واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: يك معتاد در سال ١٠ نفر را به مواد مخدر آلوده مي كند
اشاره- اعتياد به عنوان مخرب ترين آسيب اجتماعي همواره منشاء بسياري از جرايم همچون سرقت، دزدي، قتل، تكدي گري و ... است.
اين پديده شوم، بيشتر قشرهاي جامعه را به نوعي گرفتار و خانواده هاي زيادي را به سرنوشتي سياه دچار كرده است.
جوانان ما نيز از اين معضل، مصون نمانده اند و در بين اين عزيزان اعم از دانش آموز، دانشجو و حتي كارگر و كارمند با افرادي روبه رو مي شويم كه متأسفانه در چنگال اعتياد گرفتار شده اند.
خراسان رضوي به عنوان استاني كه در همسايگي بزرگ ترين توليدكننده مواد مخدر جهان قرار گرفته، بيشترين آسيب ها را از مواد مخدر ديده است.
به منظور مقابله و پيش گيري از چنين آسيبي، چندي پيش اولين كارگاه آموزشي با موضوع پيشگيري از آسيب هاي اجتماعي در محيط دانشگاهي در مشهد برگزار شد. در اين كارگاه چند تن از مسئولان و كارشناسان امر به مبادله اطلاعات و آگاهي قشر دانشجو پرداختند.
پيش گيري يك اصل است
در كارگاه آموزشي پيش گيري از آسيب هاي اجتماعي در محيط دانشگاهي، معاون امور پيش گيري سازمان بهزيستي خراسان رضوي گفت: براي كاهش مشكلات اجتماعي بايد پيش گيري، بازتواني و كاهش خطر را مدنظر قرار دهيم.حسن حاجي پور با اشاره به اهميت فرآيند محوري در پيش گيري افزود: بايد زيرساخت ها رشد كند تا آسيب هاي اجتماعي اتفاق نيفتد.وي تصريح كرد: برنامه هاي پيش گيرانه در مهدكودك ها و پيش دبستاني ها اجرا مي شود تا در دبيرستان و دانشگاه به نتيجه مطلوب برسيم و اگر امروز در مدرسه و دانشگاه مشكل و معضل اعتياد وجود دارد، ريشه و دليل آن مربوط به خيلي از مسائل گذشته و كودكي است.وي با تأكيد بر آموزش مهارت هاي زندگي در مهدكودك ها و پيش دبستاني ها اظهار داشت: آموزش هاي پيش گيري و مهارت هاي زندگي ١٠ تا ١٥ سال بعد جواب مي دهد و شروع اين آموزش ها در دبيرستان و دانشگاه بسيار دير است.حاجي پور در خصوص اعتياد به عنوان يك آسيب اجتماعي گفت: با يك نسخه واحد نمي توان از اعتياد پيش گيري و يا آن را درمان كرد بلكه بايد ويتريني از روش هاي پيش گيري و درمان داشته باشيم.وي به نقش موثر مردم در پيش گيري و درمان اعتياد اشاره كرد و افزود: رويكرد كنوني دنيا مشاركت سازمان هاي اجتماعي مردم محور است.
وي اظهار داشت: اگر اطلاعات از مواد مخدر و آسيب هاي مصرف و استعمال آن را در اختيار مردم و دانشجويان قرار ندهيم، براساس اطلاعات غلطي كه به آن ها داده مي شود به دام اعتياد خواهند افتاد.
حاجي پور اخراج از دانشگاه و كلاس درس را از مواردي عنوان كرد كه استرس ايجاد مي كند و موجب مي شود برخي دانشجويان به مواد مخدر پناه ببرند. او افزود: مصرف مواد مخدر در كوتاه مدت اضطراب و درد را كاهش مي دهد، اما تداوم مصرف موجب افزايش اضطراب و درد بيشتر نيز مي شود.وي اظهار داشت: هر معتاد ٩ تا ١٠ نفر ديگر را طي سال معتاد مي كند به همين دليل نبايد معتادان غيرقابل اصلاح را رها كنيم.
حاجي پور يادآور شد: با اعتياد يك دانشجو در كلاس و يا خوابگاه چندين نفر در معرض خطر ابتلا به اعتياد قرار مي گيرند.وي از مراجعه حدود ١٥ هزار نفر از معتادان به مراكز ترك اعتياد در نيمه اول سال جاري خبر داد و افزود: بيشتر اين افراد بين ٢٥ تا ٣٥ سال سن دارند و بيش از ٨٠ درصد آنان كريستال مصرف مي كنند.
معاون امور پيش گيري بهزيستي خراسان رضوي در خصوص ترك اعتياد نيز گفت: اگر درمان اعتياد فقط سم زدايي باشد ٣ تا ٥ درصد تأثيرگذار است. وي تصريح كرد: ٨٥ درصد معتادان سم زدايي مي شوند و اگر درمان هاي رواني آن ها انجام نشود در يك سال اول، دوباره به مصرف مواد مخدر روي مي آورند.
