محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1846518625
قسمت اول// سير تاريخي نهضت عاشورا(11)
واضح آرشیو وب فارسی:فارس: قسمت اول// سير تاريخي نهضت عاشورا(11)
خبرگزاري فارس:عمر بن سعد نزديك به ياران امام شد و ذويد(1) را صدا كرد و گفت: پرچم را نزديك آر، او پرچم را نزديك آورد، پس عمر بن سعد تير را بر كمان نهاد و بسوى ياران امام انداخت و گفت: گواه باشيد كه من اول كسى بودم كه بسوى آنان تير انداختم!! سپس ديگران نيز تير بر كمان نهاده و اصحاب امام را نشانه رفتند.
شهادت اصحاب امام عليه السلام
عمر بن سعد نزديك به ياران امام شد و ذويد(1) را صدا كرد و گفت: پرچم را نزديك آر، او پرچم را نزديك آورد، پس عمر بن سعد تير را بر كمان نهاد و بسوى ياران امام انداخت و گفت: گواه باشيد كه من اول كسى بودم كه بسوى آنان تير انداختم!! سپس ديگران نيز تير بر كمان نهاده و اصحاب امام را نشانه رفتند(2)، كه بعد از اين اقدام، كسى از ياران امام حسين عليهالسلام نماند كه از آن تيرها به او اصابت نكرده باشد، و همين امر باعث شد تا پنجاه تن از ياران امام حسين عليهالسلام به شهادت برسند(3).
پس امام عليهالسلام به يارانش فرمود: اين تيرها فرستادگان اين جماعت است! بپا خيزيد و بشتابيد بسوى مرگى كه از آن چارهاى نيست، خداى شما را بيامرزد.
پس اصحاب آن حضرت قسمتى از روز را پيكار كردند تا آنكه گروه ديگرى از ياران امام شهيد شدند(4).
نامهاى شهداى حمله اول
ابن شهر آشوب تعداد شهداى اصحاب امام را در حلمه اول، چهل نفر ذكر كرده است كه نام بيست و هشت نفر از آنها را برده است و سپس مىگويد: ده نفر آنها از موالى حسين عليهالسلام و دو نفر از مواليان امير المؤمنين بودهاند(5)، ولى ما براى آوردن ترجمه مختصرى از هر كدام آنها، در اينجا نامهاى آنان را از كتاب «ابصار العين» سماوى ذكر مىكنيم، كه بعضى از آنان بر اساس نقل ديگران در حمله اول شهيد نشدهاند و موارد اختلاف ذيلا مذكور گرديده است:
1 - ادهم بن اميه
از شيعيان بصره بود كه در خانه ماريه(6) اجتماع مىكردند، او با يزيد بن ثبيط از بصره به مكه آمد و به امام عليهالسلام پيوست(7).
2 - اميْ بن سعد
او از اصحاب امير المؤمنين عليهالسلام و از تابعين و ساكن كوفه بوده، و چون از آمدن امام حسين عليهالسلام به كربلا آگاهى يافت، در ايام مهادنه(8) به خدمت امام حسين آمد(9).
3 - بشر بن عمر
او از تابعين بود و دلاورى فرزندان او در جنگها معروف است، در ايام مهادنه به خدمت امام عليهالسلام آمد(10).
4 - جابر بن حجاج
جابر از ياران شجاع امام حسين عليهالسلام بوده و قبل از ظهر روز عاشورا به شهادت رسيد(11).
5 - حباب بن عامر
او در كوفه سكونت داشته و از شيعيان است، و با مسلم بن عقيل بيعت كرده و در بين راه به امام عليهالسلام ملحق گرديد(12).
6 - جبلْ بن على
از شجاعان كوفه و از ابتداى امر با مسلم بود و سپس نزد امام حسين عليهالسلام آمد(13).
7 - جنادْ بن كعب
از مكه مصاحب امام بود و او و خانوادهاش به همراه امام به كربلا آمدند(14).
8 - جندب بن حجير كندى
او از بزرگان و سرشناسان شيعه و از اصحاب امير المؤمنين عليهالسلام بود، و در بين راه قبل از برخورد امام با حربن يزيد به خدمت آن حضرت رسيد و به كربلا آمد. اهل سير گفتهاند كه او در آغاز جنگ به شهادت رسيد، بعضى فرزند او حجير بن جندب را گفتهاند كه در همان آغاز حمله شهيد شدند ولى ثابت نشده است كه با پدرش شهيد شده باشد(15).
9 - جوين بن مالك
او شيعه و در ميان قبيله بنى تميم بوده است، و با آنان براى جنگ با امام حسين عليهالسلام بيرون آمد! و چون ابن سعد شرطهاى امام را نپذيرفت، او نيز همانند گروه ديگرى دست از سپاهيان كوفه كشيده و شب هنگام(16) بسوى اردوى امام كوچ كرد(17).
10 - حارث بن امرئ القيس
او از شجاعان بنام بود و شهرتى در جنگها بدست آورده بود، و با سپاه عمر بن سعد به كربلا آمده بود! و چون آنها كلام امام حسين عليهالسلام را نپذيرفتند، به امام پيوست(18).
11 - حارث بن نبهان
پدر او نبهان - بنده حمزْ بن عبدالمطلب - سوارى شجاع بود، و فرزندش حارث از پيوستگان به امام على و امام حسن عليهالسلام بود و يا امام حسين عليهالسلام به كربلا آمد و شهيد شد(19).
12 - حجاج بن بدر
او اهل بصره است، و همان كسى است كه پاسخ نامه امام عليهالسلام را از بصره به خدمت امام در كربلا آورد ؛ اين نامه را امام به مسعود بن عمر نوشته بودند، و حجاج بن بدر با امام بود تا در اولين حمله پيش از ظهر عاشورا به شهادت رسيد، و بعضى شهادت او را بعد از ظهر ضمن مبارزه ذكر كردهاند(20).
13 - حلاس بن عمرو
او و برادرش نعمان از اصحاب امير المؤمنين عليهالسلام هستند و حلاس در كوفه فرمانده نيروهاى آن حضرت بوده است. او ابتدا با سپاه عمر بن سعد به كربلا آمده بود و چون عمر بن سعد شرائط امام را نپذيرفت او شبانه به اردوى امام حسين عليهالسلام پيوست(21).
14 - زاهر بن عمرو
شجاعى با تجربه و دلاورى مشهور و از دوستان معروف اهل بيت بود، او از ياران عمرو بن الحمق - صحابى معروف - بشمار مىرفت، و چون زياد بن ابيه در طلب عمرو بن الحمق برآمد، زاهر با او بود و در قول و فعل با او مصاحبت داشت، آنگاه كه معاويه عمرو را تعقيب مىكرد، در تعقيب زاهر نيز بود، و سرانجام عمرو بن الحمق بدست معاويه به قتل رسيد و زاهر خود را پنهان مىكرد، و در سال شصت هجرى چون مناسك حج را بجاى آورد، با امام عليهالسلام ملاقات كرد و همراه امام به كربلا آمد(22).
