واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: «قرآن، پرسش، انسان»/ 3مسئول دارالقرآن وزارت دفاع:قرآن كريم خود مبلغ پرسشگري است
گروه انديشه: قرآن كريم هم پرسشگري را تبليغ كرده است، هم خيلي مواقع به ما ياد داده از چه كسي سؤال كنيم، چه سؤالي را بپرسيم و چگونه سؤال كنيم و حتي برخي از مواقع گفته است برخي از سؤالات را نپرسيد.
«اسماعيل عاكفي» مسئول دارالقرآن وزارات دفاع، در گفتوگو با سرويس انديشه خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، در پاسخ به اين سؤال كه پرسشهاي ديني و پاسخ دادن به آنها چه جايگاهي دارد؟ با اشاره به مطلب فوق، گفت: من در پاسخ به اين سؤال به فهم خودم از منظر ديني پاسخ ميدهم. قرآن در واقع فراوان به پرسيدن اشاره كرده است و ميگويد بپرسيد از آنهايي كه ميدانند اگر شما نميدانيد.
وي افزود: قرآن كريم به ما دستور ميدهد كه پرسشگر باشيم و ياد بگيريم. خيلي وقتها قرآن؛ معلم قرآن، دين و تفكر را پيامبر(ص) معرفي ميكند و ميگويد پيامبر(ص) است كه بايد به ما ياد بدهد. مسلما در هر آموزشي پرسش و پاسخ وجود دارد. در صدر اسلام هم فراوان اين اتفاق افتاده است هر جا كه قرآن اجمال داشته مردم تفسير اين اجمال را سؤال ميكردند؛ مثلا در مورد نماز كه قرآن كريم ميفرمايد: أَقِمِ الصَّلَاة؛ به پا داريد نماز را. كلمه صلاة در لغت؛ يعني دعا و در قبل از اسلام به معناي سوت و كف بوده است.
وي تصريح كرد: زماني كه پيامبر(ص) آمد و گفت «أَقِمِ الصَّلَاة» آنها نميدانستند صلاة به چه معني است. در اينجا پيامبر(ص) آمد و گفت وضو بگيرد و نماز به جاي بياوريد همان گونه كه من به جاي ميآورم. بحث پرسشگري بحث خيلي وسيعي است و در يك مختصر نميگنجد. مهمترين راه براي رسيدن به معارف جديد پرسيدن و حركت كردن از اين مسير است. قرآن كريم اشاره ميكند علم و اسماء الهي را به حضرت آدم ياد داد بعد حضرت آدم آن را به ملائكه عرضه كرد.
عاكفي گفت: در واقع قرآن كريم هم خودش پرسشگري را تبليغ كرده است هم خيلي مواقع به ما ياد داده از چه كسي سؤال كنيم و چه سؤالي را بپرسيم و چگونه سؤال كنيم و حتي برخي از مواقع گفته است برخي از سؤالات را نپرسيد؛ مثلا در مورد حضرت نوح(ع) ميفرمايد آنجا حضرت نوح(ع) در مورد پسرش و اينكه چطور شد هلاك شد پرسيد و خداوند ميفرمايد؛ نپرس و نخواه چيزي را كه اطلاع نداري؛ لذا قرآم كريم يك شالوده و نظام پرسش و پاسخ را به صورت گسترده براي ما مطرح كرده است.
وي در پاسخ به اين سؤال كه آيا فقط به پرسشهاي مهم و جدي و با سطح علمي خاص بايد توجه كرد؟ گفت: خداوند در قرآن نگفته است چه سؤالي، گفته است اگر نميدانيد بپرسيد. وقتي كسي سؤالي ميپرسد به اين معنا است كه براي سائل آن سؤال، سؤال است. شايد براي من پاسخگو سؤال خيلي سؤال بزرگ و قابل توجهي نباشد، اما براي شخص سؤال بوده كه پرسيده است.
عاكفي تصريح كرد: لذا به نظر ميآيد كه ما بايد سطوح مختلف سؤال را به تناسب سائل در نظر بگيريم. در قرآن و خصوصا اسلام سفارشات متعددي است كه درست سؤال كنيد. درست سؤال كردن خودش نصف جواب است. يا اين كه كجا و از چه كسي سؤال كنيد؛ مثلا مشورت هم يكجور سؤال كردن است ميگويند از كسي سؤال كنيد كه شجاع و خيرخواه شما باشد و حسود نباشد. جمعبندي مطالب من اين ميشود كه سؤالهايي كه از افراد پرسيده ميشود بايد با توجه به سؤال كننده سؤال را ارزش گذاري كرد و پاسخ داد چرا كه آن سؤال براي آن شخص سؤال بوده كه پرسيده است.
وي افزود: بعضي مواقع شايد لازم باشد ما به جاي جواب دادن به سؤالها آنها را هدايت كنيم؛ مثلا قرآن كريم در مورد روح ميفرمايد؛ اي پيغمبر در مورد روح از تو ميپرسند. خداوند نميگويد به آنها بگو روح چيست؟، ميفرمايد به آنها بگو روح از خصوصياتي است كه مربوط به خود خداست و از علم چيز زيادي به شما داده نشده است.
عاكفي در مورد اين سؤال كه در صورتي كه پرسشهاي ديني پاسخي كافي و قانع كننده نگيرند چه آثاري خواهد داشت؟ گفت: من اين فرض را در شرايط ايدهآل قبول ندارم اگر ما از مسير درستي جلو برويم قطعا به پاسخهاي كامل خواهيم رسيد چرا كه خداي متعال علم مطلق است و دين اسلام هم ديني است كه از سوي خداي متعال آمده و به پيامبرش(ص) رسيده است و قانون اساسي اين دين هم قرآن است و قرآن هم پاسخگو است. قرآن كامل است. معلم قرآن هم كامل است. پيامبر(ص) آموزش كتاب را ميداند و آموزشش هم مورد تأييد خداست. به نظر من چيزي نيست كه قرآن نتواند پاسخ دهد.
مسئول دارالقرآن وزارات دفاع در پايان در مورد مكلف بودن سازمان خود در مورد پرسشهاي ديني و قرآني يادآور شد: ما يك مكلف به اين منظور داريم كه به معناي وظيفه است كه همه وظيفه دارند و ما هم وظيفه داريم. اما اگر به اين معنا بگيريم كه تا چه حد جلو رفتيم يك بحث ديگري است. ما در حال حاضر در طرحهاييمان در خصوص پاسخ به شبهات ديني؛ يكي از محورهاي طرحهاي ما پاسخ به شبهات ديني و اعتقادي گروه هدفمان است. گروه هدف ما هم كه طبيعتا خانواده وزارت دفاع و كاركنان و سربازان وظيفه هستند و ما هم در اين مسير حركت ميكنيم و در حال حاضر جزواتي هم توليد كرده و توزيع كردهايم.
دوشنبه 16 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 935]