تهديد چهارم بشريت
سردار حميد فهيمي راد فرمانده انتظامي خراسان رضوي هم گفت: پديده مواد مخدر يك آسيب اجتماعي نيست، تهديدكننده امنيت اجتماعي است و بعد از سلاح هاي هسته اي، جمعيت و مسائل زيست محيطي، تهديد چهارم بشريت محسوب مي شود.
سردار حميد فهيمي راد افزود: مواد مخدر بعد از اسلحه دومين تجارت ممنوع و غيرقانوني است كه گردش مالي آن يك هزار و ٥٠٠ ميليارد دلار در سال با سود خالص ٤٠ درصد است.وي وجود ٢٥٠ ميليون معتاد در جهان را زمينه و بازاري براي قاچاقچيان و باندهاي مواد مخدر دانست و اظهار داشت: تحولات صورت گرفته در عرصه جهاني در زمينه فناوري هاي نوين ارتباطات و توليد مواد مخدر شيميايي موجب تغيير الگوي مصرف شده است و بايد مبارزه را به سمت پيش گيري از اعتياد افراد سالم ببريم.
فرمانده انتظامي خراسان رضوي از افزايش سطح زيركشت خشخاش در كشور مجاور ما طي سه سال گذشته خبر داد و گفت: افغانستان در سال ٢٠٠٥ ميلادي ١٠٤ هزار هكتار معادل ٦٨ درصد، در سال ٢٠٠٦ ميلادي با ١٦٥ هزار هكتار معادل ٨٢ درصد و در سال ٢٠٠٧ ميلادي با ١٩٣ هزار هكتار به ميزان ٩٢ درصد، سطح زيركشت خشخاش دنيا را افزايش داده است.
وي با اشاره به اشغال افغانستان توسط نيروهاي آمريكا و اروپا افزود: در سال گذشته آمريكا تحت فشار افكار عمومي جهان، ١٩ هزار و ٤٧ هكتار (معادل ١٠ درصد) سطح زيركشت خشخاش را كه در آن محصولات نامرغوب توليد مي شد، معدوم كرد.وي ايران را در مبارزه با مواد مخدر پيشرو دانست و اظهار داشت: سالانه ٦٠٠ ميليون دلار براي مديريت، كنترل مرزها، پيش گيري و درمان در كشور هزينه مي شود.
وي در خصوص سهم افغانستان در توليد ترياك جهان تصريح كرد: در سال ٢٠٠٥ ميلادي چهار هزار و ١٠٠ تن ترياك توليد شده كه ٨٩ درصد آن در افغانستان بوده و در سال ٢٠٠٦ ميلادي شش هزار و ١٠٠ تن توليد شده كه ٩٢ درصد آن در افغانستان بوده است و در سال ٢٠٠٧ ميلادي ٨ هزار و ٢٠٠ تن ترياك توليد شده كه از اين ميزان نيز افغانستان ٩٢ درصد آن را توليد كرده است.
فهيمي راد ادامه داد: ميزان توليد در سال ٢٠٠١ در افغانستان ١٨٥ تن بوده و طي شش سال از ٢٠٠١ تا ٢٠٠٧ به ٤٠ برابر افزايش يافته است.وي در خصوص ميزان كشفيات مواد مخدر در خراسان رضوي گفت: در سال ٨٥ به ميزان ٤٠ تن و ١٩٤ كيلوگرم، در سال ٨٦ به ميزان ٥٠ تن و ٥٤ كيلوگرم و در ٩ ماهه ابتداي سال جاري نيز ٤١ تن و ٣١٦ كيلوگرم مواد مخدر كشف شده است.
فهيمي راد كاهش تعداد شهداي مبارزه با مواد مخدر و افزايش كشته شدگان اشرار و قاچاقچيان را نشان دهنده رسيدن به توانمندي در مقابله با اشرار و قاچاقچيان عنوان كرد و افزود: در شش ماهه اول سال جاري خراسان رضوي رتبه اول كشور را در مبارزه با مواد مخدر كسب كرده است.
وي خاطرنشان كرد: ما مي توانيم با همكاري مسئولان فرهنگي و دانشگاهيان و با استفاده از تعاليم ديني در خدمت گزاري به مردم بسيج شويم.
٧٠ درصد معتادان، متاهل هستند
علي اكبر گل محمدي، جانشين دبير ستاد شوراي هماهنگي مبارزه با مواد مخدر خراسان رضوي نيز گفت: استفاده از دارويي به نام كورتون هنگام تزريق مواد مخدر باعث مي شود كه بدن معتاد پف كند و لاغري ناشي از مصرف مواد مخدر مشخص نشود و خطر ابتلاي افراد سالم جامعه، افزايش يابد.
علي اكبر گل محمدي با اشاره به اين كه ٧٠ درصد معتادان متاهل هستند افزود: براي جلوگيري از انتشار اعتياد و بيماري هاي ناشي از آن، خانواده هاي معتادان بايد از علايم و نشانه هاي اعتياد مطلع باشند.
