تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 20 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):نصيحت و خيرخواهى از حسود محال است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

چراغ خطی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1828069016




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

مروري بر عملكرد رسانه‌ها در پوشش اخبار غزه؛ *شكسته ‌شدن انحصار خبري غرب *العالم و پرس ‌تي ‌وي قابل قبول ظاهر شدند *سكوت رسانه‌هاي غربي هم‌چنان ادامه دارد


واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: مروري بر عملكرد رسانه‌ها در پوشش اخبار غزه؛ *شكسته ‌شدن انحصار خبري غرب *العالم و پرس ‌تي ‌وي قابل قبول ظاهر شدند *سكوت رسانه‌هاي غربي هم‌چنان ادامه دارد


خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: رسانه

مردم جهان اين روزها در حالي به دنبال خبري تازه از فاجعه انساني غزه ميان شبكه‌هاي خبري بين‌المللي مي‌گردند كه هر يك از اين رسانه‌ها به گونه‌اي خاص و متفاوت از هم، اخبار غزه را پوشش مي‌دهند به طوري كه به گفته كارشناسان پوشش خبري شبكه‌هاي غربي از اين فاجعه در اين روزها به‌گونه‌اي ناقص و با محافظه‌كاري‌هاي خاص خود همراه بوده ‌است كه اگر بيننده‌اي، اخبار شبكه‌هاي منطقه‌يي را نيز از دست بدهد، از فاجعه غزه هيچ چيزي دريافت نكرده و نمي‌كند و مي‌توان گفت كه در اين مدت، وسعت كشتار مردم غزه را تنها تصاوير و اخبار شبكه‌هاي محلي و منطقه‌يي انعكاس داده‌اند، نه اخباري كه رسانه‌هاي غربي هر لحظه، در جنجالي كاذب مخابره مي‌كنند.

به گزارش خبرنگار رسانه خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، روز شنبه، 7 دي‌ماه جاري هنگامي كه خبر حمله ناگهاني رژيم صهيونيستي به نوار غزه به تمامي جهان مخابره مي‌شد، كانال‌هاي تلويريوني سراسر جهان هر يك، به فراخور سياست‌هاي مطلوب خود، ابعاد اين حادثه را انعكاس داده و شبكه‌هاي بي‌ بي ‌سي، سي ‌ان ‌ان و فاكس‌نيوز هيچ‌يك، در هيچ ساعتي تصاويري را كه رسانه‌هاي منطقه‌ خاورميانه از قربانيان غزه پخش كردند، مخابره نكردند.

بايكوت اخبار غزه در برخي رسانه‌ها

حسن عابديني - كارشناس رسانه - در اين‌باره مي‌گويد: فاكس نيوز در چهار روز اول اين جنگ نابرابر سعي مي‌كرد اخبار را بايكوت رسانه‌يي كند و در اين راه بي‌بي‌سي، سي‌ ان‌ ان، يورو نيوز، دويچه‌وله و فرانس 24 نيز بر اساس سياست‌هاي دولت‌هايي كه از آن‌ها تبعيت مي‌كنند او را همراهي كرده، سعي مي‌كردند با جوسازي‌، جريان مقصر در اين جنگ را حماس نشان دهند كه البته در اين زمينه موفق نشدند و نتوانستند در افكار عمومي چنين مطلبي را جا بيندازند.

وي اضافه كرد: همين شبكه‌ها از چند روزي بعد از آغاز حمله رژيم صهيونيستي به غزه سعي كردند برخي از واقعيت‌ها را نيز نشان دهند به گونه‌اي كه شاهد بوديم در برخي رسانه‌هاي داخلي اين رژيم نيز در مخالفت با جنگ غزه مطالبي منتشر شد؛ به طوري كه هاآرتص در مطلبي نوشت "در حقيقت جواناني كه در پشت جنگنده‌هاي رژيم صهيونيستي قرار گرفتند درست است كه جوان هستند، اما بزدل‌ترين و ضعيف‌كش‌ترين آدم‌هاي روزگارند؛ زيرا به جايي حمله مي‌كنند كه نه ضدهوايي وجود دارد و نه پدافند دفاعي؛ آن‌ها صرفا بمب‌هاي خود را در هر جايي كه امكانش باشد رها مي‌كنند، فارغ از اين كه تا الان يك پايگاه موشكي مقاومت را نيز نزده‌اند".

به گفته‌ عابديني در جبهه‌ رسانه‌هاي غربي، رسانه‌ها شگردهاي مختلفي را دنبال كردند كه اولين آن‌ها اين بود كه تلاش كردند حماس را به عنوان يك گروه تنهاي مقاومتي نشان دهند كه در مقابل جامعه‌ جهاني قرار گرفته است، در صورتي كه امروز شاهديم تظاهرات‌هاي گسترده‌اي در تمام جهان حتي در آمريكاي لاتين و ژاپن كه شايد دورترين منطقه نسبت به خاورميانه و جنايات رژيم صهيونيستي در غزه هستند اتفاق مي‌افتد؛ بنابراين مي‌توان گفت طلسم رسانه‌يي غرب شكسته شده‌ است.