15 - زهير بن سليم
انگاه كه سپاه كوفه تصميم به جنگ با امام عليهالسلام گرفتند، او از جمله كسانى بود كه شب عاشورا به خدمت امام آمد و به اصحاب آن حضرت پيوست(23) و همانند مشتاقان جنگيد تا اينكه در حمله اول شهيد شد و بعد از رسيدن به فيض شهادت به فيض ديگرى نيز نائل آمد و آن اينكه در زيارات ناحيه مقدسه سلام بر او آمده است(24).
16 - سالم (غلام عامر بن مسلم )
او غلام عامر بود و در بصره سكونت داشت، و عامر از شيعيان آن شهر بشمار مىرفت، و هنگامى كه يزيد بن ثبيط با فرزندان خود و برخى ديگر در مكه به خدمت امام عليهالسلام آمدند، اين دو نيز به همراه آنها به امام ملحق و با او به كربلا آمدند(25).
17 - سالم بن عمرو
او اهل كوفه و از شيعيان بود، و در ايام مهادنه كه هنوز كار امام عليهالسلام با سپاه كوفه به جنگ نيانجاميده بود، به كربلا آمد و به اصحاب امام ملحق شد(26).
18 - سوار بن ابى حمير
او نيز قبل از شروع جنگ به امام و يارانش ملحق شد، و در حمله اول مجروح گرديد. او را سپاه كوفه اسير كرده و نزد عمر بن سعد بردند، عمر بن سعد خواست او را به قتل برساند، خويشان او كه در سپاه كوفه بودند از ابن سعد خواستند كه او را آزاد نمايد، و چون او مجروح شده بود پس از شش ماه به شهادت رسيد و در عبارت زيارت ناحيه آمده است: «السلام على الجريح المأسور سوار بن ابى حمير الفهمى»(27).
19 - شبيب بن عبدالله
او دلاورى شجاع بود كه با سيف و مالك فرزندان سريع به اردوى امام عليهالسلام پيوسته است و قبل از ظهر روز عاشورا از جمله كسانى بودكه در حمله اول شهيد شدند(28).
20 - عائذ بن مجمع
او بهمراه پدرش مجمع بن عبدالله در بين راه به امام عليهالسلام ملحق شد و حربن يزيد خواست نگذارد، امام عليهالسلام فرمود: اينها ياران منند و نبايد آنها را از اين كار بازدارى.
آنها به امام عليهالسلام ملحق شدند و راهنماى آنها طرماح بود ؛ و صاحب «حدائق» او را در شمار شهداى حلمه اول ذكر كرده و ديگران گفتهاند با پدرش در يك جا شهيد شدند و اين قبل از حلمه اول در آغاز جنگ بوده است(29).
21 - عامر بن مسلم
از اهل بصره و از شيعيان بود، بهمراه غلامش سالم با يزيد بن ثبيط از بصره به مكه آمده و به امام عليهالسلام ملحق گرديد(30).
22 - عبدالله بن بشير
او از مشاهير دلاوران و از حاميان حق بشمار مىرفت، نام او و پدرش در جنگها مشهور است ؛ عبدالله بن بشير با لشكر عمر بن سعد به كربلا آمد و قبل از شروع قتال به امام عليهالسلام پيوست و در اولين حمله قبل از ظهر عاشوار به شهادت رسيد(31).
23 - عبدالله بن يزيد
او بهمراه پدرش از بصره به مكه آمد و به خدمت امام عليهالسلام رسيد، سپس بهمراه آن حضرت به كربلا آمده است(32).
24 - عبيدالله بن يزيد
او نيز بهمراه پدرش يزيد بن ثبيط و برادش و گروهى ديگر از اهل بصره در مكه به امام عليهالسلام ملحق شدند(33).
25 - عبدالرحمن بن عبد الرب
او از اصحاب رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم و از مخلصين اصحاب امير المؤمنين عليهالسلام است، هنگامى كه على عليهالسلام در رحبه كوفه از مردم خواست كسى كه در غدير خم حاضر بوده و حديث غدير را شنيده بپاخيزد و شهادت دهد، او بهمراه گروهى ديگر برخاسته و گفتند: از رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم شنيديم كه مىفرمود: «خداى عزوجل ولى من است و من ولى مؤمنين، پس هر كس من مولاى او هستم على مولاى اوست، خدايا دوست بدار كسى را كه او را دوست مىدارد و دشمن بدرا كسى كه او را دشمن مىدارد» ؛ على عليهالسلام او را ترتبيت كرده و قرآن تعليم او نموده ؛ او از مكه همراه امام حسين عليهالسلام بوده و به كربلا آمده است(34).
26 - عبدالرحمن بن مسعود
او و پدرش از معروفين شيعه و از شجاعان مشهور بودند، با عمر بن سعد به كربلا آمدند و قبل از آغاز جنگ به خدمت امام حسين عليهالسلام رسيدند و بر او سلام كردند و نزد امام مانده و در حمله اول به شهادت رسيدند(35).
27 - عمر بن ضبيعْ(36)
او سوارى پيشتاز بود كه با عمر بن سعد به كربلا آمد و بعد به حلقه ياران امام عليهالسلام پيوست(37). اين حجر در «اصابه» گفته است كه عمرو بن ضبعه از نام آوران جنگها و مردى شجاع بوده است و افتخار درك رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم را دارد(38).
28 - عمار بن حسان
از شيعيان مخلص و از شجاعان معروف بود، پدرش حسان از اصحاب امير المؤمنين عليهالسلام بود و در جنگهاى جمل و صفين در راه دفاع از آن حضرت مبارزه كرد و شهيد گرديد. عمار از مكه در خدمت امام حسين عليهالسلام بود و از آن حضرت جدا نشد تا در روز عاشورا در حمله اول به فيض شهادت نائل آمد(39).
29 - عمار بن سلامْ
از اصحاب رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم و از ياران على عليهالسلام در جنگها بود، و هنگامى كه براى جنگ جمل همراه حضرت مىرفتند از آن حضرت سؤال كرد: وقتى با اصحاب جمل روبرو شدى چه خواهى كرد ؟ امير المؤمنين عليهالسلام فرمود: آنها را به خدا و طاعت او دعوت مىكنم و اگر خوددارى كردند با آنها جنگ خواهمكرد، عمار گفت: آنكس كه مردم را بسوى خدا خواند هرگز مغلوب نگردد. عمار بن سلامه در كربلا به خدمت امام حسين عليهالسلام آمد و در حمله او شيهد شد(40).
30 - قاسم بن حبيب الأزدى
او از شيعيان كوفه بود و با سپاه عمر بن سعد به كربلا آمد، و قبل از آغاز جنگ به اردوى امام عليهالسلام پيوست(41).
