واضح آرشیو وب فارسی:ايلنا: /گريز از واقعيتها، عادت سازمانهاي دولتي/جوابيه بانك مركزي به يك تحليل و مستندات ايلنا
تهران- خبرگزاري كار ايران
پيرو درج خبري با عنوان تنزل رشد اقتصادي ايران در منطقه بانك مركزي توضيحاتي را ارسال كرده كه عينا منعكس مي گردد.
احتراماً خبرگزاري ايلنا در تلكس مورخ 14/10/1387، خبري تحت عنوان «تنزل رشد اقتصادي ايران در منطقه» منتشر نموده و منبع آماري آن را بانك مركزي ذكر كرده است. با توجه به مغرضانه و مخدوش بودن خبر مذكور، توضيحاتي به شرح ذيل ارايه ميگردد:
در مطالب ياد شده آمار و اطلاعاتي در خصوص رشد اقتصادي ايران در سال 2008 به نقل از آمارهاي اقتصادي منتشره توسط بانك مركزي ذكر گرديده و سپس به مقايسه ارقام مزبور با ارقام رشد اقتصادي ساير كشورهاي منطقه پرداخته شده است و از اين مقايسه، ايران به عنوان ركوردار نابساماني اقتصادي منطقه معرفي شده است. در اين رابطه ذكر چند نكته ضروري است:
1-اول آنكه ارقام مندرج در خبر مورد نظر به هيچ وجه ارتباطي با آمارهاي منتشره بانك مركزي ( قابل دسترس در وبسايت بانك مركزي و نيز نشريات آماري چاپ شده توسط اين بانك) ندارد و در حقيقت ارقام مزبور برخورد سياسي و برگرفته از پيشبينيهاي به عمل آمده توسط صندوق بينالمللي پول ميباشند. لذا اعلام بانك مركزي به عنوان مرجع ارقام مزبور صحيح نبوده و كذب محض است و اين بانك هيچگونه مسووليتي را در قبال صحت و سقم اطلاعات ارايه شده عهدهدار نميباشد. بديهي است هر گونه پيامد ناگوار اجتماعي خبر فوق متوجه آن خبرگزاري محترم خواهد بود.
2-نكته دوم اين است كه ارقام مندرج در خبر اصولاً پيشّبينيهاي صندوق بينالمللي پول در خصوص رشد اقتصادي كشورهاست كه قاعدتاً با ارقام رشد اقتصادي تحقق يافته كشورها اختلاف دارد. لازم به ذكر است كه صندوق بينالمللي پول در بسياري از موارد و با گذشت زمان پيشبينيهاي خود را چندين بار تغيير ميدهد. لذا استفاده از ارقام و آمار غيرقطعي و مبتني بر پيشبينيهاي مفروض و داراي خطا، جهت شكلدهي افكار عمومي صحيح نميباشد.
3-نوسانات رشد اقتصادي كشورها ناشي از ادوار تجاري در اقتصاد هر كشور بوده و بديهي است وقتي يك كشور با افت رشد اقتصادي مواجه ميگردد، لزوماً كشورهاي ديگر نيز با افت رشد اقتصادي مواجه نميشوند،بلكه ممكن است ساير كشورها در حال گذراندن دوره رونق اقصتادي باشند. لذا تاكيد بر عملكرد رشد اقتصادي يك كشور در يك سال خاص و مقايسه آن با ساير كشورها تصوير مناسب و دقيقي را از عملكرد اقتصادي آن كشور به دست نميدهد. ضمن آنكه رشد اقتصادي تنها يكي از شاخصهاي ارزيابي عملكرد كشورها است و شاخصهاي فراوان ديگري نيز در اين زمينه وجود دارند كه بايد مورد استفاده قرار گيرند. از اين رو تنها استفاده از مجموعهاي از شاخصهاي اقتصادي طي يك دوره زماني ميتواند تصوير صحيحي را از جايگاه اقتصادي يك كشور بدست دهد.
از آن خبرگزاري محترم انتظار ميرود از انتساب آمار و ارقام خلاف واقع به دستگاههاي اقتصادي به صورت مغرضانه جداً پرهيز و در تحليلهاي خويش رعايت موازين اخلاقي و تحليل كارشناسي و اطلاع رساني صحيح را براي جلوگيري از ايجاد اغتشاش و نگراني در افكار عمومي مد نظر قرار دهد.
خواهشمند است دستور فرمائيد، مراتب فوق جهت روشن شدن ذهن خوانندگان گرامي در تلكس آن خبرگزاري، طبق قانون مطبوعات منتشر نمايند.
توضيح ايلنا
خبرگزاري ايلنا ضمن دعوت از روابط عمومي بانك مركزي به آرامش و پرهيز از زيرسؤال بردن رسالت مقدس اطلاعرساني اعلام ميدارد همانگونه كه در متن خبر ايلنا آمده است، منبع خبر آمارهاي اقتصادي بانك مركزي است كه در گزارش مجمع ساليانه بانك مركزي كه با حضور رييس جمهور و جمعي از وزرا برگزار شد، به آن اشاره شده و تصوير گزارش شده را مشاهده ميكنيد. اگرچه صندوق بين المللي پول اين آمارها را استخراج كرده است اما به هر حال منبع گزارشدهنده اين آمار بانك مركزي است كه نمونه اسكن شده با زير نويس بانك مركزي موجود است. ضمن اينكه خبرگزاري ايلنا اعلام نكرده است كه اين آمارها منتشرشده توسط بانك مركزي است و ظاهراً روابط عمومي در تنظيم جوابيه دچار اشتباه شده كه لازم است اين اشتباه را تصحيح كند.
اما نكتهاي كه حايز اهميت است، گريز از واقعيت گرايي است كه متاسفانه اين روزها به رغم درج اخبار مستند باز هم بانك مركزي سعي در كتمان اخبار دارد و جالبتر اينكه منبع اخبار اعلامي بانك مركزي است كه نه تنها از اطلاعرساني در خصوص آن خودداري ميكند بلكه رسانههاي گروهي كه رسالت مقدس اطلاعرساني را بر دوش دارند را از اين كار باز ميدارد و اين اخبار را مغرضانه و مخدوش ميخواند. متاسفانه اين عادت دستگاههاي دولتي است كه آمارهاي اقتصادي مستند اعلامي از سوي منابع خارجي -كه به هر حال طبيعي است با اين اوضاع اقتصادي، آمارهاي خوشحال كنندهاي نباشد- را مخدوش بدانند.
براستي چرا بانك مركزي در خصوص برخي شاخصهاي اعلامي نهادهاي جهاني كه «مثبت» هستند و به مذاق برخي مديران خوش ميآيد، موضع گيري نكرده و آنها را «پيشبيني و تخمين» نميخواند؟!
پايان پيام
كد خبر: 468096
سه شنبه 24 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايلنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 265]