واضح آرشیو وب فارسی:آفرينش: گل گشت
تهران
تهران! تهران بزرگ، شهر درختان سر به فلك كشيده، شهر توچال، شهر ميدان آزادي و برج ميلاد، شهر ترافيك، شهر آدم و ماشين، شهر دود، شهر گربه و كلاغ. در روزگاري نه چندان دور دهكده كوچكي در شمال ري بود. جايي كوچك، خوش آب و هوا و سرشار از باغ هاي ميوه. كهن ترين سند فارسي موجود نشان دهنده وجود اين شهر پيش از سده سوم هجري است.
اهميت و آباداني و رونق تهران از زمان پادشاهان صفوي آغاز شد. نياي بزرگ صفويان به نام سيد حمزه در شهر ري مدفون بوده و به جهت وجود باغ هاي وسيع، آب گوارا و چنارهاي بلند و زيبا، هرچند وقت يكبار به آن روي مي آوردند و به اين ترتيب تهران مورد توجه پادشاهان صفوي به ويژه طهماسب يكم واقع شد. وي دستور ساخت بارويي به دور شهر را داد كه داراي 4 دروازه و 114 برج به تعداد سوره هاي قرآن بود. براي بناي حصار شهر از دو منطقه داخل شهر خاك برداري انجام شده كه بعدها اين دو منطقه به نام هاي چاله ميدان و چاله حصار معروف شدند. بنا بر تحقيق آنوبانيني حدود تقريبي نخستين حصار شهر تهران از جنوب به خيابان مولوي و حاج ابوالفتح، از سوي شرق به خيابان ري، از غرب به خيابان وحدت اسلامي و از شمال به امير كبير و امام خميني محدود مي شد و محوطه ارگ تهران در ميانه شمالي شهر قرار داشت و خندقي نيز به دور حصار كشيده شده بود
محله هاي عمده درون حصار شامل; بازار، عودلاجان، سنگلج، ارگ، چاله ميدان و چاله حصار بود و وسعتي حدود 4 كيلومتر مربع داشت. درازاي باروي دور شهر در كتابهاي معتبر حدود 6 هزار گام نگاشته شده است و فضاي بيرون از حصار شامل باغ ها و كشتزارهاي پهناوري بوده كه امروزه به محدوده هاي شهر تهران بدل شده است.
پس از استقرار خاندان صفوي در قزوين و سپس در اصفهان، تهران از رشد و گسترش باز ماند و بي توجهي شاه عباس اول به تهران نيز خود مزيد بر علت شد. شاه عباس در 998 ه. ق كه رهسپار جنگ با عبدالمومن خان ازبك گرديده بود در تهران به سختي بيمار شد و از سركوبي به موقع ازبكان باز ماند و به همين دليل ازبك ها توانستند مشهد را به تصرف در آورند. از آن پس خاطره تلخي از تهران به دل گرفت و نسبت به پيشرفت و رشد آن بي توجهي نمود.
بي گمان دگرگوني هاي بنيادين در تهران از سال 1300 به بعد ايجاد شد. بين سال هاي 1300 تا 1320 خندق ها و دروازه ها از بين رفت و شهر از چهار جهت رو به گسترش نهاد. احداث ساختمان ها و تاسيسات بانكي و وزارت امور خارجه، شهرباني كل كشور، ايستگاه راه آهن، دانشگاه تهران و ايستگاه فرستنده راديو تهران، باشگاه افسران و چند بيمارستان، مربوط به اين دوره مي باشد.
بر پايه آمارگيري سال 1375 شهر تهران داراي جمعتي حدود 7 ميليون نفر و مساحتي حدود 864 كيلومتر مربع مي باشد و جمعيت كنوني تهران را بين 10 تا 12 ميليون تخمين ميزنند.
تهران در عين حالي كه شهري ديدني نيست شهري ديدني است! به رغم نداشتن اثار باستاني قديمي و معروف (در مقايسه با شهرهايي همچون شيراز و كرماشاه و اصفهان و همدان و...)، آنقدر اثر باستاني در خود جاي داده كه قطعا هيچ ايرانگرد و جهانگردي نمي تواند بدون ديدن اين شهر، عظمت ايران را درك كند. وجود ده ها موزه معروف كه بيشتر آثار كشف شده از گوشه و كنار اين مملكت را در خود جاي داده، تاييدي بر صحت اين ادعا است. يك بازديد كننده از شهر سوخته، هگمتانه، حسن لو و سيلك چيز زيادي از آثار كشف شده در آن اماكن را در موقعيت مادريشان مشاهده نمي كند زيرا اگر نگوييم همه آثار، درصد قابل توجهي از آثار كشف شده به موزه ها و به خصوص موزه هاي تهران منتقل شده است.