31 - قاسط بن زهير(42)
او از اصحاب امير المؤمنين عليهالسلام و از جمله ياران امام حسن عليهالسلام بود و در كوفه ماند و در جنگها خصوصا در صفين حضور داشت. چون امام حسين عليهالسلام به كربلا آمد، شبانه به آن حضرت پيوست(43).
32 - كردوس بن زهير
از اصحاب على عليهالسلام بوده و همراه دو برادرش شبانه به امام حسين و كربلا پيوست(44).
32 - كنانْ بن عتيق(45)
او از پهلوانان كوفه و از زمره زاهدان و قاريان قرآن است. در كربلا به خدمت امام حسين عليهالسلام آمده و در حلمه اول شهيد شد، و بعضى شهادت او را بعد از حمله اول ذكر كردهاند(46).
34 - مسلم بن كثير
از تابعين كوفه و از ياران امير المؤمنين عليهالسلام بود و در يكى از جنگها يك پاى او آسيب ديد و معلول شد، و شايد بهمين جهت او را «اعراج» مىگفتند. هنگامى كه امام حسين عليهالسلام به كربلا وارد شد، از كوفه بسوى آن حضرت حركت كرد و در كنار او به شهادت رسيد(47).
35 - مسعود بن حجاج
او و فرزندش از شيعيان معروف و از شجاعان مشهور بودند، و در ايام مهادنه به كربلا آمده خدمت امام عليهالسلام رسيدند و نزد امام ماندند و هر دو در اولين حمله به فيض شهادت رسيدند(48).
36 - مقسط بن زهير
او و دو برادرش از اصحاب امير المؤمنين عليهالسلام و از مجاهدان پيشتاز آن حضرت در جنگهاى جمل و صفين و نهروان بودند. چون امام حسين عليهالسلام به كربلا آمد، شبانه به خدمت آن حضرت رسيده و به فيض شهادت نائل شد(49).
37 - نصر بن ابى نيزر(50)
پدر او از فرزندان ملوك عجم يا از اولاد نجاشى است و فرزند او - نصر - بعد از امام على و امام حسن عليهالسلام در خدمت امام حسين عليهالسلام بود، و از مدينه همراه حضرت به مكه آمد و از آنجا به كربلا، و در آنجا به شهادت رسيد. ابتدا سواره بود ولى اسب او را پى كردند، و در حمله اول به شهادت رسيد(51).
38 - نعمان بن عمرو الراسبى
او و برادرش از اهل كوفه و از اصحاب على عليهالسلام هستند، چون عمر بن سعد سخنان امام را نپذيرفت، شبانه به خدمت آن حضرت آمد و در كنار او به شهادت رسيد(52).
39 - نعيم بن عجلان
او و دو برادرش نضر و نعمان هر سه از اصحاب امير المؤمنين عليه السلام بشمار مىرفتند، و در جنگ صفين در ركاب آن حضرت بودند و از شجاعان و از شعرا بشمار مىرفتند، نضر و نعمان از دنيا رفتند و نعيم در كوفه باقى ماند ؛ چون امام حسين عليهالسلام بسوى عراق آمد او به خدمت ايشان رسيد و در روز عاشورا به عزم جنگ پيش آمد و در حمله اول به فيض شهادت نائل آمد(53).
40 - زهير بن بشر الخثعمى
صاحب مناقب او را از جمله شهداى حمله اول ذكر كرده است(54) ولى در ديگر مصادر نام او يافت نشد.
نزول نصر
از امام صادق عليهالسلام نقل شده است كه فرمود: از پدرم شنيدم كه مىفرمود: چون اصحاب امام عليهالسلام با سپاه عمر بن سعد درگير شدند و آتش جنگ برافروخته شد، به فرمان خدا فرشتگان آسمانها بر امام حسين فرود آمدند، و اين مسأله امام را بر سر دو راهى قرار داد: پيروزى بر دشمنان و يا ملاقات خدا و شهادت، و آن بزگوار، ملاقات خدا را برگزيد(55).
استغاثه
در اين هنگام امام عليهالسلام فرياد بر آورد كه:
امَا من مُغيث يُغيثنا لوجه اللّه ؟! اَما من ذاب يذبُّ عن حرم رسول الله ؟!
آيا فرياد رسى هست كه ما را بخاطر خدا يارى دهد ؟! آيا مدافعى هست كه از حرم رسول خدا دفاع نمايد ؟!(56)
نامهاى ساير شهدا
پس از اينكه گروهى از ياران امام عليهالسلام كه نامشان را قبلا ياد آور شديم در اولين حمله جان باختند و شربت شهادت نوشيدند، نوبت فداكارى به ديگر اصحاب و همچنين اهل بيت آن حضرت از بنى هاشم رسيد كه هر كدام به ميدان رزم شتافته و به استقبال شمشيرها و نيزهها رفتند و لباس سرخ شهادت را به قامت خود پوشاندند و به لقأ الهى و رضوان خدا پيوستند و در جوار رحمت و الطاف حق آرميدند كه به ترتيب در آغاز نام اصحاب و سپس اهل بيت آن حضرت را ذكر خواهيم كرد:
1 - عبدالله بن عمير(57)
او پدر وهب و مردى شجاع و شريف بوده و در كوفه سرائى نزديك «بثر الجعد»(58) همدان داشت، همسرش ام وهب است. او روزى به لشكرگاه كوفه در نخيله آمد و سپاه كوفه را مشاهده كرد كه عازم حركت بسوى كربلا هستند، سؤال كرد، به او گفته شد كه اين سپاه براى جنگ با حسين فرزند دختر رسول الله صلى الله عليه و آله و سلم مىروند!
عبدالله بن عمير گفت: بخدا سوگند من مشتاق جهاد با اهل شرك هستم و اميدوارم جنگ با اين جماعت كه با پسر دختر پيامبرشان مىجنگيد، كمتر از جهاد با مشركين از نظر ثواب، نباشد. پس نزد همسرش ام وهب آمد و او را از اين ماجرا آگاه و تصميم خودش را گوشزد كرد، همسرش گفت: درست انديشيدهاى، خداوند تو را به بهترين راهها و درستترين انديشهها راهنمايى كند، همين كار را بكن و مرا نيز با خود ببر.
پس شب هنگام همسرش را برداشت و حركت كرد تا در كربلا به خدمت امام حسين عليهالسلام رسيد.
و چون عمر بن سعد بسوى امام عليهالسلام تير انداخت و سپاه كوفه به طرف اردوى امام تير پرتاب كردند، غلام زياد بن ابيه به نام «يسار» و غلام عبيدالله بن زياد به نام «سالم» به ميدان آمدند، و از سپاهيان امام مبارز طلب كردند، حبيب بن مظاهر و برير بن خضير از جاى برخاسته كه به ميدان بروند، امام حسين عليهالسلام مانع شد، عبدالله بن عمير بپاخاست و از حضرت اجازه خواست، امام به او نظر كرد و او را مردى گندم گون و بلند بالا و داراى بازوانى قوى و سينهاى گشتاده يافت، فرمود: گمان دارم كه حريفان خود را از پاى درآورى، اگر مىخواهى به جانب آنان رو.
