واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: به بهانه 29 دي ماه، روز هواي پاك؛ دبير كميته مباررزه با آلودگي هواي مشهد: موقعيت مشهد به افزايش آلودگي هوا كمك ميكند
خبرگزاري دانشجويان ايران - مشهد
سرويس: شهرستانها
انگار اين به صورت يك رسم درآمده كه هر سال در روز هواي پاك دربارهي آلودگي هوا مطلب بنويسيم، دربارهي هواي ناپاك! اما وقتي كه در آسمان شهرها از هواي پاك خبري نباشد، نوشتن از آلودگي هوا هم عادت ميشود.
وقتي ميشنويم خسارت مرگ و مير ناشي از آلودگي هوا در ايران سالانه 640 ميليون دلار و خسارت بيماريهاي ناشي از آلودگي هوا در كشور ما چيزي در حدود 520 ميليون دلار است، وقتي هر شهروند تهراني هر سال بالغ بر 5/0 كيلوگرم ذرات معلق با قطر كمتر از 10 ميكرون وارد ريه خود ميكند، ديگر جايي براي صحبت از هواي پاك باقي ميماند؟!
بارها شنيدهايم كه مواد آلوده كننده هوا شامل ذرات معلق؛ ذرات رسوبكننده و انواع گازها از قبيل منوكسيد كربن، دي اكسيد گوگرد، اكسيدهاي ازت و غيره براي زندگي انسان، جانوران و گياهان و حتي براي اشياء و مواد، زيانآور است. اما آيا اين را هم ميدانستيد كه ايران با رشد 1/2 درصدي بعد از چين، بالاترين رشد مصرف بنزين را در جهان دارد؟
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، منطقه خراسان، روزانه 2 ميليون و 780 ليتر بنزين در مشهد مصرف ميشود، پس نگذاريم بلايي كه بر سر هواي تهران و در واقع بر سر مردم اين شهر آمده گريبان مشهد را هم بگيرد. آيا بايد روزي به فكر بيفتيم كه ديگر كار از كار گذشته و چيزي از آسمان آبي مشهد باقي نمانده است؟
يادمان نرود هر شهروند سهمي در آلودگي هوا دارد و ميتواند اين سهم را كاهش دهد و يادمان نرود مرگ هواي پاك تدريجي است و به حدي آرام و خاموش كه كسي متوجه آن نميشود.
ناصر جاوداني، دبير كميته مباررزه با آلودگي هواي شهر مشهد در گفتوگو با خبرنگار محيط زيست خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، منطقه خراسان، گفت: افزايش جمعيت و تمركز آن در شهرها همراه با ارتقاي سطح رفاه، افزايش وسايط نقليه و افزايش مصرف سوخت، موجب افزايش آلودگي هوا شده است و درصورتي كه اين روند كنترل نشود فاجعهآفرين خواهد بود.
وي گفت: هوا مانند ساير منابع محيط زيست داراي ظرفيت محدودي است و تحمل تخليه مواد زائد و سمي مختلف را در حدي كه امروزه بشر به آن تحميل كرده است، ندارد.
وي با بيان اينكه با افزايش آلودگي هوا، ساكنين شهر ناچارند هر روز گازهاي خطرناكي را همراه اكسيژن تنفس كنند، افزود: تنفس اين گازهاي مضر در طولاني مدت موجب برخي بيماريها و در پارهاي موارد منجر به مرگ ميشود و بيشترين اثر را بر اندامهاي تنفسي دارد.
وي آسم يا تنگي نفس، سرطان ريه، پوكي استخوان و بيماريهاي قلبي را از شايعترين بيماريهاي ناشي از هواي آلوده شهر عنوان كرد و ادامه داد: برونشيت مزمن از ديگر عوارض ناشي از تنفس هواي آلوده است كه در آن چند لايه مخاطي به مجاري تنفسي اضافه ميشود.
كارشناس اداره كل محيط زيست خراسان رضوي ادامه داد: در آمفي زيم ريوي ناشي از هواي آلوده، آناتومي ششها تغيير ميكند و باعث كوتاه شدن تنفس ميگردد، سرطان ريه نيز عبارت است از رشد سريع و غيرعادي سلولهاي مخاطي جدار ريه كه اغلب كشنده است.
دبير كميته مبارزه با آلودگيهاي هواي مشهد گفت: گرد و غبار ناشي از حركت خودروها و ذرات ريز ناشي از اصطكاك لاستيكها با سطح آسفالت خيابانها باعث كدري هواي شهر و در نتيجه كاهش انرژي تابشي خورشيد ميشود لذا با كاهش تابش خورشيد، ويتامين D كمتري در بدن توليد ميشود و احتمال ابتلا به پوكي استخوان افزايش مييابد.
وي با بيان اين كه بيماريهاي قلبي بيشتر در اثر استرسهاي ناشي از آلودگي هوا به وجود ميآيد، افزود: آلودگي هوا بر گياهان، ابنيه و وسايل زندگي تاثير دارد.
