واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: سنگ نگاره هاي طرقبه سندي بر قدمت پيشينه اين ديار
طرقبه- عابد خراساني: وجود بيش از چند هزار سنگ نگاره در طرقبه، به خصوص در دره هاي اطراف باعث مي شود كه در آينده اين شهر به قطب اول بازديد جهانگردان از مجموعه هاي سنگ نگاره بكر ايران تبديل شود. بازوبندي محقق و فرهنگي بازنشسته شهر طرقبه كه هم اكنون به منظور چاپ سومين كتاب خود در خصوص سنگ نگاره هاي استان خراسان رضوي به تحقيق و بررسي در اين خصوص مشغول است به خبرنگار خراسان گفت: به هر تصويري و نگارشي بر روي سنگ، سنگ نگاره يا هنر صخره اي مي گويند. اگر اين نوشته ها يا نقاشي ها روي سنگ يا امثال آن باشد Pictographs و اگر نقوش يا نوشته ها از طريق كنده كاري روي سنگ انجام شده باشد به آن ها Petrographs مي گويند. در طرقبه و شانديز حدود ۲۰۰ نقطه وجود دارد كه سنگ نگاره هايي با تصاوير و نقوش مختلف در آن مشاهده مي شود. اين نقوش چند هزارساله گواه معتبري بر قدمت و پيشينه تاريخي اين مناطق به حساب مي آيد و تصاوير بسيار جالبي از جمله بز، گرگ، الاغ، مرد اسب سوار و در آخرين مورد تصوير بسيار زيباي فيل را در خود جاي داده است. نويسنده كتاب جغرافياي طرقبه خاطرنشان كرد: قسمت اعظم سنگ نگاره ها در محيط باز و در برابر عوامل طبيعي مثل سرما، گرما، يخ زدگي و باران از بين رفته اند و مي روند. بيشترين آسيب در حال حاضر به علت بي اطلاعي مردم براي استفاده در ساختمان ها و پي آن ها صورت مي پذيرد.
وي مي افزايد: در منطقه طرقبه و شانديز ۹۰ درصد تخريب هاي سنگ نگاره ها، به دليل استخراج سنگ لاشه است و بقيه در پروژه هاي جاده سازي از بين رفته اند يا در حال تخريب مي باشند. سنگ نگاره هاي ايران قدمتي بين ۵ تا ۴۰ هزار سال دارند. اين سال يابي ها عمدتا از طريق كاركردهاي مقايسه اي بوده و از رويكرد علمي نوين، ريزفرسايش، راديو كربن كمتر بهره گيري شده است. مكان يابي و مكان نمايي سنگ نگاره ها در ايران گام نخست و مبنايي براي مطالعه و معرفي اين نمادهاي تاريخي و هنري ملي ايرانيان است. اين در صورتي است كه بعضي ملل جهان سالانه تورهاي بي شماري را براي ديدن سنگ نگاره ها تدارك مي بينند و ضمن انتقال فرهنگ خود برابر فروش چند چاه نفت درآمد دارند، ليكن در كشور ما نه تنها به اين مهم كم توجهي مي شود بلكه هر سال شاهد تخريب بخشي از اين ميراث ارزشمند مي باشيم.
معافيان رئيس شوراي اسلامي شهر طرقبه نيز درخصوص تخريب سنگ نگاره ها اظهار داشت: طرقبه براي حمايت از آثار تاريخي از جمله سنگ نگاره ها با توجه به توريستي و تفريحي بودن منطقه و حضور ميليوني زائران و مجاوران موفق عمل نكرده است و متاسفانه تخريب سنگ نگاره ها اين هويت فرهنگي شهر و پيشينه تاريخي رو به فزوني گذاشته است. وي با بيان اين كه مكاتبات فراواني به منظور جلوگيري از تخريب اين سنگ نگاره ها انجام شده گفت: با مساعدت اعضاي شوراي اسلامي شهر و شهرداري طرقبه پي گير اقدامات جدي به منظور حفاظت از كليه اين مكان هايي كه سنگ نگاره ها در آن واقع شده اند مي باشيم و اميدواريم كه اين تلاش ها به ثمر برسد. همچنين با توجه به زيبايي و شكوه بعضي سنگ نگاره ها پي گيريم كه ان شاءا... برنامه بازديد ميداني را براي آشنايي مسئولان با سنگ نگاره هاي منطقه با كمك بخشداري به اجرا بگذاريم تا حساسيت بيشتر اين موضوع براي مسئولان بخش و استان بيشتر روشن شود.
چهارشنبه 25 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 345]