واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاين: آفتاب آمد دليل آفتاب
ابلاغ سياستهاي كلي برنامه پنجم توسعه از سوي رهبر معظم انقلاب طي چند روز گذشته هم به لحاظ محتوايي و هم از منظر شكلي حاوي پيامهاي روشن و البته بسيار مهمي بود كه مرور بر برخي از آنها در بردارنده نكات قابل توجهي است .
ث الف : نخستين نكته اي كه در نگاه اول بيش از هر چيز جلب توجه مي كند كمي بودن سياستهاي كلي ابلاغ شده است . بررسي سوابق تدوين برنامه هاي توسعه اي دستكم در سالهاي پس از انقلاب اسلامي نشان مي دهد كه در هيچ يك از موارد در مرحله تدوين و ابلاغ سياستهاي كلي شاهد هدف گزاريهاي كمي نبوده ايم . به عبارت ديگر همانگونه كه از عنوان سياستهاي كلي نيز برمي آيد نهاد رهبري چه در زمان امام راحل و چه در زمان كنوني به تبيين و تشريح خطوط كلي و محورهاي اساسي برنامه هاي توسعه اي مبادرت مي ورزيدند و امر تعيين اهداف كمي به مراحل بعدي واگذار مي شد اما در برنامه پنجم توسعه و در جريان ابلاغ سياستهاي كلي حاكم بر آن كه از سوي رهبري پس از گرفتن نظر مشورتي با مجمع تشخيص مصلحت نظام صورت گرفته براي نخستين بار شاهد تعيين اهدافي كمي از قبيل رشد اقتصادي متوسط سالهاي برنامه سهم صندوق توسعه ملي از درآمدهاي نفتي سهم بهره وري در رشد اقتصادي و... هستيم . البته در كنار اين مسئله ابلاغ دستور نهادي به نام « صندوق توسعه ملي » كه قرار است جايگزين حساب ذخيره ارزي شود نيز نكته جالبي است كه در جاي خود محل تامل و موشكافي است .
از نظر برخي كارشناسان كه روي آوردن سياستهاي كلي تدوين برنامه را به هدف گذاريهاي كمي نشان دهنده اراده بالاترين مقام حاكميت بر تعيين دقيق تر مسير حركت دولتهاي مجري برنامه و جلوگيري از برخوردهاي سليقه اي در رابطه با شاخصهاي كلان اقتصاد كشور تعبير مي كنند. پيامد چنين رويكرد مدبرانه اي بي ترديد ترسيم نقشه راهي روشن دقيق و با كمترين ابهامي است . به ديگر سخن هدفگذاري هاي كلي در سياستهاي ابلاغي به دولتهاي مجري برنامه پنجم گوشزد مي كند كه تمام سياستهاي آنان بايد در راستاي نيل به رشد اقتصادي 8 درصدي در سالهاي برنامه باشد و جزئيات برنامه نيز به هيچ وجه نمي تواند در مغايرت با اين اصول كلي قرار گيرد .
ث ب : اهداف كمي تعيين شده در سياستهاي كلي برنامه پنجم از نظرگاه ديگري نيز قابل توجه و داراي پيام مشخصي است . مقايسه اي گذرا بين اهداف تعيين شده در حوزه هاي مختلف برنامه پنجم و چهارم توسعه نشان مي دهد كه عاليترين سطوح مديريت نظام نه تنها دستيابي به رشد اقتصادي 8 درصدي كاهش بيكاري به 7 درصد قطع كامل وابستگي بودجه به درآمدهاي نفتي سهم بالاي بهره وري در رشد اقتصادي و... را از روياپردازي و ايده آل نگري نمي دانند بلكه با تعيين چنين اهدافي آن هم در متن سياستهاي كلي كشور را لايق و البته قادر به نيل به اين قله ها مي دانند و اين درست بر خلاف جريان تبليغاتي است كه در سالهاي سپري شده از برنامه چهارم با غيرواقع بينانه و روياپردازانه خواندن اهداف كمي اين برنامه سعي در پنهان كردن سو مديريت هاي خود در تحقق اين اهداف داشت .
اين در حالي است كه با چنين رويكرد بهانه جويانه اي بايد اهداف تعيين شده براي برنامه پنجم را به مراتب ايده آل نگر تر از برنامه چهارم تلقي كنيم ! آن دسته از افرادي كه برنامه چهارم را به دليل اهداف تعيين شده در آن برنامه اي اجرا نشدني مي دانستند طبيعتا نقاط تعيين شده در سياستهاي كلي برنامه پنجم را بايد دور از دست تر بدانند و اين در حالي است كه شرايط كشور اگر از سال 84 بدتر نباشد بهتر هم نيست .
ج : در طول سالهاي اخير برنامه چهارم و تدوين كنندگان به طور مستمر به گرايش هاي غيراسلامي و تمايل به تفكرات اومانيستي اقتصاد سودجويانه سياستهاي ليبراليستي و... متهم مي شدند تا جايي كه اين برنامه جز خمير شدن لياقت و قابليت هيچ چيز ديگري را نداشته و ندارد اين در حالي است كه بررسي اجمالي سياستهاي ابلاغي نشان مي دهد ادامه همان مسير برنامه چهارم در برنامه پنجم به صلاح كشور دانسته شده است .
تلاش براي ايجاد فضاي رقابتي اجراي اصل 44 هدفمندي يارانه ها و ... از جمله سياستهايي هستند كه تاكيد سياستهاي ابلاغ شده بر آنها در حقيقت مهر تاييدي است بر برنامه چهارم و جهت گيريهاي آن .
از اين رو بيراه نيست اگر منتقدان برنامه چهارم و آناني كه با تمسك به ادله اي واهي اين برنامه را عملا به كناري گذاشتند موضع شفاف خود را در مورد برنامه پنجم و سياستهاي ابلاغي آن عنوان كنند چرا كه اگر به فرض محال برنامه قبلي بدون تاييد مراجع قانوني نظام به تصويب رسيده بود جوهر امضاي سياستهاي كلي برنامه پنجم هنوز خشك نشده است !
سروش صاحب فصول
چهارشنبه 25 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاين]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 182]