واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: محسن آرمين: ـ منطق قرآن منطق تسامح و مداراست ـ با منطق قرآن بايد به حركت امام حسين(ع) نگاه كنيم ـ رژيم اشغالگر قدس تخم كين ميكارد و نفرت درو ميكند
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: سياسي
سخنگوي سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي ايران گفت: متاسفانه روزهايي را شاهد هستيم كه رژيم اشغالگر قدس تخم كين ميكارد و نفرت درو ميكند و ملت مظلوم فلسطين را به خاك و خون ميكشد.
به گزارش خبرنگار سياسي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) محسن آرمين پژوهشگر علوم قرآني در اولين شب از مراسم پاسداشت نهضت حسيني كه از سوي جبهه مشاركت ايران اسلامي همزمان با تاسوعاي حسيني برگزار شد، طي سخناني با موضوع " بازخواني حركت امام حسين(ع) در آينه قرآن" با اشاره به " ددمنشيهاي رژيم صهيونيستي در غزه اظهار كرد: از خداوند متعال ميخواهيم كه به حق صاحب اين ايام لطف خدا را شامل حال ملت فلسطين و مردم مظلوم غزه بفرمايد.
وي همچنين با اشاره به قيام امام حسين(ع) در آينه قرآن خاطرنشان كرد: در قيام امام حسين(ع) به هيچوجه رنگي از خشونت نميبينيم؛ سبقه اين قيام سرشار از تسامح، اغماض و اجتناب از دست بردن به سلاح و خشونت است.
وي يادآور شد: پيش از انقلاب اسلامي ما، خيلي تلاش بر اين بود كه ثابت شود دين اسلام دين صلح و مداراست و به اين شبهات پاسخ داده شود كه اسلام به ضرب شمشير پيشرفت نكرده است؛ يعني همان اتهامي كه برخي مستشرقين وارد ميكردند و سعي داشتند اسلام را دين شمشير نشان دهند.
وي تاكيد كرد كه در حال حاضر نيز در تبليغات رسمي بايد تلاش شود تا اسلام دين تساهل و مدار ترويج شود.
سخنگوي سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي ايران درباره نگرش به امر به معروف و نهي از منكر نيز تاكيد كرد: امر به معروف و نهي از منكر بايد به عنوان وظيفه مردم در برابر حكومتها و نماد اعتراض نسبت به حاكميت و نظارت بر قدرت تلقي شود.
وي در ادامه با اشاره به حديث نبوي نصرت بالرعب و بيان اينكه " در زماني كه پيامبر(ص) از مدينه خارج ميشد، مسلمانان نگران بودند كه در غياب ايشان قبايل اطراف پيمانشكني كرده و به مدينه حمله كنند، اما حضرت محمد(ص) اين حديث را فرمودند كه معناي آن اين است كه خداوند مرا با رعب پيروز ميكند" نسبت به هرگونه برداشت تحريفي از اين حديث انتقاد كرد.
اين پژوهشگر علوم قرآني افزود: قيام عاشورا ـ كه سرشار از عشق تسامح و اجتناب از خونريزي بوده است ـ از سوي برخي حركتي خشن و همراه با خونريزي نشان داده ميشود تا بتوانند مخالفان و منتقدان را تهديد به برخورد كنند. يعني آن قيام زيبا، پاك و منزه از خشونت ميشود نماد خشونت، ستيزهجويي و جنگطلبي.
وي با بيان اينكه " قرآن تنها كتاب آسماني است كه در آن صحبت از جنگ زياد به ميان آمده اما منطق صلح و مدارا و اجتناب از خشونت را به وضوح در آن ميتوان ديد" به برخي از آيات مدني كتاب آسماني اشاره كرد و گفت: پيامبر(ص) وقتي در مرحله دعوت است، خداوند به او ميفرمايد كه اگر در دعوت تو مردم مهاجمه كردند، بگو من تسليم خدايم هستم و به اهل كتاب و نيز به مشركين بگو آيا شما هم مانند من تسليم پروردگار ميشويد؟ اگر اسلام آوردند (تسليم خدا شدند) رستگارند و اگر روي گرداندند تو وظيفهاي جز ابلاغ نداري و خدا ميداند كه با آنها چه كند. يا در جاي ديگري خداوند ميفرمايند؛ وقتي به منافقين گفته ميشود به سوي آنچه خدا نازل كرده برويد، آنها را ميبينيد كه نه خود ميآيند و نه اجازه ميدهند ديگران بيايند. در آيات بعدي نيز به پيامبر(ص) گفته ميشود كه چگونه با اين منافقان برخورد كند. يعني ميفرمايند؛ چشمپوشي كن از حركات آنها و نصحيتشان كن و آنچنان با آنها سخن بگو كه سخنان تو بر عمق جانشان اثرگذار باشد.
