واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: دانشنامه «فرق كلامي» ارائه شد
گروه فضاي مجازي: دانشنامه «فرق كلامي» با گزيدهاي از مجلات و مقالات مرتبط با اين موضوع روي پايگاه اينترنتي «حوزهنت» قرار گرفت.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا)، پايگاه اينترنتي حوزه در بخش دانشنامههاي خود، دانشنامهاي با عنوان «فرق كلامي» را ارائه كرده است.
مجلات و مقالات ارائه شده در اين دانشنامه شامل «شكوفايي بحثهاي كلامي در عصر امام صادق(ع) و علل آن»، «پنج مكتب مهم كلامى دوره سلجوقى، چالشها و رويكردها»، «جستارى درباره حديث «اَلْقَدَريـّةُ مَجْوسُ هذهِ الاُمة»، «مبارزات فرهنگي امام باقر(ع)»، «شمعى در برابر آفتاب(مقابله امام هادى(ع) با فرقههاى منحرف عقيدتى)»، «بررسي رويكردها به معروف و منكر در فرق اسلامي» است.
در بخش «شكوفايي بحثهاي كلامي در عصر امام صادق(ع) و علل آن» آمده است: «مباحث كلامي به خاطر در برداشتن مسايل زيربنايي اسلام يعني عقايد ديني، در آيات قرآن به طور گسترده مطرح شده، و رسول اكرم(ص) نيز به تبيين مسائل عقيدتي اسلامي به شكلهاي گوناگون ميپرداخت.»
«به تصريح انديشمندان اسلامي، اولين كسي كه به طور مشخص و به صورت عقلاني و استدلالي به مباحث اعتقادي پرداخت، حضرت اميرمؤمنان(ع) بود. آن حضرت در خطبهها، دعوتنامهها، مناظرات و مذاكرات، معارف اسلامي را با دستمايه عقلاني و به همراه استدلالهاي عقلي مطرح ميكرد و او بود كه اولينبار در باره ذات و صفات باري و نيز در باره حدوث و قدم، بساطت، تركيب، وحدت، كثرت و غيره بحثهاي عميقي را مطرح كرد، كه در نهجالبلاغه و روايات مستند شيعه مذكور است.»
در بخش «پنج مكتب مهم كلامى دوره سلجوقى، چالشها و رويكردها» آمده است: «همزمان با نفوذ سلجوقيان در قلمرو وسيعى از جهان اسلام، اماميه، اشاعره، معتزله، كراميه و ماتريديه به عنوان پنج مكتب مهم كلامى فعال شناخته مىشدند. گرچه در اوايل دوران سلجوقى تعامل اين مكاتب در مهار دولتمردان سلجوقى قرار داشت، سلجوقيان براى استمرار حاكميت خود نيازمند پشتيبانى علما بودند.»
«عالمان و صوفيان در برابر فراهم آوردن زمينه نفوذ حاكمان جديد و تأييد مشروعيت آنها، حمايتهايى در قالب مدارس، خانقاهها و شهريه، از آنان دريافت مىكردند. به نظر مىرسد كه استفاده از نهادهاى كليدى و مهم، مانند مدارس و رباط شهرى، ابتدا در خراسان انجام ميشد و آنگاه در بغداد و بخشهايى كه تحت سلطه جانشينان سلجوقيان در حومه غربى بود نيز رواج يافت، ولى با گذشت زمان، منازعه و مناقشه ميان اين مكاتب شدت گرفت. بجز مناقشات درونى، حكمرانان سلجوقى و وزراى آنها، فقها نيز در توسعه برخوردهاى اين مكاتب، مؤثر بودند.»
همچنين در بخش «نمايه فرعي» اين دانشنامه، امكان دسترسي كاربران به نمايه «فرق اهل سنت» فراهم است.
دانشنامه «فرق كلامي» را اينجا ببينيد!
دوشنبه 16 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 101]