واضح آرشیو وب فارسی:مهر: پائيز سينما ـ 3: اكران /"دعوت" حاتميكيا با 850 ميليون تومان از پرده پائين آمد
مرور فيلمهاي اكران پائيز 87 و آمار فروش اين آثار نشان ميدهد در اين فصل با وجود مناسبت عيد فطر و تعدد فيلم گيشهاي چرخه اقتصادي سينما گردشي متعادل داشته است.
به گزارش خبرنگار مهر، اين بخش از مرور تصوير سينماي ايران در سه ماه سوم سال 87 دربرگيرنده نگاهي اجمالي به فيلمهاي اكران شده در گروههاي سينمايي، آمار فروش، تحليلي بر مضمون، مخاطبشناسي و ميزان فروش اين آثار است.
نگاهي به مضامين فيلمهاي اكران پاييز اين وجه را برجسته ميكند كه اين آثار تركيبي نامتعادل از كمديهاي گيشهاي و مخاطب پسند، يك فيلم مستقل، چند فيلم مهجور، فيلمي با جوايز بينالمللي، يك فيلم وحشت و ... بودند.
دعوت
سينماهاي تهران پاييز را در حالي آغاز كردند كه در فصل تابستان گروههاي پنجگانه سينمايي دو تعويض اكران داشتند و در گروه آزاد نيز چهار فيلم اكران شد. هر چند اين گروه به نمايش آثار مهجور و پشت خط اكران مانده اختصاص داشت و فيلمهاي بسيار را در بر ميگرفت، اما كار اين گروه سينمايي در پاييز ادامه نكرد.
در اين فصل اكراني جديد در گروه فرهنگي و با همان كاركرد آغاز شد كه تا پايان پاييز دو فيلم به نمايش گذاشت. نكتهاي مهم كه در اكران اين مقطع ميتواند مورد توجه بگيرد حضور گسترده فيلمهاي مخاطب پسند است كه به نوعي وجهه فرهنگي اين فصل را زير سوال بردند. وجههاي كه در تابستان به واسطه نمايش فيلمهاي مستقل، مهجور و پشت خط اكران مانده تا حدي حاصل شده بود.
اكران اول پائيز:
اولين اكران سومين فصل سال همرمان با عيد فطر (دهم مهر) آغاز شد. "كنعان" ماني حقيقي در گروه سينما آزادي، "نسكافه داغ داغ" علي قويتن در گروه سينما قدس، "آواز گنجشكها" مجيد مجيدي در گروه سينما استقلال، "دعوت" ابراهيم حاتميكيا در گروه سينما آفريقا و "سه زن" منيژه حكمت در گروه سينما عصر جديد به نمايش درآمدند.
مضمون: اين اكران با توجه به همزماني با مناسبت عيد فطر ويژگيهاي خاص داشت و به عنوان يك نقطه عطف از ماهها قبل مورد توجه تهيهكنندگان بود. بسياري با اعلام خبر نمايش فيلم خود به عنوان اكران عيد فطر به نوعي بازار گرم اين مقطع را داغتر كردند كه البته تغييراتي در برخي گروهها ايجاد شد.
"دعوت" با توجه به مضمون حساس، پرداختن به سقط جنين و مسائل زنان و نام كارگردان از آثار اجتماعي اين فصل بود كه توانست خانوادهها را جذب كند. ساختار اپيزوديك و حضور جمعي از بازيگران حرفهاي سينما و تلويزيون از جمله عواملي بود كه در كنار اين مضمون باعث توجه به فيلم شد اما نظر علاقمندان به سينماي حاتميكيا را جلب نكرد.
"آواز گنجشكها" در راستاي مضامين آشناي سينماي مجيدي و البته وجهه بينالمللي توانست به عنوان اثري فاقد جذابيتهاي گيشهاي مخاطبان خاص خود را داشته باشد. "كنعان" به عنوان اثري مدرن از زندگي يك زوج كه كمتر ارجاعات اجتماعي دارد و "سه زن" نيز به عنوان اثري مستقل كه به دغدغههاي دروني و فروخورده زنان امروز ميپردازد، اين اكران را متنوع كردند.