او ادامه داد: برچسب‌زني نيز شگرد ديگر رسانه‌هاي غربي در اين مدت بوده است؛ آن‌ها با استفاده از اين شيوه سعي كرده‌اند از قدرت حماس و تلاشي كه او براي دفاع از سرزمينش مي‌كند، بكاهد و او را يك گروه تروريستي و وابسته به كشورهاي ديگر نشان دهد كه اين شگرد نيز جواب نداده است.

به عقيده كارشناسان چنين اتفاقاتي حاكي از آن است كه خاورميانه به لحاظ رسانه‌يي، تحول چشمگيري از خود نشان داده است. رسانه‌ها‌ي منطقه، قدرتي فرامنطقه‌يي پيدا كرد‌ه‌ و توانسته‌اند دست‌كم در اين موضوعات كه رسانه‌هاي غربي به دلايل سياسي و سنتي، چندان قدرت مانور ندارند، به شدت رسانه‌هاي مسلط جهاني را به چالش بكشند و ويژگي‌هاي حرفه‌يي تاثيرگذارتري از خود بروز دهند كه تحت فشار قرار دادن المنار و العالم در مصر و نيز پرس‌ تي ‌وي و العالم در غزه و تخريب دفاتر اين دو رسانه را هم بايد در راستاي خشم از اين تاثيرگذاري ارزيابي كرد.

به گفته تحليلگران، اينترنت، دنياي ارتباطات امروز را تغيير داده است و ديگر صرفا اين قدرت‌ها نيستند كه درباره جريان خبر، حداقل در اين‌گونه موارد تصميم مي‌گيرند؛ حتي رسانه‌هاي غربي نيز ديگر نمي‌توانند به همان روش گذشته ادامه دهند. رسانه‌هاي انگليسي زبان منطقه، ادبيات جديدي را به فضاي رسانه‌يي غرب افزوده‌اند و بسياري از مردم اين كشورها، اطلاعات دقيق‌تر و كامل‌تري از رويدادها را خواهان هستند و دست كم در اين گونه رخدادها، ديگر اعتماد مطلق گذشته را به رسانه‌هاي مسلط خود ندارند.

ممانعت رژيم صهيونيستي از فعاليت آزاد رسانه‌ها در غزه

به گزارش ايسنا البته اين‌ها همه درحالي است كه رژيم صهيونيستي هم‌چنان از ورود خبرنگاران به غزه جلوگيري مي‌كند. با وجود آنكه دادگاه عالي رژيم صهيونيستي، به دولت اين رژيم دستور داده بود اجازه ورود خبرنگاران خارجي به غزه داده شود و هشت اسم نيز براي ورود نخستين گروه از خبرنگاران به اين منطقه، آماده شده بود، اما اين رژيم كه از 27 ماه دسامبر، تهاجم مرگباري را به غزه آغاز كرده ‌است، تاكنون و با وجود حكم صادره، به ممنوعيت ورود خبرنگاران به غزه ادامه مي‌دهد.

گفتني است رژيم صهيونيستي در اوايل ماه نوامبر گذشته نيز، محاصره خود را تشديد و براي روزهاي متوالي ورود رسانه‌هاي بين‌المللي به غزه را ممنوع كرده‌ بود، ضمن اينكه چهار خبرنگار خارجي از زمان تهاجم اين رژيم به غزه در اين منطقه حبس شده‌اند.

سعد‌الله زارعي - كارشناس مسائل سياسي - درباره‌ ممانعت رژيم صهيونيستي از فعاليت آزاد رسانه‌ها در غزه معتقد است: آنچه در غزه مي‌گذرد كاملا يك تراژدي و فاجعه‌ سنگين است كه توسط يك جريان نظامي خاص به وجود مي‌آيد. اگر خبرنگاران وارد غزه شوند بايد اين جنايت‌ها را گزارش دهند كه ديدن آن‌ها نيز اين سوال را در ذهن ايجاد مي‌كند كه چه كسي اين جنايت‌ها را خلق كرده است و همه خواهند گفت رژيم صهيونيستي و چنين امري باعث مي‌شود اين رژيم ازسوي افكار عمومي دچار مشكلات فراواني شود.

وي افزود: بر همين اساس طبيعي است كه رژيم صهيونيستي مانع از فعاليت آزاد رسانه‌ها در غزه شود؛ قطعا اگر مشكلي از سوي موشك‌هاي حماس براي رژيم صهيونيستي ايجاد شود، آن‌ها را تصويرسازي و برجسته‌سازي مي‌كند؛ زيرا به نفع اوست كه البته هنوز نتوانسته است مواردي اين چنيني پيدا كند كه روي آن‌ها مانور دهد.

