واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: گزارش مكتوب ...بررسي وضعيت توليدزعفران درخراسان
مشهد/واحد مركزي خبر/اقتصادي
گزارش مكتوب ...بررسي وضعيت توليدزعفران درخراسان
توسعه صنعت طلاي سرخ در ايران، همچنان در معرض آسيبهاي جدي است.
زعفران محصولي كه در توسعه صادرات غير نفتي كشور نقش بسزايي داشته و جاي خود را در دنيا باز كرده است، مشكلات عديده اي آن را تهديد مي كند و توجه ويژه دست اندركاران بويژه دولت را مي طلبد.
به گفته عبدالله ملا فيلابي عضو هيئت علمي گروه كشاورزي پژوهشكده علوم و صنايع غذايي ايران كشور ما با توليد سالانه بيش از 170 تن زعفران، حدود 90 درصد توليد جهان را به خود اختصاص داده ايم اما متأسفانه با فروش فله اي بخش عمده اي از اين محصول، مهمترين ضربه بر پيكره آن وارد شده است.
اسپانيا كه سهم ناچيزي در توليد زعفران دنيا، آن هم با كيفيت بسيار پايين دارد، با خريد زعفران مرغوب ايراني و بسته بندي آن، اين محصول را به نام خود عرضه مي كند و به جاي آنكه نتيجه رنج كشت و برداشت زعفران عايد زعفرانكاران ايراني، بويژه خراساني شود، همه نصيب صادركنندگان و بازرگانان اسپانيا شده است.
البته بخشي از اين آسيب متوجه ضعف نظارتي بر فعاليت سود جويان و قاچاقچيان زعفران و بخشي ديگر مربوط به ضعف حمايتي و بي توجهي به صنعت بسته بندي اين محصول است.
اگر چه بعد از اين امر، دولت با خريد تضميني زعفران براي حمايت از توليد اين محصول، حضور پررنگتري را از خود نشان داده است، اما وجود ضعفهاي اساسي چون اجباري نبودن استاندارد زعفران، زمينه را براي قاچاق و تقلب دربازار زعفران بو يژه افزايش قيمت اين محصول فراهم كرده است.
شريعتي مقدم رئيس صندوق توسعه صادرات زعفران نيز در اين باره مي گويد اگر چه قطب توليد زعفران كشور خراسان رضوي و جنوبي است كه با 57 هزار و 416 هكتار زمين زير كشت، بيشترين توليد زعفران جهان را به خود اختصاص داده و با اينكه هم اكنون حدود 100 واحد كوچك و متوسط در اين خوشه صنعتي فعال است، اما ضعف در توسعه بازارهاي بين المللي ، شدت رقابت منفي فعالان و محدود بودن واحدهاي كسب و كار در اين زمينه حضور واسطه ها و نبود ساختار مناسب در مواردي چون تأمين مواد اوليه، بهره گيري از تسهيلات بانكي سياستهاي حمايتي، از موانع پيش روي توسعه صنعت زعفران به شمار مي رود.
بگفته محمد حسين مشكان رئيس اتحاديه شركتهاي تعاوني توليدكنندگان زعفران سرماي بي سابقه زمستان پارسال در بخش وسيعي از شرق كشور بويژه مناطق زعفران خيز خراسان نيز موجب بروز مشكل كاهش 80 تا 90 درصدي برداشت زعفران و افزايش قيمت آن در بازارهاي داخلي شده است.
در اين ميان باز هم سودجويان بيكار ننشسته اند و با سوء استفاده از شرايط موجود، زعفران را به بهاي ناچيز از كشاورزان خريداري كرده و با احتكار آن و بر هم زدن تعادل بازار به افزايش كاذب قيمت زعفران دامن زده اند.
از طرف ديگر كشورهاي اروپايي و غربي كه از واردكنندگان عمده زعفران هستند، با خريد فله اي زعفران و بسته بندي اين محصول، آن را به چند برابر قيمت بازار به فروش مي رسانند.
در حالي كه اسپانيا، يونان، فرانسه و ايتاليا كه نامشان در شمار توليد كنندگان زعفران دنيا آمده است فقط سهم 25 درصدي در توليد اين محصول دارند.
كشورهايي چون افغانستان، چين و پاكستان هم با قاچاق پياز زعفران ايراني به رديف توليدكنندگان طلاي سرخ در جهان پيوسته اند و با ايران رقابت مي كنند و قصد ربودن گوي سبقت را از ايران دارند.
حال آنكه با وجود سنتي بودن مراحل كاشت تا برداشت زعفران، در ايران و خراسان، ناآگاهي زعفران كاران از نحوه كاشت و برداشت مناسب اين محصول، ناآشنايي زعفران كاران با شرايط بازار، افزايش نارضايتي كشاورزان و اقبال آنان به ديگر محصولات كشاورزي بيم آن مي رود توسعه صنعت زعفران دچارآسيبهاي جبران ناپذيري شود كه تسريع در ارائه و به كاربستن راهكارهاي اصولي ضروري است.
رئيس كارگروه كشاورزي مجلس با اشاره به تبليغات ناكافي براي آشنايي با زعفران ايران در ديگر كشورهاي جهان و وجود مشكل صنعت بسته بندي مي گويد: تعامل دولت و مجلس با يكديگري مي تواند در صادرات زعفران ايران با نام خود و معرفي آن به جهان مؤثر باشد.
دلاور مي افزايد اين كار از دلالي در بازار زعفران جلوگيري مي كند و موجب ارتقاي صادرات زعفران در جهان مي شود.
دولت با ارائه تسهيلات مي تواند براي بدست آوردن بازارهاي جهاني و رشد آن تلاش كند، با ترويج آموزش در مراحل توليد زعفران، در ارتقاي كيفي توليد آن بكوشد و با ارائه وامهاي دراز مدت زعفرانكاران را از نظر مادي حمايت كندكه بااجراي تصميمات دولت و مجلس براي بيمه همه محصولات كشاورزي و ممانعت از صادرات فله اي زعفران گامهاي اساسي در اين زمينه برداشته مي شود.
0002
چهارشنبه 25 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 176]