واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: در آستانه تغيير دولت در آمريكا صورت گرفتمواضع متفاوت فرانسه و روسيه در قبال ايران
دنياياقتصاد- در حالي كه تنها دو روز به آغاز زمامداري باراك اوباما رييسجمهور منتخب آمريكا مانده است، رييسان جمهور فرانسه و روسيه اظهارات تازه و در عين حال متفاوتي را با توجه به رويكرد اعلامي اوباما در قبال ايران مطرح كردهاند. روسيه و فرانسه به همراه آمريكا، انگليس، چين و آلمان اعضاي گروه 1+5 را تشكيل ميدهند. گروهي كه طي پنج سال گذشته تلاش كرده است ايران را براي پذيرش تعليق غنيسازي اورانيوم متقاعد كند.
رييسجمهور و وزير خارجه روسيه در تازهترين اظهارات خود، همچون گذشته خواهان حل مسالمتآميز مساله هستهاي ايران و افزايش مشوقهاي گروه 1+5 در قبال ايران شدهاند. آنسوتر، نيكلا ساركوزي رييسجمهور فرانسه اتهامهاي گذشته خود درباره مساله هستهاي ايران را تكرار كرده و گفته است: مقامهاي تهران بايد تقابلي جدي با جامعه جهاني را بر گزينند يا همانطور كه فرانسه خواستار آن است، در مذاكراتي كه براي مدت پنج سال در حال انجام است، به توافق دست يابند.
به گزارش خبرگزاري «ايلنا» به نقل از خبرگزاري فرانسه، ساركوزي، بار ديگر موضعگيري خصمانه خود در قبال برنامه هستهاي ايران را تكرار كرد و مدعي شد كه اين برنامه در راستاي تقابلي خطرناك براي جامعه جهاني حركت ميكند.
وي در جمع ديپلماتهاي خارجي در پاريس گفت: آژانس بينالمللي انرژي اتمي بر روند سريع و نگرانكننده برنامه غنيسازي هستهاي ايران، كه هر كسي ميداند هدف نهايي صلحآميزي را دنبال نميكند، تاكيد كرده است.
اين مقام فرانسوي افزود: زمان آنكه مسوولان ايران مجبور به انتخاب شوند، بهزودي
فرا ميرسد. مقامهاي تهران بايد تقابلي جدي با جامعه بينالملل را برگزينند يا همانطور كه فرانسه خواستار آن است، در مذاكراتي كه براي مدت پنج سال در حال انجام است، به توافق دست يابند.
ساركوزي همچنين تاكيد كرد كه شش قدرت جهاني كه در مذاكرات هستهاي ايران حضور دارند، «گفتوگويي باز و آزادانه» با تهران را خواستارند. وي افزود: دستيابي به توافق در مذاكرات محتمل است، ولي اكنون مسوولان ايران هستند كه بايد تصميم بگيرند.
سخنان ساركوزي در حالي بيان شد كه آژانس بينالمللي انرژي اتمي همواره بر همكاري ايران با آژانس و پيدا نشدن كوچكترين نشانهاي مبني بر نظامي بودن ماهيت برنامه هستهاي ايران تاكيد دارد. از سوي ديگر، ديميتري مدودف، رييسجمهور روسيه اعلام كرده است كه روسيه حل مساله هستهاي ايران را از راه مسالمت آميز خواستار است و در عين حال بر آمادگي مسكو براي توسعه روابط با تهران در زمينههاي مختلف تاكيد كرد. براساس گزارش خبرگزاري نووستي، رييسجمهور روسيه در مراسمي كه روز جمعه به مناسبت تقديم استوارنامه سفراي برخي از كشورهاي خارجي در مسكو برگزار شد، گفت: ما خواستار آن هستيم كه اوضاع مربوط به برنامه هستهاي ايران منحصرا با استفاده از روشهاي سياسي- ديپلماتيك حل و فصل شود.
وي تاكيد كرد: ما قصد داريم روابط دوستانه خود را كه بر اساس حسن همجواري بنا شده است با جمهوري اسلامي توسعه دهيم و شرايط لازم را براي افزايش حجم تبادلات تجاري، سرمايهگذاري و توسعه روابط مدني ايجاد كنيم.
