واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: طرح باروري ابرها در يزد ، موفقيت ها و انتظارات
يزدـ طرح باروري ابرها با مركزيت استان يزد از حدود 10 سال قبل آغاز شد كه به گفته مسوولان تاكنون موفقيت آميز بوده است.
كارشناسان مي گويند: در هر شرايط جوي نمي توان ابرها را بارور كرد و براي اين كار بايد زمينه آن فراهم باشد.
به اعتقاد آنها ، براي اين كار بايد ارتفاع ، گستردگي، تراكم، رطوبت ، درجه حرارت و ميزان آب موجود درابروسمت و سرعت حركت آن در وضعيت مناسبي باشند.
رييس مركز ملي تحقيقات و باروري ابرها روز دوشنبه در گفت وگوبا خبرنگار ايرناگفت: طرح باروري ابرها در سالجاري در ماههاي ارديبهشت و تيردر استان گيلان به اجرا درآمد.
" مهدي سالاري " افزود: اجراي اين طرح در پي كمبود نزولات جوي دراين استان و از مصوبات سفر رياست جمهوري بود كه با موفقيت انجام شد.
وي اضافه كرد: باروري ابرها در استان ياد شده 220 درصد افزايش بارندگي را نسبت به مدت مشابه سال قبل به دنبال داشته است.
وي از اجراي طرح باروري ابرها در استان هاي " يزد، كرمان و فارس " با مركزيت فرودگاهي استان يزد و " اصفهان ، قم و مركزي " با مركزيت فرودگاهي استان اصفهان از ديماه سال جاري خبر داد و گفت: طي اين مدت با استفاده از دو فروند هواپيما پنج سورتي پرواز بر فراز آسمان شش استان كشور انجام شد و حاصل كار آنها 16 ساعت باروري ابرها بود.
سالاري تصريح كرد: طي امروز و فردا نيز ابرهاي موجود در فضاي استان هاي كرمان و يزد بارور خواهد شد.
وي علت انتخاب استان هاي ياد شده در طرح را كمبود نزولات جوي، خشكسالي ، مساعدت هاي مالي مسوولان و اجراي مصوبات سفر رياست جمهوري بيان كرد.
سالاري موفقيت و تاثيرگذاري باوري ابرها را در افزايش بارندگي ياد آور شد و اظهار داشت: استان يزد به لحاظ بارندگي بالاترين ميزان بارندگي در كشور را داشته و طبق گزارش سازمان هواشناسي كشور ميزان بارش امسال نسبت به سال قبل 170 درصد افزايش داشته است.
وي آمادگي مركز باروري ابرها را براي اجراي طرح اعلام كرد و اظهار داشت: براي اين كار، 20 ميليارد ريال اعتبار اختصاص يافته است.
رييس مركز ملي تحقيقات و باروري ابرها با بيان اينكه طرح در گذشته با مشاركت كارشناسان كشور روسيه اجرا مي شد، گفت: هم اينك طرح به صورت مستقل و با حضور كارشناسان و متخصصين ايراني انجام مي شود.
سالاري ، ظرفيت راهداري براي اجراي طرح در كشور را هشت ايستگاه بيان كرد و افزود: سه ايستگاه آن متعلق به وزارت نيرو و پنج ايستگاه نيز متعلق به سازمان هواشناسي است.
وي اضافه كرد:اين راهدارها قادر است مشخصات كلي سيستم هاي ابري را تعيين و به مركز كنترل عمليات باروري ابرها ارسال نمايد.
سال گذشته نيز طرح باوري ابرها با مركزيت استان يزد در استان هاي كرمان، اصفهان، فارس، چهارمحال و بختياري، كهكيلويه و بوير احمد و بخش هايي از استان هاي قم، سمنان، خراسان رضوي و جنوبي اجرا شد.
زمان تاثير مواد باروري حدود 20 دقيقه پس از زمان تزريق مواد باروري و دامنه آن تا 250 كيلومتر از محل تزريق مواد باروري است.
با توجه به سرعت حركت ابر در فاصله حدود 40 تا 50 كيلومتر ، محل تزريق اثرات بارورسازي نمايان مي شود.
در حال حاضر 30 كشور دنيا از اين فناوري استفاده مي كنند و استفاده از آن در كشور ما علي رغم اينكه چهار سال با محوريت فعاليت هاي تحقيقاتي صورت گرفت نتيجه مثبت داشت.
استفاده از فناوري باروري ابرها ، مدت 40 سال در دنيا رايج و روسيه در اين زمينه پيشتاز است.
ك/3 651/1027/546 شماره 093 ساعت 09:57 تمام
دوشنبه 30 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 151]