به گفته اين كارشناس بايد دستاوردي وجود داشته باشد تا بتوان از آن گزارش تهيه كرد؛ مثلا اگر مردم غزه عليه حماس تظاهراتي مي‌كردند حتما رژيم صهيونيستي به خبرنگاران جايزه نيز مي‌داد تا آن را پوشش دهند يا چنانچه حملات هوايي رژيم صهيونيستي به كشته شدن چريك‌هاي حماس منجر مي‌شد (از آنجا كه از قبل تبليغات كرده بودند كه چريك‌هاي حماس تروريسم هستند) پخش تصاوير اجساد چريك‌ها براي آن‌ها يك دستاورد بود، اما در حال حاضر فقط اين مردم عادي هستند كه آسيب مي‌بينند؛ بنابراين در غزه دستاوردي براي رژيم صهيونيستي وجود ندارد كه بتواند با پخش آن‌ها پيروزي‌اي براي خود به تصوير بكشد.

از سوي ديگر همان‌طور كه گفته شد نحوه پوشش خبري غزه توسط شبكه‌هاي تلويزيوني منطقه‌يي، با وجود محدوديت‌هاي موجود باعث شده‌ است افكارعمومي جهان، بيش از پيش از فجايعي كه در غزه اتفاق مي‌افتد و هم‌چنين ادعاهاي دروغين رهبران رژيم صهيونيستي درباره دلايل حمله به غزه آگاه شوند و به صورتي خودجوش، براي پايان فجايع غزه از سوي اين رژيم به تظاهرات بپردازند.

همكاري برخي رسانه‌هاي منطقه با رژيم صهيونيستي

اما حسن عابديني - كارشناس رسانه - با اشاره به اين كه رسانه‌ها در جهان عرب هم سياست‌هاي مختلفي را در اين مدت دنبال كرده‌اند، در اين‌باره نيز مي‌گويد: سياست وابسته به كشورهاي عربستان و مصر از جمله سياست‌هايي بوده‌است كه رسانه‌هاي عرب، در مدت حمله‌ رژيم صهيونيستي به غزه دنبال كرده‌اند؛ رسانه‌هاي اين دو كشور در واقع، خلاف عرق عربيت و هم‌چنين مسلمان بودن خود، در چارچوب سياست‌هاي صاحبان، مالكان و رهبران خود عمل كرده‌اند.

او ادامه داد: مثلا العربيه در اين مدت سعي كرده‌ است حماس را به عنوان مقصر در حمله‌ رژيم صهيونيستي به غزه نشان دهد؛ گرچه اين رسانه انحراف معياري در همسويي با رسانه‌هاي غربي پيدا كرده و او نيز از اولين ساعات بامداد روز پنجم حمله‌ رژيم صهيونيستي به غزه، از اصطلاحي به‌عنوان "عدوان اسرائيلي" استفاده كرده و مسووليت برخي فجايع غزه را به عهده‌ رژيم صهيونيستي انداخته است.

اما ظاهرا رسانه‌هاي مصري هم در چارچوب دولت خود سعي كرده‌اند به رژيم صهيونيستي كمك كنند؛ همانطور كه دولت مصر، دست به دست رژيم صهيونيستي داده و محاصره‌ غزه را كامل كرده است؛ رسانه‌هايشان نيز چنين كرده‌اند. گرچه با تظاهراتي كه در قاهره و ساير شهرهاي مصر انجام شد، انتظار مي‌رود برخي استقلال‌طلبان و آزاديخواهان رسانه‌هاي جهان عرب، به حمايت از مقاومت بپيوندند.

ساير رسانه‌هاي عربي مانند الجزيره نيز از بدو شروع اين اتفاق، واقعيت‌ها را منعكس كرده‌اند. آن‌ها سعي كرده‌اند فجايعي را كه رژيم صهيونيستي به وجود آورده‌ است و هم‌چنين تظاهرات‌ها را به طور كامل منتشر كنند و در اين امر نه از مقاومت طرفداري كرد‌ه‌اند و نه از رژيم صهيونيستي، كه البته الجزيره نيز در اين انعكاس، خارج از سياست‌هاي قطر عمل نكرده‌ است.

اما عابديني با اشاره به رسانه‌هاي نوظهور جهان عرب مانند المنار، رسانه‌هاي برون مرزي ايران يعني العالم و پرس ‌تي ‌وي و هم‌چنين الاقصي (وابسته به حماس) كه از رسانه‌هاي بسيار نزديك به مقاومت محسوب مي‌شوند، خاطرنشان كرد: در مجموع آنچه گفته شد مي‌توان به اين نتيجه رسيد كه آرايش رسانه‌يي حال حاضر جهان در پوشش وقايع غزه، به نحوي شكل گرفته است كه برخي در حمايت از مقاومت فلسطين و برخي نيز وابسته به نظام سلطه در غرب و جهان عرب هستند.

