واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: هويت ايراني در فضاي اينترنت؛ نگاهي به ضوابط ثبت نام دامنهي اينترنتي ir. و .ايران
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: جامعه اطلاعاتي -فناوري اطلاعات
ثبت صد هزارمين دامنه ir. مهرماه امسال جشن گرفته شد و رييس وقت مركز ثبت دامنه ir. در اين مراسم امنيت حقوقي و فني دامنه كشوري در مقايسه با دامنههاي عمومي را از مزاياي دامنه كشوري دانست و تاكيد كرد تاكنون هيچ حمله موفقي به كارگزاران ثبت دامنه ir. صورت نگرفته است.
به گزارش خبرنگار فنآوري اطلاعات خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، مركز تحقيقات فيزيك نظري در فروردينماه سال 73 با وجود تحريمهايي كه عليه ايران وجود داشت، مجوز دامنه ir. را اخذ كرد و از آن زمان ثبت دامنههاي ir. البته به كندي صورت گرفت اما بعد از مردادماه 83 كه مجوز توزيع و فروش دامنه به كارگزارها داده شد از اين دامنه استقبال بيشتري به عمل آمد و اكنون كار ثبت از طريق سايت www.nic.ir انجام ميشود.
بنا بر گزارشها در هلند به ازاي هر 4 نفر يك دامنه، در سنگاپور به ازاي هر 24 نفر يك دامنه، در يونان به ازاي هر 62 نفر يك دامنه، در تركيه به ازاي هر 900 هزار نفر يك دامنه و در ايران به ازاي 336 نفر يك دامنه به ثبت رسيده است.
رتبه ايران در بين كشورهايي كه دامنه كشوري دارند از نظر تعداد ثبت 39 يا 40 و از نظر آمار رشد بعد از ويتنام، اسپانيا و چين چهارم جهان عنوان شده است و نبود آشنايي با قوانين كار و شرايط دشوار ثبتنام در ابتدا از عوامل كندي ثبت دامنه ir. بود كه با ثبت مستقيم اين مشكلات رفع شد.
به گفته رييس پيشين مركز ثبت دامنه ir. براي ايجاد تسهيلات در ثبتنام اصل بر برائت گذاشته شده است بدين معنا كه ثبتنام كننده نيازي ندارد ثابت كند براي چه كاري دامنه را ثبت ميكند و در اين شرايط سازمان جهاني مالكيت فكري داوري موارد اختلاف را پذيرفت و مراجع داخل كشور نيز فعال شدند اما مرجع كاملا تخصصي در ايران وجود ندارد.
شهشهاني همچنين اظهار كرد: 50 كارگزار كه پنج عدد آنها در خارج از كشور هستند ثبت دامنه ir. را برعهده دارند به طوري كه اين كارگزاران 87 درصد از دامنهها را ثبت كردهاند و براي ثبت 25 تا 75 درصد هم هزينه ارزانتري دريافت كردند؛ كارگزارها وظيفه شفافسازي حقوق ثبت كنندهها را به عهده دارند.
او تبديل كارگزاران بزرگ و با كيفيت به عاملان ثبت بعد از حل مشكلات حقوقي را هدف بعدي مركز ثبت دامنه ir. دانسته و افزوده است: شايد ثبت دامنه به طور مستقيم و يا ظرف حداقل چند ساعت و بدون نظارتهاي وقتگير را در شرايطي كه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي از اين كار سرباز ميزند زير نظر شوراي عالي اطلاعرساني انجام دهيم.
شهشهاني در مورد دامنهي .ايران نيز خاطر نشان كرده است: از اول مهرماه 85 ثبت دامنه .ايران براي نهادهاي دولتي شروع شده و زبان فارسي جز نخستين گروه (11 زبان) بود كه براي آزمايش دامنههاي بومي توسط آيكان انتخاب شد.
او ادامه داد: دامنه بر حسب درخواست متقاضي براي مدت يك ساله و يا پنج ساله ثبت ميشود. بعد از اتمام زمان ثبت شده براي صاحب دامنه چهار بار آگهي با مضمون تمديد امتياز دامنه ميرود.
طبق اعلام اگر اين كار صورت نگرفت در يك فرصت 30 روزه كه فرد طي آن نميتواند از دامنه استفاده كند و همچنين دامنه به فرد ديگري تعلق نميگيرد، صاحب دامنه ميتواند با پرداخت هزينه مجددا دامنه را به نام خود ثبت كند.
بعد از اتمام اين فرصت، فرصت 30 روزه دوم نيز به صاحب دامنه داده ميشود كه در اين مرحله فرد با پرداخت هزينه ثبت مجدد دامنه و نيز جريمه، ميتواند همچنان صاحب دامنه خود باشد و پس از گذشت تمام اين فرصتها دامنه آزاد ميشود تا افراد ديگر آن را ثبت كنند.
تا پيش از اين اسم دامنههايي كه در ليست آزاد شده هستند علني نميشد اما از ساعت يك صبح روز سهشنبه 26 آذرماه فهرست 500 عدد از جديدترين دامنههاي تمديد نشده، يا رزرو شده كه نسبت به تكميل ثبت آنها اقدام نشده است در صفحه www.nic.ir/Just_Released اعلام شد.
