واضح آرشیو وب فارسی:فردا نیوز: رقباي سرسخت هيلاري كلينتون، از ايران تا چين؛ هيلاري از ايران تا چين به مبارزه دعوت شده است
ايالات متحده درگير سياستهاي چندجانبه براي منع ايران از برنامههاي هستهاي است. اعمال چند مرحله از تحريمها براي دستكشيدن ايران از اقدامات هستهاي به تهران از جمله اين فعاليتهاست. ولي سوال كليدي اين خواهد بود كه آيا دولت تازه وارد شده به عرصه سياست آمريكا، قادر به برقراري رابطه با ايران خواهد بود؟
سناتور هيلاري كلينتون به عنوان وزير امور خارجه دولت اوباما انتخاب شد.
به گزارش سرويس بينالملل «فردا» خبرگزاري "رويترز" در گزارشي به مهمترين مسائلي كه هيلاري كلينتون در آغاز دوره مسئوليتش در وزارت خارجه آمريكا خواهد داشت پرداخت.
بنابراين گزارش مهمترين اين مسائل از نگاه اين خبرگزاري اينچنين است :
نزاع غزه و فلسطين ـ اسرائيل
تهاجم اسرائيل به غزه، از ماه گذشته تبديل به مهمترين مشكلي شده كه كلينتون با آن برخورد خواهد كرد. و آنچه از شعارهاي انتخاباتي هيلاري در زمان رقابتهاي انتخاباتي رياستجمهوري به نظر ميرسد اين است كه وي در جهت منافع اسرائيل حركت ميكند.
دولت از دور خارج شده بوش در ايجاد صلح و توافق بين اسرائيل و فلسطين، تا پايان اين دوره رياست جمهوري و آغاز رياستجمهوري جديد، ناكام ماند. باراك اوباما نيز در رقابتهاي انتخاباتياش گفته بود كه وي بايد به زودي همه توجهش را به اين موضوع جلب و بر آن تمركز كند.
ايران
ايالات متحده درگير سياستهاي چندجانبه براي منع ايران از برنامههاي هستهاي است. اعمال چند مرحله از تحريمها براي دستكشيدن ايران از اقدامات هستهاي به تهران از جمله اين فعاليتهاست. ولي يك سوال كليدي اين خواهد بود كه آيا دولت تازه وارد شده به عرصه سياست آمريكا، قادر به برقراري رابطه با ايران خواهد بود؟ و اگر پاسخ مثبت است اين رابطه تا چه اندازه است؟
دولت بوش، دولتي بود كه روابط ايران با اين كشور به پايينترين ميزان خود رسيد اما سرانجام بوش تصميم گرفت اين روابط تا ورود رئيسجمهور بعدي تا همين حد بماند.
كره شمالي
اقدامات شش كشوري كه به جلوگيري كره شمالي از برنامه هستهاي رسيدگي ميكردند به حالت تعليق درآمده است و اين امر به علت مخالفت پيونگيانگ در پذيرش بازرسان پروتوكل الحاقي در خاك اين كشور است. همچنين گفتگوها به خاطر بيميلي كره شمالي در پذيرش نيروهاي آژانس انرژي هستهاي و ديگر اقداماتاي سازمان بينالمللي در جهت خلع سلاح هستهاي اين كشور ناموفق ماند. اين موضوع ممكن است به زودي و در زمان وزارت هيلاري كلينتون در اولويت قرار بگيرد.
روسيه
روابط آمريكا ـ روسيه در آخرين سال رياستجمهوري بوش به تيرگي گراييد، به ويژه بعد از ورود نيروهاي مسكو به گرجستان در اواخر اگوست وخيمتر شد. همچنين روسيه با طرح استقرار سپر موشكي آمريكا در لهستان و جمهوريچك مخالفت كرد. اوباما ميگفت: وي ميخواهد از كاركرد درست و موثر هر سيستم موشكي قبل از به كارگيري آن مطمئن شود. ديگر نكته كليدي در مورد روسيه نتخاب جايگزيني مناسب براي توافقنامه جنگ سرد در زمينه سلاحهاي استرتژيك است، زيرا اين توافقنامه اواخر امسال منقضي خواهد شد.
عراق
امنيت داخلي عراق و خروج نيروهاي آمريكايي از اين كشور براي كلينتون بسيار مهم خواهد بود، زيرا وي گفته بود كه پايان نزاع در اين كشور "اولين گام در جهت برگرداند آمريكا به فرماندهي جهاني است."
افغانستان، پاكستان و هند
به نظر ميرسد بهبود شرايط امنيتي در افغانستان و افزايش تعداد نيروهاي نظامي به اندازه تعداد ديپلماتها، اولين تصميم كلينتون در اين زمينه باشد. وي به نمايندگان آمريكا در اين كشورها پيشنهاد كرد كه با رهبران و سران افغانستان و پاكستان رابطه داشتهباشند تا بتوانند با كمك هر دو كشور نيروهاي طالبان و القاعده را سركوب كنند. كشمكش بين هند و پاكستان به ويژه پيگيري حمله به بمبئي در سال گذشته نيز در اولويت دوم قرار خواهد داشت.
بحران اقتصادي و تجاري
مهار بحران اقتصادي بر اساس كمكهاي خارجي چالش ديگري خواهد بود كه به اندازه روش همكاري بخشهاي داخلي دولت آمريكا در موضوع مهار بحران اقتصادي اهميت دارد. در مقدمه اين همكاريها، چندين نكته وجود دارد، دولت بوش براي كمكهاي خارجي با كشورهايي همچون كلمبيا، كره جنوبي و پاناما مذاكره كردهاست اما هنوز اين مذاكرات مورد تاييد كنگره آمريكا در نيامده است. كلينتون ممكن است از نفوذ خود در كنگره براي اين امر استفاده كند.
چين
كلينتون گفته بود روابط آمريكا با چين مهمترين روابط دوسويه در جهان در طول اين قرن خواهد بود. وي مايل است براي نزديك شدن اين روابط تلاشهاي زيادي را انجام دهد.
چهارشنبه 25 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فردا نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 52]