بر اساس آنچه گفته شد رسانه‌هاي برون‌ مرزي ايران، يعني العالم و پرس ‌تي ‌وي نيز در پوشش اخبار غزه نقش بسيار موثري در منطقه و حتي در سطوح بين‌المللي داشته‌اند، به‌گونه‌اي كه پس از انتشار اخباري مبني بر توطئه صهيونيست‏ها براي ترور و خاموش كردن خبرنگار شبكه العالم به دليل آنكه به كشورهاي عربي خبررساني مي‏كند، بالاخره خضر شاهين و دستيارش به بهانه‌ نقض قانون نظارت و انتشار بدون هماهنگي خبر آغاز حمله‌ زميني ارتش رژيم صيهونيستي به نوار غزه توسط اين رژيم دستگير شدند.

اعمال سانسور خبري از سوي رژيم صهيونيستي

البته بعد از بازداشت و محاكمه خبرنگار العالم، كشتن يك خبرنگار شبكه تلويزيوني الجزاير و نيز انهدام مقر شبكه روسيه اليوم، پرونده‌ ضد جريان اطلاع‌رساني رژيم صهيونيستي و اعمال سانسور خبري وي سنگين‌تر شده‌ است و حتي انتظار مي‌رود فرماندهان ارتش مستاصل اين رژيم، دستور برخوردهاي خطرناكتري با خبرنگاران را صادر كنند كه حمله موشكي به دو ساختمان محل استقرار رسانه‌هاي بين‌المللي كه دفاتر پرس ‌تي ‌وي و العالم در غزه نيز يكي از آن‌هاست، از جمله اين اقدامات به شمار مي‌رود.

اين حمله كه به گفته‌ كارشناسان، باز هم مهر تاييد ديگري بر پوشش مناسب غزه از سوي رسانه‌هاي ايراني است، در حالي صورت مي‌گيرد كه ارتش رژيم صهيونيستي در بيانيه‌اي مدعي شده‌ است تنها مكان‌هايي را هدف حمله قرار مي‌دهد كه محل استقرار حماس، براي اهداف تروريستي است يا براي حمله به نظاميان صهيونيستي و شهروندان مورد استفاده قرار مي‌گيرند.

گفتني است در حمله رژيم صهيونيستي به ساختماني كه دفاتر پرس‌ تي ‌وي و شبكه تلويزيوني العالم در آن قرار داشتند، خسارت‌هايي به دفتر شبكه‌ پرس‌ تي ‌وي وارد شد و دو خبرنگار اين شبكه نيز زخمي شدند.

به گفته‌ خبرنگار پرس ‌تي ‌وي، رژيم صهيونيستي به خوبي از وجود شبكه‌هاي رسانه‌يي در اين ساختمان، اطلاع داشته است؛ چراكه پروژكتور‌هايي برروي بام اين ساختمان جهت مشخص ساختن محل اين رسانه‌ها نصب شده بوده است؛ اين در حالي است كه پيش از اين، به تمامي خبرنگاران تضمين داده شده بود كه مورد حمله قرار نخواهند گرفت.

محمد سرافراز - مدير شبكه‌ي پرس‌ تي ‌وي - در گفت‌وگو با ايسنا، درباره‌ حملات رژيم صهيونيستي به دفتر شبكه‌ پرس‌ تي ‌وي و العالم در غزه، خاطرنشان كرد: ساختماني كه موشك‌هاي اسراييلي‌ به پشت‌بام آن اصابت كرده، ساختمان مرتفعي به نام «برج جوهر» است و خبرنگاران متعددي از رسانه‌هاي مختلف در آن حضور دارند و دفتر شبكه‌هاي العالم و پرس تي‌ وي نيز در اين ساختمان واقع شده است. در پشت‌بام اين ساختمان نيز دستگاه‌هاي SNG نصب بود تا رسانه‌ها بتوانند به طور مستقيم اتفاقاتي كه در شهر غزه رخ مي‌دهد را پوشش دهند.

وي با بيان اينكه رژيم صهيونيستي شب 20 دي ماه، آخرين طبقه از برج جوهر را مورد اصابت موشك قرار داده است، در‌باره علت اين امر گفت: بعد از اين‌كه قطعنامه آتش‌بس در شوراي امنيت تصويب شد، اسرائيلي‌ها حملات هوايي و موشكي خود به غزه را تشديد كردند و رسانه‌هاي انگليسي زبان كه تا پيش از اين اتفاق هم، سكوت كرده بودند، پس از آتش‌بس نيز به اين سانسور و تحريف خبري ادامه دادند.

او تصريح كرد: حمله موشكي اسرائيلي‌ها به ساختمان رسانه‌يي غزه، باعث شده است خبرنگاران رسانه‌ها ديگر، از بالاي پشت‌بام برج جوهر گزارش تهيه نكنند، ضمن اين‌كه كمي از تجهيزات رسانه‌يي پرس تي‌ وي نيز در جريان اصابت موشك به ساختمان جوهر آسيب ديده است.