وي موقعيت شهر را از جمله پارامترهاي موثر در ميزان آلودگي هواي يك شهر عنوان كرد و افزود: موقعيت شهر مشهد به افزايش آلودگي هوا كمك ميكند.
جاوداني توضيح داد: اين شهر در در داخل يك دره، بين ارتفاعات بينالود در جنوب و جنوب غرب و ارتفاعات هزارمسجد در شمال و شمالشرق قرار گرفته كه به صورت يك ديواره اطراف مشهد را احاطه ميكنند. اين وضعيت باعث شده تا هواي سرد به داخل دره سرازير شده و موجب اينورژن حرارتي شود، لذا هواي آلوده در سطح مشهد حبس ميشود.
وي افزود: اين پديده در اوقات سرد سال بيشتر به وقوع ميپيوندد.
وي با بيان اينكه پارامترهاي جوي مثل باد، ميزان رطوبت و وارونگي دما در تغيير ميزان آلودگي هوا در روزهاي مختلف سال تاثير دارند، افزود: وارونگي دما به صورت سقفي بر سطح شهر باعث ميشود آلودگي هوا روي شهر ماندگار شود.
جاوداني با اشاره به اينكه در هنگام بارش و مدتي پس از آن ميزان آلودگي هوا كاهش مييابد، گفت: درجه حرارت با ميزان آلودگي هوا نسبت عكس دارد و در واقع بيشترين ميزان آلودگي هوا در ماههاي سرد سال مشاهده ميشود.
دبير كميته مباررزه با آلودگيهاي هواي مشهد با بيان اينكه منابع آلاينده سيار شامل انواع وسايل نقليه مهمترين منبع آلودهكننده هواي شهرها هستند، خاطرنشان كرد: بر اساس اطلاعات موجود در طرح جامع آلودگي هواي شهر مشهد، 334 هزار و 925 دستگاه وسيله نقليه در اين شهر وجود دارد كه 32 درصد از آن مربوط به وسائط نقليه با بيش از 22 سال عمر است.
وي صنايع، كارگاهها، آزمايشگاهها، نيروگاهها، منابع خانگي و جايگاههاي توزيع سوخت را از منابع آلاينده ثابت هواي مشهد برشمرد و گفت: بر اساس اطلاعات موجود، بيش از 17 هزار واحد صنعتي در داخل و حومه شهر مشهد وجود دارد كه بيشترين تمركز اين صنايع در محور قوچان است.
جاوداني با اشاره به تاثير نحوه استقرار صنايع در اطراف شهر در ميزان آلودگي هوا گفت: 60 درصد صنايع مشهد در محور قوچان يعني در مسير بادهاي غالب به سمت اين شهر قرار دارند اما در سالهاي اخير در استقرار كارخانجات به اين موضوع بيشتر توجه ميشود.
وي گفت: زبالهگاه و كارخانه كمپوست در محور نيشابور ممكن است در حد و اندازه صنايع آلودگي نداشته باشند ولي در ورودي شهر مشهد واقع شده و در برخي روزها بوي نامطبوعي ايجاد ميكند.
وي فرودگاه را از ديگر آلايندههاي ثابت هواي مشهد ذكر كرد و گفت: با توجه به موقعيت فرودگاه در داخل شهر، سوختگيري و پرواز هواپيماها موجب آلودگي هواي شهر ميشود.
دبير كميته مباررزه با آلودگيهاي هواي مشهد افزود: انتقال محل سوختگيري به قسمت شرقي باند فرودگاه و عدم نشست و برخاست هواپيماها از روي شهر به كاهش آلودگي هواي ناشي از آن كمك ميكند.
وي ادامه داد: كارخانه قند آبكوه نيز از ديگر آلايندههاي ثابت سطح شهر است كه در گذشته خارج از شهر بوده و الان بر اثر گسترش شهر در داخل مشهد قرار گرفته و لازم است مسوولان فكري براي انتقال آن از شهر بكنند.
جاوداني با بيان اينكه براي كاهش آلودگي هوا نياز به يك همكاري جمعي بين ارگانهاي مسوول و مردم است، افزود: گازسوز كردن خودروها، استفاده بيشتر از وسائط نقليه عمومي، استفاده از بنزين بدون سرب، تغيير ساختار كاربراتور، روان كردن ترافيك، استفاده از فيلتر در كارخانهها، افزايش سرانه فضاي سبز شهري، طرح جايگزيني خودروهاي فرسوده، احداث و افزايش خطوط قطار شهري، معاينه فني خودروها، اندازهگيري انتشار مواد آلاينده، احداث پاركينگ، تغيير انرزي مصرفي صنايع به سمت گاز طبيعي و برق راهكارهاي اساسي براي كنترل آلودگي هوا هستند.
انتهاي پيام
شنبه 28 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 284]