا نارساييهاي توليدمثل سر و كار دارند كه مهم ترين مواد شناخته شده و يا مشكوك سرطانزا شامل فتالاتزها، فورمالديهيد، بنزن و كلريد متيلن ميباشند.
خانم كني نيگيون، 46 ساله، در 10 سال اخير در مراكز آرايشي به كار مشغول بوده است. او ميگويد كه وي با مشكلات سلامتي مختلفي روبهرو ميباشد كه شامل اختلالات تنفسي، حساسيتهاي پوستي و سرگيجههاي موقتي است. وي ميگويد كه با استفاده از ماسك، ميتوان از وارد شدن مواد رنگي استفاده شده در مانيكور ناخنها جلوگيري كرد، هرچند اين ماسكها در برابر وورد گازهاي استنشاق شده، كاري از پيش نميبرد.
وي ميافزايد: "من نميتوانم آنچه را كه در محل كارم روي ميدهد، سرزنش كنم اما نميدانم كه چرا من بايد با اين مشكلات دست و پنجه نرم نمايم. در سالني كه افراد كارهاي متفاوتي را انجام ميدهند، شما لزوماً مجبور نيستيد كه تنها به آرايش ناخنهاي مشتريان بپردازيد. هرچند در همين اماكن نيز اين مواد شيميايي به سيستم تنفسي شما شديداً آسيب ميرسانند. اگرچه شايد هيچ پزشكي با قطعيت به من نگويد كه اين بيماريها تنها به دليل كارم به وجود آمدهاند، اما شخصاً من پاسخ اين سؤال را دارم، چراكه حتماً اين مشكلات از جايي سرچشمه ميگيرند."
تعدادي از توليدكنندگان مواد آرايشي در مورد ارتباط بين فتالاتزها و آسيب به سيستم توليدمثل، سؤالاتي را مطرح مينمايند. مثلاً ميگويند كه ارتباط بين اين دو مورد، تنها بر روي حيوانات آزمايش و تأييد گرديده است. به علاوه، مديران اين صنايع ادعا ميكنند كه سطح اين ماده شيميايي در حد كنوني، از سوي FDA تعيين شده است. اما به هرحال، مخالفان اين اظهارات معتقدند كه اين سطوح، بسيار بالا در نظر گرفته شدهاند، چرا كه اتحاديه اروپا به دليل نگرانيهاي سلامتي،استفاده از فتالاتزها را در همه انواع مواد آرايشي و بهداشتي ممنوع كرده است. شركت OPI، يكي از شركتهاي آمريكايي است كه محصولاتش را در 70 كشور دنيا عرضه مينمايد. اما مديران اين شركت، براي مشتريان خود (در خاك اروپا) ملزم هستند كه براي انطباق با قوانين اتحاديه اروپايي، از كاربرد مواد شيميايي مضر بپرهيزند. در صورتي كه اين شركت ميتواند براي محصولات توزيع شده خويش در خاك آمريكا نيز از همين روش استفاده كند.
عليرغم نگرانيهاي سلامتي، گسترش مواد مختلف آرايش ناخنهاي زنان، همچنان با سرعتي سرسامآور رو به گسترش است. مثلاً تنها در دو دهه اخير، اين صنعت آرايشي، حجم بازار محصولات خود را تا 3 برابر گسترش داده است. همچنين اكثريت كاركنان اين شركتها زن هستند و تخمين زده ميشود كه 42% آنان نيز آسيايي تبار باشند. در كاليفرنيا، كه يك پنجم كل زنان شاغل در اين صنعت مشغول به كارند، حدود 80 % آنان ويتنامياند. همچنين نيمي از اين زنان در سنين باروري ميباشند.
خانم نيگيون ميگويد: "حرفه مربوط به محصولات آرايشي ناخنها، شغلي است كه به سرعت، با هزينهاي كم و به سادگي ميتوان آن را آموخت. به علاوه، كاركردن در اين مشاغل، نيازي به دانستن زبان انگليسي در سطحي عالي ندارد. همچنين درآمد شاغلان اين حرفه، كاملاً رضايتبخش است. من و همكارانم درآمدي بين 000/2 تا 000/4 دلار داريم. اين شرايط باعث گرديده كه بسياري از مهاجران ويتنامي، به سرعت درصدد كسب آموزشهاي لازم آرايشگري برآمده و وارد اين مشاغل گردند. لذا صحبت كردن از مضرات احتمالي مواد آرايشي و بهداشتي، چندان جايگاهي در ميان آنان ندارد."
البته در سالهاي اخير تلاش ميشود كه با كاهش خطرات مواد شيميايي و سمي موجود در محصولات آرايشي و بهداشتي، كالاهاي ايمنتري به بازار عرضه گردد. كالاهايي كه معمولاً از موادي طبيعي و غيرشيميايي تشكيل شدهاند. به عنوان مثال، ميتوان با تركيب توتفرنگي و بيكينگپودر، خمير دندانهاي سالمتر و بهتري را به بازار عرضه كرد.
به نظر ميرسد، براي تقويت نظام پاسخگويي شركتهاي توليدكننده مواد بهداشتي و آرايشي، همچنان زمان زيادي مورد نياز است. اين شركتها بايد در دو بخش حفاظت از سلامت كاركنان خود و همچنين توليد محصولاتي ايمن و كم خطر، اقدامات بيشتري انجام دهند. البته، مصرفكنندگان نيز بايد با اعمال فشار بر روي اين شركتها، از حقوق مدني خود دفاع كنند. چرا كه خريداران اين محصولات نميتوانند در مورد سلامت نوزاداني كه هنوز به دنيا نيامدهاند، دست به معامله بزنند. چرا كه تأثير استفاده از اين مواد بر روي سلامتي مصرفكننده و ايجاد اختلالات در سيستم توليد مثل، دستگاه تنفس و همچنين سلامت نوزادان، جايي براي مسامحه باقي نگذاشته است.
.......................................................................................
منبع: سياحت غرب،ش47
انتهاي پيام/
دوشنبه 30 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 63]