معاون برون‌مرزي سازمان صداوسيما در پاسخ به پرسشي درباره تعداد كاربران سايت پرس‌ تي‌ وي در جريان حوادث غزه نيز اظهار كرد: تعداد كاربران سايت پرس ‌تي ‌وي به شدت افزايش پيدا كرده ‌است، چراكه تمام كليپ‌ها و اخبار مربوط به غزه را برروي اين سايت قرار داده‌ايم.

استقبال از سايت پرس‌ تي ‌وي به حدي است كه حتي ظرفيت اينترنتي ما به رغم اضافه‌كردن ظرفيت‌ها جوابگو نيست؛ درحال حاضر در طول روز 350 هزار كاربر اينترنتي داريم كه در ماه، اين عدد به 10 ميليون مراجعه‌ كننده مي‌رسد؛ اين درحالي است كه تعداد كاربران وب‌سايت پرس ‌تي ‌وي در گذشته دو تا سه ميليون نفر بوده است.

سيداحمد سادات - مدير شبكه العالم - نيز در گفت‌وگو با ايسنا، در اين‌باره تصريح كرد: با وجود آن‌كه جان خبرنگاران ما در خطر است، اما پس از حمله رژيم صهيونيستي، از روز 21 دي ماه از مكان ديگري شروع به ارسال گزارش از پشت‌بام كرديم و نخستين آن، به صورت مستقيم با حضور خبرنگار العالم پخش شد، ضمن اينكه علاوه بر آن، در بخش‌هاي مختلف خبري خبرنگار ما در حال ارسال گزارش است.

او با اشاره به اينكه تصاويري از تعرض به ساختمان خبرنگاران العالم و پرس تي‌ وي تهيه شده ‌بود كه شب 20 دي ماه از شبكه العالم پخش شد و در اختيار رسانه‌هاي ديگر نيز قرار گرفت، گفت: هنگام اصابت موشك به ساختمان، مصطفي عبدالهادي- يكي از خبرنگاران العالم ـ در كنار تجهيزات و مشغول آماده ‌شدن براي ارسال گزارش بود كه البته مجروح نشد، اما از آنجا كه از چند روز قبل، سه، چهار شبكه تلويزيوني از ليبي، دوبي و مصر به ساختمان ما نقل مكان كرده بودند و از تجهيزات پشت‌بام براي ارسال گزارش استفاده مي‌كردند، يكي از اعضاي اين شبكه‌هاي تلويزيوني مجروح شد.

او درباره‌ فعاليت‌هاي سايت العالم درباره اتفاقات غزه نيز گفت: فعاليت سايت نسبتا خوب است. از روز اول به صورت ويژه با انتخاب عناوين خاص به پوشش حمله رژيم صهيونيستي به غزه پرداختيم بسياري از مصاحبه‌هاي انجام ‌شده از سوي خبرنگاران العالم بلافاصله به سايت منتقل مي‌شود و برخي از آن‌ها ترجمه ‌شده، در بخش فارسي سايت قرار مي‌گيرد، ضمن اينكه صحبت‌هاي كارشناسان مختلف و رهبران جبهه مقاومت اسلامي، جهاد اسلامي و ديگر گروه‌هاي فلسطيني كه در برنامه‌هاي زنده پخش مي‌شود نيز به سرعت ترجمه شده و در بخش فارسي سايت منعكس مي‌شود.

اما گزارش‌هاي دريافتي حاكي است كه در كنار صهيونيست‌ها، مقامات مصري نيز از تحت فشار گذاشتن شبكه خبري العالم ابا نداشته و «آخرين اولتيماتوم» را به دفتر العالم در قاهره داده‌اند.

مصر از العالم خواسته‌ است فتيله كارخبري را پايين بكشد

دولت مصر، شبكه خبري العالم را به آنچه «نقض خطوط قرمز» مي‌خواند متهم كرده و خواسته‌ است به اصطلاح «فتيله» كار خبري را بويژه در زمينه گذرگاه رفح و تظاهرات مردمي اين كشور در دفاع از مردم و مقاومت غزه، محكوميت حمله نظامي رژيم صهيونيستي به غزه و ابراز انزجار از سياست‌هاي مصر در اين خصوص پايين بكشد، اما به رغم عصبانيت و نگراني صهيونيست‌ها و بي‌مهري مصري‌ها، به نظر مي‌رسد شبكه خبري العالم از وظيفه خطير حرفه‌يي و انساني خود در زمينه انعكاس مظلوميت مردم فلسطين و جنايات صهيونيست‌ها در نوار غزه فروگذار نكرده و نخواهد كرد.

اما بررسي عملكرد شبكه‌هاي برون مرزي ايران در مدت فعاليت آن‌ها نشان مي‌دهد كه اين شبكه‌ها به دليل پوشش مناسب وقايع منطقه، بويژه در موضوعاتي كه با اهداف سلطه‌طلبانه قدرتها منافات داشته ‌است، موجبات آشفتگي آن‌ها را فراهم كرده‌اند كه از آن جمله مي‌توان به پوشش ماهواره‌يي در جنگ 33 روزه لبنان اشاره كرد.

