واضح آرشیو وب فارسی:آفتاب: بوش سال گذشته با حمله اسرائيل به ايران مخالفت كرد
سرمايه: چند ماه پس از آنكه نيويورك تايمز از مانور اسرائيل براي آمادگي جهت حمله هوايي به تاسيسات هسته اي ايران خبر داد همين روزنامه در تازه ترين شماره اش گزارش داد جورج بوش سال ميلادي گذشته درخواست اسرائيل را براي كمك به اين رژيم در حمله به ايران رد كرد و به جاي آن اجازه داد يك اقدام پنهاني با هدف ايجاد اختلال در برنامه هسته اي ايران انجام شود.نيويورك تايمز جمعه 31 خرداد ماه در وب سايت خود گزارش داد اسرائيل دست به يك مانور نظامي عمده زده كه به گفته مقام هاي آمريكايي ظاهراً جهت تمرين براي بمباران بالقوه تاسيسات اتمي ايران بوده است.
اين خبر تا مدتي در راس خبرهاي رسانه هاي داخلي و خارجي بوده و واكنش هاي متفاوتي را به همراه داشت.
چندين مقام آمريكايي به اين روزنامه گفتند رزمايش اسرائيل ظاهراً تلاشي براي توسعه ظرفيت نظامي اين كشور جهت اجراي يك حمله از راه دور بوده است. همچنين با اين هدف صورت گرفته كه جدي بودن نگراني اسرائيل از برنامه اتمي ايران را نمايش دهد.
به گفته مقام هاي آمريكايي بيش از
100 جنگنده اف 16 و اف 15 در اين مانور كه در هفته اول ژوئن در شرق مديترانه و يونان انجام شد شركت داشتند.
نيويورك تايمز به نقل از مقام هاي آمريكايي نوشت: «هلي كوپترها و هواپيماهاي سوخت رسان كه در اين مانور شركت كردند در مسافتي تقريباً
1500 كيلومتري پرواز كردند كه تقريباً فاصله ميان اسرائيل و تاسيسات اتمي نطنز است.»
مقام هاي اسرائيلي از صحبت درباره جزئيات اين مانور خودداري كردند اما يك مقام آمريكايي و عضو پنتاگون كه به دليل حساسيت سياسي مساله مايل به افشاي نامش نبود نيز آن زمان به نيويورك تايمز گفته بود اسرائيل از اين مانورها دو هدف را دنبال مي كرده است؛ اول تمرين تاكتيك هاي پرواز و سوختگيري هوايي و دوم نشان دادن توان خود به كشورهاي ديگر و ارسال پيام به آمريكا كه در صورتي كه در مورد ايران ديپلماسي به نتيجه نرسد اسرائيل قادر به انجام حمله نظامي نيز خواهد بود.
انتشار اين اخبار واكنش مقامات ايراني به خصوص در حوزه نظامي را در پي داشت كه همواره بر آمادگي ايران جهت مقابله با هرگونه اقدام نظامي حكايت داشت.
همچنين همزمان برخي رسانه ها از افزايش تمرينات با هدف ارتقاي آمادگي ايران براي مقابله با هرگونه اقدام نظامي خبر دادند.
در همين حال در شهريورماه سال جاري وقتي كه فرماندهان نظامي ايران از برگزاري مانوري سه روزه براي پدافند هوايي خبر دادند روزنامه هاي غربي مدعي شدند اين تمرينات در جهت آمادگي براي حملات احتمالي اسرائيل بوده است.
با اين حال اين حمله احتمالي با وجود گذشت بيش از شش ماه از تمرين نظامي اسرائيل هيچ گاه انجام نشد. برخي رسانه ها از جمله گاردين و نيويورك تايمز عدم اين حمله را ناشي از مخالفت آمريكا و جورج بوش رئيس جمهوري اين كشور عنوان مي كنند.
در همين حال روزنامه نيويورك تايمز در تازه ترين شماره اش گزارش داد: «به گفته مقامات آمريكايي و خارجي عالي رتبه جورج بوش رئيس جمهور آمريكا سال ميلادي گذشته درخواست اسرائيل براي دريافت بمب هاي مخصوص بانكرباستر كه اين رژيم براي حمله به مجموعه هسته اي ايران خواستار آن شده بود را رد كرد و به جاي آن به اسرائيلي ها دستور يك اقدام مخفيانه جديد را براي اختلال در برنامه هسته اي ايران داده بود.»