اما به گفته رييس جديد مركز ثبت دامنههاي ir. برخي از افراد با سوءاستفاده، بارها دامنههاي مورد نظر را كه بعضا متقاضيان بسياري دارند به نام خود ثبت كرده و هزينه آن را نميپردازند اما از زماني كه نام دامنههاي آزاد شده روي سايت مركز ثبت دامنههاي ir. به نمايش گذاشته ميشود اين موارد به حداقل رسيده است.
عليرضا صالح در گفتوگو با خبرنگار فنآوري اطلاعات خبرگزاري دانشجويان ايران فهرست جديدترين 500 دامنه آزاد شده از تاريخ گفته شده در اختيار علاقهمندان قرار گرفته است تا بتوانند دامنههايي را كه تا پيش از اين متقاضي ثبت آن بودهاند را خريداري و با پرداخت هزينه به نام خود ثبت كنند.
او با بيان اين كه از زمان آغاز اين طرح تاكنون نرخ ثبت كامل دامنهها بيشتر شده است اظهار كرد: متقاضيان براي ثبت دامنه، بعد از ثبت تا 10 روز فرصت دارند هزينه آن را بپردازند بعد از آن برايشان پيامي مبني بر پرداخت هزينه ارسال ميشود و اگر پرداخت نشد دامنه آزاد است.
نكات زير ناظر بر اجراي اين طرح دانسته شده است: اين فهرست محدود به دامنههاي مرتبه دوم، يعني دامنههايي است كه مستقيماً زير .ir يا .ايران ثبت شدهاند و دامنههاي مرتبه سوم (مانند .co.ir) را فرا نميگيرد، فنآوري استفاده شده به گونهاي است كه استفاده از برنامههاي خودكار جستوجو را دشوار ميسازد، دامنههاي مرتبه دومي كه براي تمديد آنها طي دو دوره 30 روزه پس از انقضاء اقدام نشود در اين فهرست قرار ميگيرند.
دامنههاي درخواستي تاييد شده كه در مهلت مقرر نسبت به پرداخت حق ثبت آنها اقدام نشود بلافاصله در اين فهرست قرار ميگيرند، دامنههاي درخواستي كه قبل از تاييد نسبت به پرداخت حق ثبت آنها اقدام شود و در صورت تاييد نشدن در اين فهرست قرار نميگيرند و فهرست جديدترين 500 دامنه آزاد شده به معناي زير شناور است:
الف. دامنههاي آزاد شده جديد همواره به ابتداي فهرست اضافه شده و دامنههاي قديميتر از انتهاي فهرست خارج خواهند شد. ب. هرگاه درخواست ثبتي براي دامنهاي از اين فهرست دريافت شود، اين دامنه از فهرست حذف شده و آخرين دامنه خارج شده از انتها به فهرست باز ميگردد.
به گزارش ايسنا همانطور كه هر شركت يا هر شخص داراي مشخصاتي منحصر به فرد نظير اسم، آدرس و يا آرم است، هر فرد حقيقي يا حقوقي جهت حضور در اينترنت بايد يك نام و آدرس مجزا براي خود داشته باشد. اين آدرس مجزا و انحصاري اصطلاحاً با نام Domain يا دامنه شناخته ميگردد. هر دامنه داراي سه قسمت اصلي است كه با نقطه از هم جدا ميشود.
در شرايط ثبت دامنه با پسوند ir. آمده است: حداقل طول دامنه 3 حرف و حداكثر 63 حرف بوده، تنها استفاده از حروف انگليسي و ارقام و نشانه (-) مجاز است. در صورت تمايل به ثبت نام دامنهها با مفهوم مذهبي خاص مجوز كتبي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي مورد نياز است.
ثبت دامنههايي كه تداعي كننده فعاليتهاي غيرقانوني و اعمال مغاير با قوانين به كلي ممنوع است. ثبت دامنه با نام پسوندهاي عمومي مانند: aero, arpa, biz, com, coop, edu, gov, info, int, mil, museum, name, net, org ,pro ممنوع است.
ثبت دامنه با نامهاي مرتبط با اينترنت ممنوع است. ثبت دامنه با نامهاي ايران، اسامي استانها، شهرستانها و شهرها و كد آنها ممنوع است. ثبت دامنه با اسامي ملي مانند نام مشاهير، اماكن عمومي و وقايع ملي تنها با مجوز وزارت ارشاد مجاز است و ارائه آدرس دقيق پستي و كد پستي 10 رقمي جهت ثبت دامنه الزامي است.
بنابر اعلام در حال حاضر تعداد دامنههاي ir. بيش از دامنههاي عمومي در كشور است؛ در حال حاضر كمتر از 5 هزار دامنه فارسي موجود است و دليل اين استقبال كم به نفوذ كم اينترنت در كشور مربوط است.
انتهاي پيام
سه شنبه 24 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 287]