واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: مقاومت غزه: دفاع از حقوق بشر و دمكراسي
در اين نوشته كوتاه به چند مورد درباره انعكاس فاجعهبار و غمانگيز غزه و حساسيت مجامع حقوقي بينالمللي در حيطه قوانين مصوب آن پرداخته ميشود:
1 - غزه به صحنه آزموني واقعي براي بسياري از نظريههاي علمي در حوزههاي گوناگون موضوعي مثل:
حقوق بشر، حقوق بينالملل بشردوستانه (ناظر به رعايت قوانين، مقررات و حقوق بشردوستانه در حين جنگ)، سازمانهاي بينالمللي و كار ويژههاي مربوط، نهادهاي قضايي بينالمللي مانند ديوان كيفري بينالمللي(ICC) و كار ويژههاي آن، دموكراسي (در اين مورد در ادامه اين نوشتار بيشتر توضيح خواهم داد) و دهها مقوله ديگر تبديل شده است.
با فرض پذيرش و ارج نهادن به تلاشهاي فراوان تمام انسانهاي دردمندي كه با دغدغههاي انساني در طول تاريخ به دنبال ارائه رهيافتهاي نظري و عملي در باب برخورد با مسائل و معضلات فراروي بشريت بودند كه هدف اصلي و مشترك همه اين تلاشها ممانعت از بروز وقايع تلخ ضدبشري و يا لااقل در صورت بروز چنين رويدادهايي، كاستن از آلام و رنجهاي انساني بود، بانهايت تاسف بايد اذعان نمود كه باتوجه به فجايع انساني كه در غزه رخ ميدهد، ناكافي بودن، بياثر بودن و ناكارآمدي بسياري از اين نظريهها به اثبات رسيده است. و تاسف بارتر اينكه به موازات پيشرفتهاي تكنولوژيكي و فناوريهاي نوين، آثار تخريبي اقدامات ضدانساني هم توسعه يافته كه اين موضوع بعنوان هشدار و زنگ خطري جدي براي جامعه بشري مطرح بوده كه چارهانديشي براي آن وظيفهاي انساني است.
البته نقض، سوءاستفاده ابزاري و يا برخوردهاي دوگانه (حتي وضع استانداردهاي دوگانه) از دستاوردهاي انساني مثل حقوق بشر و دموكراسي نميتواند نافي يا ناقض خوب بودن اين مفاهيم باارزش انساني باشد بلكه بايد عزم انسانها را براي استقرار اين امور مهم راسختر كند، از اين رو وقوع فجايع انساني در غزه خواه ناخواه جامعه بينالمللي و جامعه بشري را به فكر وا خواهد داشت كه به رغم سياستمداران دورافتاده از اخلاق انساني، در مسير كارآمدسازي و قوامبخشي اينگونه مفاهيم بيش از گذشته بكوشند تا بشكلي قوام يافته با نقشي بازدارنده و استقراري جهاني با اجماع و پذيرشي بينالمللي همراه شوند. بدون ترديد سهم و نقش ملت فلسطين در اين مبارزه ارزشمند با تحمل اين همه مصيبت بينظير خواهد بود.
2- امروز در غزه سه نوع جنايت قابل پيگرد بصورت همزمان در حال وقوع است. جنايت عليه بشريت، جنايت جنگي و نسلكشي. هدف قرار دادن مراكز غيرنظامي و كشتار غيرنظاميان به ويژه كودكان و زنان نمونههاي واقعي اينگونه جنايتها هستند، اگرچه شوراي امنيت سازمان ملل متحد، ديوان كيفري بينالمللي و ديگر نهادهاي مسئول خود را به تغافل زدهاند و با نهايت تاسف، جهان شاهد نوعي سكوت همراه با رضايت و بسيار بدتر از آن بعضا همراهي سران بعضي از دولتها با جنايتكاران است اما تجربه نشان داده بهرحال جنايتكاران روزي به محاكمه كشيده خواهند شد. نمونه ملموس و عيني آن، صدام حسين كه در روزگاري نه چندان دور در سايه سكوت همين مجامع بينالمللي جنايتهاي بيشماري را مرتكب شد و در نهايت به كيفر اعمال خود گرفتار آمد. بنابراين محاكمه سران جنايتكار اسرائيل هرچند با تاخير صورت بگيرد، دستاورد بسيار بزرگي است كه افتخار آن به نام ملت فلسطين به ثبت خواهد رسيد.
3- اصل دفاع مشروع از سرزمين و مقاومت براي جلوگيري و رفع اشغال، آن هم با امكانات حداقلي در مقابل پيشرفتهترين تكنولوژيهاي نظامي، در غزه نمودي عيني يافته وجه اين مقاومت با پيروزي نظامي همراه شود يا نشود، ميتواند براي همه ملتها بعنوان الگوي مناسب از مقاومت ستايشبرانگيز مطرح باشد.
4- مهمتر از همه اينكه مقاومت ملت فلسطين در غزه ضمن آنكه دفاع مشروع از سرزمين خود و مقاومت براي رفع اشغال و آزادسازي آن تلقي ميشود، از ديگر سو تلاشي ستودني براي استقرار و تحكيم دموكراسي است. برهمگان روشن است كه دولت قانوني اسماعيل هنيه منتخب اكثريت ملت فلسطين است. مقاومت ملت فلسطين در غزه براي آزادي و دموكراسي و پشتيباني از دولت منتخب خود به الگويي تبديل خواهد شد كه ديگر ملتها را به ويژه ملتهاي عرب منطقه كه تحت حاكميت دولتهاي اقتدارگرا حق برگزاري حتي يك راهپيمايي ساده و اعتراضآميز نسبت به جنايتهاي اسرائيل را ندارند، تحت تاثير قرار خواهد داد و به آنها خواهد فهماند كه آزادي و دموكراسي چقدر ارزشمند است كه ميتوان براي آن بهايي سنگين پرداخت. اين براي ملت فلسطين و همچنين براي ديگر ملتهاي آزاديخواه دستاورد كوچكي نيست.
دوشنبه 16 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 117]