واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: مـاجـراجـويـيهـاي فـضـايـي
بشر در سال 2008 نگاه جسورانهاي به خارج از مرزهاي زمين داشت و با كنكاش بيسابقهاي در فضا به خوبي خود را براي پذيرايي از سال 2009 به عنوان سال جهاني نجوم آماده كرد.
به گزارش خبرگزاري مهر، كاوشگر «مسنجر» كه سال گذشته به نزديكي سياره عطارد رسيد، اميد سياره شناسان در شناسايي جزئيات اين سياره نزديك به زمين و كشف نقاط تاريك و تاكنون ناشناخته اين سياره بدون قمر به حساب ميآيد.
مأموريت ماجراجويانه اين كاوشگربه افزايش دانش دانشمندان علوم فضايي درخصوص عطارد و حل معماهاي آن كمك زيادي خواهد كرد.
كاوشگر مسنجر (پيام رسان) مخفف عبارت «سطح، فضا، محيط، ژئوشيمي و مسافت يابي عطارد» است كه در آگوست 2004 پرتاب شد پس از طي مسافت 8/7 ميليارد كيلومتري در سال 2008 به نزديكي اين سياره رسيد.
چندي پيش اين كاوشگر با ثبت تصاويري از نزديك ترين فاصلهاي كه تا به حال توسط فضاپيماها طي شده بود، اطلاعات جديدي را از سطح سياره عطارد در اختيار دانشمندان قرار داد.
تصاوير جديدي كه از سياره عطارد توسط مسنجر به ثبت رسيده است دريچهاي جديد از شرايط و خصوصيات سياره عطارد را به دانشمندان ارائه خواهد كرد.
همچنين سال گذشته ميلادي فضاپيماي «كاسيني» تصاوير بسيار نزديكي از قمر «انسلادوس» يكي از قمرهاي سياره زحل به دست آورده است كه در نوع خود به عنوان يكي از مهمترين دستاوردهاي علمي فضايي دانشمندان در سال گذشته ميلادي به حساب ميآيد.
فضاپيماي كاسيني در پي پروازي در 50 كيلومتري سطح اين قمر توانست اين تصاوير جالب را از زمينه يخ زده آن به دست بياورد.
اين تصاوير كه منطقه قطب جنوب در انسلادوس را مشخص ميكند، جزئيات و شكافهايي از سطح يخ زده به شكل پوست پلنگ را نشان ميدهد كه تاكنون ديده نشده بود. شكافها بر روي منطقه داغ واقع شدهاند كه اين موضوع باعث پرتاب تودههاي يخ به داخل فضا ميشود.
دانشمندان در جستجوي علت اين فعاليتها هستند و معتقدند شايد نظريه وجود آب در لايه زيرين اين قمر در بروز اين حوادث كافي باشد. قطر اين قمر 500 كيلومتر است كه يك هفتم قطر قمر زمين است.
در سال 2008 رويداد تاريخي ديگري نيز به ثبت رسيد و آن مشاهده زنده انفجار يك ابرنواختر بود. گروهي از ستاره شناسان آمريكايي با كمك تلسكوپ فضايي سوئيفت موفق شدند انفجار يك ابرنواختر را به صورت مستقيم و به مدت 30 روز رصد كنند.
محققان دانشگاه پرينستون و دانشگاه ايالت پن با كمك تلسكوپ فضايي سوئيفت ناسا موفق شدند انفجار ديدني يك ابرنواختر را كه تاكنون مشاهده نشده بود در تمام طيفهاي پرتوهاي ايكس و گاما به صورت مستقيم رصد كنند.
تلسكوپ فضايي سوئيفت كه به طرف كهكشان مارپيچ NGC 2770 تنظيم شده بود توانست يك نور بسيار درخشان را در طيف پرتوهاي ايكس به صورت مستقيم مشاهده كند. اين نور كمي پس از مرگ ستاره با كمك 8 تلسكوپ زميني رصد شد.
همچنين فرود تاريخي مريخ نشين فونيكس بر سطح مريخ را بايد اوج جاهطلبيهاي بشري در عرصه علوم فضايي در سال 2008 عنوان كرد.
به گزارش مهر، اين مريخ نشين در بهار سال گذشته و در ميان تبليغات گسترده رسانهاي با موفقيت بر خاك مريخ نشست و بلافاصله نيز اولين علائم خود را به زمين ارسال كرد. فنيكس با هزينه 420 ميليون دلار ساخته شد و آگوست دو سال پيش از پايگاه كيپ كارناوال فلورديدا به سمت مريخ پرتاب شد.
اميد دانشمندان از همان ابتدا يافتن نشانههايي از وجود يخ آب در سياره مريخ بوده است.
استقرار بازوي روباتيكي، برقراري ارتباط مريخ نشين با زمين، نخستين بررسيها از خاك مريخ و در نهايت كشف يخ در سياره سرخ، روزشمار جذابي از حضور پر سر و صداي فونيكس در مريخ به شمار ميآيد.
اين كاوشگر كه در روز 25 مي2008 ميلادي و در اواسط تابستان مريخي به اين سياره رسيد و به مدت 5 ماه به تحقيق، نمونه برداري و بررسي خاك مريخ پرداخت، بر اساس برنامه زمانبندي شده نيز براي هميشه خاموش شد.
به گزارش مهر، نتيجه اين مطالعات دستيابي به اطلاعاتي مهم از ساختار خاك مريخ است كه به گفته محققان داراي ذراتي رس مانند نمك و ماده شيميايي سمي است كه با كمك نوعي خاص از ميكروبها ميتوان آن را به عنوان منبع انرژي مورد استفاده قرار داد.
كاهش ميزان تابش نور خورشيد، افت دماي هوا و طولاني شدن شبهاي مريخي باعث كاهش انرژي مورد نياز اين كاوشگر و خاموشي تدريجي آن شد. البته مهندسان ناسا قصد دارند با پايان زمستان مريخي در صورت امكان اين كاوشگر را مجددا فعال ساخته و آن را مورد استفاده قرار دهند.
سه شنبه 24 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 56]