اين گزارش مي افزايد: «مقامات كاخ سفيد هرگز به طور كامل آشكار نكردند كه آيا اسرائيل پيش از آنكه با اعتراض آمريكا روبه رو شود تصميم گرفته بود حمله به ايران را انجام دهد يا اينكه ايهود اولمرت نخست وزير مستعفي اسرائيل در تلاش بود كاخ سفيد را به اتخاذ اقدامي قاطعانه تر پيش از به پايان رسيدن دوره رياست جمهوري اش تحريك كند؛ اما درخواست اسرائيل براي پرواز بر فراز عراق براي رسيدن به نيروگاه نطنز در ايران جايي كه تنها نيروگاه غني سازي اورانيوم اين كشور قرار دارد دولت بوش را شديداً نگران كرد.»
در ادامه اين گزارش مي خوانيم: «به گفته مقامات آمريكايي، كاخ سفيد با قاطعيت با اين درخواست مخالفت كرد و اسرائيلي ها نيز حداقل به طور موقت از طرح هاي خود عقب نشيني كردند اما گفت وگوهاي پر تنشي كه بين دو طرف انجام گرفت كاخ سفيد را بر آن داشت تبادل اطلاعات جاسوسي با اسرائيل را افزايش داده و مقامات اين رژيم را در جريان تلاش هاي جديد آمريكا براي ايجاد اختلال در زيربناي هسته اي ايران (يك برنامه بزرگ پنهاني كه بوش قصد دارد آن را به باراك اوباما رئيس جمهوري منتخب آمريكا واگذار كند) قرار دهند.»
پيش از اين روزنامه بريتانيايي گاردين نيز در گزارش مفصلي كه روز جمعه پنجم مهرماه در صفحه نخست خود منتشر كرد، نوشت: «اسرائيل در بهار سال جاري براي حمله به تاسيسات اتمي ايران از جورج بوش رئيس جمهوري ايالات متحده آمريكا، چراغ سبز خواست و در مقابل با پاسخ منفي و عدم حمايت از طرح حمله به ايران مواجه شد.»
اين روزنامه نوشت: «ايهود اولمرت، نخست وزير وقت اسرائيل در سفر جورج بوش به اين كشور به مناسبت شصتمين سالگرد بنيانگذاري اسرائيل و در جلسه اي كه روز 14ماه مه بين آن دو برگزار شد درباره حمله به ايران با پاسخ منفي روبه رو شد.»
به نوشته اين روزنامه بريتانيايي، ظاهراً تصميم رئيس جمهوري آمريكا به رد طرح حمله به ايران دو دليل داشته است، يكي نگراني ايالات متحده از مقابله به مثل احتمالي از سوي ايران و موج حمله اين كشور به نيروهاي نظامي و غيرنظامي آمريكا در عراق و افغانستان و ناوهاي آن در خليج فارس و عامل ديگر عدم يقين ايالات متحده به اينكه اسرائيل بتواند در حمله اي واحد تاسيسات اتمي ايران را ساقط كند.
رئيس جمهوري آمريكا عقيده داشت اگر حملات اسرائيل چند روز به طول بينجامد، جنگي تمام عيار به راه خواهد افتاد و آنگاه هزينه هاي اين اقدام از منافع آن بيشتر خواهد بود.
روزنامه نيويورك تايمز در ادامه گزارش خود نوشت: «جريان برنامه گسترده پنهاني آمريكا و تلاش هاي دولت بوش براي تغيير نظر اسرائيل در زمينه حمله هوايي به ايران در 15 ماه گذشته در گفت وگوهاي گوناگون با مقامات پيشين و فعلي آمريكا، كارشناسان خارجي، بازرسان هسته اي بين المللي و مقامات اروپايي و اسرائيلي مطرح شد اما هيچ يك به خاطر محرمانه بودن اطلاعات مربوط به ايران رسماً در اين باره صحبت نكردند. جزئيات گوناگوني از تلاش هاي پنهاني آمريكا به درخواست مقامات اطلاعات جاسوسي و ارشد آمريكا از اين سايت (نيويورك تايمز) حذف شد تا از آسيب رسيدن به عمليات هاي جاري جلوگيري شود.»