پس عبدالله بن عمير به ميدان شتافت، سالم و يسار كه در ميدان ايستاده بودند از نسب او سؤال كردند، او خود را معرفى نمود، آن دو گفتند: ما تو را نمى شناسيم! پس زهير يا حبيب و يا برير را به ميدان طلب كردند، و يسار جلوتر از سالم ايستاده بود، عبدالله بن عمير گفت: از جنگ با مردم ننگ دارى ؟! هر كس به جنگ تو آيد بهتر ار تو خواهد بود. پس بر او حمله برد و او را با شمشير زد تا او را به قتل رساند، و در آن هنگام كه سرگرم مبارزه با او بود، سالم به او حمله كرد. ياران امام فرياد بر آوردند كه: سالم آهنگ تو كرده است! او اهميت نداد، و سالم با شمشير بر او حمله كرد.
عبدالله بن عمير دست خود را جلو آورد و انگشتان دست چپ او قطع شد، ولى به سالم امان نداد و او را شمشير زد و كشت، و روى بسوى امام كرد و در برار آن حضرت رجز مىخواند در حالى كه هر دو حريف خود را كشته بود:
ان تنكرونى فانا ابن كلبحسبى ببيتى فى عليم حسبى انى امر ذو مرْ و عصبو لست بالخوّار عند الحرب انى زعيم لك ام وهببالطعن فيهم مقدما و الضرب(59)
پس ام وهب همسر عبدالله بن عمير عمود خيمه را برگرفته و روى بسوى همسر خود آورد و گفت: پدر و ماردم بفدايت باد! در برابر اين ذريه رسول خدا مبارزه كن.
عبدالله بن عمير او را بسوى زنان باز گرداند، ام وهب لباس همسر خود را گرفته و مىگفت: هرگز تو را رها نمى كنم تا در كنارت كشته شوم.
عبدالله بن عمير در حالى كه دست راستش در اثر خون كشته شدگان به دسته شمشير چسبيده بود و انگشتان دست چپ او را قطع شده بودند، نتوانست همسرش را باز گرداند.
امام حسين عليه السلام آمد و فرمود: خدا شما خاندان را جزاى خير دهد، بسوى زنان باز گرد و با آنان باش، خدا تو را رحمت كند، بر زنان جنگ نيست، پس او باز گشت.
عمرو بن حجاج زبيدى بر ميمنه لشكر امام حمله كرد و ياران امام ايستادگى كردند، و شمر بر ميسره حمله كرد ولى ياران امام استقامت مىكردند و با نيزه به آنها حمله مىبردند.
عبدالله بن عمير - اين مبارز شير دل - كه در ميسره لشكر امام عليه السلام مىرزميد، گروهى از آنان را كشت. در اين هنگام، هانى بن ثبيت حضرمى و بكير بن حى تيمى بر او حمله برده و او را شهيد كردند، پس سپاه عمر بن سعد به يكباره از سواره و پياده به ياران امام حمله ور شدند و جنگ سختى در گرفت و اكثر اصحاب امام بر روى زمين افتادند، چون غبار ميدان رزم فرو نشست، همسر عبدالله بن عمير بسوى كشته او به راه افتاد و بر بالين او نشست و خاك از رخسار او پاك كرد و گفت: بهشت خدا تو را گوارا باد! از خدايى كه بهشت را روزى تو كرد مىخواهم كه مرا مصاحب تو در بهشت قرار دهد.
در اين اثنأ شمر به غلامش دستور داد تا عمود خود را بر سر او فرود آورد، و در اثر اين ضربهام وهب به آرزوى خود رسيد و در كنار همسر شهيدش جان داد(60).
2 - سيف بن الحارث 3 - مالك بن عبدالله(61)
اين دو برادر مادرى بهمراه غلامشان شبيب روز عاشورا هنگامى كه امام حسين عليهالسلام را در آن حال مشاهده كردند، گريه كنان به خدمت امام آمده و به اردوى او ملحق شدند.
امام عليهالسلام به آنها فرمود: اى فرزندان برادرم! چرا مىگرييد ؟! بخدا سوگند بعد از گذشت ساعتى چشمانتان روشن خواهد شد.
گفتند: خدا ما را فداى تو گرداند، بر خود نمىگرييم بلكه گريه مىكنيم براى اينكه شما را در محاصره اين گروه مىبينيم و قدرت نداريم تا به چيزى بيش از جانمان از تو حمايت كنيم !
امام عليهالسلام فرمود: خدا شما را بخاطر اين همراهى و يارى، بهترين پاداشى كه به متقين مىدهد، عطا نمايد.
اين دو برادر ايستاده بودند و حنظلْ بن اسعد مردم كوفه را موعظه مىنمود و مبارزه كرد تا به شهادت رسيد، آنگاه اين دو برادر بسوى سپاه كوفه حركت كرده و روى به امام حسين عليهالسلام نموده گفتند: السلام عليك يابن رسول الله! امام عليهالسلام فرمود: رحمت و سلام و بركات خدا بر شما باد.
پس در حالى كه كه هماهنگ مبارزه مىكردند و يكى از دنبال ديگرى بود، هر دو به فيض شهادت نائل آمدند(62).
4 - عمرو بن خالد الصيدواى(63)
5 - سعد مولاى عمرو(64)
6 - جابر بن حارث(65)
7 - مجمع بن عبدالله(66)
اين چهار بزرگوار با هم بر اهل كوفه حمله بردند و چون در ميان دشمن قرار گرفتند سپاه كوفه آنها را محاصره و از ديگر ياران امام جدا كردند، امام حسين عليهالسلام برادرش عباس عليهالسلام را فرستاد تا آنها را با شمشير از حلقه محاصره نجات دهد در حالى كه آنها كاملا زخمى شده بودند، ولى در اثناى راه، دشمن باز با شمشير بر آنها حمله برد و با اينكه مجروح بودند، مبارزه كردند تا در كنار هم به شهادت رسيدند(67).
در اين هنگام مجدداً عمرو بن حجاج با سپاهش بر ميمنه اصحاب امام حسين عليه السلام حمله كردند، و چون به امام نزديك شدند ياران امام بر زانو نشسته و نيزهها را بسوى آنها گرفتند، از اين رو اسبان سپاه عمرو بن حجاج نتوانستند قدم از قدم بر دارند، و هنگام بازگشت، اصحاب امام بر آنان تير زده و تعدادى از ايشان را كشته و گروهى را مجروح ساختند(68).
8 - برير بن خضير
و چون جنگ شدت پيدا كرد، مردى از سپاه كوفه به نام يزيد بن معقل به ميدان آمد و برير را ندا كرد كه: كار خدا را درباره خود چگونه مىبينى ؟!
برير گفت: بخدا سوگند كه او در حق من نيكى كرد و كار تو را در مسير شر قرار داد.
يزيد بن معقل گفت: دروغ مىگويى و قبل از اين، دروغگو نبودى! و من گواهى مىدهم كه تو از گمراهانى!
