واضح آرشیو وب فارسی:مهر: همايش ايران فرهنگي/محور فرهنگ ايراني زبان فارسي است
در همايش "ايران فرهنگي" پارهاي از سخنرانان بر نقش محوري زبان فارسي در تعينبخشي فرهنگ ايراني دست گذاشتند.
به گزارش خبرنگار مهر، همايش بينالمللي ايران فرهنگي (گذشته حال و آينده) با حضور انديشمندان و صاحبنظران روزهاي 23 و 24 دي ماه در سالن شيخ انصاري دانشكده حقوق و علوم سياسي دانشگاه تهران برگزار شد.
در ميزگرد عصر ديروز اين همايش "نقش زبان و ادبيات فارسي در رويه وجودي خود مختاري آن" با سخنراني دكتر لعل الدين منگل بررسي شد.
منگل گفت: بدون تصور زبان فارسي نميتوان تصوري از فرهنگ ايران داشت. زبان فارسي تأثيراتي در روسيه به خصوص در جمهوري تاتارستان داشته و دارد به طوري كه اشعار عرفاني تاتاري متاثر از اشعار عرفاني ايراني است.
استاد روابط بين الملل و منطقه شناسي سيبري در ادامه افزود: هستي ما فارسي زبانان، يا به تعبير مولانا، انديشه ما فقط در ظرف زبان فارسي است كه شكل ميگيرد و گسترش و بقا مييابد. با نگاهي گذرا به تاريخ پيشرفتهاي سياسي، اقتصادي و فرهنگي ايران باستان و ايران معاصر در مييابيم كه فرهنگ اسلامي و زبان فارسي يكي از مهمترين و جانشين ناپذيرترين اركان وحدت مردم و تماميت ارضي در ادوار مختلف تاريخ بوده و هست.
وي در پايان تصريح كرد: بين اقوام مختلف ايراني كه به زبان و گويشهاي مختلف سخن ميگويند، فقط زبان فارسي است كه ميتواند گفت و شنود و همدلي و اتحاد بين اقوام برقرار كند.
"شمس الدين سامي فراشري و ادبيات فارسي" عنوان سخنراني عبد الله رجبي از كشور آلباني بود.
او گفت: ادبيات ايران تأثير فراوان بر ادبيات آلبانيايي نهاده است و از ميان همه بزرگان ادب فارسي به طور خاص فردوسي، نظامي، عطار، سعدي، مولوي، حافظ و جامي سهم بيشتري در اين امر داشته اند. ادبيات فارسي پس از ورود به آلباني در آن ديار برجسته شد. دين و فرهنگ اسلام از طريق ورود تصوف و فرقه هاي صوفيانه در دوران اقتدار دولت عثماني وارد آلباني شد.
وي افزود: شمس الدين سامي فراشري(1850-1904م) دانشمند آلباني تبار، خدمات شايسته اي در جهت شناسايي و پيشبرد روشهاي آموزش زبان هاي شرقي انجام داد. او نخستين رمان نويس تركيه به شمار ميآيد.از او كتابهاي زيادي به جا مانده است كه برخي از آنها عبارتند از قاموس الاعلام و قاموس التركي. در زمينه ادبيات فارسي، ترجمه منتخب شاهنامه فردوسي به نام زبده شاهنامه از اوست. همچنين از وي ميتوان نمايشنامه اي پنج فصلي به اسم كاوه مشاهده كرد كه بر گرفته از شاهنامه فردوسي است.
وي در پايان گفت: فراشري معتقد است زبان فارسي براي شاعري و شعر گفتن خلق شده است و شاعر نيز براي سرودن با زبان فارسي آمده است.
"تأثيرات فرهنگي و تمدن ايران بر قاره افريقا" عنوان سخنراني دكتر احمد بخشي بود.
وي گفت: ميراث فرهنگي از سرمايههايي است كه ممكن است يك كشور با يك يا چند كشور ديگر در يك يا چند ناحيۀ جغرافيايي داشته باشد. اين وجه مشترك ميتواند در طول ساليان و نسلها حفظ گردد و عامل مهم در گسترش روابط همه جانبۀ طرفين باشد.
او تأكيد كرد: ايرانيان همواره براي پويايي فرهنگ خود، با ديگر فرهنگها ارتباط داشته و از تجربيات آنان بهرهمند شدهاند، در مقابل نيز فرهنگ خود را بهخوبي منتقل كردهاند. يكي از مناطق مهمي كه قبل و بعد از اسلام، مورد توجه ايرانيان بوده، قاره افريقاست.
وي تصريح كرد: ايرانيان در مناطق شمال افريقا( بهويژه در مصر، الجزاير و تونس) و شرق آن حضور تاريخي داشتهاند. ارتباط ايرانيان با افريقا از روزگار هخامنشيان آغاز شد كه فتح مصر به وسيله كمبوجيه نقطه عطفي در اين روابط بود. با حكومت دويست سالۀ ايرانيان باستان بر مصر، ليبي، تونس و حبشه(اتيوپي) و ايجاد سلسلههاي فاطميان در مصر، اغالبه در تونس و رستميه در الجزاير نخستين گام در توسعۀ روابط فرهنگي و بين تمدني ميان ايران و ملل افريقايي برداشته شد.
