واضح آرشیو وب فارسی:موج: گفت و گويرئيس مركز گسترش سينماي مستند و تجربي:انتظار درآمدزايي از فرهنگ غلط است
خبرگزاري موج - گروه اقتصاد فرهنگ .
محمد آفريده رئيس مركز گسترش سينمايي مستند و تجربي در رابطه با درآمدزايي فرهنگ به گفت و گو نشستيم، وي براين باور است كه با توجه به وضعيت موجود اقتصادي كشور، انتظار درآمدزايي از فرهنگ غلط است.
چرا فرهنگ در كشور ما درآمد زا نيست؟
اول بايد ببنيم حوزه هاي اقتصادي، صنعتي آيا درآمد زا بوده و هست، تا بعد درآمدزايي حوزه فرهنگ را بررسي كنيم، با يك بررسي متوجه خواهيم شد كه بسياري از حوزه هايي كه بايد در هنگام توليد به درآمدزايي قابل توجهي دست يابند، به دليل حضور در رقابت هاي سخت و نابرابر نتوانسته اند به سود دهي مناسب دست يابند.
با توجه به اينكه در تاريخ كشور يك انقلاب فرهنگي بزرگ داشته ايم، نيازمند يك مراقبت و حمايت جدي هستيم، تا زماني كه در عرصه فرهنگ در زاويه حمايت و پايه و اساس كار نكنيم و تنها به فكر درآمدزايي باشيم، لطمه مي خوريم.
همه دستگاه هايي حاضر در نظام جمهوري اسلامي بايد به فرهنگ كمك كنند تا بتواند روي پيا خود بياستد، چرا كه ما سابقه چنداني در پديده هاي جديد فرهنگي نداريم، و نيازي براي سرمايه گذاري بيشتر بروري فرهنگ احساس نمي شود، به گونه اي كه بودجه اي كه در حوزه فرهنگ ورود پيدا كرده شايد يك ميليونيوم بودجه حوزه هاي ديگر مي باشد.
آرزو داريم حوزه فرهنگ به يك شرايط مطلوبي برسد تا خود بتواند با بنيه خود، اقتصاد خود را داشته باشد، اما در جامعه اي كه خيلي از اموراتي كه از آن انتظار مي رود تا اقتصادي و درآمد زا بوده و ازچرخه اقتصادي قوي برخوردار باشد، اما به دلايل مختلفي چنين انتظاري را برآورده نمي كنند، چگونه مي توان از فرهنگ كه موجودي بسيار ضعيف و نحيف است، انتظار درآمد زايي را داشت.
اگر شرايط به گونه اي باشد كه انتظار درآمدزايي از فرهنگ وجود داشته باشد، چه موانعي برسر اين امر وجود داشته و براي آنكه بتوانيم درآمد زايي قابل توجهي در اين عرصه داشته باشيم بايد چه ساز و كارهايي را پيش روي قرار دهيم؟
مسئله اصلي اين است كه بايد به ميزان اهميتي كه حوزه فرهنگ دارد، امكانات، بودجه و شرايط فعاليت در اين حوزه فراهم شود كه در حال حاضر چنين امري صورت نگرفته است، نكته بعدي اين است كه سازمان ها و نهادهاي مختلف در يك تعامل همه جانبه به حوزه فرهنگ با يك نگاه ملي توجه كنند، متاسفانه خيلي از سازمان ها در حوزه فرهنگ رو در روي هم قرارگرفته اند و اين امر به حوزه فرهنگ لطمه مي زند، اگراين دو نكته به درستي مورد توجه قرار گيرد، مي توان گفت بخش اعظم مشكلاتي كه در زمينه درآمد زايي فرهنگ وجود دارد از بين خواهد رفت.
به نظرمن اگر در حوزه فرهنگ، يك نگاه هماهنگ درتمامي حوزه ها داشته باشيم و حوزه هاي اقتصادي را موظف كنيم تا بخشي از بودجه خود را درگير حوزه فرهنگ كنند، مي توانيم در بخش فرهنگ شاهد درآمد زايي باشيم.
انقلاب ما يك انقلاب جهاني بوده و فرهنگ و تمدن ما جهاني است، براي آنكه بتوانيم در يك ميزانسن جهاني قرار بگيريم خيلي نمي توانيم به درون خودمان توجه كنيم، بايد به دنبال آن باشيم تا محصولات فرهنگي توليد شده در كشور به بازارهاي جهاني معرفي شده و زمينه براي فروش آن فراهم شود.
اگر چنين برنامه اي را در دستور كار خود نداشته باشيم، شرايط جهاني در حوزه تجارت نمي گذارد كشور ما روي پاي خود بياستد، به همين دليل نيازمند يك همكاري و توجهي بزرگ ازسوي نهادهاي مختلف هستيم.
دولتي بودن فرهنگ تا چه اندازه بر عدم بازدهي مالي مناسب در اين بخش موثر خواهد بود؟
دولت بايد نقش حامي را داشته باشد، اگر دولت بخواهد در شرايط توليد دخالت داشته باشد، مطمئن باشيد كه محصولات فرهنگي محصولي بدون مخاطب و بدون فضاي هنرمندانه و خلاقانه خواهد شد، نمونه هاي چنين دخالت هايي به بسيار ديده شده به عنوان مثال دولت هاي سوسياليستي هزينه هاي زيادي را براي رونق فرهنگ در كشورهاي خود كرده اند اما به دليل عدم آگاهي از اين مسئله كه حوزه فرهنگ نيازمند خلاقيت و آزادي فرهنگي هنرمند و يك مديريت فرهنگي پيچيده دارد، نتوانستند موفقيتي كسب كنند.
اگر به اين مديريت فرهنگي توجه نكنيم، تزريق پول ها نمي تواند به درستي صورتي گيرد.
به منظور درآمدزا شدن بخش فرهنگ، نيازمند تقويت چرخه توليد هستيم و يا چرخه توزيع؟
به هردو اين موارد بايد با هم توجه كرد، و تقدم و تاخيري براي هيچ كدام از آنها قائل نيستم، در دنيا توليد همان توزيع محسوب مي شود، در واقع قبل از آنكه به توليد فكر كنيم بايد همه عوامل موثر در يك تجارت موفق را بايد كنار هم گذاشت و تلاش كرد تا همه اين موارد به خصوص توليد و توزيع در كنار هم به جلو رود.
اعتقاد دارم بايد سرمايه گذاري بيشتري در فرهنگ صورت گيرد تا در يك شرايط فرهنگي مناسب در حوزه توليد و پخش جامعه يك نشاط فرهنگي را در بر خواهد داشت.
اجرايي شدن مهندسي فرهنگ آيا مي تواند درآمدزايي فرهنگ را نيز به دنبال داشته باشد يا خير؟
مهندسي فرهنگي براي آنكه بتواند تاثير مثبتي در درآمدزايي فرهنگ داشته باشد، بايد با محتويات به روز و در حال تحول هماهنگ شود.
به نظر من ساختار مجموعه هاي متولي فرهنگ، نمي توان خيلي به آنها اميدوارانه نگاه كرد، مهندسي فرهنگي مقداري بايد به ساختارها توجه كرده و در نحوه تعامل با مجوعه ها تغييراتي ايجاد كند.
جمعه 27 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 148]