نظرسنجي مركز تحقيقات صداوسيما از مردم لبنان، طي جنگ 33 روزه اين كشور با رژيم صيهونيستي نشان داد40 درصد پاسخگويان شبكه العالم را مي شناختند كه از اين عده، 56 درصد به نحوي بيننده اين شبكه بوده‌اند. ‌89 درصد بينندگان اين شبكه نيز اظهار كرده‌اند كه در حد "زياد و خيلي زياد" به اخبار و اطلاعاتي كه از اين شبكه دريافت مي‌كنند، ‌اعتماد دارند و 81 درصد نيز در حد «‌زياد و خيلي زياد» از برنامه‌هاي اين شبكه اظهار رضايت كرده‌اند.

هم‌چنين اين نظرسنجي نشان مي‌دهد حدود 40 درصد ش‍يعيان لبناني، شبكه الكوثر را كه براي شيعيان جهان برنامه توليد و پخش مي‌كند، مي‌شناسند كه از اين تعداد، 57 درصد، ب‍يننده اين شبكه بوده‌ و 83 درصد از اين بينندگان نيز در حد « زياد و خيلي زياد» از برنامه‌هاي اين شبكه رضايت داشته‌اند.

از سوي ديگر موفقيت شبكه‌هاي ماهواره‌يي العالم، پرس ‌تي ‌وي و المنار در جذب مخاطب و مقابله با جنگ رسانه‌يي تلويزيون‌هاي وابسته به غرب، موجب خشم و نگراني برخي مقامات آمريكا شده و آن‌ها را وادار كرده‌ است براي تحت فشار قرار دادن آن‌ها در راستاي كنترل فعاليتشان، طرحي را به كنگره ارائه دهند كه بر اساس آن برخي شبكه‌هاي ايراني مانند العالم و پرس ‌تي ‌وي در زمره شبكه‌هاي مروج خشونت و حامي تروريست قرار مي‌گيرند.

بررسي آنچه گفته شد حاكي از آن است شايد در گذشته‌اي نه چندان دور، رنج و مصيبت مردم فلسطين هيچ گاه به گوش جهانيان نمي‌رسيد، اما با شكسته ‌شدن انحصار خبري غرب از سوي رسانه‌هاي تازه متولد شده‌اي هم‌چون العالم و پرس‌ تي ‌وي با وجود موانع بسيار، اين‌بار افكار عمومي جهاني با حقايق ديگري از رويدادهاي فلسطين آشنا شده‌اند.

به‌ عنوان مثال العالم توانست با خبررساني سريع و شفاف از غزه‌ تحت محاصره و زير آتش و هم‌چنين نمايش تجاوزات صهيونيست‌ها و در پي آن، وضعيت وخيم مردم اين شهر، افكارعمومي جهاني را متوجه آلام مردم غزه و كشتار بي‌رحمانه متجاوزان كند.

سايت NEW America Media در تحليلي ازنقش اين شبكه خبري در آگاه‌سازي افكارعمومي جهاني از اين وضعيت مي‌نويسد: "شبكه العالم در طول روز بارها سخنان آيت‌الله خامنه‌اي و سيدحسن نصرالله را همراه با تصاوير كشتار وحشتناك شهروندان فلسطيني پخش مي‌كند. اين شبكه هم‌چنين با ساخت كليپ‌هايي از اين پيام‌ها و ده‌ها كليپ ديگر توجه افكارعمومي جهاني را متوجه وضعيت اسفناك غزه كرده است كه اين اقدامات، به وجود آمدن حجم وسيعي از مخالفت‌هاي مردم كشورهاي مختلف جهان به خصوص كشورهاي عربي و اسلامي را باعث شده‌ است".

تظاهرات مردمي به دليل آگاه‌سازي شبكه‌هاي خبري منطقه‌يي است

به گفته كارشناسان آگاه‌سازي شبكه‌هاي خبري منطقه‌يي هم‌چنين باعث شد مخالفت‌هايي در سطح مردم بسياري از كشورها عليه رژيم صهيونيستي صورت گيرد و تجمعات و تظاهرات مردمي براي تحت فشار قرار دادن رژيم صهيونيست انجام گيرد. اگر منصفانه قضاوت كنيم مي‌توان اذعان داشت كه پوشش‌هاي خبري شبكه العالم و پرس‌ تي ‌وي از حوادث غزه توانست بخشي از خلاء رسانه‌يي در اين زمينه را پركند و جامعه جهاني، بويژه جهان اسلام را از فاجعه غزه آگاه كند. چنان كه امروز جهانيان رويدادهاي تلخ غزه را در اندازه واقعي فاجعه مي‌بينند و فرياد مظلوميت مردم حق طلب فلسطين را مي شنوند.