اين پژوهشگر علوم قرآني افزود: آيات زيادي در قرآن داريم كه حدودا تعداد آن نوزده آيه است و واژه اطيعالله و اطيعالرسول به كار رفته كه طبعا اين واژه متفاوت است، با ابلاغ وحي؛ يعني اطاعت از مقام اجرا و عمل است. پيامبر(ص) دستوري ميدهد و از مردم عمل ميخواهد و در هيچ يك از اين آيات فوق پيامبر نه تنها موظف نميشود كه با متمردان برخورد خشونتآميز كند بلكه در برخي از اين آيات عكس آن آمده است يعني از آنها روي بگردان و چشمپوشي كن.
وي گفت: حتي در آيات قتال كه نامش بر آن است هم تاكيد بر عدم خشونت و عدم آغاز درگيري است يعني تاكيد بر اين است كه؛ مواظب باشيد به كسي تجاوز نشود و همانگونه كه شما را از سرزمينتان بيرون راندند، آنها را بيرون كنيد. در مسجد خدا با كسي نجنگيد مگر آنكه آنها با شما بجنگند. يعني مدام تاكيد بر اين است كه اگر با شما جنگيدند شما هم بجنگيد و اگر پيشنهاد صلح دادند با آغوش باز بپذيريد حتي اگر گمان ميكنيد كه ممكن است پيمانشكن باشند و توكل بر خدا كنيد.
وي با بيان اينكه " در قرآن چيزي به نام جهاد ابتدايي وجود ندارد" خاطرنشان كرد: در سيره رسولالله حتي يك مورد پيدا نميشود كه پيامبر(ص) در ابتدا جهاد را آغاز كرده باشد و تمام عمليات نظامي پيامبر دفاعي است.
آرمين با اشارهاي به نامه حضرت علي(ع) به مالك اشتر در زمان تصرف مصر توسط معاويه و عمروعاص گفت: حضرت به مالك ميفرمايند «مبادا صلحي را كه دشمن ميخواهد اما رضاي خدا در آن است چون راحتي مردم را شامل ميشود، نپذيري. البته همواره مواظب دشمن باش و اگر بين تو و دشمنت پيماني بسته شد بايد به عهدت كاملا وفادار بماني و خود را سپر اين عهد قرار دهي» و تاكيدهاي مكرر حضرت بر اين است كه «مبادا فريبكاري كني در عهد كه بستي و مبادا در عهدنامهات جملات دوپهلو بنويسي كه فردا بتواني تفسير ديگري كني و به اين بهانه عهدت را بشكني». بنابراين ميبينيم كه چه در قرآن و چه در نهجالبلاغه و چه در سيره حضرت رسول تاكيد بر اجتناب از جنگ است و اين كفايت ميكند كه بفهمي منطق قرآن، منطق آغازگري جنگ نيست. البته كه جنگ هست، جهاد هم هست، مشروعيت هم دارد اما جهاد دفاعي است و آنچه كه قرآن و پيامبر بر آن تاكيد دارند، صلحطلبي و صلحخواهي در عين عزت و سربلندي است. البته نه اجتناب از جنگ به قيمت پذيرش خفت.
وي اضافه كرد: با منطق قرآن بايد به حركت امام حسين(ع) نگاه كنيم. تمام سخنان اين حضرت از مرحله مدينه تا حركت به سمت مكه و از مكه به كربلا تا روز عاشورا جلوگيري از درگيري است و ايشان سعي دارد عمر سعد را از جنگ منصرف كند، اما او به دليل وعدههايي كه از يزيد گرفته قبول نميكند و تا روز عاشورا تنها يك مورد است كه امام حسين(ع) از گفتوگو ممانعت ميكند و آن نامه شخصي است كه در آن نوشته است، بيا تا من تو را كت بسته به پيش يزيد ببرم. نتيجهگيري اينكه به رغم آنچه كه در روز عاشورا ميبينيم يعني قساوت، بيرحمي و ددمنشي عليه امام حسين (ع) و ياران ايشان اين يك طرف قضيه است و طرف ديگر به جز مدارا و اجتناب از خشونت و درگيري از سوي حضرت چيز ديگري نيست و در واقع تمام تلاش امام حسين(ع) امر به معروف و نهي از منكر و ايستادگي در برابر زورگويي و در عين حال دوري از خشونت است.
وي در پايان با تاكيد بر اينكه " نهضت عاشورا سمبل مظلوميت توام با دوري از خشونت است" گفت: هيچ حركتي را نميتوان ديد كه از امام حسين(ع) الهام گرفته باشد، اما در آن خشونتي ديده شود. اين منطق ماهيت ماجراست و البته قابل مقايسه با برخي از آنچه كه در روزگار ما از اين نهضت ترسيم ميشود.
انتهاي پيام
سه شنبه 17 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 111]