برير گفت: آيا مىخواهى با تو مباهله كنم تا خدا دروغگو را لعنت و آنكه را بر باطل است به قتل برساند ؟
او پذيرفت و با هم در آويختند و دو ضربت رد و بدل شد و يزيد بن معقل ضربتى بر برير وارد كرد كه زيانى متوجه او نشد، و برير شمشيرى حواله سر او كرد و كلاه او را شكافت و به مغز سرش رسيد و روى زمين افتاد، و در حالى كه شمشير برير در سر او فرو رفته و برير آن را تكان مىداد كه از سر او بيرون آورد، مرد ديگرى از سپاه كوفه به نام رضى بن منقذ بر برير حمله كرد و ساعتى با يكديگر مبارزه كردند تا برير او را بر زمين زده و روى سينه او نشست، آن مرد فرياد زد: كجايند ياران تا مرا نجات دهند ؟!
كعب بن جابر به يارى او شتافت، به او گفته شد: اين مرد برير بن خضير قارى است كه در مسجد كوفه مىنشست و ما را قرآن مىآموخت، او توجهى نكرد و با نيزه به برير حمله كرد، و آن را بر پشت برير نهاد.
چون برير تيزى نيزه را در پشت خود احساس كرد، خود را به روى رضى بن منقذ افكند و روى او را به دندان گرفت و قسمتى از بينى او را بركند، كعب بن جابر نيزه را فشار داد و برير را از روى رضى بن منقذ كنار زد و او را با شمشير به شهادت رساند، رضوان خداوند بر او باد(69) .
عفيف(70) مىگويد: گويا من رضى بن منقذ را مىنگرم كه از جاى بر مىخاست، و در حالى كه غبار از جامهاش پاك مىكرد به كعب بن جابر مىگفت:اى برادر ازدى! خدمتى به من كردى كه هرگز آن را فراموش نخواهم كرد.
يوسف بن يزيد مىگويد كه: از عفيف پرسيدم كه تو خود مباهله برير را با يزيد بن معقل شاهد بودى ؟
عفيف گفت: آرى، به چشم ديدم و به گوش شنيدم.
كعب بن جابر - قاتل برير - چون از كربلا باز گشت، همسرش و خواهرش نوار به او گفتند: تو دشمن پسر فاطمه را يارى كردى و بزرگ قرأ قرآن - برير - را كشتى و گناه بزرگى را انجام دادى! بخدا سوگند كه هرگز با تو كلمهاى سخن نخواهيم گفت(71).
عبيدالله پسر عموى كعب بر او خشمگين شد و گفت: واى بر تو! برير را كشتى ؟!
به چه اميدى خدا را ملاقات خواهى كرد ؟!
نوشتهاند كه: كعب از كرده خود پشيمان شده و اشعارى را به نظم درآورد كه در آن حزن و اندوه خود را بخاطر ارتكاب اين جرم بزرگ ياد آور شده است(72). (73)
9 - عمرو بن قرظْ بن كعب انصارى
پدر او از صحابه رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم و از ياران امير المؤمنين عليهالسلام بود، و در جنگهاى امام على عليهالسلام شركت داشت و آن حضرت او را به ولايت فارس گمارده بود، و در سال 51 بدرود حيات گفت. او داراى فرزندانى است كه مشهورترين آنها عمرو و على است كه عمرو در ايام مهادنه در كربلا خدمت امام حسين عليه السلام رسيد و امام او را جهت ارشاد نزد عمر بن سعد مىفرستاده است، و اين جريان تا آمدن شمر ادامه داشت، و چون شمر به كربلا آمد، اين ارتباط قطع شد(74).
او روز عاشورا از امام اذن گرفت و به ميدان آمد در حالى كه اين رجز مىخواند:
قد علمت كتيبْ الانصارانى ساحمى حوزْ الذمارضرب غلام غير نكس شارىدون حسين مهجتى و دارى(75)
پس عمرو بن قرظه ساعتى رزميد و نزد امام حسين عليهالسلام بازگشت و در برابر آن حضرت ايستاد تا از او در برابر دشمن دفاع كند(76).
ابن نما مىگويد: او صورت و سينه خود را سپر تيرها قرار داده بود و نمى گذاشت كه به امام حسين عليهالسلام اصابت كند، و پس از جراحتهاى زيادى كه برداشته بود به امام عرض كرد: اى پسر رسول خدا! به عهد خود وفا كردم ؟!
آن حضرت فرمود: آرى، تو زودتر از من در بهشت خواهى بود، سلام مرا به رسول خدا برسان و بگو كه من هم به دنبال تو خواهم آمد.
عمرو پس از شنيدن اين سخنان بشارتآميز به روى زمين افتاد و جان تسليم كرد ؛ سلام خدا بر او باد.
اما برادرش على كه با عمر بن سعد به كربلا آمده بود، چون برادرش كشته شد، از ميان سپاه كوفه بيرون آمد و ندا كرد: اى حسين! برادر مرا فريفتى و او را كشتى!
امام حسين فرمود: من او را نفريفتم، خدا او را هدايت كرد و تو به گمراهى كشيده شدى.
گفت: خدا مرا بكشد! اگر تو را نكشم، و يا به دست تو كشته نشوم! و به طرف امام حمله كرد.
نافع بن هلال او را با ضربت نيزه بر روى زمين انداخت و ياران او آمده و از معركه بيرونش بردند و زخمهايش را مدوا كردند تا بهبودى يافت(77)
10 - سعد بن حارث
11 - ابو الحتوف بن حارث(78)
اين دو برادر با عمر بن سعد به كربلا آمده بودند، و چون روز عاشورا شد و امام حسين عليهالسلام ندا مىكرد: «الا من ناصر ينصرنا» و زنان و كودكان با شنيدن صداى امام عليه السلام شيون مىكردند، از ديدن اين منظره، تاب نياوردند و شمشير به روى سپاه كوفه و دشمنان امام حسين عليهالسلام كشيدند و آنقدر مبارزه خود را ادامه دادند تا شهيد شدند(79).
برخى نوشتهاند كه: اين دو برادر در لحظات آخرين امام و پس از شهادت اصحاب به فيض شهادت نائل آمدند(80).
12 - نافع بن هلال
از اصحاب امير المؤمنين عليهالسلام و مردى بزگوار و شجاع و قارى قرآن و نويسنده حديث بود و در جنگهاى جمل و صفين و نهروان در خدمت على عليهالسلام شمشير مىزد، و همانگونه كه قبلا ذكر شد چون امام حسين عليهالسلام به سمت عراق آمد، نافع و سه نفر ديگر از يارانش در ميان راه به آن حضرت پيوستند.
چون عمرو بن قرظه شهيد شد و برادرش على بن قرظه به خونخواهى او به ميدان آمد، نافع بن هلال بر او حمله كرد و او را مجروح ساخت، يارانش براى نجات او حمله كردند و نافع بن هلال با آنها درگير شد و رجز مىخواند و مىگفت:
ان تنكرونى فانان ابن الجملىدينى على دين حسين بن على(81)
مردى به نام مزاحم بن حريث در پاسخ او گفت: من بر دين فلان هستم!