ارتفاع تهران از سطح دريا در حدود 900 تا 1800 متر است. در ميدان تجريش ارتفاع حدود 1300 متر و در ميدان راه آهن 1100 متر بالاتر از سطح دريا مي باشد. تهران به لحاظ آب و هوايي، يكي از شهرهاي ويژه ايران به شمار مي رود. از جنوب تا شمال شهر، تغييرات آب و هوايي كاملا محسوس بوده و اين تفاوت، به يكي از شگفتي هاي تهران بدل گشته است. در همان حالي كه در شمال شهر هوا كاملا برفي و سرد است، در جنوب شهر ممكن است معتدل و بدون برف باشد. به طور كلي; هواي تهران در شمال شهر معتدل و در جنوب و مركز گرمسير تقسيم بندي مي شود.
پارك جهان
پارك جهان يكي از زيبا ترين پاركهاي كرج است ، در اين پارك علاوه بر استفاده از زيباترين گياهان ، از ذوق و هنر ايراني هم استفاده شده ، چيز ديگري كه بر اهميت اين پارك افزوده نزديكي آن به چهار راه طالقاني است .
همچنين تالار شهيدان فلاح نژاد و شوراي اسلامي شهر كرج نيز در اين پارك و در كناره ي غربي پارك قرار گرفته است .
بقعه امامزاده ابراهيم سپهسالار (ع)
امامزاده ابراهيم (ع) ملقب به سپهسالار از نوادگان امام زين العابدين (ع) ميباشد. مرقد مطهر اين امامزاده درقريه تكيه سپهسالار و به فاصله 45 كيلومتري جاده چالوس واقع است، مزار اين امامزاده واجب التعظيم در سينه كش كوه و در خارج از بافت روستا قرار گرفته و زوار مي بايست براي رسيدن به بارگاه امامزاده مسافتي حدود يك كيلومتر را كوهپيمائي نمايند. مساحت اراضي بقعه حدود 3 هزار متر مربع بوده و بقعه ساخته شده بر روي مزار داراي سف شيرواني است مرقد مطهر زير تخته سنگي قرار گرفته بر روي مزار حائل بوده و قسمتي از سقف را تشكيل مي دهد. در جوار ضريح و قسمت تحتاني تخت سنگ مذكور دهانه غاري است كه در فصول بهار و تابستان از آن نسيم خنك و مطبوعي به حرم مي وزد. درسال 78 زائر سراي بقعه در دو طبقه ساخته شده و به زوار سرويس مي دهد. كوهستاني بودن منطقه و وجود آبشارهاي زيبا در سربند و دربند موجب گرديده اين بقعه مورد توجه مردم قرار گيرد. لذا بدين منظور در فصول بهار و تابستان جمعيت زيادي براي گردش و زيارت به اين امامزاده مراجعه مي نمايند.
بقعه متبركه امامزادگان ابراهيم و محمد تقي (ع)
بقعه اين امامزادگان كه از نوادگان حضرت امام موسي كاظم(ع) به شمار مي روند ،در روستاي وزن در جنوب روستاي كلوان ،در شمال پل خواب در 5 كيلومتري جاده كرج چالوس واقع شده است . جاده منتهي به روستاي مزبور از جاده اصلي چالوس جدا مي شود و حدودا هفت كيلومتر طول دارد.مسير اين جاده به صورت خاكي ،سنگلاخ و پر پيچ و خم و ارتفاع آن از سطح جاده اصلي بيشتر است .بقعه ايشان متشكل از يك بناي كوچك است .كه ضريح در ميان آن قرار دارد و ايواني از چهار طرف آن را فراگرفته است .سقف ايوانهاي جانبي مسطح و سقف بناي اصلي مدور است. گنبدي فلزي به رنگ مسي بر بالاي مرقد مطهر قرار دارد . بناي اين بقعه به مرور زمان به دفعات مورد مرمت و باز سازي قرا گرفته است .
بقعه متبركه امامزادگان احمد ومحمود(ع)
بقعه متبركه آنان در روستاي محمد آباد در حوزه ماهدشت كرج در انتهاي اولين خيابان از سمت چپ جاده اي به نام خدايار خان بر روي تپه اي به ارتفاع 3 متر واقع شده واز فاصله دور در ميان دشت مسطح نمايان است .يك هكتار از زمينهاي اطراف بقعه توسط واقفان خير انديش وقف بر امامزاده گرديده است .
بناي بقعه كه بر اسا س فهرست آثار تاريخي ميراث فرهنگي استان تهران متعلق به دوره صفويه است شامل ساختماني ساده از خشت و گل با پلاني چند ضلعي و طاقي ضربي است كه در قسمت زيرين داراي سردابه اي كوچك است .اين بقعه به مرمت و باز سازي واحداث راه دسترسي مناسب نياز زيادي دارد .
يکشنبه 22 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفرينش]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 261]