گل محمدي اعتياد را يك فرآيند كند توصيف كرد كه آن قدر به آرامي اتفاق مي افتد كه فرد باور نمي كند معتاد شده است و فكر مي كند هر وقت اراده كند، مي تواند ترك كند.وي سيگار را دريچه و دروازه ورود به اعتياد مواد مخدر دانست و اظهار داشت: مرحله اول، آمادگي است كه با نگرش مثبت از مواد مخدر و سيگار در فرد به وجود مي آيد و در مرحله دوم فرد روزي ٢تا ٣ نخ سيگار مي كشد.
گل محمدي ادامه داد: مرحله سوم شروع به خريد بسته اي و ژست گرفتن هاي خريدن سيگار و مرحله چهارم مصرف مداوم سيگار است كه همه اين مراحل حدود ٢ سال طول مي كشد.وي همچنين به نشانه هاي اعتياد اشاره كرد و گفت: فرد معتاد به مرور زمان ارزش ها برايش تغيير مي كند و مصرف مواد برايش منظم مي شود.اين مسئول افزود: تغييرات شخصيتي، دروغ گويي، بي تفاوتي، توجه نكردن به بهداشت، بي اشتهايي، كاهش يا افزايش وزن، گوشه نشيني و اجتماع گريزي، بي حالي و يا فعاليت بيش از حد، نداشتن تمركز و اشك آلود شدن چشم از نشانه هاي اعتياد به مواد مخدر است.
هدف دشمن
دبير منطقه ٩ دانشگاه آزاد اسلامي نيز نيروي انساني را براي پيشرفت و توسعه ارزشمند دانست و گفت: ترويج و گسترش آسيب هاي اجتماعي در دانشگاه و نسل جوان در برنامه هاي دشمنان ايران است. عبدالمجيد حلمي با تاكيد بر مبارزه و پيش گيري زيربنايي و اصولي اظهار داشت: اولين قدم براي مبارزه با علت ها، شناخت علت ها به جاي پرداختن به معلول هاست.دبير منطقه ٩ دانشگاه آزاد اسلامي تصريح كرد: آسيب هاي اجتماعي نيازمند پژوهش، صرف وقت و هزينه است و ما در دانشگاه آزاد نبايد نگران اين گونه موارد باشيم.وي با اشاره به فرهنگ و تمدن ايران خاطرنشان كرد: روي آوردن دانشجويان به امور مذهبي بهترين واكسن براي پيش گيري از آسيب هاي اجتماعي است.
اختصاص اعتبار
معاون دانشجويي دانشگاه آزاد اسلامي مشهد نيز در اين خصوص گفت: بيش از ١٠٠ هزار دانشجو در منطقه ٩ دانشگاه آزاد اسلامي تحصيل مي كنند كه بايد اعتبارات مبارزه با مواد مخدر به اين دانشگاه اختصاص يابد.
جواد بهارآرا اظهار داشت: دانشگاه آزاد به عنوان عضو ستاد تخصيص اعتبار مبارزه با مواد مخدر پذيرفته شده است اما از اين اعتبارات به جز مبلغ اندكي كه در سال ٨٥ به دانشگاه اختصاص يافت اعتبار ديگري اختصاص نيافته و طي اين مدت دانشگاه از اعتبارات خود هزينه كرده است.اين مسئول افزود: ستاد پيش گيري از آسيب هاي اجتماعي منطقه ٩ دانشگاه آزاد اسلامي تشكيل شده است و بانك اطلاعاتي استادان مجرب در زمينه پيش گيري از آسيب هاي اجتماعي در حال پي گيري است.
بهارآرا هدف از اجراي برنامه هاي فرهنگي و پيش گيرانه را حفظ و صيانت از محيط هاي دانشجويي عنوان كرد و ادامه داد: بررسي راهكارهاي پيش گيري اعتياد و جلوگيري از مصرف مواد مخدر در محيط ها و خوابگاه هاي دانشجويي با در نظر گرفتن تفاوت هاي دانشجويان خوابگاهي و غيرخوابگاهي در گرايش به مصرف مواد مخدر در دستور كار كارگروه هاي آموزش و پيش گيري از آسيب هاي اجتماعي قرار دارد.
معاون دانشجويي دانشگاه آزاد اسلامي مشهد افزود: بررسي راهكارهاي پركردن اوقات فراغت دانشجويان و هدايت در راستاي پيش گيري از گرايش به استفاده از مواد مخدر و نقش پژوهش در آسيب هاي اجتماعي محيط هاي دانشجويي از ديگر موضوعات اين كارگاه هاست.
وي گفت: پيش گيري راهكاري است كه كمترين ميزان خسارت جاني، مادي و معنوي را در برابر آسيب هاي اجتماعي دارد اما اعتياد بيش از ٩٠ درصد متكديان، در حال حاضر نيازمند اقدام اساسي و جدي است.
سه شنبه 24 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 104]