در اين ميان "نسكافه داغ داغ" تنها فيلم كمدي اين مقطع و بيشتر اثري موزيكال و در ارتباط با كودكان بود. جذابيتهايي چون آخرين نقشآفريني زندهياد خسرو شكيبايي و ... در كنار غيبت رقيب كمدي به نوعي ميدان را براي فيلم قويتن باز گذاشت كه البته حاصلي در پي نداشت.
استقبال نشدن از اين فيلم موجب شد گروه قدس تنها گروه سينمايي باشد كه سه فيلم پاييزي را به اكران درآورد. "نسكافه داغ داغ" از چهارشنبه 24 مهر جاي خود را به "محيا" داد.
* از وجه توجه به حضور فيلمسازان جوان و حرفهاي و پيشكسوت در كنار هم نيز ميتوان اكران اول پاييز را مورد توجه قرار داد. در ميان اين آثار "دعوت" شانزدهمين، "آواز گنجشكها" و "نسكافه داغ داغ" هفتمين، "كنعان" سومين و "سه زن" دومين اثر فيلمسازانشان محسوب ميشوند كه تركيبي به نسبت متعادل را ثبت كردهاند.
فروش: اين فيلمها با توجه به مناسبت عيد فطر و تنوع نسبي در مضمون، گيشهاي خيرهكننده نداشته و فروشي متوسط را در كارنامه اين فصل ثبت كردند. "دعوت" پس از 92 روز نمايش 850 ميليون تومان فروش كرد كه در دهه اول محرم با توجه به تغيير اكران ميتواند اندكي تغيير كند.
"كنعان" پس از 86 روز نمايش 470 ميليون، "آواز گنجشك ها" پس از 86 روز نمايش 350 ميليون، "سه زن" پس از 45 روز نمايش 220 ميليون و "نسكافه داغ داغ" پس از 31 روز نمايش 72 ميليون تومان فروش داشتهاند.
چارچنگولي
اكران دوم پائيز:
دومين اكران پائيز با نمايش پنج فيلم در گروههاي سينمايي پي گرفته شد. "احضارشدگان" آرش معيريان در گروه سينما آزادي، "محيا" اكبر خواجويي در گروه سينما قدس، "دلشكسته" علي روئينتن در گروه سينما استقلال، "دلداده" قدرتالله صلح ميرزايي در گروه سينما آفريقا و "چارچنگولي" سعيد سهيلي در گروه سينما عصر جديد به نمايش درآمدند.
مضمون: نگاهي كوتاه به اين پنج فيلم حضور پررنگ كمديهاي گيشهاي و آثار سهلالوصول را مورد توجه قرار ميدهد. "احضارشدگان" از معدود فيلمهاي ژانر حشت است كه البته نوع پرداخت آن و تجربههاي اندك سينماي ايران در اين حيطه چندان جايي براي دفاع باقي نميگذارد.
"محيا" با محوريت مسائل قشري خاص (غسال) كه شايد كمتر به آنها پرداخته شده از نكات قوت فيلم است كه البته قرار گرفتن آن بر بستر ملودرامي كليشهاي نميتواند تأثيرگذاري برانگيزد. "دلشكسته" با قصه تضاد و تقابل قشر مذهبي و غير مذهبي كه به تعامل و عشق ميانجامد، با نوع پرداخت به اثري شعاري و ضد خود بدل ميشود.
"دلداده" بر محور كمديهاي سادهپسند با حضور بازيگران طنز تلويزيوني كه بعضي در "چارچنگولي" هم حضور دارند، فيلمي است كه در حد گيشه جواب ميگيرد. "چارچنگولي" نيز با محوريت موقعيت خاص دو برادر دوقلو كه اختلاف عقيده دارند، نميتواند به چيزي فراتر از شوخيهاي سطحي و عامهپسند با حضور بازيگران آشنا دست پيدا كند.