در ادامه گزارش نيويورك تايمز با اشاره به احتمال حمله آمريكا به تاسيسات هسته اي ايران آمده است:« اين گفت وگوها علاوه بر آن نشان مي دهند اگر چه بوش در جريان گزينه هاي موجود در زمينه حمله آشكار آمريكا به تاسيسات هسته اي ايران قرار داشت اما با وجود آنچه برخي منتقدان گفته اند، حتي در آخرين سال
رياست جمهوري اش نيز هرگز به پنتاگون دستور نداد كه از برنامه ريزي طرح هاي احتياطي فراتر رود. اين گفت وگوها علاوه بر آن، نشان مي دهند مقامات عالي رتبه دولتي آمريكا كه رابرت گيتس وزير دفاع اين كشور در راس آنان قرار داشت بوش را متقاعد كردند هرگونه حمله آشكار به ايران احتمالاً بي تاثير خواهد بود و به خروج بازرسان بين المللي (از سايت هاي هسته اي ايران) منجر شده و برنامه هاي هسته اي ايران را بيش از پيش از نظارت بين المللي خارج خواهد كرد.» بوش و دستيارانش علاوه بر آن، درباره اين احتمال صحبت كردند كه يك حمله هوايي، به يك جنگ گسترده در خاورميانه منجر خواهد شد و اين امر 140 هزار نيروي آمريكايي را كه اكنون در عراق مستقر هستند درگير خواهد كرد. بوش كه متقاعد شده بود تحريم هاي اعمال شده توسط آمريكا و متحدانش در كاهش سرعت تلاش هاي ايران در زمينه غني سازي تاثيري نداشته است به جاي آن از اقدامات عملياتي گسترده مخفيانه عليه ايران استقبال كرد. اين اقدامات پنهاني و اين سوال كه آيا اسرائيل به چيزي كمتر از حمله به ايران راضي خواهد شد، در انتظار پاسخي ضروري و دشوار براي اوباما محسوب مي شوند.
در ادامه گزارش اين روزنامه آمده است: «برنامه پنهاني آمريكا كه در اوايل سال 2008 آغاز شد شامل از سرگيري تلاش هاي اين كشور براي نفوذ در زنجيره خدمات هسته اي ايران در خارج از كشور و نيز تلاش هاي جديد براي اختلال در سيستم هاي الكتريكي، سيستم هاي كامپيوتري و ساير شبكه هايي است كه ايران به آنها متكي است كه برخي از آنها حالت آزمايشي داشت. اطلاعات مربوط به اين برنامه تحت مراقبت هاي شديد قرار داشت. با اين حال برخي مقامات در داخل دولت بوش نسبت به احتمال موفقيت آن ترديد داشته و بر اين عقيده اند كه تلاش هاي گذشته براي اختلال در برنامه هسته اي ايران توسط مقامات ايراني تشخيص داده شده و تنها تلاش هاي تهران در زمينه غني سازي اورانيوم را به تاخير انداخته و آن را از مسير خود خارج نكرده است.»
اين روزنامه آمريكايي در ادامه با اشاره به برنامه هسته اي ايران، نوشت:« سال ميلادي گذشته بازرسان بين المللي تخمين زدند ايران 3800 سانتريفوژ در حال چرخش داشت كه اين تعداد براي توليد مقادير اورانيوم و براي توليد يك بمب كافي است. اما مقامات اطلاعات جاسوسي آمريكا اكنون بر اين عقيده اند كه اين تعداد بين 4000 تا 5000 است. يك مقام آمريكايي بدون اينكه به جزئيات اشاره كند عمليات هاي پنهاني اخير عليه ايران را «آزمايش هاي علمي» خواند و يك مقام عالي رتبه اطلاعات جاسوسي ديگر گفت در حالي كه بوش در حال ترك سمت خود است ايران به حدي به دستيابي به قابليت تسليحاتي نزديك شده است كه نمي توان آن را متوقف كرد.»
نيويورك تايمز نوشته است: «اوباما از زمان انتخاب خود به رياست جمهوري آمريكا در جريان اقدامات آمريكا در ايران قرار داشته است گرچه دستياران وي از اظهارنظر در اين باره خودداري كرده اند. اوباما در ماه هاي اوليه رياست جمهوري خود بايد تصميم بگيرد كه آيا اقدامات پنهاني آمريكا كه توسط بوش آغاز شد ارزش به خطر انداختن آنچه كه وي تلاش ديپلماتيك فعالانه تري براي تعامل با ايران خواند را دارد يا خير. هر دو مسير براي اوباما خالي از ريسك نيست. يك عمليات نظامي يا اطلاعاتي در صورتي كه اشتباهي در آن رخ دهد، مي تواند نتايج معكوس به دنبال داشته باشد. در عين حال تصميم قطع اين عمليات ها عليه ايران مي تواند اوباما را در برابر اين اتهام كه به ايران اجازه داده است سرعت رسيدن به قابليت هسته اي را افزايش دهد؛ آسيب پذير كند.»
دوشنبه 23 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 241]