نافع بن هلال گفت: تو بر دين شيطانى ؛ و بر او حمله كرد و مزاحم خواست برگردد كه ضربت نافع به او مهلت نداد و كشته شد.
عمرو بن حجاج فرياد زد: آيا مىدانيد با چه كسانى مىجنگيد ؟! كسى به تنهايى به ميدان اصحاب حسين نرود!
ابو مخنف مىگويد: نافع بن هلال، نامش را بر روى تيرهاى خود نوشته و آنها را مسموم نموده و پرتاب مىنمود، و از سپاه عمر بن سعد دوازده نفر را كشت و بسيارى را مجروح ساخت. هنگامى كه تيرهاى او تمام شد، شمشير خود را برهنه نمود و حمله كرد و مىگفت:
انا الهزير الجملىانا على دين على(82)
لشكر دشمن چاره كار را در حمله دسته جمعى به او ديد و لذا اطراف او را گرفته و او را هدف تيرها و سنگهاى خود قرار دادند تا اينكه بازوان او را شكسته و او را به اسارت گرفتند. شمر و گروهى از سپاه، او را نزد عمر بن سعد آوردند.
عمر بن سعد به او گفت: اى نافع! واى بر تو! چرا با خود چنين كردى ؟!
نافع گفت: پروردگار من از قصد من آگاه است.
در حالى كه خونها بر محاسن او جارى بود به او گفتند: مگر نمى بينى كه با خود چه كردهاى ؟!
نافع گفت: دوازده نفر از شما را كشتهام و خودم را ملامت نمى كنم، اگر بازوان من سالم بود نمى توانستيد مرا اسير كنيد.
شمر به عمر بن سعد گفت: او را بكش!
عمر بن سعد گفت: تو او را آوردى، اگر مىخواهى تو او را بكش!
شمر شمشير از نيام كشيد، و چون خواست نافع را به قتل برساند، نافع بن هلال گفت: بخدا سوگند اگر تو مسلمان بودى، براى تو ملاقات خدا بسيار دشوار بود و خون ما بر گردن تو سنگينى مىكرد، خدا را سپاس مىگويم كه مرگ ما را در دست بدترين خلق، قرار داد! پس شمر او را شهادت رساند، رضوان خداوند بر او باد(83).
13 - ابو الشعثأ كندى
نام او يزيد بن زياد(84) است و با عمر بن سعد به كربلا آمده بود، و چون كار به مقاتله انجاميد، به سخنان امام را رد كردند، به جانب حسين عليهالسلام آمد.
او كه تير انداز ماهرى بود در برابر امام حسين عليهالسلام زانو زد و صد تير بسوى دشمن پرتاب كرد و امام مىفرمود: خدايا! تيرهاى او را به هدف بنشان و بهشت خود را پاداش او قرار ده! و هنگامى كه تيرهاى او تمام شد، در حالى كه بپا مىخواست گفت: پنج تن از سپاه عمر بن سعد را كشتم، سپس بر سپاه دشمن حمله كرد و نوزده نفر را به قتل رساند و بعد به شهادت رسيد(85) او هنگام حمله اين رجز را مىخواند:
انا يزيد و ابى مهاجراشجع من ليث نبيل خادر يارب انى للحسين ناصرو لا بن سعد تارك و هاجر(86). (87)
14 - مسلم بن عوسجه
او مردى شريف، عابد و زاهد بود، و از اصحاب رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم بشمار مىرفت ؛ شجاعت او در جنگها و فتوحات اسلامى هميشه ورد زبانها بود(88).
عمرو بن الحجاج كه در ميسره لشكر عمر بن سعد قرار گرفته بود، بر ميمنه امام - كه زهير بن قين فرماندهى آن را بر عهده داشت - حمله ور شد، و اين درگيرى در ناحيه فرات صورت گرفت و ساعتى بطول انجاميد و درآن مسلم بن عوسجه اسدى بر روى زمين افتاد و به فيض شهادت نائل آمد.
آن بزرگوار در كوفه وكيل مسلم بن عقيل بود و مسئوليت جمع آورى اموال و خريد سلاح و گرفتن بيعت از مردم را بر عهده داشت.
در روز عاشورا ضمن مبارزهاى تحسينانگيز اين رجز را مىخواند:
ان تسألوا عنى فانى ذو لبدمن فرع قوم من ذرى بنى اسد فمن بغانى حائر عن الرشدو كافر بدين جبار صمد(89)
حاضران در صحنه پيكار كربلا مىگويند كه چون غبار صحنه جنگ فرو نشست، مشاهده كردند كه مسلم بن عوسجه بر روى زمين افتاده است و آخرين لحظات حياتش بود كه امام حسين عليهالسلام بر بالين او حاضر شد و فرمود: خداى تو را رحمت كند اى مسلم بن عوسجه، و اين آيه را تلاوت كردند (فمنهم من قضى نحبه و منهم من ينتظر و ما بدلوا تبديلا)(90).
حبيب بن مظاهر نزديك آمد و گفت: اى مسلم بن عوسجه! شهادت تو سخت بر من گران است، تو را به بهشت بشارت مىدهم.
مسلم بن عوسجه با صدايى ضعيف گفت: خداى تو را هم مژده خير دهد.
حبيب بن مظاهر به او گفت: خداى تو را هم مژده خير دهد.
حبيب بن مظاهر به او گفت: اگر من هم در همين لحظات به تو ملحق نمى شدم دوست داشتم كه مرا وصى خود قرار دهى تا به وصاياى تو عمل كنم.
مسلم بن عوسجه گفت: تو را به اين (امام حسين عليهالسلام) وصيت مىكنم كه جان خود را فداى او كنى ؛ و با دست خود به امام عليهالسلام اشاره كرد.
جبيب گفت: بخداى كعبه چنين خواهم كرد.
پس مسلم بن عوسجه جان داد و در جوار رحمت حق آرميد. در اين هنگام كنيز مسلم بن عوسجه فرياد بر آورد: يا سيداه! و يابن عوسجتاه!
سپاه عمرو بن حجاج فرياد برآوردند كه: مسلم بن عوسجه را كشتيم!
شبث بن ربعى به بعضى از يارانش كه در كنارش بودند گفت: مادرانتان در سوگ شما بگريند! شما خود را به دست خود كشته و موجبات سر افكندگى خود را فراهم ساختهايد، در اين حال شادى مىكنيد كه يلى مانند مسلم بن عوسجه را كشتهايد ؟!! بخدا سوگند او را در جايگاه كريم در ميان مسلمانان ديدم، او را در دشت آذربايجان مشاهده كردم كه قبل از آمدن تمامى سواران، شش نفر را كشته بود، شما بر كشتن چنين افرادى شادى مىكنيد ؟!