اين در حالي است كه سرگئي لاوروف، وزير امور خارجه روسيه نيز در كنفرانسي مطبوعاتي اعلام كرده است كه روسيه اميدوار است به زودي پس از روي كار آمدن دولت جديد در واشنگتن ارتباطات گروه «1+5» (متشكل از پنج عضو دائم شوراي امنيت به علاوه آلمان كه در خصوص مساله هستهاي ايران مذاكره ميكنند) با تهران برقرار شود.
لاوروف يادآوري كرد كه در ماه دسامبر ارتباطاتي براي روشن شدن وضعيت بسته پيشنهادي گروه «1+5» به ايران انجام شده بود.
وي گفت: طرف ايراني زمان بيشتري براي مطالعه آنها درخواست كرده بود. ما طرفدار آن هستيم كه ايران كه به سوالات بسيار مطرح شده از سوي آژانس بينالمللي انرژي اتمي پاسخ دهد و به همكاري فعال خود با آژانس ادامه دهد تا كليه مسائل باقي مانده نيز حل و فصل شوند.
براساس گزارش خبرگزاري نووستي، وزير امور خارجه روسيه همچنين تاكيد كرد: ما خواستار آن هستيم كه گروه «1+5» مشوقهاي مثبت خود را گسترش دهد و ايران را به همكاري جذب كند و به ايران ارجحيتهايي را در زمينههاي اقتصادي، فنآوريهاي عالي و امنيتي نشان دهد كه در صورت انجام مذاكرات سازنده و حل كليه مسائل مربوط به برنامه هستهاي در انتظار تهران خواهد بود.
آمريكا و برخي متحدانش مدعياند كه ايران در پوشش برنامه هستهاي صلح آميز به طور پنهاني به دنبال توليد سلاح هستهاي است. تهران چنين اتهاماتي را قاطعانه تكذيب و اعلام كرده است كه برنامه هستهاي تهران صرفا داراي اهداف صلحآميز و در راستاي تامين نيازهاي انرژي كشور است. شوراي امنيت سازمان ملل متحد سپتامبر سال گذشته ميلادي به اتفاق آرا قطعنامه 1835 را در رابطه با ايران تصويب كرد كه حاوي هيچگونه تحريمي نيست و فقط تاكيدي بر تصميمات پيشين شوراي امنيت است و از تهران ميخواهد كه به مطالبات آنها در رابطه با برنامه هستهاي خود عمل كند.
شوراي امنيت سازمان ملل متحد از ايران خواست كه «به طور كامل و بي درنگ به مطالبات قطعنامههاي شوراي امنيت و نيز مطالبات شوراي حكام آژانس بينالمللي انرژي اتمي عمل كند». پيشنويس اين قطعنامه بر اساس پيشنهاد روسيه توسط كشورهاي عضو گروه «1+5» به شوراي امنيت ارائه شد. لاوروف همچنين از ايران و سوريه خواست به اعمال فشار عليه حماس بپردازند تا اين جنبش را به پذيرش طرح پيشنهادي مصر براي آتش بس موقت در غزه متقاعد كنند.
خبرگزاري آلمان به نقل از سرگئي لاوروف، وزير امور خارجه روسيه كه در مسكو با خبرنگاران صحبت ميكرد، گزارش داد: ما بايد همه نيرويمان را در پشت طرح مصر براي پايان دادن به درگيري در غزه قرار دهيم.
وي افزود: اگر اين طرح را بپذيريم اين پيام مناسبي را براي نمايندگان حماس و آن كشورهايي كه بر حماس نفوذ دارند، كه در راس آنها ايران و سوريه قرار دارند، ارسال ميكنيم.
روسيه يكي از اعضاي گروه موسوم به گروه چهارجانبه در كنار اتحاديه اروپا ، سازمان ملل و آمريكا است كه از روند صلح در خاورميانه حمايت ميكنند.
لاوروف از آغاز اين درگيريها مذاكراتي تلفني را با سران حماس داشته است.
يکشنبه 29 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 217]