* از وجه توجه به حضور فيلمسازان جوان و حرفهاي و پيشكسوت در كنار هم نيز ميتوان اكران دوم پاييز را مورد توجه قرار داد. "دلداده" سيزدهمين، "چارچنگولي" نهمين، "احضارشدگان" ششمين، "محيا" سومين و "دلشكسته" اولين اثر فيلمسازانشان محسوب ميشوند كه حضوري كمرنگ از فيلمسازان جوان را ثبت ميكند.
فروش: اين فيلمها با توجه به كيفيت آثار كه بيشترين توجه را به گيشه دارند، فروشي مناسب داشتهاند. "چارچنگولي" كه از 29 آبان اكران شده پس از 39 روز نمايش 580 ميليون تومان فروش كرده كه با توجه به توقف اكران در دهه اول محرم و ادامه نمايش تا جشنواره فجر، احتمال رسيدن آن به يك ميليارد تومان بعيد به نظر ميآيد.
"دلداده" كه از 29 آبان اكران شده پس از 39 روز نمايش 420 ميليون، "محيا" كه از 24 مهر اكران شده پس از 71 روز نمايش 147 ميليون، "دلشكسته" كه از 13 آذر اكران شده پس از 29 روز 108 ميليون و "احضارشدگان" كه از 20 آذر اكران شده پس از 22 روز نمايش 39 ميليون تومان فروش كرده است.
اكران سوم پائيز:
سومين اكران پائيز با نمايش يك فيلم در گروه سينما قدس پي گرفته شد. "خواستگار محترم" داود موثقي از ششم آذر به نمايش درآمد كه ميتواند سه فيلم اكران شده در اين گروه را از جهت جذابيت نيز مورد آسيبشناسي قرار دهد.
مضمون: اين فيلم برداشتي از اثر موفق "خواستگاري" مهدي فخيمزاده با حضور جمعي از بازيگران چهره است كه نه تنها نتوانست به حوالي آن فيلم نزديك شود بلكه به عنوان فيلم گيشهاي امروزي نيز از سليقه مخاطبان فاصله داشت. "خواستگار محترم" ششمين فيلم موثقي است.
فروش: اين فيلم از ششم آذر اكران شده و پس از 36 روز نمايش 294 ميليون تومان فروش كرده كه ميتواند همان وجه اشاره شده را با توجه به اين ميزان فروش مورد توجه قرار دهد.
اكران فرهنگي:
در اين گروه جديد كه در پاييز شكل گرفت دو فيلم در سه ماه سوم سال به نمايش درآمد. "خواب زمستاني" سيامك شايقي و "آتش سبز" محمدرضا اصلاني دو فيلمي هستند كه در اين قالب اكران شدند.
مضمون: "خواب زمستاني" به زندگي سه خواهر و دغدغههاي آنان به عنوان نسلهاي مختلف زنان امروز ميپردازد. فيلمي كه با وجود حضور بازيگران شناخته شده نميتواند قصه بدون كشش خود را براي مخاطب جذاب روايت كند. نمايش فيلم در اين گروه نوعي ارزشگذاري بر فقدان جذابيتهاي مخاطبپسند در اين فيلم بود.
آتش سبز
"آتش سبز" نيز با داستاني اساطيري كه تداخل چند روايت و داستان در قالب زندگي گذشتگان ايران است، پيچيدگيهاي خاص دارد. بخصوص كه اصلاني دغدغه داستانگويي نداشته و بيش از هر چيز تداوم حركت در تغيير سكانس و موقعيت مد نظرش بوده است. فيلمي كه لايههاي دروني آن كمتر شكافته شده است.
* از وجه توجه به حضور فيلمسازان جوان و حرفهاي و پيشكسوت در كنار هم نيز ميتوان اين فيلم ها را مورد توجه قرار داد. "خواب زمستاني" دهمين و "آتش سبز" دومين فيلم كارگردانان خود هستند.
فروش: "خواب زمستاني" از اول آبان اكران شد و پس از 31 روز نمايش 32 ميليون تومان فروش كرده است. "آتش سبز" نيز از ششم آذر اكران شده و پس از 32 روز نمايش 23 ميليون تومان فروش داشته است.
جمعه 20 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 305]