نوشتهاند كه: مسلم بن عوسجه بدست دو نفر شهيد شد كه نامهاى آنها مسلم بن عبدالله ضبابى و عبدالرحمن بن ابى خشكاره بجلى است (91).
15 - حربن يزيد رياحى
حر مردى شريف در ميان قوم خود بود(92)، و عاقبت به نداى حق لبيك گفت و با شادى به استقبال شهادت رفت و فرزند پيامبر را يارى كرد. او دليرانه مىجنگيد و رجز مىخواند:
انى انا الحر و مؤوى الضيفاضرب فى اعراضكم بالسيف عن خير من حل بلاد الخيفاضربكم و لا آرى من حيف(93)
حربن يزيد به اتفاق زهير بن قين با دشمن پيكار مىكردند(94) و چون يكى از آنها در محاصره دشمن قرار مىگرفت ديگرى او را از محاصره دشمن بيرون مىآورد و ساعتى بر اين روال پيكار كردند تا اسب حربن يزيد جراحاتى بر داشت و او همچنان سواره پيكار مىكرد و شعر مىخواند تا اينكه مردى به نام يزيد بن سفيان كه با او دشمنى ديرينه داشت در اثر فتنه انگيزى حصين بن نمير كه به او گفت: اين حربن يزيد است كه تو مىخواستى او را به قتل برسانى، به حربن يزيد حمله كرد ولى حر به او امان نداد و او را از دم شمشير گذراند. پس شخصى به نام ايوب بن شرح، تيرى به اسب حر زده و او را از پاى در آورد، حر بناچار از اسب پياده شد و پياده مىرزميد تا چهل و چند نفر را به قتل رساند. در اين احوال لشكر پياده نظام ابن سعد بر او حملهور شده و او ار كشتند، اصحاب امام با شتاب بسوى او شتافته و او را در برابر خيمهاى كه مىجنگيد قرار دادند، امام عليهالسلام بر بالين او نشست و خون از چهره حر پاك كرد و اين جملات را فرمود: تو حر و آزادهاى همانگونه كه مادرت بر تو نام نهاد، تو در دنيا و آخرت حر و آزادهاى(95).
در مرثيه حر، يكى از اصحاب امام حسين اين شعر را سرود:
لنعم الحر حر بنى رياحصبور عند مشتبك الرماح و نعم الحر اذ فادى حسيناو جاد بنفسه عند الصباح(96)
و بعضى اين اشعار را به على بن الحسين عليهالسلام نسبت دادهاند(97)، و بعضى هم گفتهاند كه خود امام حسين عليهالسلام آنها را انشأ فرموده اند(98).
افراشت زمهر، بيرق يارى راخوش برد به سر، طريق ديندراى را شد حر و دريد پرده ظلمت راشد مست و سرود، شعر بيدارى را(99)
16 - حبيب بن مظاهر(100)
او از اصحاب رسول خدا بود و در كوفه سكونت داشت و از ياران على عليهالسلام بود و در تمام جنگها در خدمت آن حضرت شمشير مىزد و از جمله خواص اصحاب آن حضرت و حاملان علوم آن بزرگوار است، او از جمله كسانى است كه مشتاقانه به يارى امام حسين عليهالسلام شتافتند(101).
حبيب بن مظاهر و مسلم بن عوسجه در كوفه براى امام بيعت مىگرفتند و چون عبيدالله بن زياد به كوفه آمد و اهل كوفه مسلم را تنها گذاشتند، قبيله حبيب بن مظاهر و مسلم بن عوسجه آنها را پنهان كردند تا آسيبى به آنها نرسد، و هنگامى كه امام حسين عليهالسلام به كربلا آمد آن دو بسوى آن حضرت حركت كردند، روزها مخفى مىشدند و شبها طى طريق مىنمودند تا به اردوى امام عليهالسلام ملحق شدند(102).
هنگامى كه امام حسين عليهالسلام براى اداى نماز ظهر از سپاه كوفه مهلت خواست، حصين بن تميم گفت: نماز از شما پذيرفته نيست!!
حبيب بن مظاهر در پاسخ او گفت: گمان مىكنى كه نماز از آل رسول خدا پذيرفته نشود و نماز تو اى احمق نادان مقبول افتد ؟!
حصين بن تميم به او حمله كرد و حبيب نيز به طرف او حمله ور شد و ضربتى بر صورت اسب وى زد و بر اثر همين ضربت، حصين از اسب بر زمين افتاد، يارانش آمده او را نجات دادند و حبيب بر آنان حمله كرد و رجز مىخواند و مىگفت:
انا حبيب و ابى مظهرفارس هيجأ و حرب تسعر انتم اعدّ عدًّْ و اكثرو نحن اوفى منكم و اصبر(103)
پس گروهى را به قتل رساند تا اينكه بديل بن صريم با شمشير به او حمله كرد و ضربتى بر او وارد ساخت، و مردى از تميم نيز با نيزه بر او حمله ور شد، حبيب از اسب بر زمين افتاد و چون خواست بپاخيزد، حصين بن تميم با شمشير ضربتى ديگر به سر او زد، و آن مرد تميمى سر از تن حبيب جدا كرد، رضوان و بهشت خداوند بر او مبارك باد.
حصين بن تميم به آن مرد تميمى گفت: من با تو در كشتن حبيب شريك هستم! او مىگفت: من خود به تنهايى حبيب را كشتهام!
حصين بن تميم به او گفت: سر حبيب را به من ده تا بر گردن اسبم آويزان كنم تا مردم بدانند من در كشتن او با تو شريكم! و بعد به تو خواهم داد كه نزد عبيدالله ببرى و جايزه بگيرى!! ولى او قبول نكرد!
آشنايان آن دو آنها را اصلاح دادند و حصين بن تميم سر را به گردن اسب آويزان نموده و در ميان لشكر مىچرخيد! و بعد به او برگرداند(104).
محمد بن قيس نقل كرده است كه شهادت حبيب بن مظاهر براى امام بسيار گران آمد و دل مباركش شكست و گفت: از خدا انتظار دارم كه حاميان مرا و ياران مرا اجر دهد.
همچنين آمده است كه آن حضرت فرمود: اى حبيب! چه برگزيده مردى بودى كه خدا تو را توفيق عنايت كرد تا هر شب ختم قرآن كنى(105).
بهر حال از آنچه گذشت معلوم مىشود حبيب بن مظاهر قبل از نماز ظهر به شهادت رسيده است.
--------------------------------------------------------------------------------
پاورقى ها
-1 بعضى نام اين شخص را كه غلام عمر بن سعد است «دريد» ضبط كردهاند. (مقتل الحسين خوارزمى 2/8).
-2 ارشاد شيخ مفيد 2/101.
-3 بحار الانوار 45/12.
-4 الملهوف 42.
-5 مناقب ابن شهر آشوب 4/113.
-6 «ماريه» زنى از شيعيان بصره بوده و خانه او محل اجتماع و تصميمگيرى شيعيان بوده است، كه قبلا نيز ذكر نموديم.