حسن بهشتي‌پور - عضو شوراي سياست‌گذاري شبكه‌ پرس تي وي - نيز در گفت‌وگو با ايسنا، در اين‌باره معتقد است: صحبت از نحوه اطلاع‌رساني رسانه‌هاي منطقه‌يي و بين‌المللي درباره‌ غزه و مقايسه‌ آن با رسانه‌هاي ايراني زماني مي‌توانند نظري كارشناسانه باشد كه فرد پاسخگو امكان گزينش و انتخاب برنامه‌هاي مختلف اين رسانه‌ها درساعات مختلف را داشته باشد تا بتواند آن‌ها را مطالعه كرده و با يك نمونه‌گيري دقيق، به مقايسه‌ا‌ي درست دست يابد.

وي افزود: در مقايسه‌ نحوه‌ عملكرد رسانه‌ها در حادثه‌ غزه نبايد دچار احساسات شويم و صرفا با توجه به ذهنيت قبلي خود از اين رسانه‌ها، درباره‌ آن‌ها تصميم‌گيري كرده و نظري ارائه كنيم يا اينكه تنها با ديدن يكي، دو برنامه، قضاوتي درباره‌ نحوه عملكردشان داشته‌ باشيم؛ بلكه بايد با مقايسه‌اي دقيق، به بررسي نحوه‌ اطلاع‌رساني آن‌ها بپردازيم.

او ادامه داد: شبكه‌ خبر و بخش‌هاي خبري 14، 19 و 21 سيما در پوشش اخبار غزه در مقايسه با جنگ 33 روزه‌ي لبنان يا جنگ‌هاي افغانستان و عراق، بويژه در استفاده از تصاوير گرافيكي و خبرنگار مقيم در محل، عملكرد بهتري داشته‌اند؛ مثلا در گذشته خبرنگاري از لبنان حوادث فلسطين را براي كشور گزارش مي‌كرد، اما امروز صدا و سيما توانسته است با خبرنگاران مقيم غزه ارتباط برقرار كند، ضمن اين كه اين ارتباط نيز به صورت زنده و تصويري است نه از طريق تلفن.

بهشتي‌پور با اشاره به استفاده بهينه از تصاوير ماهواره‌يي در صدا و سيما، تصريح كرد: گرچه هنوز با آنچه بايد باشيم فاصله‌ي بسيار داريم؛ اما در زمينه‌ي كارهاي گرافيكي نيز بسيار خوب عمل شده‌است.

او درباره‌ نحوه‌ اطلاع‌رساني شبكه‌ العالم نيز با اشاره به اين كه اين شبكه نيز عملكرد بسيار خوبي داشته است، خاطر نشان كرد: شبكه‌ خبري العالم نيز امكاناتش را بسيار خوب در اختيار گرفته و توانسته است انعكاس خوبي از حوادث غزه داشته باشد.

رسانه‌ها اجازه نمي‌دهند رژيم صهيونيستي‌ مردم را قتل عام ‌كند

به گفته وي در سال‌هاي قبل، رژيم صهيونيستي‌ به راحتي در جاهايي مردم را قتل عام مي‌كردند، بدون اينكه هيچ انعكاسي از آن در ميان افكار عمومي وجود داشته ‌باشد، اما امروز اين امر امكان‌پذير نيست زيرا رسانه‌هايي مانند العالم هستند كه به خوبي اين اخبار را منعكس مي‌كنند.

تاثير پرس ‌تي ‌وي بر افكار عمومي كشورهاي غربي

عضو شوراي سياست‌گذاري شبكه‌ پرس‌ تي ‌وي، درباره‌ نحوه‌ي اطلاع‌رساني اين شبكه درباره‌ حوادث غزه نيز گفت: در ميان رسانه‌هاي انگليسي زبان، پرس‌ تي ‌وي نيز كوشش وسيعي درباره‌ حوادث غزه داشته و نقش مهمي را در اين زمينه ايفا كرده و مي‌كند.

او اضافه كرد: گرچه شبكه‌هاي ديگر مانند الجزيره انگليسي، سي‌ان‌ان و بي‌بي‌سي نيز پوشش‌هايي درباره‌ي حوادث غزه دارند، اما كيفيت و كميت در پوشش اخبار پرس‌تي‌وي بسيار بهتر بوده و تاثير خوبي بر افكار عمومي، بويژه در كشورهاي غربي داشته است.

پوشش حوادث غزه تجربه‌اي ارزشمند است

ابولقاسم قاسم‌زاده - كارشناس رسانه - هم در گفت‌وگو با ايسنا، در اين‌باره مي‌گويد: ارزيابي كار خبري و اطلاع‌رساني، به معناي كار تبليغي و سياسي در رسانه‌هاي ايران درباره حوادث غزه، گرچه هنوز زود بوده و به زمان بيشتري براي ارزيابي نهايي نياز دارد تا گزارش‌هاي خبري، برداشت‌ها و هم‌چنين انتقال اطلاع‌رساني به شكل دقيق‌تري بررسي شود، اما مي‌توان گفت‌ تا امروز بسيار خوب بوده است.