وي در پايان با اشاره به پادشاهي شيرازيها و حضور بلوچها در شرق افريقا تاكيد كرد: اين گروه ميتواند در گسترش مناسبات ايران و افريقا مورد توجه قرار گيرد.
"قرآن و عترت در ايران فرهنگي" عنوان سخنراني صغري بانو شكفته از كشور پاكستان بود.
استاد زبان شناسي دانشگاه اسلام آباد گفت: موضوع قرآن و عترت و جايگاه آن در فرهنگ و هويت ايرانيان سابقهاي طولاني و گسترهاي بزرگ دارد.حجم وسيع ادبيات قرآن و عترت در كلام فارسي از آغاز شعر و ادب فارسي تا امروز نمود داشته است. در اين ميان جايگاه شاعراني چون سنايي در انعكاس فرهنگ قرآن و عترت بسيار مهم است. همچنين بايد به نقش برجسته عطار، مولوي، سعدي، حافظ، خواجوي كرماني و جامي اشاره كرد.
وي در پايان تصريح كرد: در كل، چنين به نظر ميرسد كه يكي از عوامل اساسي وحدت ملي در ايران طي قرون و اعصار، يگانگي فكري و ديدگاه عقيدتي ملت نجيب ايران است كه از آموزشهاي قرآن مجيد و عترت اطهار سرچشمه گرفته است. به همين سبب است كه آثار ادبي ايران فرهنگي با تعليمات كلام الهي، سنت نبوي(ص) و كلمات قصار و منقب اهل بيت رسول اكرم سود ميجويد.
"ايران فرهنگي و ديپلماسي عمومي" عنوان سخنراني دكتر حسن مجيدي بود.
استاديار دانشگاه امام صادق گفت: ديپلماسي عمومي، برنامهريزي راهبردي، اجراي برنامه هاي آموزشي-فرهنگي و اطلاعرساني از سوي كشور حامي براي ايجاد كردن و تأثير نهادن بر محيط افكار عمومي در كشور هدف است؛ به طوري كه رهبران سياسي كشور هدف را به تصميم گيري حمايتگرانه و پشتيباني از اهداف سياست خارجي كشور حامي قادر ميكند.
او در ادامه افزود: با برخورداري ايران از ظرفيتهاي تمدني و فرهنگي، اين اميد مي رود كه با بهره گيري از ميراث فرهنگي مشترك در كشورهاي حوزۀ تمدني ايران و نيز ايرانيان سراسر جهان در جهت تأثيرگذاري بر افكار عمومي كشورها، اهداف سياست خارجي خود را به پيش ببرد. اما نگاهي به كارنامۀ نهادهاي موثر در اين عرصه، شامل رسانه هاي مكتوب و صدا و سيما و نيز دانشگاه ها و به خصوص سازمان فرهنگ و ارتباطات نشان مي دهد كه تا رسيدن به جايگاه مطلوب در عرصۀ ديپلماسي عمومي و فرهنگي فاصلۀ زيادي وجود دارد و اين با توجه به سيطرۀ رسانه هاي مخالف ايران در تصميم هاي رويكردهاي ديپلماسي مخالف ايران كارگر افتاده است.
"جهاني سازي و فرهنگ بصري" عنوان سخنراني دكترعفت السادات افضل طوسي بود.
عضو هيئت علمي دانشگاه الزهراء تصريح كرد: جهاني سازي بحث جديدي نيست و انبياء الهي دين را براي همه انسانها به ارمغان آوردند.
او گفت: جهاني سازي چه يك پروسه باشد يا يك پروژه استعماري در شرايط كنوني توسط رسانه هاي گروهي و به ويژه اينترنت تا حذف فرهنگ هاي منطقه اي به سرعت در حال شكل گيري است. با گسترش فرهنگ جهاني توليد و مصرف جهاني كنترل خواهد شد.اين فرهنگ سازي، از طريق فرهنگ بصري اشاعه خواهد يافت.
وي تصريح كرد: با توليد و توزيع اطلاعات تصويري، رفته رفته فرهنگ جهاني، تمدن هاي بزرگ اسلامي و حتي كنفوسيوسي را به نفع فرهنگ غربي در هم مي شكند. در اين ميان فرهنگ هاي توانمند كه خود را با شرايط كنوني وفق داده آماده و هوشيار باشند قادر به ادامه حيات بوده و مي توانند حافظ فرهنگ و يا حتي سردمدار آن باشند.
او در ادامه افزود: يادآور ميشويم كه توسعه فرهنگي و يا تهاجم فرهنگي از بسياري جهات با اهداف اقتصادي در سطح كلان نيز همراه است. از ابزارهاي مهم توسعه فرهنگ بصري يا استفاده از تصوير در اشاعه، و يا توسعه فرهنگي مي باشد. امروزه بيش از آنكه بخوانند يا بشنوند ترجيح مي دهند ببيند و با وسايل ارتباط جمعي و تصاوير فريبنده در كمترين زمان اطلاعات از طريق ديداري انتقال مي يابد.
وي در پايان گفت: در اين جنگ يا جنگ فرهنگي آنكه بيشتر و جذاب تر اطلاعات تصويري بيافريند سريع تر در اختيار بيننده قرار دهد موفق خواهد بود.
سه شنبه 24 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 96]