-7 ابصار العين 112. و در «وسيلْ الدارين» 99 آمده است كه او از اصحاب رسول خدا بوده و حديث از ايشان نقل كرده است.
-8 «مهادنه» ايامى را گويند كه بين دو سپاه مذاكره بوده است و كار به جنگ نيانجاميده است.
-9 ابصار العين 114.
-10 ابصار العين 103.
-11 ابصار العين 112.
-12 ابصار العين 113. و در «وسيلْ الدارين» 117 آمده است كه او به ميدان آمد و مبارزه كرد و شهيد شد.
-13 ابصار العين 124.
-14 ابصار العين 94.
-15 ابصار العين 104.
-16 تعدادى از سپاه عمر بن سعد كه در حدود سى نفر بودند شب عاشورا به امام حسين پيوستند.
-17 ابصار العين 113.
-18 ابصار العين 103.
-19 ابصار العين 55.
-20 ابصار العين 122.
-21 ابصار العين 109.
-22 ابصار العين 103.
-23 ابصار العين 109.
-24 نتقيح المقال 1/452.
-25 ابصار العين 111.
-26 ابصار العين 108.
-27 مقتل الحسين مقرم 254.
-28 ابصار العين 79.
-29 ابصار العين 86.
-30 ابصار العين 111.
-31 ابصار العين 101.
-32 ابصار العين 101.
-33 ابصار العين 110.
-34 ابصار العين 93.
-35 ابصار العين 112.
-36 بعضى او را عمرو بن ضبعه ثبت كردهاند و در زيارت ناحيه آمده است: «السلام على عمرو بن ضبعْ الضبعى». (وسيلْ الدارين 177).
-37 ابصار العين 113.
-38 وسيله الدارين 177.
-39 ابصار العين 113.
-40 ابصار العين 79.
-41 ابصار العين 109.
-42 او از فرماندهان على عليهالسلام در جنگ صفين بوده و در جمل و نهروان در خدمت آن حضرت شركت داشته است، و در زيارت ناحيه آمده است «السلام على قاسط و كردوس ابنى زهير التغلبى». (وسيلْ الدارين 184).
-43 ابصار العين 114.
-44 ابصار العين 114.
-45 ابن حجر در «اصابه» نقل كرده است كه كنانه در جنگ احد حضور داشته و پدرش عتيق فارس رسول خدا بوده است. (وسيله الدارين 184).
-46 ابصار العين 114.
-47 ابصار العين 108.
-48 ابصار العين 112.
-49 ابصار العين 114.
-50 مبرد در «كامل» او را از فرزندان ملوك عجم ذكر كرده است كه رغبت به اسلام پيدا كرد و در كودكى بدست رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم اسلام آورد. (وسيلْ الدارين 199).
-51 ابصار العين 54.
-52 ابصار العين 109.
-53 ابصار العين 94.
-54 مناقب ابن شهر آشوب 4/113.
-55 بحار الانوار 45/12 ؛ و در كافى 1/465 اين حديث با كمى اختلاف از عبدالملك بن اعين از حضرت ابى جعفر باقر عليهالسلام نقل شده است.
-56 الملهوف 49.
-57 كنيه او ابو وهب و از قبيله بنى عليم و زوجه او ام وهب دختر عبد از قبيله بنى نمر بن قاسط است.
(وسيلْ الدارين 168).
-58 در معاجم بلدان موضعى را به نام «بثر الجعد» نيافتيم و آنچه از قرائن مشهود است نام چاهى است در كوفه.
-59 «اگر مرا نمى شناسيد من فرزند قبيله كلب هستم، كفايت مىكند كه بيت من در قبيله بنى عليم است.
مردى هستم نيرويم را از تيغ بخواهيد، و اگر مرا مشكلى پيش آيد ضيعف نباشم. اى ام وهب! من تعهد مىكنم كه با نيزه و شمشير زدن ره دشمن روى كنم».
-60 ابصار العين 106.
-61 اين دو برادر مادى هستند و پدران آنها حارث و عبدالله فرزندان سريع بن جابر از قبيله همدان هستند.
(وسيلْ الدارين 154).
-62 ابصار العين 78.
-63 عمرو بن خالد در كوفه مردى شريف و از مخلصين اهل بيت عليهمالسلام بود، او با مسلم بن عقيل قيام كرد و چون اهل كوفه او را تنها گذاشتند، عمرو بن خالد چارهاى جز مخفى شدن نداشت و در اختفأ بود تا آنكه شنيد كه فرستاه حسين از بطن الرمه (قيس بن مسهر) به شهادت رسيد، خود و مولايش سعد حركت كردند و به امام عليهالسلام ملحق شدند. (وسلْ الدارين 176).
-64 او به دنبال عمرو بن خالد در راه با امام حسين عليهالسلام پيوست، او مردى شريف و بلند همت بود و در كربلا شهيد گرديد. (ابصار العين 68).
-65 ممكن است اين شخص همان جنادْ بن حرث باشد كه مقرم جابر ذكر كرده است و سماوى گفته است جبار و حيان او را گفتهاند، ولى صحيح نيست. (ابصار العين 84).
-66 مجمع بن عبدالله از تابعين و از اصحاب امير المؤمنين عليهالسلام بود و در جنگ صفين حضور داشته است.
پدر او عبدالله از اصحاب رسول خداست. (وسيلْ الدارين 192).
-67 مقتل الحسين مقرم 293.
-68 ارشاد شيخ مفيد 2/102.
-69 كامل ابن اثير 4/66.
-70 او عفيف بن زهير بن ابى الاخنس مىباشد، و از كسانى بود كه شاهد واقعه كربلا بودند.
-71 نفس الملهوف 261 به نقل از طبرى.
-72 از جلمه اشعار اوست اين شعر مشهور:
و لمتر عينى مثلهم فى زمانهمو لا قبلهم فى الناس اذ انا يافع اشد قراعا بالسيوف لدى الوغاالا كل من يحمى الذمار مقارع «از آن روزى كه بالغ شدم، ديدگانم همانند آن رادمردان را نه در آن زمان و نه قبل از آن نديد ؛ شديدترين ضربات را با شمشيرها در صحنه كارزار مىزدند، آرى هر آنكس كه حمايت از حوزه مسئوليت خود كند چنين است».
الا كل من يحمى الذمار مقارع
-73 حياْ الامام الحسين 3/209.
-74 وسيلْ الدارين 173.
-75 «سپاه انصار دانستهاند كه من از كسى كه مسئوليت حفظ جانش با من است، حمايت و حفاظت مىكنم ؛ ضربههاى من همانند ضربههاى جوانى است كه از صحنه نمى گريزد ؛ جان و مال من فداى حسين باد!».
ابن نما مىگويد: در اين مصراع آخر يعنى «جان و مال من فداى حسين باد» اعتراضى نسبت به عم�
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 206]
-
گوناگون
پربازدیدترینها