وي افزود: پوشش حوادث غزه تجربه‌اي است كه بايد در يك جمع‌بندي و ارزيابي دقيق، مشخص و همه جانبه بررسي شود تا در حوادث آينده بتوانيم به شكل بهتر و آماده‌تري وارد عمل شويم.

پل ميان رسانه‌ها و مردم به اطلاع‌رساني بسيار كمك كرد

او ادامه داد: حادثه غزه از لحاظ انساني و جنايات جنگي انجام شده آنقدر وسيع بود كه خود اطلاع‌رساني، به تنهايي عملا مردم را به صحنه مي‌آورد و آن‌ها را حساس مي‌كرد؛ بنابراين مواضع و نگاه مردم نيز در اين حادثه به كمك رسانه‌ها آمد و پل ميان رسانه‌ها و مردم، به اطلاع‌رساني داخلي و خارجي بسيار كمك كرد.

وي تصريح كرد: شبكه خبر به شكل كاملا لحظه به لحظه اخبار غزه را پوشش ‌داده و در ساير بخش‌هاي خبري، ميزگردها و تحليل‌هايش نيز اين اخبار را در صدر قرار داده‌ است، در نتيجه مي‌توان گفت كه از لحاظ كمي و در ميزان ساعات اختصاصي تا امروز بسيار خوب عمل كرده‌ است.

انحصار وحشتناك صيهونيستي در حوزه‌ خبري و رسانه‌يي جهان

اين كارشناس رسانه خاطرنشان كرد: ما با يك انحصار وحشتناك صيهونيستي در حوزه‌ خبري و رسانه‌يي در جهان روبه‌رو هستيم كه در روزهاي اول طرح كاملي براي بايكوت خبري در اروپا و آمريكا داشت و تا حدودي نيز موفق بود، بويژه اينكه شروع جنگ با تعطيلات ژانويه و سال نو مسيحي نيز همراه بود و اروپا و آمريكا كشش اخبار جنگي از خاورميانه را نداشتند؛ بنابراين و با توجه به انحصار گفته شده، در موضع خارجي العالم و پرس‌تي‌وي(با وجود آنكه تجربه‌ي جديدي براي اين شبكه نيز هست) تا امروز بسيار خوب عمل كرده‌اند.

به عقيده او با وجود همه‌ي آنچه گفته شد و نيز با وجود آنكه در پوشش اخبار از لحاظ محتوايي، چينش، زمان‌بندي و نيز نحوه‌ي انعكاس بايد به شكل منحني خبري و تصويري حركت مي‌كرديم؛ ولي در اغلب اوقات به صورت يك خط خبري دائمي به جلو رفتيم كه گاهي به خستگي مخاطب نيز منجر شد، پوشش اخبار رسانه‌هاي ايراني در خبرگزاري‌ها، مطبوعات و نيز صداوسيما بسيار خوب بود و آن‌ها در ايجاد جريان مخالفت با نسل‌كشي رژيم صيهونيستي در جهت خبررساني و تبليغي بسيار خوب عمل كردند.

به هر حال و با وجود آنچه در غزه مي‌گذرد به نظر مي‌رسد رسانه‌هاي بين المللي هم‌چنان قصد بازتاب حمله‌هاي فجيع نيروهاي اسراييلي را ندارند و مي‌خواهند سكوت خود را درست مانند آن چه در 18 ماه گذشته در ابراز فاجعه‌اي كه به تدريج در غزه در حال وقوع بود، انجام دادند، ادامه دهند.

توماس فريدمن - روزنامه‌نگار مشهور آمريكايي - در كتاب از بيروت تا اورشليم از سوي يكي از زخمي‌هاي جنگ لبنان عنوان مي‌كند "بدترين نوع مرگ اين است كه در راه هدفي بزرگ كشته شوي بدون اين كه هيچ خبري از چرايي اين موضوع به گوش جهانيان برسد". اين دقيقا همان موضوعي است كه اهالي غزه هم اين روزها به آن گرفتارند.

اين روزها تصوير رضايتمند ايهود اولمرت، درصدر گزارش‌هاي بي بي سي، رويترز، سي‌ ان ‌ان، فاكس نيوز و صدها رسانه ديگري كه هر يك، عقبه‌اي در ميان سرمايه‌داران اسراييلي دارند، قرار گرفته‌ است كه با تقدير و تشكرهاي همواره ايهود باراك و ليوني، سربازان خود را شجاع ترين‌ها مي‌نامد.

گفتني است فردا نيز قرار است در همايشي يك روزه‌ با عنوان "رسانه و غزه" كه توسط معاونت امور مطبوعاتي و اطلاع‌رساني وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي برگزار مي‌شود، عملكرد رسانه‌هاي منطقه‌يي، اسلامي، عربي و غربي درباره پوشش اخبار غزه مورد بررسي قرار گيرد.

انتهاي پيام
 شنبه 28 دي 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ايسنا]
[مشاهده در: www.isna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 116]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن